Skocz do zawartości
IGNORED

SRPP -przedwzmacniacz , układ do konwersji pasywnej I/U itp. - projekt i zamówienia płytek , schematy , opisy i przykłady zastosowania

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.02.2025 o 15:29, Scott L.F. napisał:

Uruchomiłem dziś SRPP na 6N16B na podstawie PCB , ktora Artur wrzucił tu w temacie( wpis #19)

Układ działa bez żadnych problemów , uruchomienie bezproblemowe .

Artur był dość sceptyczny co do tej lampy , postanowiłem spróbować mimo wszystko

Zmieniłem napięcia / punkty pracy i NIE ŻAŁUJE !

Jakie masz napięcie anodowe? Rezystory? Jakie napięcie sygnału wejściowego z DAC'a?

6N16B w symulacji daje ładną charakterystykę FFT, gdzie dałem 109V napięcia anodowego, na wejściu jest 0.25Vpp z DAC'a - druga harmoniczna wysoka, trzecia nisko, więcej jak 20 db różnicy, więc wygląda całkiem dobrze, audiofilsko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Napięcie anodowe  120V  , prąd około 5mA ( rezystory 100 Ohm)

Nap wyjściowe - tu zależy od rezystora konwersji a ten z kolei od DAC

U mnie symulacja wygląda zupełnie inaczej  , mniej "audiofilsko"

Teoretycznie zniekształcenia są około 80dB poniżej  sygnału

Ale to tylko symulacje!

Kto wie -może kiedyś to pomierzę 😉

Na szybko 1khz i IMD 250Hz/8kHz

UWAGA to pomiar DAC z lampa na wyjsciu  a nie pomiar samego stopnia lampowego

DAC to  PCM1700

Ukryta Zawartość

Spectrum6n16B.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Scott L.F.
8 godzin temu, Scott L.F. napisał:

U mnie symulacja wygląda zupełnie inaczej  , mniej "audiofilsko"

Całkiem całkiem.
Moja kolejna symulacja ma na wyjściu elektrolit 100uF. Kilka lampowych wzmacniaczy słuchawkowych ma takie rozwiązanie stosowane w produkcji fabrycznej, więc to będę chciał sprawdzić, jak już zrobię płytki. I mam rezystor anodowy 13K, który ze 109V redukuje napięcie na anodzie górnej lampy do 96V. W takiej symulacji prąd idący przez lampki to 1mA.

Ukryta Zawartość

FFT-6N16P-SRPP-109V-0d25V-in.jpg

sin-1khz-6N16P-SRPP-109V-0d25V-in.jpg

FFT-out-6N16P-SRPP-109V-0d25V-in.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, dekRe napisał:

Moja kolejna symulacja ma na wyjściu elektrolit 100uF. Kilka lampowych wzmacniaczy słuchawkowych ma takie rozwiązanie stosowane w produkcji fabrycznej

Przy słuchawkach - gdzie obciążenie to standardowo 30-600 ohm -duża pojemność ma sens ( jest niezbędna) bo kondensator wraz z rezystancja słuchawek tworzy filtr górnoprzepustowy

Gdy obciążeniem jest wysoka rezystancja ( np  kolejny stopień  albo wzmacniacz - zazwyczaj 22-47kOhm) pojemność kilku µF wystarcza .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha

IMO ważna rzecz

Nie wiem czy było to wyraźnie napisane ale na większości płytek od Artura kondensator wyjściowy jest poza PCB.

Jako ze zagląda tu sporo osób o rożnym poziomie wiedzy/ zaawansowania wiec nie każdy może wiedzieć ze

ZE WZGLĘDÓW BEZPIECZENSTWA TRZEBA  ZA KONDENSATOREM DAĆ REZYSTOR 220k-470K DO MASY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Aha

IMO ważna rzecz

Nie wiem czy było to wyraźnie napisane ale na większości płytek od Artura kondensator wyjściowy jest poza PCB.

Jako ze zagląda tu sporo osób o rożnym poziomie wiedzy/ zaawansowania wiec nie każdy może wiedzieć ze

ZE WZGLĘDÓW BEZPIECZENSTWA TRZEBA  ZA KONDENSATOREM DAĆ REZYSTOR 220k-470K DO MASY

Ukryta Zawartość

Absolutnie nie musi być ten rezystor . Następny stopień a ten rezystor na wejściu.

Nie bardzo wiem o jakie bezpieczeństwo chodzi ?

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak w tej hybrydzie ale w zwykłym wk bez opóźnionego załączenia ze zwarciem do masy się nie obejdzie , u mnie jest pik na jakieś 40v DC na wyjściu  a to może zaszkodzić następnemu urządzeniu wzmacniającym  🙂

Edytowane przez rysiu126
Godzinę temu, GU48 napisał:

Nie bardzo wiem o jakie bezpieczeństwo chodzi ?

Wyobraź sobie : do wyjścia DAC bez rezystora wpinasz kabel i nie wpinasz go do wzmacniacza .

Kabel sobie wisi w powietrzu ...

No i ten kabel podczas włączania przypadkiem dotknie bolcem sygnałowym np metalowej obudowy......

2 godziny temu, Scott L.F. napisał:

Gdy obciążeniem jest wysoka rezystancja ( np  kolejny stopień  albo wzmacniacz - zazwyczaj 22-47kOhm) pojemność kilku µF wystarcza

ok.

Jeśli masz ochotę na eksperyment, w symulacji obecność małego elektrolitu 470uF równolegle do rezystora katodowego ładnie tłumi trzecią harmoniczną i według audiofilów FFT robi się miodniejsza.

Mam pytanie dotyczącej plytki ze zmienną regulacją napięcia żarzenia czy można wykorzystać ją do lampek typu 12sn7 12.6v oraz 6N6P 7V choć ta ostatnia ma dużą tolerancję. 

16 godzin temu, Mariusz03 napisał:

12sn7 12.6v

Ta lampa ma inny cokół , Octal . 

16 godzin temu, Mariusz03 napisał:

6N6P

Ta pasuje . Ma cokół nowalowy i wyprowadzenia/nóżki zgodne z lampami ecc83, ecc82, ecc88 itd .

Regulację napięcia żarzenia na tej płytce robi się potencjometrem . Jeśli zastosujesz rezystory i potencjometr o wartościach podanych na rysunku to można regulować od 6,2V do 11,3V. 

Jeśli w miejsce rezystora 470R wlutujesz rezystor 1K to można regulować w zakresie 11,7V do 16,9V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

5 godzin temu, arturp napisał:

lampa ma inny cokół , Octal . 

Tak wiem, jenak jak jest miejsce to można połączyć inaczej piny do nóżek i pomęczyć sie z montowaniem większego gniaza lub użyć przejściówki. Te lampy są bardzo tanie i to to samo co 6sn7. A żadna mała lampka im nie dorówna poza może 6n6p i tego typu.

A można dostać rodzynik jak Marconi, Osram, cossor czy GE black Plate. 

6sn7 to mocno przebrany rynek i ceny zabijają. 

Jedyna ich wadą jest małe wzmocnienie.

Twoje pomysły bardzo lubię i ucieszyłem się jak zobaczyłem że zrobiłeś płytkę z regulowanym napięciem żarzenia. Od razu pomyślałem o wykorzystniu większych lamp na mniej popularne napięcia .

Edytowane przez Mariusz03
51 minut temu, Mariusz03 napisał:

Tak wiem, jenak jak jest miejsce to można połączyć inaczej piny do nóżek

To jest wyjście . Możesz zrobić przejściówkę na płytce uniwersalnej , cokole albo dwóch podstawkach ( nowal i oktal ) połączonych dystansami z tworzywa sztucznego . Ma większą średnicę niż nowalowe ale w pobliżu jest tylko jeden elektrolit , który można zamontować pod płytką aby się nie grzał od lampy . Na allegro są różne ciekawostki .

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.cd727b19900fe68d1fee2c31cee4a2fd.png

image.thumb.png.5a618d10c9b16a687c2f045ef4e7d9b2.png

image.thumb.png.e6a1b5628c0ad48c3bf65f3ba9d0d15c.png

image.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Uruchomiłem właśnie MuFollower na lampce 6111WE

Jako ze mój PCM1700 , o którym pisze w innym temacie gra zadziwiająco dobrze z 6N16B-W

nie czuje potrzeby żeby w nim coś zmieniać ( na razie 🤣) wiec 6111WE został podłączony do mojego AD1865 z tego tematu :

Ukryta Zawartość

Póki co lampka się wygrzewa ale już czuć ze będzie bardzo ciekawie 😉

1.jpg

PS

Te Wimy to bardzo tymczasowo - nie miałem nic ciekawszego pod ręką ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Scott L.F.
Godzinę temu, Scott L.F. napisał:

Te Wimy to bardzo tymczasowo - nie miałem nic ciekawszego pod ręką ...

Ja wstawiłem tam MKP10 WIMA ale chyba warto coś lepszego bo ja słyszę ten kondensator w brzmieniu hybrydowego mu-followera . Z lampą GE 7AU7 gra mi lepiej z dnia na dzień . 

PS

Dzisiaj wstawiłem nieużywane Telefunkeny PCL82 ( wyjęte z zafoliowanych pudełek ) do tego nowego analogu . Z namaszczeniem , jak dewotka ze świętym obrazkiem ... I ZONK !  Może potrzebują więcej czasu ale pcl82 od Jugoli ( EI ) zagrały dużo ciekawiej . Nie wszystko złoto co ma diamencik na cokole . Jakoś rachitycznie zagrały , mały basik , nie czuć energii , bez życia ale za to bardzo czysto i z ładną górą . Wstawiłem jugolskie i banan wrócił . Płaciłem za nie 10 zł/szt. , nieużywane . To grzech za taki dźwięk .  Płytki poprawionej wersji ( dual mono gra ale są niewielkie problemy z przydźwiękiem ) już jadą więc niedługo przetestuję . 

...there is no spoon...

3 godziny temu, arturp napisał:

Ja wstawiłem tam MKP10 WIMA

To bardzo przyzwoite kondy że starej produkcji jednak potrzebują duuuzo czasy aby się otworzyć. U mnie to trwało prawie miesiąc. 

Jeśli to mega czuły punkt to na pewno. 

3 godziny temu, arturp napisał:

Dzisiaj wstawiłem nieużywane Telefunkeny PCL82 ( wyjęte z zafoliowanych pudełek ) do tego nowego analogu . Z namaszczeniem , jak dewotka ze świętym obrazkiem ... I ZONK !

Czekam aż dopracujesz i ostatecznie przetestujesz ten analog lampowy bo podobają mi się te lampki. Chętnie to złożę u siebie a jak się sprawdzi to cały worek ich na kupię 🤣

A próbowałeś Polskie Polam y ?

Edytowane przez Mariusz03
2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Chcialm zapytać co tam słychać z PCL82 nowy płytki sprawdziły się? Nie masz już przydzwieków.

Właśnie uruchomiłem ale już wystarczająco głośno nie posłucham . Nie przetestowałem też dźwięku ze sprzężeniem zwrotnym . Z dobrych wieści to tyle , że działa i Cosmosy też działają . Natomiast są też gorsze wieści - przydźwięk się wcale nie zmienił a to oznacza , że nadaj gdzieś jest błąd w prowadzeniu masy albo lampy mają taką przypadłość i nic się z tym nie da zrobić ( podobnie jak 7AU7 ) . Słyszalny przydźwięk pojawia się na około 3/4 mocy mojego wzmacniacza czyli dużo powyżej progu bólu , no ale jest . Ponadto program projektowy znowu zrobił psikusa i w dwóch punktach nie ma połączenia z masą , łatwo to naprawić na płytkach . Projekt już poprawiłem więc niedługo zamieszczę wersję bez błędów . No i jeśli chcesz to jeden komplet płytek poprawię i mogę ci wysłać w cenie przesyłki paczkomatem . Do testów idealne a jak ci się brzmienie spodoba to możesz sobie zamówić poprawnie zaprojektowane . Zaznaczam , że trzeba się trochę pogimnastykować podczas montażu ale to i tak pestka w stosunku do nowych projektów dac-ów gdzie elementy mają po 3 mm i sześć wyprowadzeń .🫤

...there is no spoon...

Poczytałem trochę informacji w sieci o ecl82/pcl82 . Niestety te lampy są podatne na ekranowanie i przydźwięk sieciowy . Pewnie z tego powodu zostały zastąpione przez ecl86 . Na dodatek tu mamy 4 lampy a nie 2 , więc nieporządane efekty się dublują .  Z drugiej przy głośnym odsłuchu tego cichego brumu nie słychać , nawet na tle ciszy między utworami . Sprawdzę jeszcze czy Telefunkeny też ,,brumią" bo może to cecha lamp EI . 

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

Niestety te lampy są podatne na ekranowanie i przydźwięk sieciowy .

W dawnych czasach niektóre zabytkowe konstrukcje miały na lampach ekran - teraz sprzedaje się coś takiego na różne rozmiary lamp - to tylko przykład:

Ukryta Zawartość

Zrób może eksperyment - weź kawałek aluminiowej folii do pieczenia, zrób z tego 2 paski, a do środka wprowadź pozbawione koszulki miedziane wiązki przewodów ok. 20 cm. Zrób z tego walec-rurkę i nałóż na lampę, a na wierzchu, by nie spadało np. gumkę recepturkę. Drucik z wnętrza dwóch warstw folii podłącz do masy. I sprawdź, czy taki ekran wokół lampy czasem nie pomoże. Albo jak masz kawałek rozciętej rurki z miedzi od centralnego ogrzewania, podlutować do niego tylko kawałek drutu do umasienia...

Ukryta Zawartość

OK , potestowałem i kilka spraw się wyjaśniło . 

Przydźwięk to efekt konstrukcji samych lamp , bez względu na producenta . Wystarczy przysunąć dłoń do lamp i słychać ,, brum" . Poziom tego brumu jest niski na tyle , że przy głośnym odsłuchu między utworami (czy podczas PAUSE) go nie słychać .

Warto zastosować przewidziane przez autora projektu sprzężenie zwrotne - spada ilość zniekształceń i cyfrowego/technicznego nalotu , szczególnie na górze pasma i wyższej średnicy . Pojawia się więcej niskich tonów , które są bardzo ciekawe bo zróżnicowane . Ogólnie dźwięk się uspokaja i wyrównuje . Układ brzmi czysto i klarownie , są bardzo ładne barwy , bas ma bardzo dobrą kontrolę choć nie jest potężny ani twardy , wokale czyste , dynamika dobra ale nie powala . Przestrzeń dobrze poukładana , wypełnia obszar między głośnikami , instrumenty nie są wciśnięte w głośniki i można je łatwo zlokalizować , plany prawidłowe , pierwszy plan lekko za linią głośników , całkiem wyraźne plany . W stosunku do hybrydowego mu-followera brzmi trochę łagodniej , nieco mniej detalicznie i mniej dynamicznie ale za to jest bardziej muzykalny . Dźwięk jest jaśniejszy i lżejszy ale nadal ciepły , klarowny i plastyczny . Wersja bez sprzężenia zwrotnego gra bardziej soczystymi barwami , jest cieplejsza , bardziej żywiołowa i dynamiczna ale troszkę ostrzejsza( np sybilanty ) , słychać więcej zniekształceń wysokich tonów i ogólnie nie jest tak przyjemnie relaksująca .

Układ składa się z dwóch płytek , które można połączyć lub oddzielnie zamontować w obudowie ( łącząc kablami masę i zasilacze z płytką WK-WA ) 

Ukryta Zawartość

góra.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, dekRe napisał:

Zrób może eksperyment

Mam gdzieś dwa ekrany w czeluściach pudeł więc sprawdzę , dzięki za dobrą wskazówkę . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Fajnie ze problem się wyjaśnił może zastosowac ekrany na lampy podlaczone do masy tak jak sugeruje dekRe. Mam podobnie na buforze w  pcm1794a i przydźwięk spada do zera.  Bez ekranu na bardziej wrażliwych (gorzej ekranowanych lampach) słychać lekki brum. 

A może lepiej trochę rozsunąć lampy od siebie aby te przydzwiek zniwelować. Muzg przy swoich analogach dosyć mocno rozsuwa lampy względem siebie.

To tylko moje spostrzeżenia. 

9 minut temu, arturp napisał:

Mam gdzieś dwa ekrany w czeluściach pudeł więc sprawdzę , dzięki za dobrą wskazówkę

Daj znać czy to pomoże 

• Pokaż nowe odpowiedzi