Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jest właczony VS10 to te suwaki nic nie robią, sprawdziłem wyłączyłem aby szedł normalny HDR10 to wtedy działają.
Przełączyłem na chwile to od razu widze różnicę w kolorach teraz, coś im lekko brakuje bez VS10 u mnie

@brewka87  trafiłem dziś na to przypadkiem, faktycznie coś jest na rzeczy z tym SDR VS10, jest zgłoszono i mają poprawić, podrzucam link (od góry strony do dołu)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@Fanek zajrzyj tutaj 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, brewka87 napisał:

@Fanek zajrzyj tutaj 

Ukryta Zawartość

Ostatni post w tym temacie jest mój, wklejałem też chyba ten link tutaj, tam chodzi konkretnie o model Z9X 8K, a nie całą game 8K jak zrozumiałem (i ktoś chyba tez w innym temacie o tym pisał), i o konwersje na SDR jak w Twoim przypadku, nie twierdze na siłe że nadal coś tam jest skopane w SDR.

Na pierwszej stronie też ktoś napisał:
"I my case, going from a Z10 to a Z30, I had huge improvement in colors, sharpness, brightness, detailed video and audio. The Z30 still have a few bugs occasionally, such as a reboot or a cracking sound when start playing a movie (but very, very rarely) which will corrected in future firmware updates."

edit: tutaj pisałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek
3 minuty temu, Fanek napisał:

tam chodzi konkretnie o model Z9X 8K, a nie całą game 8K jak zrozumiałem (i ktoś chyba tez w innym temacie o tym pisał), i o konwersje na SDR jak w Twoim przypadku, nie twierdze na siłe że nadal coś tam jest skopane w SDR.

Nie jestem ekspertem w dziedzinie playerow zidoo ale taki Z9X 8K to jest to samo co Z30 tylko ze w gorszej obudowie i bez kieszeni na hdd. Obydwa są na tym samym soc amlogic s928x.

W weekend postaram sie zrobić porownanie jeden do jednego Z1000 vs Z30 odpalając te same filmy i przełączając playery.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

22 godziny temu, brewka87 napisał:

Nie jestem ekspertem w dziedzinie playerow zidoo ale taki Z9X 8K to jest to samo co Z30 tylko ze w gorszej obudowie i bez kieszeni na hdd. Obydwa są na tym samym soc amlogic s928x.

W weekend postaram sie zrobić porownanie jeden do jednego Z1000 vs Z30 odpalając te same filmy i przełączając playery.

Tak się zastanowic to masz racje, patrzac na tabelke to ten sam hardware takze w najwyzszych modelach Z3000Pro i UHD8000 (te maja tylko 8GB ram) a tamte 6GB, wiec albo na wszystkich jest to samo w SDR albo rozchodzi sie o software kazdego playera ze nie jest identyczny. Bo posty ktore przeczytalem na forum zidoo z tym problemem byl wymieniany tylko Z9X 8K. No ale ja tez nie jestem inzynierem Zidoo 🙂   moze i wszystkie, dont know

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzie ustawiacie indeksowanie i zapisywanie plakatów do wall poster na pamięci Zidoo czy na dysku HDD? Jak lepiej aby szybciej wczytywalo?

Dziś mega kopiowanie puściłem 

@Gmow1977 @brewka87 @RAF77

1 godzinę temu, Fanek napisał:

Gdzie ustawiacie indeksowanie i zapisywanie plakatów do wall poster na pamięci Zidoo czy na dysku HDD? Jak lepiej aby szybciej wczytywalo?

Dziś mega kopiowanie puściłem 

@Gmow1977 @brewka87 @RAF77

Ja nie zmienialem domyślnych ustawień i bylo spoko. W z30 zmienilem na zapisywanie plakatow w folderze z filmami i zrobił sie bajzel na dysku. Zrobilem to na wlasne zyczenie wiec akurat tutaj nie marudzę, ze to wina zidoo 🙃

@Fanek Gmow1977 nie ma Zidoo tylko Dune 😁

Zaraz podłączam Z1000 jako klienta smb do z30 i zrobie jakies porównania jak sobie radzą z odtwarzaniem. Nie chce mi się kopiować zawartości dysku (i szczerze nawet nie mam na co 🤣), zeby oba playery odpalały filmy z dysku wewnętrznego. Myślę jednak ze jesli chodzi o samą jakość odtwarzania tzn kolory, mapowanie tonów itp to raczej lokalizacja pliku mkv nie ma znaczenia. Czyli dysk fizycznie będzie umieszczony w z30 i udostępniony po sieci 1Gb dla z1000.

39 minut temu, brewka87 napisał:

Ja nie zmienialem domyślnych ustawień i bylo spoko. W z30 zmienilem na zapisywanie plakatow w folderze z filmami i zrobił sie bajzel na dysku. Zrobilem to na wlasne zyczenie wiec akurat tutaj nie marudzę, ze to wina zidoo 🙃

@Fanek Gmow1977 nie ma Zidoo tylko Dune 😁

Zaraz podłączam Z1000 jako klienta smb do z30 i zrobie jakies porównania jak sobie radzą z odtwarzaniem. Nie chce mi się kopiować zawartości dysku (i szczerze nawet nie mam na co 🤣), zeby oba playery odpalały filmy z dysku wewnętrznego. Myślę jednak ze jesli chodzi o samą jakość odtwarzania tzn kolory, mapowanie tonów itp to raczej lokalizacja pliku mkv nie ma znaczenia. Czyli dysk fizycznie będzie umieszczony w z30 i udostępniony po sieci 1Gb dla z1000.

Ale domyslnie jest wlasnie ze tworzy folder POSTER czy cos na dysku z filmami, w Z1000 miales domyslne ze zapisuje je na pamieci Zidoo tak?

9 minut temu, Fanek napisał:

Ale domyslnie jest wlasnie ze tworzy folder POSTER czy cos na dysku z filmami, w Z1000 miales domyslne ze zapisuje je na pamieci Zidoo tak?

Tzn postery z tego co pamietam zapisywane byly na dysku ale nie w tych samych katalogach co filmy. Napewno cala biblioteka plikow byla zapisana gdzieś indziej bo po przełożeniu dysku z z1000 do z30 wszysyko bylo skanowane od zera.

Jesli chodzi o testy porownawcze to jeszcze ich nie zacząłem a juz wiem ze nie będzie to łatwe 🤣

Myslalem, ze włącze sobie dwa urządzenia i tylko sobie będe na amplitunerze przełączać...

Pierwszy problem to konflikt pilotów. Sterując jednym urządzeniem nie intencjonalnie "robię coś" na drugim, bo kody pilotów są zgodne...

Niby drobiazg, a bardzo komplikuje sterowanie 

Hej a masz jakiś patent jak sprawdzić temperature dysku HDD włożonego w Zidoo ?
Jest jakaś apka na adroida do tego?   patrzyłem AIDA64 ale temp HDD nie pokazuje, tylko temp cpu gpu

2 minuty temu, Fanek napisał:

Jest jakaś apka na adroida do tego?   patrzyłem AIDA64 ale temp HDD nie pokazuje, tylko temp cpu gpu

Nie mam. Szczerze to mnie to nie interesuje 😎 jesli dysk sie przegrzewa i nie ma mechanizmów ochronnych, zeby temu przeciwdziałać to moim zdaniem kijowy dysk 🤣 

Mnie interesuje cży dziala, a nie to, jaką ma temperaturę. 

Ps. Znalazłem kolejny problem. Przy podłączonych jednoczesnie 2 zidoo z1000 po kilku sekundach traci obraz. Pomaga jedynie odpięcie i ponowne podłączenie wtyczki HDMI ale wiem ze to bardzo ryzykowna opcja. Działa przez chwile i nagle znika obraz. Mozliwe ze to wina kabla hdmi ale nie wiem czy chce mi sie dzisiaj z tym bawić 🤣 

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Gmow1977 nie ma Zidoo tylko Dune 😁

Mam Zidoo tylko nie to najnowsze.

Ja mam standard, Folder utworzony przez Zidoo w katalogu głównym  "Home Theater" Ale nie zmieniałem tego...

Jest sobie i nie przeszkadza...

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Czyli dysk fizycznie będzie umieszczony w z30 i udostępniony po sieci 1Gb dla z1000.

Też tak mam i nie widzę różnicy

Edytowane przez Gmow1977
2 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Mam Zidoo tylko nie to najnowsze.

Wydawało mi się że od dawna masz jakis model Dune 🤔

Godzinę temu, Fanek napisał:

Właśnie o to mi chodziło, czy nie lepiej postery zapisywać na pamięci Zidoo hmm 🤔  szybciej może by się ładowały jeszcze

Ale co ci się wolno ładuje?Plakaty? Ja mam jako Smb i nie widzę tu żadnych opuźnień .Zresztą jak szybko się załaduje to chyba zależy od szybkości dysku?Czy się mylę?

42 minuty temu, brewka87 napisał:

Pierwszy problem to konflikt pilotów. Sterując jednym urządzeniem nie intencjonalnie "robię coś" na drugim, bo kody pilotów są zgodne...

Niby drobiazg, a bardzo komplikuje sterowanie 

Te piloty to podczerwień czy Bluetooth?

1 minutę temu, Gmow1977 napisał:

Ale co ci się wolno ładuje?Plakaty? Ja mam jako Smb i nie widzę tu żadnych opuźnień .Zresztą jak szybko się załaduje to chyba zależy od szybkości dysku?Czy się mylę?

Tez nie załapałem o co chodzi z tym wolnym ładowaniem posterów. Dysk "zamieli" chwile i juz wszystko jest. Mi nie robi roznicy, czy wyswietli się w 0,005s czy w 0,5s 😁

Opublikowano (edytowane)

Nie no szybko sie ładują, zostwie default nie ma tematu 🙂

Mam WD 10TB Ultrastar HC330 serwerowy dysk, podłączony pod kompa przy ciągłym kopiowaniu bez chłodzenie grzejs sie nawet widze do 50* ( hdd sentinel), jak dam nawiew na niego to schodzi do 35* czyli ok. 50* to już troche ciepło, chciałem zobaczywlozony w Zidoo jaka ma temp, tam troche metalowa obudowa powinna odbierac cieplo.

Z30 Pro ma od dołu mały wentylator, ustawione na Auto widze ze to sie chyba w ogole nie zalacza, moze lepiej wymusic aby caly czas chodzil ten wentylator nawet na najmniejszych obrotach jak myslicie?
Jak u was jest z temp dysku mierzyliscie kiedys jakos?

Ciekawe czy istanieje jakas apka na androida, chwilke tylko szukalem ale nic nie trafilem ;/

Edytowane przez Fanek
24 minuty temu, Fanek napisał:

Stary...Czy ty czasem nie szukasz problemów na siłẹ?

Kogo obchodzi temperatura dysku?

Mam taką opcję w Synlogy NAS...Ale po dwunastu latach ją odkryłem ...😉

4 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Te piloty to podczerwień czy Bluetooth?

Ten od z30 to podczerwien. Ten od z1000 to hybryda podczerwien/BT. 

Tak czy inaczej są kompatybilne i pilot od z30 steruje z1000 i odwrotnie.

13 minut temu, brewka87 napisał:

Wydawało mi się że od dawna masz jakis model Dune 🤔

Mam Dune hd Vision 4k solo 

Nvidia shield 2019

I Zidoo Zx9 ...

Główny Player to Dune 

3 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Stary...Czy ty czasem nie szukasz problemów na siłẹ?

Kogo obchodzi temperatura dysku?

Szuka 🤣

Mnie tez temperatura dysku nie obchodzi jesli dysk pracuje prawidłowo. Kurcze dysk jest dla mnie, a nie ja dla dysku 😁

Edytowane przez brewka87

9 minut temu, brewka87 napisał:

Tak czy inaczej są kompatybilne i pilot od z30 steruje z1000 i odwrotnie.

Może przysłoń czujnik od podczerwieni?

Edytowane przez Gmow1977

Nie szukam problemów na siłę ale trochę zapobiegam w przód w razie co, dochodzi do 50 stopni przy kopiowaniu, wiadomo że przy odtwarzaniu filmu mniej obciąża no i ta metalowe obudowa pewnie trochę odbiera ciepło ale mimo wszystko chciałem to sprawdzić 🙂

13 minut temu, Fanek napisał:

Mam WD 10TB Ultrastar HC330 serwerowy dysk, podłączony pod kompa przy ciągłym kopiowaniu bez chłodzenie grzejs sie nawet widze do 50*

Dlatego ja preferuję dyski do NAS.One są przystosowane do pracy ciągłej...I tu nawet jak chodzą 15 godzin to im nic się nie dzieje.Na twoim miejscu nie forsowałbym ich tak bardzo.Jeśli przegrzejesz to "po ptokach".

Kopiuj po kilka filmów i daj odpocząć .W innym przypadku

nowy wydatek gotowy...

Edytowane przez Gmow1977
Opublikowano (edytowane)

Ale to jest dysk do pracy ciągłej tyle że nie ma chłodzenia, Ty w synology masz wentylator. Mówię jak dałem nawiew na niego to temp spada do 35.

Dlatego chciałem sprawdzić jaka ma temp włożony w Zidoo

Edytowane przez Fanek
5 minut temu, Fanek napisał:

Ale to jest dysk do pracy ciągłej tyle że nie ma chłodzenia, Ty w synology masz wentylator. Mówię jak dałem nawiew na niego to temp spada do 35.

Dlatego chciałem sprawdzić jaka ma temp włożony w Zidoo

Ale to Zidoo chyba ma wentylator?Nie wiem jak w tym Zidoo ,ale w  mojej  Dune jest  wentylator, który chyba chłodzi dysk ? Opcja auto lub manual jest dostępna.Ty tego nie masz?

Po za tym jak piszesz, że to dysk do pracy ciągłej to chyba bym se głowy nie zawracał...

Edytowane przez Gmow1977
Opublikowano (edytowane)

Jest wentylator w Zidoo, miałem cały czas na Auto do tej pory bo nie było dysku i chyba wentylator się nie załączał bo nic nie było słychać.

On na Auto pewnie się załącza jak sam odtwarzacz ma podwyższona temperaturę a nie dysk.

No pewnie trzeba będzie dac Manuał i niech chodzi cały czas

Brewka a w Z1000 kiedyś patrzyłeś czy wentylator się załącza? Napewno też jest no nie

Edytowane przez Fanek
  • Pokaż nowe odpowiedzi