Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę dobry odtwarzacz CD jaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie , szukam odtwarzacz CD który będzie grał gęstym barwnym dźwiękiem z mega przestrzenią. Ostatnio przez mój pokój przeszły takie odtwarzacze:

CEC CD5 - powiem szczerze mógłbym z nim zostać mimo lekkiego podbarwienia to taki trochę oszust ale bardzo wciągający i rzekłbym urzekający podstawa basowa jest świetna , jednak brak szerokiej i głębokiej sceny mnie trochę blokuje. Moja obawa jest taka , że na dłuższą metę mógłby mi się szybko znudzić a tego chcę uniknąć.

Metronom Player 4+ - zdecydowanie wyższy poziom bardzo kulturalny gra szeroką i głęboka scena na przyzwoitym poziomie jest on neutralny nie dodaje nic od siebie tak jak robi to CEC ale gra podobną sygnaturą dźwięku do streamera Auralic Altair G1.1 a tego nie chcę powielać. W mojej ocenie Auralic gra zdecydowanie lepszą sceną odnosi się to do moich warunków odsłuchowych być może Metronom lepiej by zagrał z lepszym RCA tego nie mogłem stwierdzić mam tylko Chord Cadenza.

Chciałbym żeby odtwarzacz CD grał wysuniętym pierwszym planem tak jak robi to CEC ale ze sceną Auralica i nie muszę już nic więcej szukać. Teraz pytanie czy szukać Transportu i dobrego Daca czy może dozbierać i iść w kierunku dzielonego CEC TL2N + Dac DSL , Zastanawiałem się też nad nowym dziełem Teac 701 transport i może do tego jakiś Pontus ? CEC wypuścił też nowe dzieło CD2N jednak mało informacji w sieci

A może macie jakiś inny pomysł , nie chcę sprzętu Vintage i nie chodzi , że mi się nie podoba bardziej martwi mnie dostępność laserów itp...

https://www.audiostereo.pl/topic/168669-chc%C4%99-dobry-odtwarzacz-cd-jaki/

Cześć 🙂 Na pewno posłuchałbym Regi Saturn MK3 oraz zainteresował się Regą Isis. Oba grają z dobrym zejściem, naturalnym i lekko zagęszczonym brzmieniem - jak to Rega 😉 Jest jednak dość szeroko, choć to oczywiście głównie kwestia akustyki i kolumn. 

Ewentualnie przemyślałbym po prostu gęstszy przewód RCA, jak coś od Ricable, czy Tellurium Q Black 🙂 

W razie czego zachęcam do kontaktu, postaramy się pomóc 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Fal napisał:

Panowie , szukam odtwarzacz CD który będzie grał gęstym barwnym dźwiękiem z mega przestrzenią. Ostatnio przez mój pokój przeszły takie odtwarzacze:

CEC CD5 - powiem szczerze mógłbym z nim zostać mimo lekkiego podbarwienia to taki trochę oszust ale bardzo wciągający i rzekłbym urzekający podstawa basowa jest świetna , jednak brak szerokiej i głębokiej sceny mnie trochę blokuje. Moja obawa jest taka , że na dłuższą metę mógłby mi się szybko znudzić a tego chcę uniknąć.

Metronom Player 4+ - zdecydowanie wyższy poziom bardzo kulturalny gra szeroką i głęboka scena na przyzwoitym poziomie jest on neutralny nie dodaje nic od siebie tak jak robi to CEC ale gra podobną sygnaturą dźwięku do streamera Auralic Altair G1.1 a tego nie chcę powielać. W mojej ocenie Auralic gra zdecydowanie lepszą sceną odnosi się to do moich warunków odsłuchowych być może Metronom lepiej by zagrał z lepszym RCA tego nie mogłem stwierdzić mam tylko Chord Cadenza.

Chciałbym żeby odtwarzacz CD grał wysuniętym pierwszym planem tak jak robi to CEC ale ze sceną Auralica i nie muszę już nic więcej szukać. Teraz pytanie czy szukać Transportu i dobrego Daca czy może dozbierać i iść w kierunku dzielonego CEC TL2N + Dac DSL , Zastanawiałem się też nad nowym dziełem Teac 701 transport i może do tego jakiś Pontus ? CEC wypuścił też nowe dzieło CD2N jednak mało informacji w sieci

A może macie jakiś inny pomysł , nie chcę sprzętu Vintage i nie chodzi , że mi się nie podoba bardziej martwi mnie dostępność laserów itp...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

......Opinia 2...Po pierwsze oferuje dobrą wagę dźwięku, czyli solidną podstawę basową i mocny środek pasma. Po drugie jest bardzo dźwięczny w górnych rejestrach. Po trzecie buduje odpowiednio zdefiniowaną w domenie odległości od słuchacza oraz szeroką i głęboką wirtualną scenę. I po czwarte dla niektórych z nas być może być bardzo istotne, obraz muzyczny rysowany jest wyraźną w kwestii twardości krawędzią. Nie ostrości, tylko twardości, bo to spora, nieco inaczej interpretująca wspomnianą wagę i nasycenie dźwięku różnica. Ten ostatni punkt dlatego jest ważny, gdyż potraktowanie odtwarzacza zbyt wyrazistym okablowaniem może spowodować pozbawioną długich wybrzmień, nastawioną na atak bezpośredniość grania odtwarzacza. Na pierwszy rzut ucha nawet fajną, jednak w przesadnym wydaniu na dłuższą metę sztuczną. Tutaj mamy w standardzie wyraźną konturowość dźwięku i musimy mieć ten fakt na uwadze, aby go nie zmarnować, tylko wykorzystać dla utrzymania timingu prezentacji. Ja naturalnie wziąłem to pod uwagę i gdy już przy początkowym okablowaniu dość równym w sygnaturze grania sygnałowym Hijiri Kiwami muzyka brzmiała fajnie, poszedłem krok dalej i zapiąłem do tej roli nieco gęstszego Furutecha, co przy braku utraty szybkości narastania sygnału tchnęło w przekaz odpowiednią dawkę wypełnienia...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
17 godzin temu, Fal napisał:

Mocnym zawodnikiem jest Audionet ART G5. Twój opis jasno wskazuje i przypomina mi ten CD. Dźwięk jest otwaty, namacalny, a jednocześnie barwny i gęsty.