Skocz do zawartości
IGNORED

Materiał na ekran projekcyjny.

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, Rosomak19 napisał:

Dzisiaj tak w robocie przemyślałem sobie  regulowane uchwyty

Za bardzo utrudniasz sobie sprawę...

Do kasety ekranu zamocuj po obu stronach (od strony sufitu ),dwa konkretne płaskowniki wystające po obu stronach kasety  tak ,aby  dwie szpilki po obu stronach w suficie pozwoliły na stabilne zamocowanie kasety.Stosując nakrętki możesz wypoziomować to w dowolny sposób.

'

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czemu , akurat robię z tego co mam pod ręką , przy okazji będzie stabilnie , dobra regulacja i kaseta odsunięta od sufitu na 8cm (co z kasetą da 14cm ) , aby było na równo z sufitem podwieszanym . Jeszcze tylko , obciążnik ekranu i można będzie testować .

W dniu 9.12.2024 o 16:30, brewka87 napisał:

To może wkręć, zakotwicz jakoś w suficie szpilki gwintowane/śruby odpowiedniej średnicy i daj nakrętki, potem ekran i znowu nakrętki kontrujące. Będziesz miał możliwość bardzo precyzyjnie wyregulować w poziomie. Ja bym zawiesił na sztywno, bo pewnie sam moment włączenia lub wyłączenia silnika spowoduje że konstrukcja się zacznie bujać na boki i wtedy jest duża szansa, że zacznie się źle nawijać

Gmow, ja o tym już pisałem 😉

W dniu 9.12.2024 o 16:30, brewka87 napisał:

To może wkręć, zakotwicz jakoś w suficie szpilki gwintowane/śruby odpowiedniej średnicy i daj nakrętki, potem ekran i znowu nakrętki kontrujące. Będziesz miał możliwość bardzo precyzyjnie wyregulować w poziomie.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

3 godziny temu, brewka87 napisał:

Gmow, ja o tym już pisałem

Faktycznie ...dobrze pisałeś .Wydaje mi się,że to  najłatwiejszy sposób...

Ale On ma już inny plan  i tak zrobi po swojemu 😉

Czekamy na wyniki 👍

Nie wiem ,czy dobrze rozumiem wasz sposób mocowania .Chodzi wam o to ,żeby dać dyble z długim gwintem , żeby była regulacja , a od dołu zamocować kasetę i po prostu pozycję ustalać nakrętką na której spoczywa kaseta ? Jeśli tak , to musiał bym dorobić jakieś uszy , tak powiedzmy z 50mm od krawędzi kasety . Jeśli mój sposób montażu sprawi kłopot , żaden problem , przejść na wasz . 

Kurczę myślałem ,że dzisiaj zrobię obciążnik , bo mam fajne dwa płaskowniki 25mm szerokości i 3mm grubości i nawet otwory porobione , pech chciał ,że są o parę centymetrów za krótkie 😤 , więc zamówiłem nowe . 

Jeszcze Panowie trochę cierpliwości  i zobaczymy co z tego wyjdzie . Czy będzie zadowolenie , czy porażka , może nie zupełna , bo zawsze będzie już gotowa kaseta , w razie materiał się nie sprawdzi .

1 godzinę temu, Rosomak19 napisał:

Chodzi wam o to ,żeby dać dyble z długim gwintem , żeby była regulacja , a od dołu zamocować kasetę i po prostu pozycję ustalać nakrętką na której spoczywa kaseta ?

Tak to widzę. Grzegorz pewnie też 😉

1 godzinę temu, Rosomak19 napisał:

Jeszcze Panowie trochę cierpliwości  i zobaczymy co z tego wyjdzie . Czy będzie zadowolenie , czy porażka , może nie zupełna , bo zawsze będzie już gotowa kaseta , w razie materiał się nie sprawdzi .

Ja trzymam kciuki i czekam na zdjęcia. 

Miałem u siebie jakieś 15 projektorów na przestrzeni około 17 lat. Większość to byly 3lcd. Po zakupie JVC wiem, że nie chce już Optomy, Sony, Hitachi, Sanyo, Mitsubishi i NEC. Pewnie nie wszystkie pamiętam ale wiem, że pierwszy projektor zrobiłem sam z matrycy LCD taniego dvd samochodowego, soczewek fresnela i kondenserów 😜 to były czasy...

A rozdzielczość to były oszałamiające 480x272 piksele🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Taka mała aktualizacja , dzisiaj powiesiłem na próbę kasetę (sam profil z silnikiem ) i wygląda ,że uchwyty zdały egzamin . Teraz tylko założę rolkę z materiałem i potem obciążnik na materiał i próba test , czy będzie w miarę równo , czy się pomarszczy itp.

Hm Hm Hm 🤔 Trochę lipton z tym materiałem , jednak trzeba było cały wyprasować , bo tam, gdzie prasowałem zagniecenia jest w sumie git ,  tu gdzie wydawało się spoko jest kaszana .  Ogólnie sama kaseta i mechanizm działa bardzo fanie i cichutko . Prędkość jest na na oryginalnych konstrukcjach , także jak ktoś ma ochotę na ekran DIY, to polecam ten silnik. Jak jutro będę miał czas , to zobaczę , czy mocno to będzie przeszkadzać , ale pewnie tak . Może jeszcze zdejmę kasetę rozwinę materiał i spróbuję to wyprasować .

Tak  to wygląda 🙄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Jak dla mnie kiepsko to wygląda, brak odpowiedniego napięcia materiału w szerz bo z góry na dół jest jeszcze w miarę 

No i te marszczenie się systematycznie powtarza, śmiem twierdzić że w takich samych odstępach 

Ale poczekaj na kolegę @Gmow1977 on jest w tym bardziej obeznany to może Ci podpowie co zrobić 

Godzinę temu, Rosomak19 napisał:

Tak  to wygląda

Nie no kaszana🙄

Na zdjęciu słabo widać.Nie znam tego materiału.Nie wiem jak on się zachowuje pod obciążeniem.Spróbuj go zwilżyć  jakimś spryskiwaczem.Może to pomoże i te fałdy się zmniejszą.Jeśli one wogóle pochodzą od niewyprasowania.Może w tych miejscach na wałku coś przeszkadza?

A może po prostu od tego, że leżał dłuższy czas złozony to się porozciągał. Fragmenty materiału które były po zewnętrznej stronie po prostu sie naciągneły i stąd ten powtarzający się wzór. Ja bym jeszcze spróbował podgrzać lekko suszarką do włosów w miejscach gdzie materiał jest gładki. Oczywiście pod obciązeniem.

Wydaje mi się ,że raczej prasowanie ,temperatura , mogła spowodować skurczenie się materiału i dlatego tak to wygląda ,że pomiędzy tymi pionami co prasowałem , jest luźniejszy materiał i się marszczy . Taka moja teoria , trzeba będzie pomęczyć się jeszcze żelazkiem i zobaczyć , jaki będzie efekt , a jak będzie lipa , to trudno , odrywam to , i szukam materiału .

Ja bym jednak podgrzał te "skurczone" miejsca suszarką. Jak dostaną trochę temperatury to może zwiodczeją i się rozciągną i wyrownają z tymi miejscami gdzie teraz jest za luźno.

Na wałku starannie wyznaczyłem linię do której starałem się bardzo równo przykleić i naciągnąć materiał . O le góra była równo przycięta , to dół , chińczykowi trochę  nie wyszedł , ale udało się w miarę równo listwę przykleić i skręcić . Spróbuję to przeprasować , albo pożyczę parownicę , bo też niby można to parownicą traktować .

Gość

(Konto usunięte)

Prędzej spróbowałbym jakąś parownicą która trochę zwilży a następnie się naciągnie od Ciepła. Widać ewidentnie że materiału nie trzymałeś w ruloniku... Dla mnie to możesz już szukać nowego materiału. Poproś Gmow-a by Ci podał na PW gdzie on kupował akustycznie transparenty chyba to był Seymour o ile dobrze pamiętam  ale czy on się nada na roletę? Ciężko powiedzieć🤔

Bo chińczyk zamiast to zwinąć i sprzedawać w papierowej tubie , to wysyła spakowane w kostkę , tak pozagniatane ,że masakra . Po rozprasowaniu odrazu nawinąłem to na tubę po jakimś gumoleonie . Ale to ewidentnie widać ,że tu gdzie nie prasowałem , to jest pomarszczone . No nic jeszcze powalczę , jak będzie lipa , to idzie w śmietnik .

Jeszcze raz...

Zwilż go za pomocą jakiegoś spryskiwacza .Tkaniny mają to do siebie że pod wpływem wilgoci  kurczą się.Może pomoże i te fałdy się cofną .Jak nie to jeszcze raz prasowanko na stole...Ale po całości i na lewej stronie.

Edytowane przez Gmow1977

Hmm możecie nie wierzyć , ale nie mogłem sobie odpuścić próby z projektorem i tego w ogóle nie widać , nawet na jasnych scenach nic a nic ! Daruje sobie póki co prasowanie itp . Tylko jedno trochę na minus , jednak bardzo cierpią wysokie tony z ekranem 😞 Trzeba będzie coś pomyśleć nad małym przemeblowaniem i dać niżej kolumny .

Ukryta Zawartość

IMG20241219193734.jpg

IMG20241219194530.jpg

IMG20241219194548.jpg

IMG20241219194601.jpg

Sory za jakość , ale coś telefon nie radzi sobie z DLP , projektor też nie poustawiany  i lampa do wymiany . Ale raczej docelowy projektor , będzie inny , ten ma tylko 720p i jest mega głośny , co dla mnie jest nieakceptowalne .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 10.12.2024 o 20:49, brewka87 napisał:

Czytałem komentarze na temat tych powierzchni projekcyjnych i dużo ludzi narzeka własnie na sposób pakowania i wysyłki. Podobno nawet żelazkiem trudno to ogarnąć, a mocno grzać nie można.

Niestety ale potwierdziło się to o czym pisałem ponad tydzień temu.

23 godziny temu, Rosomak19 napisał:

Hmm możecie nie wierzyć , ale nie mogłem sobie odpuścić próby z projektorem i tego w ogóle nie widać

Mimo wszystko ...

Jakbym za każdym razem ,po rozwinięciu ekranu , zobaczył coś takiego...

W dniu 19.12.2024 o 17:04, Rosomak19 napisał:

Tak  to wygląda 🙄

Ukryta Zawartość

To bym się nieźle wkur....ał.

Szanuję twoje zangażowanie i pomysłowość ...Ale  żeby to wyglądało jak należy to zmień tę szmatę na jakąś normalną folię projekcyjną.Przynqjmniej będzie to jakoś wyglądać..i będzie się czym pochwalić.😅

Tak to jakiś gotowiec z Amazona E smart za parę złoty  pewnie też załatwiłby sprawę.

Ukryta Zawartość

Jakbym miał zmieniać , to na coś , co będzie przepuszczać dźwięk . Takie pytanie , do tych co mieli do czynienia z tymi ekranami perforowanymi, bo otwory są stosunkowo duże , czy z około 3 metrów  widać te otwory podczas projekcji ? 

12 minut temu, Rosomak19 napisał:

czy z około 3 metrów  widać te otwory podczas projekcji ? 

Aż rozwinę ten, co ci proponowałem i sprawdzę...

Jestem ciekaw 🤔 bo ktoś gdzieś pisał o podobnym ,że cieszył się, że się pozbył tego g...

Jak możesz zapodaj zdjęcia z projekcji .

2 godziny temu, Rosomak19 napisał:

Jak możesz zapodaj zdjęcia z projekcji .

Folią projekcyjna biała perforowana .Otwory 1mm, gain 1 .

Zdjęcia klatek z filmu

Godziła vs Kong 

3 m 

Ukryta Zawartość

1.5m

20241220_215635.thumb.jpg.154924e5eabfa46eecf830a51eac5894.jpg

10 cm

20241220_215649.thumb.jpg.a1beba3b83ac07e6bcea9e8e133cb3c3.jpg

Sceny z filmu 

Lucy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm coś czuję ,że to nie dla mnie . No cóż narazie zostanie tak jak jest , ewentualnie kolumny zestawie niżej przed ekran . Może kiedyś wpadnie jakiś fajny materiał , akustycznie neutralny i nadający się na ekran rozwijany .

33 minuty temu, Rosomak19 napisał:

Może kiedyś wpadnie jakiś fajny materiał , akustycznie neutralny i nadający się na ekran rozwijany .

Są takie materiały ,jak najbardziej AT .Ale jak zauważyłeś ...swoje kosztują,a ty chcesz iść po bandzie...🙃

Ja chyba wolałbym zwykłe prześcieradło powiesić po taniości a i tak pewnie nie będzie różnicy od tego wynalazku.

• Pokaż nowe odpowiedzi