Skocz do zawartości
IGNORED

Roon, Audirvana Studio, JRiver Media Center, Foobar, Pc equalizer.... czym grać na PC?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Używam od zawsze Foobara 2000 i przez zawsze myślę, że 15-20 lat. Porównywałem wtedy WinAmpa i Foobara i jakaś minimalna różnica była.

Od pewnego czasu dodałem PC Equalizer (czyli 31 stopniowy equalizer, którzy można podpiąć do każdego/większości urządzeń odtwarzających - zmienił moje życie w przeciwieństwie do wynalazków typu warmizer).

Moje pytanie:

Czy płatne programy:

Roon, Audirvana Studio, JRiver Media Center..... inne?

Grają lepiej?

(w necie szukajać opinii, to zdania są poważnie podzielone. Wodotryski graficzne tych programów, czy funkcje wyszukiwania mnie mało interesują)

Nie ukrywam, że preferuje rozwiązania bezpłatne, a już szczególnie nie lubię abonamentów. Czym właściwie najlepiej grać na PC?

(ew obecnie szukam daca i mogę wybrać taki gdzie jest transport, ale wtedy tracę pc equalizera i nie tylko).

Mam nadzieje, że ten temat nie był przesadnie wałkowany, bo szukając info są straszliwie rozbieżne informacje.

Edytowane przez baron_bartek

No mogę jakiegoś triala zainstalować i się samemu przekonać (Audirvana chyba też ma), ale narazie bym się chciał dowiedzieć co inni myślą.

Czyli różnica w grani płatnych programów polega na tym że mają efekty dsp?

Do video używam Pot playera, użyłem power dvd i się zaskoczyłem jak tak fajnie wygląda obraz - potem potplayer zaimplementował shadery i teraz wygląda lepiej niż power dvd - naprawdę z 720p można odrobiną zabawi zrobić obraz co wygląda jak 1080p (aczkolwiek 720p to przymało, lepiej shaderować 1080 - widać każdego pryszcza).

Zmieżam do tego, że w foobarze też się można jakimiś wtyczkami pobawić (equ wtyczka jest bardzo kiepska i skąd pc equalizer)

Edytowane przez baron_bartek
7 godzin temu, baron_bartek napisał:

Czyli różnica w grani płatnych programów polega na tym że mają efekty dsp?

Nie tylko i jeśli chodzi o JRiver, ten jest lepszy od Foobara.

Nie tylko oid względem możliwości, ale brzmieniowo też wypada lepiej, warto w PC Audio użyć optymalizatorów takich jak fidelizer, jeśli chodzi o Windows. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

9 godzin temu, baron_bartek napisał:

w necie szukajać opinii, to zdania są poważnie podzielone.

Wszystkie te programy dają możliwość darmowego przetestowania. Zainstaluj na komputerze, przetestuj i będziesz miał odpowiedź na wszystkie  swoje pytania 

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Wszystkie te programy dają możliwość darmowego przetestowania. Zainstaluj na komputerze, przetestuj i będziesz miał odpowiedź na wszystkie  swoje pytania 

Tak pewnie zrobię.

37 minut temu, basic44 napisał:

Ale podziel się info...

Tak też zrobię.

Po co komu płatne oprogramowanie, jeśli Rosjanie dają pełną wersję za darmo? 

Aimp chyba najlepszy program muzyczny.

Zaraz potem MusicBee.

pobrane (1).jpeg

3 minuty temu, baron_bartek napisał:

O to chodziło. Sprawdzę

Sprawdź jeszcze:

1) MusicBee 

2) Clementine

Nie wiem czemu na forum zawsze polecają płatne oprogramowanie?

Mam AIMP od lat i zero problemów. 

Dwa pozostałe też spoko. Wypróbuj który najlepiej wykrywa Twój sprzęt. U mnie z Foobar były wieczne problemy i ma głupi interfejs. Aimp do mojej karty dźwiękowej ma nawet dedykowane profile. Jest DSP, EQ, proste playlisty, odtwarzanie adresów internetowych, skórki vintage audio i mnóstwo innych duperelków, których pewnie nigdy nie użyję. No i jest ruski, czyli po prostu działa. Czego chcieć więcej?

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Aimp chyba najlepszy program muzyczny.

Zainstalowałem, narazie po nocy to testów nie porobię (cicho gra podobnie).

Natomiast interfejs i funkcjonalność to rzecz jasna rewolucja względem foobara. Uraczyło mnie to, że robi fading przy przełączaniu pliku/miejsca - zabezpieczenie przed ogłuchnięciem, które wg mnie powinno być wymagane prawnie.

W ustawieniach AIMP można zmieniać protokół karty dźwiękowej - nazwane "urządzenie".

U mnie jest:

ASIO: Creative SB/SBX AE DSD Asio

ASIO: Creative SB/SBX AE series Asio

Direct Sound: Głośniki Sound Blaster AE-7 

Direct Sound: SPDIF-OUT Sound Blaster AE-7 

WASAPI: Głośniki Sound Blaster AE-7

WASAPI: SPDIF-OUT Sound Blaster AE-7

WASAPI Exclusive Event: Głośniki Sound Blaster AE-7

WASAPI Exclusive Event: SPDIF-OUT Sound Blaster AE-7

WASAPI Exclusive Push: Głośniki Sound Blaster AE-7

WASAPI Exclusive Push: SPDIF-OUT Sound Blaster AE-7

Zmiana jest słyszalna - przynajmniej u mnie. Najbardziej lubię WASAPI Exclusive Push.

Zobacz jeszcze EQ. Tam jest taki bajer, że możesz włączyć automatyczne dostosowanie korekcji pod wykryty gatunek muzyki. Działa to bardzo dobrze, jeśli utwory mają prawidłowo wypełnione ID tag. Jest wręcz zaskakujące jak dobrze wtedy grają niektóre pliki.

Jest różnica w graniu między foobarem a AIMP.

Wg mnie nie wynika z samego programu tylko biblioteki przez który jest puszczany dźwięk. Foobar ma standard, a AIMP w stardardzie puszcza przez WASABI (w foobarze też można wgrać).

AIMP gra zatem trochę tak mniej twardo - bardziej audiofilsko. Foobar zachowuje minimalnie (ale to minimalnie) więcej szczegółów.

Po co mi efekt software'owy do odtwarzania muzyki?

Pytales czego brakuje.
Mnie brakuje

O to nie jest softwarowy efekt

@baron_bartek sterowniki robią dużą różnicę 🙂 Standard w Windows to Direct Sound. WASAPI jest nowszy i lepszy. Możesz jeszcze spróbować ASIO jeśli u Ciebie działa.