Skocz do zawartości
IGNORED

Roon Arc. Opinie, problemy z konfiguracją. Wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

A czemu to ma zalezec od operatora?

Nie wiem co tam Roon wymyslil ale to powinno dzialac z kazdym operatorem. Po prostu laczysz sie przez net ze swoim serwerem i ciagniesz dane do urzadzenia koncowego.

Muszę przewietrzyć mój system…

43 minuty temu, tanielinie napisał:

Korzystasz z Roon ARC?

Nie. Nie widze potrzeby i sensu wywalania takiej kasy. Korzystam bezposrednio z aplikacji dCS-a.

Jesli masz jakies problemy to tkwia one prawie na pewno w twoim routerze. Np. otwarcie portow. Jesli korzystasz ze sprzetu operatora np. Orange czy UPC to skontaktuj sie z nimi. Musisz otworzyc serwer na swiat zgodnie z zaleceniami Roona. Polecam ich helpdesk. Jak napisalem ISP nie ma z tym nic wspolnego.

Edytowane przez pmcomp

Nie. Nie widze potrzeby i sensu wywalania takiej kasy. Korzystam bezposrednio z aplikacji dCS-a.
Jesli masz jakies problemy to tkwia one prawie na pewno w twoim routerze. Np. otwarcie portow. Jesli korzystasz ze sprzetu operatora np. Orange czy UPC to skontaktuj sie z nimi. Musisz otworzyc serwer na swiat zgodnie z zaleceniami Roona. Polecam ich helpdesk. Jak napisalem ISP nie ma z tym nic wspolnego.

71c4df8f0f62c2d29b879549cede7ff7.jpg

No to musisz zrobic to co napisali.

Przede wszystkim przestac korzystac z routera ISP i ustawić ich sprzet w tryb bridge (ma dzialac jako „modem”). Wylaczyc DHCP i dzialc na IP statycznych. Podlaczyc swoj zarzadzalny i konfigurowalny porzadny router. I recznie przekierowac porty. 

Potrzebujesz u siebie speca od IT, a nie od audio.

Widze, ze tu jest jakas wiedza: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Dziękuje, ale nie prosiłem o poradę. Poradziłem sobie tym bez pomocy informatyka. Sposob jest prosty, kompletnie inny niz to co napisałeś.
Nie masz Roona, nie bedziesz mieć wiec duskusja nie jest dla ciebie, ale dziekuję ze zabrałeś głos.

W dniu 14.01.2025 o 15:51, tanielinie napisał:

U ktorych
operatorów netu Wam działa, u ktorych nie udało się uruchomić?

O to.

• 2 tygodnie później...

Operatorów po stronie nadajnika (serwera) czy odbiornika?

Od strony serwera roon, mam od lokalnego operatora kablowego stały adres ip i niefiltrowany w całym zakresie portów ruch z internetu do siebie. Rozbudowany firewall na moim routerze ma przepustowość ok 500Mbit/s symetrycznie. ARC używam przeważnie w delegacji na FiiO M11 Plus. Przez gsm jest różnie (ograniczam jakość/transfer). W hotelach (przez hotelowe sieci) przeważnie bez problemu i mogę ustawić najwyższą jakość.  Ale był też przypadek gdzie hotelowa sieć miała ograniczenie do używania tylko standardowych portów (web,email) i nie mogłem się połączyć (mam ustawiony dość niestandardowy port). Roon Arc traktuje jako taki dodatek, bo wcześniej przed jego wprowadzeniem, by słuchać przez roon-a, zdalnie,zestawiałem sobie do sieci domowej tunel VPN i łączyłem się klientem jakbym był w domu. Nie było to idealne (VPN zabiera do 1/3 pasma) ale działało.