Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, kwasior21 napisał:

A może warto zainteresować się światem diy i samemu cos stworzyć? 

Dzięki za pomysł. Myślę jednak że to nie jest takie proste jak się może wydawać.

A moje umiejętności techniczne są mniej więcej na takim poziomie, że zrobienie donicy na taras to już spore wyzwanie:) 

Zdecydowanie wolę to zostawić profesjonalistom 🙂 

25 minut temu, arturo_waw napisał:

profesjonalistom

No tak, ale z tym budżetem jaki masz, to może być problem by coś zlecić profesjonalistą.😉

Ładne rzeczy kosztują.👌

35 minut temu, arturo_waw napisał:

Dzięki za pomysł. Myślę jednak że to nie jest takie proste jak się może wydawać.

A moje umiejętności techniczne są mniej więcej na takim poziomie, że zrobienie donicy na taras to już spore wyzwanie:) 

Zdecydowanie wolę to zostawić profesjonalistom 🙂 

Ja też nic nie umiem. Nawet czytanie sprawia mi problemy a swoje zrobiłem sam i jestem bardzo zadowolony. Chcieć to móc. 😉

Najgorsze jeszcze jest to, że nie ma dobrych fachowców naprawiajacych sprzęt,sami oszuści, na olx też mnóstwo handlarzy i oszustów, właśnie z jednym miałem pyskówkę,nie stosownym dla niego jest zapytać ile czasu ma te kolumny 😁

2 minuty temu, rafał50 napisał:

Najgorsze jeszcze jest to, że nie ma dobrych fachowców naprawiajacych sprzęt,sami oszuści, na olx też mnóstwo handlarzy i oszustów, właśnie z jednym miałem pyskówkę,nie stosownym dla niego jest zapytać ile czasu ma te kolumny 😁

Mial racje. A moze Ty potomek Mitnicka jestes i nim sie zorientuje przejmiesz jego biznes 🤷‍♂️😉😂😂😂

17 minut temu, NRK napisał:

No tak, ale z tym budżetem jaki masz, to może być problem by coś zlecić profesjonalistą.😉

Ładne rzeczy kosztują.👌

Dam radę:) 

Narazie dopiero 2 odsłuchy, a już 1 mnie zadowolił, więc jeśli dalej taka skuteczność się utrzyma to i tak będzie w czym wybierać. 
A w backupie są jeszcze te wspomniane manufaktury 🙂 

Tylko kolumny firm opera i epos zrobią Ci dobrze 🙂 na Twoją kieszeń i dźwięk najlepszy!!! Doznasz jak to mówią na to ? Wielokrotnych audiofilskich orgazmów 😀 i to bez dotykania 😁 to tak zwana stójka bez trzymanki 😉

3 minuty temu, rafał50 napisał:

Tylko kolumny firm opera i epos zrobią Ci dobrze 🙂 na Twoją kieszeń i dźwięk najlepszy!!! Doznasz jak to mówią na to ? Wielokrotnych audiofilskich orgazmów 😀 i to bez dotykania 😁 to tak zwana stójka bez trzymanki 😉

Była jakaś impreza u kolegi? Po tonie wnoszę że mocne pobudzenie jest chyba 🙃

Wody dużo pij 😉

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, arturo_waw napisał:

Dam radę:) 

Narazie dopiero 2 odsłuchy, a już 1 mnie zadowolił, więc jeśli dalej taka skuteczność się utrzyma to i tak będzie w czym wybierać. 
A w backupie są jeszcze te wspomniane manufaktury 🙂 

W tym budżecie jaki masz jeśli manufaktura to uderzaj do Zap lub YB- też pewnie zbudują monitor na Textrem. W tym budżecie mają chyba też M1 Classic i ten model chyba nawet mają do odsłuchu. Pytanie czy taka estetyka brzmienia będzie Tobie pasować. 

w firmowe osobiście chyba bym celował w Diapasona. 

Edytowane przez Kuki12325
56 minut temu, rafał50 napisał:

Jeśli coś Ci się popsuło, to zapytaj Zreperuj.to 

1 godzinę temu, NRK napisał:

No tak, ale z tym budżetem jaki masz, to może być problem by coś zlecić profesjonalistą.

Kupowanie nowych kolumn to wyrzucanie kasy w błoto niezależnie od budżetu. A na używki 15 tys. zł to aż nadto. 💰💰💰

19 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Kupowanie nowych kolumn to wyrzucanie kasy w błoto niezależnie od budżetu. A na używki 15 tys. zł to aż nadto. 💰💰💰

Równie dobrze możesz tak napisać o zakupie samochodu. Znajdź teraz pojazd  godny zaufania jak się nie znasz. Może będziesz miał szczęście i nie trafi Ci się transformers  złożony z kilku. 

Porównanie kolumn do aut nie jest właściwe. Kolumny (z wyjątkiem mocno leciwych egzemplarzy) w przeciwieństwie do samochodów się nie zużywają oraz są konstrukcjami prostymi technicznie, więc trafienie ulepa, szczególnie wśród kilkuletnich egzemplarzy jest nieprawdopodobne.  A za to używki w stanie gabinetowym nie odstają wyglądem i brzmieniem od nowych a kosztują ułamek ceny salonowych.

Edytowane przez MCHammer2022
2 godziny temu, Kuki12325 napisał:

W tym budżecie jaki masz jeśli manufaktura to uderzaj do Zap lub YB- też pewnie zbudują monitor na

takich czy innych driverach. Oni wiedzą najnajnajlepiej. 
Jest i kilka mniej znanych manufaktur. Zapewne i dwóch, trzech kolegów w DIY zakładce, którzy ogromne doświadczenie i wiarygodność na wizytówkach mają.

Jeśli tytuł tego posta znaczy mniej więcej „piękne, najpiękniejsze dla mnie”, to zapytuję kolegę Artura @arturo_waw dlaczego właśnie do wymienionych manufaktur się jeszcze nie wybrałeś?

O co chodzi Panie Arturze?

18 minut temu, TubeAudioMusic napisał:

Jeśli tytuł tego posta znaczy mniej więcej „piękne, najpiękniejsze dla mnie”, to zapytuję kolegę Artura @arturo_waw dlaczego właśnie do wymienionych manufaktur się jeszcze nie wybrałeś?

O co chodzi Panie Arturze?

Bingo Panie Kolego:) 

A no właśnie dlatego że „najpiękniejsze dla mnie” -  a póki co żadne z tych manufakturowych mnie wizualnie nie porwały🤷‍♂️

Ale to nie oznacza, że nie biorę ich pod uwagę i tak jak już gdzieś wyżej wspomniałem, są na mojej liście ale powiedzmy jako „plan B” 🙂  

Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

A za to używki w stanie gabinetowym nie odstają wyglądem i brzmieniem od nowych a kosztują ułamek ceny salonowych.

Ale żeby takie na rynku wtórnym były, to ktoś je najpierw jako nowe, z rynku pierwotnego musi kupić, a potem o nie odpowiednio zadbać. Więc chwała tym ludziom za to, bo bez nich nie byłoby tego zjawiska o którym piszesz 😉 

Teraz, Gargan napisał:

@arturo_waw jaki model jest na razie twoim faworytem?

Na tym etapie Diapasony Adamantes.

Ale w przyszłym tygodniu będę sprawdzał SF Olympica, FS Accordo, Dynaudio i Chario Sonnet. I mam jakieś dziwne przeczucie że te ostatnie mogą mi w głowie namieszać. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przyznam, że nie wydałbym tyle na kolumny, nawet jeśli to by były Triangle Magellan Duetto 😀

Ale fakt, to co testujesz to całkiem ładne paczki. Ciekawy jestem co ostatecznie wybierzesz? 

Dynaudio możesz od razu odpuścić - tego szkoda nawet podłączać 🤪

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, arturo_waw napisał:

a póki co żadne z tych manufakturowych mnie wizualnie nie porwały🤷‍♂️

Przecież one jeszcze nie powstały, zatem nie mogły porwać. Idziesz do manufaktury i do roboty. Z Twoja wizją, smakiem i aprobatą partnerki oraz ręka w rękę z konstruktorem masz szansę na jedyny, niepowtarzalny a w bonusie piękny design. Jedyne co potrzeba, to odwagi. 

U większości z Nas, te „moje właśnie” monitory grają najlepiej na świecie. Lepiej od innych. Jeszcze tego nie dostrzegłeś. Nasz dużą szansę na sukces. Osobisty i forumowy.

Powodzenia.

Frapują mnie jeszcze Q Acoustic Concept 300. @arturo_waw Czy miałeś okazję ich posłuchać? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, TubeAudioMusic napisał:

Przecież one jeszcze nie powstały, zatem nie mogły porwać.

W sensie, że ma kupić kolumny w ciemno, bez odsłuchu? 🙉

4 minuty temu, TubeAudioMusic napisał:

Przecież one jeszcze nie powstały, zatem nie mogły porwać. Idziesz do manufaktury i do roboty. Z Twoja wizją, smakiem i aprobatą partnerki oraz ręka w rękę z konstruktorem masz szansę na jedyny, niepowtarzalny a w bonusie piękny design. Jedyne co potrzeba, to odwagi. 

U większości z Nas, te „moje właśnie” monitory grają najlepiej na świecie. Lepiej od innych. Jeszcze tego nie dostrzegłeś. Nasz dużą szansę na sukces. Osobisty i forumowy.

Powodzenia.

Ale żeby je tak od zera „zaprojektować”,  nie tylko dźwiękowo ale i wizualnie? 
Może kiedyś w przyszłości, ale na tym etapie podchodzę z pokorą do swoich możliwości i wiedzy.
Za krótko siedzę w tym hobby, za mało w życiu jeszcze słyszałem i widziałem  (to będą dopiero moje 3 kolumny w życiu), żeby się porywać na taką misję😉

Podobno „know how” można albo nabyć metodą własnych prób i błędów (co jest kosztowne w czasie i środkach) albo je kupić od kogoś innego i zaadoptować do swoich potrzeb. To ja na tym etapie wolę to drugie 🙂 

5 minut temu, Gargan napisał:

Frapują mnie jeszcze Q Acoustic Concept 300. @arturo_waw Czy miałeś okazję ich posłuchać? 

Ukryta Zawartość

Nie, pierwsze widzę. 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

W sensie, że ma kupić kolumny w ciemno, bez odsłuchu? 🙉

A co za różnica. Nie wystarczy że piękne i moje?

Audiofil statystycznie kilkanaście razy wchodzi do tej samej wody. I za każdym razem gra ładnie.

1 minutę temu, arturo_waw napisał:

wizualnie

Tylko i aż tyle. Resztę zostaw innym. 
Przecież musisz mieć jakiś design w głowie. Twoje „piękne” już są. Pod tą stertą propozycji. Masz jeszcze siłę i ochotę? 
Za chwileczkę przez drzewa lasu nie zobaczysz.

To jest ogromny błąd małych manufaktur, że ciężko wypożyczyć od nich kolumny. Powinni mieć jakieś pokazowe wersje, np. bez forniru, z nędznymi terminalami na trochę słabszych komponentach, bez maskownic itp. Takie bieda-opcje, żeby tylko usłyszeć jak to mniej więcej będzie grać. Często nawet jeśli do nich pojedziesz to nic nie posłuchasz. 

Jak określić, który model np. YB będzie dla mnie najlepszy? Mogę tylko przypuszczać, że Bise, ale pewności nie mam. A może jakiś inny? Mogę wszystkie podstawkowe wypożyczyć i przetestować? No nie mogę.

2 minuty temu, Gargan napisał:

To jest ogromny błąd małych manufaktur, że ciężko wypożyczyć od nich kolumny. Powinni mieć jakieś pokazowe wersje, np. bez forniru, z nędznymi terminalami na trochę słabszych komponentach, bez maskownic itp. Takie bieda-opcje, żeby tylko usłyszeć jak to mniej więcej będzie grać. Często nawet jeśli do nich pojedziesz to nic nie posłuchasz. 

Podpisuje się 3 rękoma 😉

3 minuty temu, Gargan napisał:

który model np. YB będzie dla mnie najlepszy

Każdy model YB i innych, w pokoju z niskim i zrównoważonym pogłosem oraz możliwością korekcji w najniższym paśmie. 
Czy Towarzystwo jeszcze nie pokumało o co chodzi w domowym audio?

Moim zdaniem nasz przyjaciel Arturo waw nic nie kupi, pomarudzi pomarudzi i zawsze będzie nie to, a może o to chodzi,nic nigdy nie przypadnie do gustu 😁 i nie pisze tego złośliwie Arturze, bardzo Cię lubie i ten Twój temat najbardziej ciekawy aktualnie, dużo wątków jest poruszanych, a i czekamy na Twoje odsłuchy,z chęcią potem poczytam opinii recenzji 😉 

Nasz przyjaciel Gargan ma rację,szkoda tych małych manufaktur niekiedy,bo robią super kolumny, a nie mają siły przebicia i nie ma gdzie posłuchać, najbardziej mi szkoda charles martin, aktualnie audiophase charles martin ,kolumny violin , ale też niektóre te małe manufaktury,to z cenami odjechali na maxa 😵‍💫 

• Pokaż nowe odpowiedzi