Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp Phono - markowy vs DIY?

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Marcinus napisał:

Natomiast dźwięku z tego zestawu nigdy nie nazwałbym "ciepłym".

bo , może ale nie musi.

21 minut temu, Marcinus napisał:

Było ciepło, a nawet gorąco, bo lampek tam było od cholery.

dla tego też napisałem , że to w większości domena wzmacniaczy single ended. No i jak wiadomo samych lamp.

• Moderatorzy

23 minuty temu, bolo_senor napisał:

bo , może ale nie musi.

dla tego też napisałem , że to w większości domena wzmacniaczy single ended. No i jak wiadomo samych lamp.

Udało mi się znaleźć foto tych monstrów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hello 🙂

Podmieniłem lampki na drugie, które dostałem od producenta (niestety jedne i drugie opisane cyrylicą wiec nie wiem co to) i brzmienie jest na pewno łagodniejsze, i jakby trochę cieplejsze. Nie jest to może taka rozdzielczość jak w moim Lampizatorze z Roonem, ale ogólnie podoba mi się, więc sprzęt zostaje 🙂 Za tę kasę to nawet bardzo mi się podoba 😉 

Dzięki za pomoc i podpowiedzi!

Aaa i jeszcze takie pytanie-spostrzeżenie od laika.

Na głównym preampie głośność ustawiona na tym samym poziomie, a przełączając między wejściami liniowymi (DAC vs preamp gram.), jest znaczna różnica na poziomie głośności.

Powiedzmy że na źródle cyfrowym gałka ustawiona na godz. 9.30 ma taką samą głośność co na tym preampie gramof. ustawiona na 11-30 - 12.

Why? 🙂 

20 minut temu, arturo_waw napisał:

Why?

bo masz lampy o słabym wzmocnieniu , 40db zazwyczaj mają dwie 12ax7 temu są najczęściej stosowane.

tu masz cyrylice to pewnie sam konstruktor nie wie ile to ma.

druga sprawa to wyjścia cyfrowe często/ zazwyczaj mają 2v w pre riaa zazwyczaj 0.7v

3 minuty temu, bolo_senor napisał:

bo masz lampy o słabym wzmocnieniu , 40db zazwyczaj mają dwie 12ax7 temu są najczęściej stosowane.

tu masz cyrylice to pewnie sam konstruktor nie wie ile to ma.

druga sprawa to wyjścia cyfrowe często/ zazwyczaj mają 2v w pre riaa zazwyczaj 0.7v

Dzięki.

Ale już poszperałem i zdaje się że moje komplety to 6ż2p oraz 6z38p.

Na źródłach cyfrowych będzie głośniej niż na wejściu gramofonowym przy tym samym położeniu potencjometru głośności w preampie. @bolo_senor dobrze to wytłumaczył pokazując jaka jest różnica w napięciach. Konstruktor uprzedzał, że tak będzie przy doborze potencjometru - mój preamp obsługuje zarówno CD/DAC jak i gramofon - z góry byłem uprzedzony, że na gramofonie będzie ciszej. U mnie zamiast 6ż38p jak u @arturo_waw są 6n3p. Sygnał z gramofonu idzie przez 6ż2p i jedną z triód w 6n3p dla każdego kanału oddzielnie. Zamiast 6ż2p wpakowałem u siebie dobre Sylvanie EF95 - grają znacznie lepiej niż ruskie lampy. Po wymianie 6n3p na GE 5670 5 stars to już zupełnie inna bajka 😊

1 godzinę temu, Elbing napisał:

Sygnał z gramofonu idzie przez 6ż2p i jedną z triód w 6n3p dla każdego kanału oddzielnie. Zamiast 6ż2p wpakowałem u siebie dobre Sylvanie EF95 - grają znacznie lepiej niż ruskie lampy. Po wymianie 6n3p na GE 5670 5 stars to już zupełnie inna bajka 😊

Dzięki, zapisane. Jak te mi się osłuchają i znudzą to kiedyś wrócę do tematu:) 

Edytowane przez arturo_waw

Zabawa bez końca @arturo_waw 🤭

Nie wiem jaki jest zachodni odpowiednik tych drugich lamp u Ciebie (6ż38p) ? To już pewnie pytanie do konstruktora. Ja wraz z preampem dostałem info jakie zachodnie lampy mogę wkładać w miejsce ruskich. W przypadku gramofonu, jest bardzo duża różnica w graniu między ruskimi a zachodnimi lampami.

Ukryta Zawartość

Zamiast ruskich 6ż2p wstawione JHS 5654 Sylvania.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
W dniu 29.12.2024 o 19:05, Marcinus napisał:

MIłośnicy świecących rur zaraz mnie zlinczują, ale ja uważam, że winyl sam w sobie wytwarza sporo zniekształceń i po co jeszcze ich dodawać... 🙂 

Potwierdzam, posiadam liniowo grający system, który jednak znacząco ociepla dźwięk na winylach i wkładce MC - wzmacniacz wspomniany Trigon Vanguard II.

W dniu 25.12.2024 o 21:02, arturo_waw napisał:

czy może iść w jakiś DIY

MM, MC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.12.2024 o 21:02, arturo_waw napisał:

Czołem 🙂

Panowie, przymierzam się do zakupu zewnętrznego pre phono, a że dotychczas korzystałem z wbudowanego (na pokładzie poprzedniego DAC'a), to nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie. No i tutaj pojawia się kilka pytań:

1. Czy szukać używki z renomowanej firmy typu Pro Ject albo Audiokultura czy może iść w jakiś DIY, jakiegoś forumowego mastera?

2. Czy szukać pre z zewnętrznym zasilaniem? A może zasilacz dokupić osobno z jeszcze innej firmy?

3. Czy w budżecie +/- 1 500 zł da się znaleźć coś sensownego?

Gramofon jest u mnie zdecydowanie okazjonalnym źródłem (na co dzień streaming) ale jednak lubię magię czarnej płyty więc od czasu do czasu będę go używał. Mój gramofon to Toshiba z epoki vintage z wkładką Ortofon 2M Blue. Za wcześniejsze pre odpowiadał Brooklyn Mytek i podobała mi się ta rozdzielczość, więc ofc nie chciałbym gorzej. Najbardziej zależy mi na stereofonii i dobrym odwzorowaniu sceny. 

Będzie podpięty pod zestaw dzielony Densena.

Z góry dziękuję za pomoc 🙂

Kupiłem ostatnio używkę Atoll p200 SE i jestem pod ogromnym wrażeniem tego pre (w tym budżecie - 500 zł). 
Nie mam nic do zarzucenia. 
Próbowałem też DYI za 600 zł na lampach i to był kompletny niewypał (ze względu na wysokie tony, które były nie do zniesienia). 

Dzięki za odp. 
Ja już dawno zdecydowałem się na to rozwiązanie „DIY” z polecenia z forum i generalnie jest nieźle. 
Oczywiście do mojego Lampizatora w torze cyfrowym nie ma podjazdu, ale jak na tę cenę i fakt że winyl jest u mnie grany okazjonalnie to może być. 

Gratulacje. 🙂
Cieszę się że się udało. Liczę że może mój wpis się przyda też komuś innemu. 

Normalnie używam Teaca PE 505 ale szukałem czegoś na tymczas póki mój pre jest w serwisie z myślą o tym żeby później ten tańszy zamiennik oddać dziewczynie i prawdę mówiąc nie spodziewałem się że tak budżetowy sprzęt tak dobrze zagra. 
Atoll jest zdecydowanie wart polecenia. 

• Pokaż nowe odpowiedzi