Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam okazję kupić kolumny KEF iq50, posiadam wzmacniacz Musical Fidelity A1. 

Chcial bym sie doradzic czy to będzie dobrze grający zestaw ?

Mam jeszcze okazję kupić Infinity sm125. Czy aby nie będą za mocne na ten wzmacniacz ?

Słucham głównie rock, rock progresywny czasami Jazz.

Dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/169110-musical-fidelity-a1-i-kef-iq50/

Nie słuchałem takiego połączenia ale powiem ci szczerze że nieco bym się go obawiał

Te kolumny nie są specjalnie rozciągnięte jeżeli chodzi o zakres dźwiękowy. Nie grają potężnie a wręcz powiedziałbym że dość płasko. 

Nie wiem czy ten wzmacniacz grający w klasie a wyciągnie z nich obfite dociążenie dołu. 

Moim zdaniem skoro już posiadasz ten wzmacniacz szukaj kolumn z wysoką sprawnością której na przykład są często polecane do wzmacniaczy lampowych

12 minut temu, Lukasz1986 napisał:

KEF iq50

Niska skuteczność, impedancja nominalnie 4 omy. I do tego dość wiekowe. 

16 minut temu, Lukasz1986 napisał:

Infinity sm125. Czy aby nie będą za mocne na ten wzmacniacz ?

A co to oznacza "za mocne"?

Na pewno jeśli chodzi o parametry techniczne o wiele łatwiejsze do wysterowania dla tego MF. Tylko kolejna kwestia. Czy te wiekowe i raczej przeciętne w katalogu producenta głośniki są warte zainteresowania? 

Szukaj takich marek jak Pro-Ac, Spendor lub JBL. Będzie dobrze  

Tych Infiniti nie znam ale powiem ci szczerze że na przykładzie innych modeli tej firmy jest bardzo mała szansa że znajdziesz je w górnym do użytku stanie. Będą prawdopodobnie po wielu modyfikacjach i na prawach

Dzięki, za pomoc. Pozdrawiam serdecznie. Miłego popołudnia życzę. 

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Tych Infiniti nie znam ale powiem ci szczerze że na przykładzie innych modeli tej firmy jest bardzo mała szansa że znajdziesz je w górnym do użytku stanie. Będą prawdopodobnie po wielu modyfikacjach i na prawach

Jest duża szansa że tak będzie. Muszę sobie przeanalizować inne oferty z okolicy. 

Dziękuję za zangażowanie w moj temat .

Pozdrawiam  

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jak coś to pytaj 🙂 temat otwarty

Witam, wieczorem jadę posłuchać Focal cobalt 816. Parametry ma super, duża skuteczność bo aż 91.5db. Patrząc na to jakie ma opinie ta marka i ten model kolumn spodziewam się fajnego brzmienia. 

2 godziny temu, Lukasz1986 napisał:

Witam, wieczorem jadę posłuchać Focal cobalt 816. Parametry ma super, duża skuteczność bo aż 91.5db. Patrząc na to jakie ma opinie ta marka i ten model kolumn spodziewam się fajnego brzmienia. 

No powiem tak duży dystans. 

Niestety wiele tych pozytywnych opinii przeszło na focala z jmlab. Oczywiście oni mają dobre produkty czy też bardzo dobre produkty więc warto odsłuchiwać. 

Jak osobiście tego produktu dla siebie bym nie wybrał tak uważam że akurat faktycznie pod twój wzmacniacz może to zabrzmieć całkiem ciekawie. 

Napisz proszę jakie wnioski po odsłuchu

W dniu 18.01.2025 o 14:11, Lukasz1986 napisał:

Witam, mam okazję kupić kolumny KEF iq50, posiadam wzmacniacz Musical Fidelity A1. 

Chcial bym sie doradzic czy to będzie dobrze grający zestaw ?

Mam jeszcze okazję kupić Infinity sm125. Czy aby nie będą za mocne na ten wzmacniacz ?

Słucham głównie rock, rock progresywny czasami Jazz.

Dziękuję za pomoc.

Jakieś większe Spendory Classic - chyba 2/3 najlepiej nadają się do rocka za jeszcze logiczną cenę (choć i tak oczy z głowy). I nie bój się, że A1 tego nie ruszy. Ruszy! I to jak! A1 z Ls3/5a robi co chce.

W dniu 18.01.2025 o 14:32, piotrek7 napisał:

Szukaj takich marek jak Pro-Ac, Spendor lub JBL. Będzie dobrze  

To, to!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 19.01.2025 o 13:32, Piotr Sonido napisał:

No powiem tak duży dystans. 

Niestety wiele tych pozytywnych opinii przeszło na focala z jmlab. Oczywiście oni mają dobre produkty czy też bardzo dobre produkty więc warto odsłuchiwać. 

Jak osobiście tego produktu dla siebie bym nie wybrał tak uważam że akurat faktycznie pod twój wzmacniacz może to zabrzmieć całkiem ciekawie. 

Napisz proszę jakie wnioski po odsłuchu

Witam, po odsłuchu zdecydowałem się na zakup tych Focali. Zagrały z moim wzmacniaczem bardzo muzykalnie, przede wszystkim szczegółowo, góra jest wyraźna ale nie męczy. Instrumenty brzmią bardzo realistycznie a wokal jest bajeczny, zwłaszcza damski. Brakuje mi trochę dołu, ale to nie jest dla mnie jakaś duża wada. Generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu, tym bardziej że cena była bardzo atrakcyjna. 

Pozdrawiam .

W dniu 18.01.2025 o 14:25, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem skoro już posiadasz ten wzmacniacz szukaj kolumn z wysoką sprawnością

Już pozamiatane.

Focal to niegłupi wcale pomysł do tego wzmaka.

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

23 godziny temu, il Dottore napisał:

Już pozamiatane.

Focal to niegłupi wcale pomysł do tego wzmaka.

Z czystej ciekawości co to za kolumny porazająco niska skuteczność 83 i do tego lampa jeszcze napisz ze maja 4 omy ......i to gra ?

Edytowane przez Kris2024
3 godziny temu, Kris2024 napisał:

Z czystej ciekawości co to za kolumny porazająco niska skuteczność 83 i do tego lampa jeszcze napisz ze maja 4 omy ......i to gra ?

Ja gram 25W/kanał na 83dB kolumnach. Zero mam na 6, nawet do 9 nie jestem w stanie dojechać bo się robi za głośno.

W dniu 21.01.2025 o 18:59, Lukasz1986 napisał:

Witam, po odsłuchu zdecydowałem się na zakup tych Focali. Zagrały z moim wzmacniaczem bardzo muzykalnie, przede wszystkim szczegółowo, góra jest wyraźna ale nie męczy. Instrumenty brzmią bardzo realistycznie a wokal jest bajeczny, zwłaszcza damski. Brakuje mi trochę dołu, ale to nie jest dla mnie jakaś duża wada. Generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu, tym bardziej że cena była bardzo atrakcyjna. 

Pozdrawiam .

No i super. Jak po odsłuchu to świetnie 🙂 wszystkiego dobrego 

W dniu 23.01.2025 o 01:23, il Dottore napisał:

Ja gram 25W/kanał na 83dB kolumnach. Zero mam na 6, nawet do 9 nie jestem w stanie dojechać bo się robi za głośno.

Kolega chyba pytał o konkretny model. W sensie nazwa , model. Tak mi się wydaje. 

• 4 tygodnie później...

Cześć, a do monitorów Focal Cobalt 806 co byście polecili z MF ze starszych modeli ?

Obecnie jest przyzwoicie ale z tych paczek można wyciągnąć więcej. U mnie poprawa by byla gdyby dźwięk był bardziej dociążony na dole pasma,średnica nieco do przodu i lekkie złagodzenie góry. Pole odsłuchu to 1.5 m rozstaw na 1.8 odległość od linii monitorów.

25 minut temu, Mar55 napisał:

Cześć, a do monitorów Focal Cobalt 806 co byście polecili z MF ze starszych modeli ?

Obecnie jest przyzwoicie ale z tych paczek można wyciągnąć więcej. U mnie poprawa by byla gdyby dźwięk był bardziej dociążony na dole pasma,średnica nieco do przodu i lekkie złagodzenie góry. Pole odsłuchu to 1.5 m rozstaw na 1.8 odległość od linii monitorów.

1. Spróbować z przewodami (miedź ale przekrój 4-6mm) np (Sa takie przewody marki DALI nie pamietam symbolu ) do tego kabel zasilajacy wzmacniacz (Kabel TAGA Harmony tani a daje duzo basu)

2. Spróbuj ustawic te monitory tak zeby punkt przeciecia znajdował się około 1m przed Tobą jak juz siedzisz. Wiem kolumny będą prawie na siebie patrzyły ale to powinno złagodzić wysokie. (nic nie tracisz spróbuj ) PS co do zasady Focal gra jasno i nie ma sie co czarować.

Co do wyciągania wokalu do przodu to zdania sa podzielone z mojego doświadczenia to bardziej charakter grania kolumn to powoduje a nie wzmacniacz. I osobiście uwazam ze na dłuzsza mete jest to męczące i nie jest spójne. Od czasu do czasu ok, moje Jean Marie Reynaud Cantabile Jubile drą ryja tym wokalem i na dłuzsza metę nie da sie tego słuchać jak wokal ma sie 50 cm przed sobą a cała reszta słyszalne gdzies z tyłu.

Edytowane przez Kris2024
W dniu 22.01.2025 o 21:21, Kris2024 napisał:

do tego lampa jeszcze

jaka lampa?

19 minut temu, Kris2024 napisał:

Miałem na mysli wzmacniacz lampowy.

Wciąż nie rozumiem. Jaki wzmacniacz lampowy?

1 minutę temu, Kris2024 napisał:

Napisz mi dokładnie na jakim wzmacniaczu grasz :))) 

Aaaaaaaaaaaaa... teraz kumam!

Myślisz, że mam lampę? Nie. Mam Solid State. Sugden A21i Signature.

6 minut temu, il Dottore napisał:

Aaaaaaaaaaaaa... teraz kumam!

Myślisz, że mam lampę? Nie. Mam Solid State. Sugden A21i Signature.

I teraz wszysko jest dla mnie jasne 🙂 Czysta klasa A 🙂

Edytowane przez Kris2024
2 minuty temu, Kris2024 napisał:

Czysta klasa A

Najczystsza! 😄 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

12 minut temu, il Dottore napisał:

Najczystsza! 😄 

Ukryta Zawartość

Przepadam za tym kawałkiem jak i za samym wykonawcą :))))))))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kris2024

Kris ,nadal jestem w fazie testów z ustawieniem monitorów i raczej słyszę minimalne zmiany w stereofonii ( pomniejszona scena ) niż w górze pasma i pewnie akustyka pokoju tutaj głównie zaważa. Ale dzięki za podpowiedź, będę dalej kombinował.

12 minut temu, Mar55 napisał:

Kris ,nadal jestem w fazie testów z ustawieniem monitorów i raczej słyszę minimalne zmiany w stereofonii ( pomniejszona scena ) niż w górze pasma i pewnie akustyka pokoju tutaj głównie zaważa. Ale dzięki za podpowiedź, będę dalej kombinował.

Tak, przy tym ustawieniu traci się mocno na scenie i powietrzu. ( nie zapominaj o przewodach tym mozna duzo zdziałać: rezystancja,impedancja ,pojemność reaktancja , konduktancja, przewdność to nie abstrakacja to FAKTY. Jednak zawsze fundamentem jest charakter brzmienia kolumny......Jeszcze jedno ustawnie: nie kieruj kolumn na miejsce odsłuchowe postaw je równolegle w stosunku do siebie.

Edytowane przez Kris2024
45 minut temu, Mar55 napisał:

Jak będziesz kiedyś... szukał kolejnych kolumny skup się jaki  zastosowany jest głośnik wysokotonowy. Z tego co wyczułem bardzo by Ci odpowiadały twitery kopułkowe np:  scan speak d2608 lub Scan-Speak Revelator D2905/990000. Napisałem o nich bo dokładnie wiem jak brzmią.

Edytowane przez Kris2024
  • Pokaż nowe odpowiedzi