Skocz do zawartości
IGNORED

Co po avalonach ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie 🙂

Temat jest taki - obecnie mam avalony opus ceramique, pędzone purifi 9040 + komplet denafipsa (pre athena,dac terminator +12 th, streamer arce) + sub wilson benesh torus + okablowanie neotecha, tary i vdh.  

Zastanawiam się nad dalszymi krokami. Szybkość i sznyt ceramiki mi bardzo odpowiada, przestrzeń avalonow tez, ale lepsze wrogiem dobrego i trochę mnie świerzbi by cos zmienić.

Na pewno chce cos na ceramicznym / diamentowym / berylowym tweeterze,  pozostałe glosniki tez dobrze by bylo jak by byly ceramiczne. 

Jak pewnie wiecie z tematu o dacu słucham głownie wypustów szatana i dark ambientu 🙂 a budżet  - zalozmy ze na start - do okolo 20k eu  z rynku s/h 

zastanawiam sie nad:

• gauder akustik berlina (ale tylko z diamentowym tweeterem)
  • niskie modele rockporta
  • vimberg tonda
  • estelon xb
  • avalon - compas diamond, (moze :time, isis ? ale tu przeszkadza mi bas który nie jest ceramiczny i boje się ze nie nadąży za reszta)

... a może to olac i zmienić pre na solution-a 😉

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/

ja bym mocno się zainteresował vimberg tonda....te aluminiowe basowce wyglądają niesamowicie ....bęedzie tak jak być powinno....czysto i szybko 🙂

Edytowane przez mztv
https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6446836

a ja bym podszedł do sprawy z drugiej strony, tzn. pomyślałbym o zmianie daca.

Sam się napalałem na terminatora, ale gdy przyszedł czas decyzji i porównywałem go z dwoma alternatywnymi opcjami to okazało się, że terminator wypadł gorzej niż mój poprzedni dac za ok 8k zł.

Ostatecznie pożegnałem go bez żalu.

Druga opcja to być może kolumny manufakturowe, za tyle siana np. z Audiosynegia możesz zrobić cuda 100% pod swoje preferencje.

Możesz też zerknąć na olx na kolumny jakie proponuje użytkownik Vintage Audio D.J (ok. 85k zł openbaffle).

Pozdro i powodzenia w poszukiwaniach

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6446845

@mztv - vimbergi - nie mowie nie - kształtem sukcesor avalona, ale czemu w takim wypadku nie avalon compas diamond gdzie siedzi diamentowy accuton + 3 ceramiki ? 🙂

@Majcher87  - u znajomego z okolicy mam porównanie tego terminatora+ z EMM Labs DA2 v2 i generalnie nie czuje potrzeby wymiany.  jeśli chodzi o manufaktury to patrzyłem na ta firmę co kiedyś sly30 robił głośniki, ale odsłuchanie fabrycznych jest o niebo łatwiejsze. do open baffle jakoś krucze nie jestem przekonany, ale jest szansa ze się myle 🙂

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6446857
7 minut temu, mztv napisał:

jeśli chodzi o produkcję kolumn na accutonach to specem jest Witek z akkusa...polecam

o widzisz - zadzwonie, redwine lub fidelia na przetwornikach ktore bym sobie wymyslil to moze byc to

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6446883
Godzinę temu, xsnailx napisał:

Witajcie 🙂

Temat jest taki - obecnie mam avalony opus ceramique, pędzone purifi 9040 + komplet denafipsa (pre athena,dac terminator +12 th, streamer arce) + sub wilson benesh torus + okablowanie neotecha, tary i vdh.  

Zastanawiam się nad dalszymi krokami. Szybkość i sznyt ceramiki mi bardzo odpowiada, przestrzeń avalonow tez, ale lepsze wrogiem dobrego i trochę mnie świerzbi by cos zmienić.

Na pewno chce cos na ceramicznym / diamentowym / berylowym tweeterze,  pozostałe glosniki tez dobrze by bylo jak by byly ceramiczne. 

Jak pewnie wiecie z tematu o dacu słucham głownie wypustów szatana i dark ambientu 🙂 a budżet  - zalozmy ze na start - do okolo 20k eu  z rynku s/h 

zastanawiam sie nad:

• vimberg tonda
  • estelon xb
  • avalon - compas diamond, (moze :time, isis ? ale tu przeszkadza mi bas który nie jest ceramiczny i boje się ze nie nadąży za reszta)

Z tych co wymieniłeś najlepsze są bezsprzecznie Vimbergi. 
Jako jedyne z wymienionych reprezentują jakąś głębie (Estelon też, ale w wyższych modelach). 

Napisz na priv jeżeli będziesz mieć jakieś pytania co do Accutonów, bo mało kto tu może powiedzieć, że jest w temacie bardziej ode mnie. 

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6446888
1 minutę temu, #Szakovsky napisał:

Z tych co wymieniłeś najlepsze są bezsprzecznie Vimbergi. 
Jako jedyne z wymienionych reprezentują jakąś głębie (Estelon też, ale w wyższych modelach). 

Napisz na priv jeżeli będziesz mieć jakieś pytania co do Accutonów, bo mało kto tu może powiedzieć, że jest w temacie bardziej ode mnie. 

dalej będę drążył 🙂 - czemu nie avalon compas diamond?

pytam bo mam obecnie avalony na full accutonie i temu drążę temat 🙂 

Vimberg oczywiście biorę pod uwagę (ale te z diamentowym tweeterem na rynku s/h sa trudne do dostania)

5 minut temu, mztv napisał:

skromnością nie grzeszysz 🙂

masz mnie na mysli ? 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6446896
1 minutę temu, mztv napisał:

skromnością nie grzeszysz 🙂

Bo to najprawdopodobniej fakt, na tym forum pisałem o basowym C168 (C168-06-890) dwa lata przed tym jak wprowadzili go do oferty. I to chyba było pierwsze info o tym głośniku w internecie. Przerobiłem też praktycznie każdego CELLa (poza diamentową 50 i 90), więc coś tam wiem. 

Teraz, xsnailx napisał:

Vimberg oczywiście biorę pod uwagę (ale te z diamentowym tweeterem na rynku s/h sa trudne do dostania)

Bo to stare Accutony. 
W szczególności przepaść jest na średnicy, w dynamice i koherentności. Przy nich te stare to zamulacze i dobrze zaimplementowane nie dzwonią. Dirk zrobił niemałą rewolucję z serią CELL. 
Tonda jest tylko na nowych CELLach. A Janczar wie co robi i głuchy nie jest. Plus jakość wykonania jest TOP2 ze wszystkich marek audio, lepsze są tylko... Tidale.  
Ba, nowe partie (z tymi samymi oznaczeniami modelu) są lepsze niż np. 6 lat temu. Bo Accuton robi ciche, małe poprawki. Więc jak ktoś miał doświadczenie z CELLami 6 lat temu, to niekoniecznie może mieć wymierne z tymi samymi modelami, ale nowymi. 

13 minut temu, xsnailx napisał:

Diaxa da się wymienić. W zależności od aplikacji, ale przeważnie wystarczy pomajstrować przy 1 filtrze aby było git. Tylko diaxy bardzo podrożały, nie przeglądałem nowych cenników, ale ceny poszły grubo do góry w ostatnich 4 latach. Tak, że średnio to się pyli. Z resztą, kupowanie teraz diaxa nie ma absolutnie żadnego sensu, to dlaczego, okaże się najpewniej po Monachium 😉 

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6446903
1 minutę temu, #Szakovsky napisał:

Bo to najprawdopodobniej fakt, na tym forum pisałem o basowym C168 (C168-06-890) dwa lata przed tym jak wprowadzili go do oferty. I to chyba było pierwsze info o tym głośniku w internecie. Przerobiłem też praktycznie każdego CELLa (poza diamentową 50 i 90), więc coś tam wiem. 

Bo to stare Accutony. 
W szczególności przepaść jest na średnicy, w dynamice i koherentności. Przy nich te stare to zamulacze i dobrze zaimplementowane nie dzwonią. Dirk zrobił niemałą rewolucję z serią CELL. 
Tonda jest tylko na nowych CELLach. A Janczar wie co robi i głuchy nie jest. Plus jakość wykonania jest TOP2 ze wszystkich marek audio, lepsze są tylko... Tidale.  
Ba, nowe partie (z tymi samymi oznaczeniami modelu) są lepsze niż np. 6 lat temu. Bo Accuton robi ciche, małe poprawki. Więc jak ktoś miał doświadczenie z CELLami 6 lat temu, to niekoniecznie może mieć wymierne z tymi samymi modelami, ale nowymi. 

No 🙂 i to już jest konkret info. pytanie jeszcze jak się ma tonda diament do tondy ceramic ? 

na tidale z podwojnym diamentem niestety mnie nie stac 😞

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6446911
Teraz, xsnailx napisał:

No 🙂 i to już jest konkret info. pytanie jeszcze jak się ma tonda diament do tondy ceramic ? 

na tidale z podwojnym diamentem niestety mnie nie stac 😞

Ceramik i diament w dobrej aplikacji różni się jednym, diaxa nie słychać. 
Totalnie znika. 
I ten efekt występuje w Tidalach\vimbergach, niektórych Gauderach (i to moim zdaniem jedyna zaleta tych kolumn), wysokich Estelonach i Elixirach. 

Ale dobra implementacja nowej (produkcyjnie) ceramiki baaardzo się do tego zbliża. Kilka lat temu byłą przepaść, ale teraz to się trochę zatarło. Chociaż wciąż, diax brzmi inaczej niż jakikolwiek inny głośnik. 

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6446919

diament ma tez bowers.... moze isc w 801 ?

cebule mbl-a ktore ponoc znikaja w pomieszczeniach tez niestety sa ponad budzet chyba 😞

Edytowane przez xsnailx

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6446973
9 minut temu, xsnailx napisał:

cebule mbl-a ktore ponoc znikaja w pomieszczeniach tez niestety sa ponad budzet chyba 😞

To nie diament. To aluminium z diamentowym pyłkiem, nie ma to nic wspólnego z czystym diamentem w Accutonie (i seasie, to jest ta sama kopułka, tylko w seasie jest na drugą stronę). MBL znikają z pomieszczenia bo nie mają sceny dźwiękowej, one tak znikają że nie można określić gdzie znajduje się cokolwiek, włącznie z kolumnami. Abominacja 

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6446986
46 minut temu, #Szakovsky napisał:

To nie diament. To aluminium z diamentowym pyłkiem, nie ma to nic wspólnego z czystym diamentem w Accutonie (i seasie, to jest ta sama kopułka, tylko w seasie jest na drugą stronę). MBL znikają z pomieszczenia bo nie mają sceny dźwiękowej, one tak znikają że nie można określić gdzie znajduje się cokolwiek, włącznie z kolumnami. Abominacja 

beryle w rockportach to berle a nie jakaś kombinacja znowu? 

a i z ciekawosci - skad pochodzi ceramika u cantona? tez od thiel & spolka?

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6447043
5 minut temu, xsnailx napisał:

beryle w rockportach to berle a nie jakaś kombinacja znowu? 

a i z ciekawosci - skad pochodzi ceramika u cantona? tez od thiel & spolka?

Beryl dla rockporta produkuje SB. 

I jest to normalny beryl, to czy dobry to inna sprawa. Nie OEMowe beryle SB nie są nawet blisko takiej bliesmy. 

Canton używa kompozytu ceramiki z wolframem. I nie mam bladego pojęcia kto im wykonuje te głośniki. Ale ceramikę Accutona mamy tylko w głośnikach Accutona. 

Napędy Accutona za to można znaleźć w np. Magico M9. Taka ciekawostka. 

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6447050
Godzinę temu, xsnailx napisał:

801 są znakomite,tylko trzeba je napędzić czymś bardzo mocnym,wtedy masz świetny efekt

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6447080
19 minut temu, #Szakovsky napisał:

Beryl dla rockporta produkuje SB. 

I jest to normalny beryl, to czy dobry to inna sprawa. Nie OEMowe beryle SB nie są nawet blisko takiej bliesmy. 

Canton używa kompozytu ceramiki z wolframem. I nie mam bladego pojęcia kto im wykonuje te głośniki. Ale ceramikę Accutona mamy tylko w głośnikach Accutona. 

Napędy Accutona za to można znaleźć w np. Magico M9. Taka ciekawostka. 

Troche skrot myslowy zastosowales 🙂 czy dobrze rozumiem ze beryle oem ktore ma rockport sa blizej niz dalej bliesmy? te glosniki textreme dla rockporta robi sb?

z kolarstwa wiem ze textreme to troche przereklamowany w tej dyscyplinie temat - mam nawet 1 rame felta z tym wloknem 😉 

rockporty rozwazam o tyle ze sa z wlokna a sub wilson benesh tez ma  carbonowa membrane i licze na efekt synergii 🙂

(w bowersach tez)

Edytowane przez xsnailx

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6447081
2 minuty temu, xsnailx napisał:

Troche skrot myslowy zastosowales 🙂 czy dobrze rozumiem ze beryle oem ktore ma rockport sa blizej niz dalej bliesmy? te glosniki textreme dla rockporta robi sb?

z kolarstwa wiem ze textreme to troche przereklamowany w tej dyscyplinie temat - mam nawet 1 rame felta z tym wloknem 😉 

rockporty rozwazam o tyle ze sa z wlokna a sub wilson benesh tez ma  carbonowa membrane i licze na efekt synergii 🙂

(w bowersach tez)

Raczej bliżej stockowych (nie oemowych) SB i dalej od Bliesmy. 
Nie wiem akurat kto produkuje resztę głośników do Rockporta, ale najpewniej tak samo jak TW SB. Ale to gdybania. 

Myślę, że przy dobrej aplikacji takiego AS250 to żaden sub nie jest potrzebny. Vimbergi mają chyba AS190 ale też schodzi to w miarę przyzwoicie. 

2 minuty temu, mztv napisał:

nie wspomniano jeszcze o kolumienkach martena...ładne i drogie niestety

I to w sumie tak można je opisać w całości. 
Marten to jedyny producent jakiego znam który zrobił lepsze kolumny na najtańszych SB niż na najdroższych Accutonach. 
Wyczyn godny mistrza. 

Z niepolecanych przeze mnie Accutonów: Marten, Lumenwhite, AudiaZ (chociaż ludzie bardzo sympatyczni, w przeciwieństwie do Ayona). Gauder jest mocno dyskusyjny. 

12 minut temu, tomek7776 napisał:

801 są znakomite,tylko trzeba je napędzić czymś bardzo mocnym,wtedy masz świetny efekt

Ale nijak mają się to takich Vimbergów, to zupełnie inna półka. Nie do porównania z jakimikolwiek BW. 

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6447105
6 minut temu, #Szakovsky napisał:

Raczej bliżej stockowych (nie oemowych) SB i dalej od Bliesmy. 
Nie wiem akurat kto produkuje resztę głośników do Rockporta, ale najpewniej tak samo jak TW SB. Ale to gdybania. 

Myślę, że przy dobrej aplikacji takiego AS250 to żaden sub nie jest potrzebny. Vimbergi mają chyba AS190 ale też schodzi to w miarę przyzwoicie. 

I to w sumie tak można je opisać w całości. 
Marten to jedyny producent jakiego znam który zrobił lepsze kolumny na najtańszych SB niż na najdroższych Accutonach. 
Wyczyn godny mistrza. 

Z niepolecanych przeze mnie Accutonów: Marten, Lumenwhite, AudiaZ (chociaż ludzie bardzo sympatyczni, w przeciwieństwie do Ayona). Gauder jest mocno dyskusyjny. 

Ale nijak mają się to takich Vimbergów, to zupełnie inna półka. Nie do porównania z jakimikolwiek BW. 

suba raczej chce zostawic 🙂 w zestawieniu z obecnymi avalonami mimo ze jest odciety na 30hz robi roznice.

marten i audiaz mi sie ogolnie jakis nie widzi z wygladu

co z lumenwhite jest nie tak?

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

Mylisz sie.

Napisz jeszcze coś krytycznego o Thielach

mi chodzilo o thiel spolke ktora jest wlascicielam accutona nie mylic z thielem od glosnikow

Edytowane przez xsnailx

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6447113
10 minut temu, xsnailx napisał:

suba raczej chce zostawic 🙂 w zestawieniu z obecnymi avalonami mimo ze jest odciety na 30hz robi roznice.

marten i audiaz mi sie ogolnie jakis nie widzi z wygladu

co z lumenwhite jest nie tak?

mi chodzilo o thiel spolke ktora jest wlascicielam accutona nie mylic z thielem od glosnikow

Właścicielem Accutona realnie jest Bankewitz (i prawą ręką Dirk), Thiel ma fabrykę ceramiki w której siedzi, Accuton dostaje od niego tylko membrany. 
 Tak naprawdę jest bardziej Partner und Thiel. 

Thiel od firm i Accuton ma tylko tyle wspólnego, że obie firmy są za supremacją filtrów B1. Thiel był Amerykański (był bo już nie istnieje) a Accuton Niemiecki. 

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6447136

Tyle ze w top Marten przeszedl z Accuton na Bliesme (bez zdziwienia akurat). Zeby bylo smieszniej to glosniki mozna zamowic i zrobic cos ala kopie w jakiejs firmie. Komplet glosnikow i wszystko inne pewnie w okolicach 20kE sie zmiesci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6447158
7 godzin temu, xsnailx napisał:

Witajcie 🙂

zastanawiam sie nad:

• vimberg tonda
  • estelon xb

a moze zmień wzmacniacz na dużo lepszy.

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6447311
15 godzin temu, mztv napisał:

jat tu widzę jakąś konfigurację mcintosha 🙂

słucham podobnej muzy i u mnie się subiektywnie sprawdza

Po porównaniu jakie robiliśmy z znajomymi ostatnio ( purifi vs audionet heisenberg vs electrocompaniet ec 800 + pre moj / audionet + dac emm labs da2 w/w + wilson benesh resolution 3zero ) purifi nie planuje zmieniać.

owszem mogę pomyśleć o innym pre - wspomniany soulution lub soul note p3 

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6447916
6 godzin temu, xsnailx napisał:

purifi nie planuje zmieniać

27 minut temu, tomek7776 napisał:

Hm...ja tego nie kupuje

A ja owszem, świetny wzmacniacz, u mnie gra w końcówce Apollon Audio 🙂 

https://www.audiostereo.pl/topic/169030-co-po-avalonach/#findComment-6448489
  • Pokaż nowe odpowiedzi