Skocz do zawartości
IGNORED

jeszcze o recenzjach w Hifi i Muzyka

dodo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie oddaje, w takim sensie, że posłucha i potem nie opisze. Bo oddać fizycznie zawsze trzeba. Gdyby tak nie było, natychmiast przerzucilibyśmy się na testowanie samochodów. I założyli pismo o modzie. Tam to jest dopiero towar do testowania, ech...A z korupcją to mi tu proszę, kurde, nie wyjeżdżać.

Sam Pan widzi, że żaden autorytet tu nie pomoże. Ludzie dalej będą tropić szpiegowskie wątki w HFiM - ale może to i dobrze. Będzie lektura z pieprzykiem i z wypiekami na twarzy.

A teraz całkiem poważnie, w kwestii nie raz poruszanej: czy kino domowe faktycznie tak winduje nakład, że nie można go, hmm... zmargninalizować? Osobiście, gdybym był (tfu) kinomaniakiem, to sięgałbym po inne periodyki niż HFiM. Jest bodajże pisemko na rynku całkowicie poświęcone kinu domowemu, no i jest Audio, gdzie od amplitunerów aż boli głowa. A HFiM ma poważne zadatki na poważne pismo dla dwukanałowców. Bywały numery tylko o stereo i wspominam je do dziś z rozrzewnieniem. Może tak węższa specjalizacja?

A niech sobie wypisują, co chcą. Takie ich prawo, choć nie obowiązek. Całkiem o stereo się nie da, bo zainteresowanie kinem jest faktycznie ogromne. Ja bym to widział tak: 40% kino, 60% stereo 30% muzyka. Razem 130% normy, czyli grubsze pismo. Jest jeszcze jeden pozytywny aspekt takiego rozłożenia tematów. Ktoś chce amplituner, przeczyta przypadkiem o wzmacniaczu lampowym i się zainteresuje. Ale rynek się zmienił i nic się z tym nie da zrobić. Z drugiej strony- 5 lat temu HFiM miała objętość 48 stron. Teraz bywa tyle o stereo, bez listów, rankingu i takich tam. A pisma o kinie domowym są. I to jest chyba ich jedyna zaleta.

• Redaktorzy

Ostatnio zaczynam odnosic wrazenie, ze poziom zainteresowania k.d. nie tyle moze spadl, ile troche sie ustabilizowal. W sektorze supermarketowym i nieco ponad dominuje absolutnie, natomiast zapowiedzi kolejnych niby-hi-endowych zabawek wielokanalowych (czy to k.d. czy audio multichannel) nie sa juz tak entuzjastyczne i utrzymane w duchu "oto przyszlo wreszcie nowe", jak wczesniej. Byc moze z jednej strony rynek troche sie nasycil, a z drugiej historyjki z gestymi formatami lekko ostudzily potencjalnych klientow. Nie da sie wykluczyc, ze w sektorze audio wyzszej kategorii nastapi niedlugo fala powrotu do stereo, podobna do obecnego renesansu winylu (w roli referencyjnego zrodla!). Z tym winylem to zreszta troche niesamowite: jak sie przejrzy nieuprzedzonym okiem najswiezsze numery np. HiFi Choice, HiFi+, i Stereophile to trudno oprzec sie wrazeniu, ze jest to przeboj sezonu, ktory wlasnie wszedl na rynek i wymiata konkurencje. Nawiasem mowiac, z rubryki "zmartwychwstania": po Thorensie, Dualu, Garrardzie wlasnie wznowil produkcje Transcriptors.

Prosze nie traktowac tego osobiscie- takie sa realia nie tylko tej branzy w Polsce. Dlatego przy zakupach kieruje sie wlasnym sluchem, a pisma

tego typu traktuje tylko jako informator o nowosciach, wydarzeniach itp.

Wiadomo ze oceny w pismach fachowych i opinie o sprzecie bardzo wplywaja na sprzedaz i dlatego dystubutorzy robią wszystko by sie dobrze zaprezentowac. Np. w branzy komputerowej potrafia fabrykowac podrasowane egzemplarze kart graficznych przeznaczonych do testów

w pismach - pozniej sie okazuje ze u uzytkownika ten sam model karty nie dziala tak rewelacyjne jak w tescie.

A czy tak sie dzieje w Pana redakcji tego nie wiem, pisze o ogólnej tendencji.

Czyli-ma Pan zdrowe podejście. Własnouszne doświadczenia są zawsze najcenniejsze. Na szczęście w branży hi-fi trudno spotkać podrasowany klocek. Choć pamiętam przypadek polskiego producenta, który dostarczył rzecz "nie do końca seryjną". Test się nie ukazał, bo w porę się zorientowaliśmy, a raczej się dowiedzieliśmy przypadkiem.

Gram na:Audio Physic Avanti III, McIntosh 6900,kable Nordost Flatline Red Dawn, kable sieciowe Neel N14Gold, kondycjoner Neel i P.A.L., źródła niewaw różne, marzy mi się Linn Ikemi

To by trzeba było stworzyć dział "ciekawostki", w którym by było jasne, że tego nie można kupić. Ale i tak większość polskich konstruktorów zalogowanuch w urzędzie skarbowym jest DIY.

DIY: Do It Yourself. Widzę, że Panu się u nas spodobało. Sam będę częściej zaglądał, moze się czegoś ciekawszego dowiem. Tak a propos: którzy dystrybutorzy się obrazili po megateście kolumn do 2 tys. Elco Exim? Kto jeszcze? Z Trimexem już wszystko w porządku?

Z Trimexem? Chyba tak. Trochę już nie nadążam za tymi obrazami. Większość dystrybuturów zachowuje się jak panienka z dobrego domu. 4 kółka i jest wojna. Wbrew pozorom ci, którzy dają najwięcej reklamy, są najmniej drażliwi. Mam na to wytłumaczenie. Oni są już w Europie i chociażby dlatego zajmują się sprzedawaniem, a nie mieszaniem w mętnej wodzie.

A propos logowania:

Po podaniu "nick'a" i "hasła", wystarczy kliknąć na "zapamiętaj mnie" i od tej pory każde wejście jest przez tydzień zapamiętane przez mój komputer, czyli wchodzi się przez ten czas za każdym razem jako zalogowany. Prosto, wygodnie i bez niepotrzebnych problemów ;-)

* * *

"Do It Yorself" = "Zrób To Sam"

Panie Redaktorze, ten "Stryjecki", który się wpisał w wątku "warszawskie odsłuchy 5" był prawdziwy, czy fałszywy? Nie chcę z siebie robić durnia (jakbym ewentualnie zadzwonił). Nie jestem jakoś nadmiernie podejrzliwy, ale było z tym wczoraj jakieś zamieszanie.

[email protected]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.