Skocz do zawartości
IGNORED

jeszcze o recenzjach w Hifi i Muzyka

dodo

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, przede wszystkim ekonomiczna. Czy jest szansa na poprawe, np poprzez bardziej racjonalne ustalanie cen przez dystrybutorow. Choc to w sumie pytanie nie do Pana.

Odnosnie polskich producentow. Jest Kustagon, CSR i wiele, wiele innych.

Dalej - dystrybutor Dynaudio byc moze ma swoje humory, ale u innych testy Dynaudio sie pojawiaja. W HiFi i M nie, dlaczego?

Wszystko zależy od tego, co przyniesie jesień. Ale na tym to ja sie już nie znam. Z najbliższych patriotycznych planów- we wrześniu powinie ukazać się test kondycjonerów Power Audio Laboratories. O Dynaudio będziemy pisać. Już mamy jeden monitor w teście. To znaczy w ilości sztuk 2, bo w rubryce "stereofonia" trzeba by było wpisać zero.

A propos nowego Magazynu HiFi - czy w zespole redakcyjnym bedzie jakas osoba ktora w przeszlosci wspolpracowala ze starym MHF ? Jakie jeszcze ( oprocz tytulu i zakresu zainteresowan ) beda zwiazki z gdanskim MHF ? Czy bedzie stosowana podobna metodologia testowania sprzetu ?

o.k. Korzystajac z okazji pare rzeczy, ktore mnie nurtowalo Panie Macieju.

Kiedys Interkonekty VDH byly najwspanialsze pod sloncem. Calkiem niedawno napisal Pan, ze jednak be... a wegiel jest do d... Prosze nie kazac mi szukac cytatow, ale jesli trzeba znajde:)

Testy w HiFi i M sa wg pewnego wzorca. Nawet w testach budzetowych klockow jako zrodlo wystepuje np Mark Levison. Rozumiem, ze recenzet dobrze znajac ow system idealnie wychwyci charakter brzmienia wpietego don elementu. Ale czy np wykryte zle cechy beda takze obecne z innymi, budzetowymi klockami i ten testowany element bedzie gral tak samo jak z high-endowymi? No chyba ze ktos ma zrodlo 15-krotnie drozsze od kolumn, podobnie kable. Moze to jest pojscie na skroty i latwizne?

Za wzor moze posluzyc praca wykonana przez zespol Audio-Video. Efekty przekopania duzej ilosci kockow w sensownych zestawieniach widac w lipcowym numerze.

Pozdrawiam.

Redaktorem naczelym jest i będzie Pan Grzegorz Swinarski, dzielnie słucha też Marek Sawicki. Pozostaje to ten sam "Magazyn" z identyczną metodą przeprowadzania testów. Te powstają w większej mierze w Gdyni. Jedyną różnicą będzie kolorowy druk i elegancka szata graficzna. Ze starej ekipy to tyle, bo ludzie rozjechali się po świecie. Ja nie postawię nawet jednego znaku, podobnie jak Jacek Kłos. Mamy wystarczająco dużo pracy w "HFiM". Poza tym w "MHF" nie może nic ulec zmianie, bo kapitałem tego pisma są ludzie, ktorzy je tworzyli i ich pomysły. W Wwie robimy zdjęcia, skład i logistykę, czyli to, co należy do wydawcy. Magazyn będzie regularnie ukazyjącym się kwartalnikiem.

Urządzenia drogie i dobre są lepszą alternatywą, nawet gdy testuje się tanie klocki. Z tej przyczyny, że jako bardziej obiektywne są w stanie przekazać więcej informacji o odsłuchiwanym elemencie. Przynajmniej teoretycznie nie wnoszą do dźwięku systemu własnego charakteru. Oczywiście, pozostaje kwestia dopasowania, ale lepiej jeżeli recenzent zna swój system i analizuje zmiany, które zachodzą w nim po wpięciu nowego klocka. Pana bezręgowca pozdrawiam i życzę udanej wycieczki po asfalcie.

Paul, drogi przyjacielu, pisaleś kiedyś: "Paul - (2003-06-30 17:17:32)

Przyznam, ze probowalem sie "przebic" przez ten wstepniak. Ogolnie w szkole mowile ze jestem raczej inteligentny i nie mam problemow z rozumieniem czytanych przeze mnie tekstwo to jednak w tym przypadku nie udalo mi sie to. Poprzednie miesiace - podobnie acz nie wczytywalem sie bo mnie odrzucalo. Szkoda, kiedys czekalem z utesknieniem na te wstepniaki.", że masz jakieś trudności ze zrozumieniem, jest wspaniała okazja żebyś mógł zrozumieć... :-)))))

Element nie będzie grać tak samo, to pewne. Ale nadal będzie wnosić swoje cechy charakterystyczne. Zestawianie systemów identycznych z redakcyjnymi nie ma większego sensu, bo są często dobierane nie na zasadzie efektu brzmieniowego, ale pod kątem przydatności do pracy.

Chyba myli Pan pasożyta z dżdżownicą. A wracając do HIFI i muzyki - myślę, że bardzo ciekawy dla wielu czytelników mógłby być test (prawie) hi-endowych tunerów - powiedzmy do 10 tys zł...

Myśle, że taki test mógłby być równie interesujący jak opisy innych urządzeń, nieosiągalnych dla przeciętnego polskiego audiofila. A jeśli 10 tysięcy to zbyt wysoka poprzeczka, to proponowałbym choćby niewielki test porównawczy urządzeń z trochę niższej "półki" - np. Primare T30, Audionet, T+A, Consonance lub analogowego Synthesis z wyjściem na lampach (ten ostatni ma chyba pojawić się jesienią).

Pozdrawiam.

Marek może porusz temat faworyzowania, według Twojej opinii, firmy AVANCE w HFiM, kiedyś pisałeś: "Marek do maleo. Nie dość, że wyraźnie promują Avance, to w tabelce nie znalazłem ani jednej oceny Dynaudio(!). Czyżby dystrybutor nie chciał dawać im głośników do 'testowania'? "

Znow glisto czytasz niedokladnie. O Avancach i Dynaudioi wspomniane bylo pare wpisow wczesniej, natomiast opinie o wstepniaku podtrzymuje. Teraz nie moge sie przebic, kiedys czekalem na nie caly miesiac.

Piszac o "Nas" mam na mysli wiekszosc wypowiadajacych sie na forum uczestnikow. Wszyscy bowiem wypowiadajacy sie pisali jednym glosem odnosnie wstepniakow (maja podobna opinie jak moja) oraz odnosnie testow Magazynia (spojrz w wyszukiwarce).

Jeszcze jedna wazna mysle rzecz. Mowiac o "Nas" nie mam ma mysli Ciebie, wiec nie poczuwaj sie ze musisz uwazac jak My, stoisz przeciesz zawsze w opozycji.

A to akurat napisal moj kolega z mojej sieci, zbieznosc z tym Markiem przypadkowa. Autor tej wypowiedzi mial w zamiarze zart, jakbys nie wiedzial. Daj sobie spokoj juz z drazeniem w wyszukiwarce, bo jeszcze ktos Ciebie przytoczy.

Paul, a Ty pospieszyleś z odpowiedzią:"Paul/Marek gość

(masqte.tkdami.net) Tak, Marku - taka gazetka ktora kiedys byla swietna (nie boje sie powiedziec ze wiekszosc forumowiczow sie na niej wychowala) a teraz jest niestety nie do przyjecia. Ale stare numery to jest to:) Mam tego kilkadziesiat kg, powaznie, a Tobie jako mojemu ziomkowi chetnie wszystko pozycze:) Pozdrowka:) "

I znow pudlo i brak zrozumienia czytanego tekstu. Nie widze zadnych sprzecznosci. Na HiFi i M sie wychowalem. Terez pismo jest gorsze, pisze o tym wielu forumowiczow, a i sam red. Stryjecki pisze o poprawie, wiec poprawic chyba jest co.

Jednakod HiFi i M sie nie odwrocilem. Ciagle kupuje wszystkie numery, dajac kredyt zaufania nalezny za wprowadzenie mnie na sciezke audio.

Widzisz wiec ze pudlo:)

Avance to jedna z niewielu firm, której niemal cała oferta nadaje sie do użytku. Można oczywiście dyskutować o charakterze brzmienia, ale proszę, spójrzcie Panowie na dokonania konkurencji w przedziale cenowym do 2000zł. Jest JBL, Eltax, parę innych rzeczy i to by było na tyle, mimo bogactwa oferty dystrybutorów. Nie rozumiem, dlaczego od razu w każdym dobrym teście należy sie dopatrywac korupcji, lub Bóg wie czego. Dynaudio będzie, ale to inna półka. A firmy takie jak Audio System/Klan po prostu dbają o swoje interesy, przypominając ciągle o tym, że mają dużo produktów do przetestowania. Jeżeli innym sprawia trudność dostarczenie sprzętu do redakcji, lub w ogóle sprowadzenie danego modelu, to przecież nie będziemy kupować kolumn do testu w MediaMarkcie. Zależy nam też na tym, aby opisywany sprzęt był dostępny w sklepach.

A tak w ogóle, będę wdzięczny za konkretne wskazówki dotyczące pisma. Wbrew pozorom, postaram się do nich zastosować. O 100% stereo nie może być mowy, bo materiału starczyłoby na 3 miesiące. Większość producentów wycofuje się z tego segmentu. Na przykład: zebranie do testu grupy odtwarzaczy CD do 2000zł, złożonej z, dajmy na to, 6 urządzeń jest obecnie niemożliwe. Z tunerami też nie będzie prosto, głównie dlatego, że 99% dystrybutorów nie ma ich fizycznie w magazynie, tylko w cennikach.

Gość andrea29 -> Stryjecki.

(Konto usunięte)

Witam,

jak doszło do tego, że nagle trafił Pan na to forum, rozumiem, że 1. raz ?

/ Nie pytam przez grzeczność, co Pan o nim sądzi i jak się tu bawimy, bo widać ;-) /

Od kogo się Pan dowiedział i od jak dawna Pan wie o jego istnieniu ?

Pozdrawiam.

PS. Hi-Fi i M kupowałem regularnie przez kilka lat, do - mniej więcej - XI.'02r..., ale to powinien Pan wiedzieć z mego listu do Redakcji (...)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.