Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 7.1

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w dobraniu zestawu 7.1 do pomieszczenia 20m

Przeglądając podobne tematy na tym i innych forach oraz biorąc pod uwagę budżet wstępnie wytypowałem sprzęt dostępny na aukcjach w mojej okolicy(Wrocław)

Używane:

Magnat supreme 1002/252/102 1600zł

Taga tav 606 v3 -1400zł

Nowy: zestaw 7.0 Quadral 6500 le 1800 zł

lub może ktoś zaproponować inne zestawy w podobnym budżecie?

Jaki sub używany? Może magnat sub 302a za 500 zł? Proszę o opinie.

Amplituner, tutaj chciałbym prosić szanownych forumowiczów o propozycje uwzględniając: cenowo i jakościowo odpowiadający powyższym zestawom, obsługa formatu 7.1 LPCM (gry PC), filmy 4k z Dolby HD 7.1, okazjonalnie muzyka(zdaję sobie sprawę z dużych ograniczeń kina w użytkowaniu jako stereo).

Dodatkowo chciałbym zapytać o taką rzecz, czy tak uzyskam dźwięk 7.1 z PC:

karta graficzna(HDMI out)-Tv(HDMI IN) następnie TV(HDMI eArc)-ampli(HDMI IN)

Chciałbym się upewnić, ponieważ wszystkie porty w LG C4 są podpisane IN, a eArc powinien chyba w tym wypadku działać jako wyjście.

https://www.audiostereo.pl/topic/168722-zestaw-71/
W dniu 8.12.2024 o 12:03, Raf94 napisał:

Amplituner, tutaj chciałbym prosić szanownych forumowiczów o propozycje uwzględniając: cenowo i jakościowo odpowiadający powyższym zestawom

To jest bledne zalozenie juz na samym poczatku. Im lesza elektronika tym lepiej gra caly system. Nawet takie slabe kolumny jw. zagraja lepiej na lepszym (mocniejszym/ bardziej dynamicznym) wzmocnieniu niz na cherlawym.

Druga sprawa lepiej miec dobre 5 kanalow niz bardzo slabe 7.

A jeszcze lepiej miec bardzo dobre 3 kanaly (frontowe i central) + kompromisowe surround.

Mialem 7.1 jak i mialem 5.2.1 z Atmosem a teraz mam 5.1..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

https://www.audiostereo.pl/topic/168722-zestaw-71/#findComment-6421025
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 8.12.2024 o 13:03, Raf94 napisał:

Dodatkowo chciałbym zapytać o taką rzecz, czy tak uzyskam dźwięk 7.1 z PC:

karta graficzna(HDMI out)-Tv(HDMI IN) następnie TV(HDMI eArc)-ampli(HDMI IN)

Podpinasz komputer bezpośrednio do Amplitunera.

Chciałbym się upewnić, ponieważ wszystkie porty w LG C4 są podpisane IN, a eArc powinien chyba w tym wypadku działać jako wyjście.

Przecież masz tam napisane HDMI 2 eARC➡️ tutaj podpinasz amplituner z wyjścia monitor out.

Amplituner, tutaj chciałbym prosić szanownych forumowiczów o propozycje uwzględniając: cenowo i jakościowo odpowiadający powyższym zestawom, obsługa formatu 7.1 LPCM (gry PC), filmy 4k z Dolby HD 7.1, okazjonalnie muzyka(zdaję sobie sprawę z dużych ograniczeń kina w użytkowaniu jako stereo).

Używany może być najniższy model lub najwyższy... musisz podać przedział cenowy. 

Może to być Denon AVR3310 z Dolby TrueHD i DTS HD Master Audio za 600 zł lub coś nowszego np Denon AVR-X3200 za 1600 zł który ma już dolby atmos 

Szczerze to miałem już wszystko i z miłą chęcią wracam do dobrego 5.1 ale na starszych komponentach. 

https://www.audiostereo.pl/topic/168722-zestaw-71/#findComment-6421183
Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli zamiast Supreme 1002 miałbyś 202 to tak bo będzie i moc i zapas oraz będą dobrze wykorzystane natomiast 1002 są duże, pewnie potrzebują trochę prądu no i będą się marnować w kinie... 

Wolałbym 202 i resztę dołożyć do lepszego suba 

https://www.audiostereo.pl/topic/168722-zestaw-71/#findComment-6423650

Chyba zmienię lekko koncepcję. Myślę teraz nad Magnat quantum 655, amplituner Yamaha np. Rx-v767, jednak słucham dość często muzyki, głównie elektronicznej i skorzystałbym z opcji pre-out, którą posiada Yamaha i zasilił fronty w stereo oraz wspomógł czasem amplituner w kinie.

Resztę do kina używany głośnik centralny i tylne głośniki coś z serii quantum subwoofer klipsch r100 sw

Kupić nowy subwoofer r100sw, czy czekać aż pojawi się używany r10sw? Mam obawy przed kupnem używanego suba.

https://www.audiostereo.pl/topic/168722-zestaw-71/#findComment-6424507
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Raf94 napisał:

Myślę teraz nad Magnat quantum 655, amplituner Yamaha np. Rx-v767, jednak słucham dość często muzyki, głównie elektronicznej i skorzystałbym z opcji pre-out, którą posiada Yamaha i zasilił fronty w stereo oraz wspomógł czasem amplituner w kinie.

Tylko nie wiem czy wiesz ale wyjdzie to wszystko dwa razy drożej niż pierwotnie zakładałeś...

Pomysł jest dobry ale i kosztowny bo mało jest wzmacniaczy co mają wejście na końcówkę mocy w małych pieniądzach 

Proponowałbym najpierw kupić sobie porządne kolumny frontowe ale podstawkowe które będą dużo lepsze niż kolumny wolnostojące, do tego kupiłbym wzmacniacz z możliwością podpięcia amplitunera, najtańszego który ma tylko pre out na fronty. Masz tylko 20mk2 więc podstawkowe są jak najbardziej wskazane, basu będziesz miał dość dużo jedyny jego minus może być taki że nie będzie schodził poniżej 30hz 

https://www.audiostereo.pl/topic/168722-zestaw-71/#findComment-6424577
W dniu 16.12.2024 o 12:22, Raf94 napisał:

Chyba zmienię lekko koncepcję. Myślę teraz nad Magnat quantum 655, amplituner Yamaha np. Rx-v767, jednak słucham dość często muzyki, głównie elektronicznej i skorzystałbym z opcji pre-out, którą posiada Yamaha i zasilił fronty w stereo oraz wspomógł czasem amplituner w kinie.

Resztę do kina używany głośnik centralny i tylne głośniki coś z serii quantum subwoofer klipsch r100 sw

Kupić nowy subwoofer r100sw, czy czekać aż pojawi się używany r10sw? Mam obawy przed kupnem używanego suba.

A masz wzmacniacz w z wejsciem na koncowke mocy zeby polaczyc pre out amplitunera?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

https://www.audiostereo.pl/topic/168722-zestaw-71/#findComment-6425570