Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, RAF77 napisał:

Nie rozumiem, jakie kopiowanie w locie z NAS?

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Dokładnie. Po to jest NAS.

Czasem potrzebuję przenieść coś z NAS na dysk w Dune bo NAS mam tylko 4TB a Dunka ma 16TB  ...ja to nazywam kopiowanie w locie.

5 godzin temu, Fanek napisał:

czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć proszę jak na Dune jest z my collection,

Moja Dunka ma już parę lat ,dlatego wizualnie napewno  w Zidoo  wygląda to na pewno lepiej .Do tego Poster Wall  ma więcej możliwości konfiguracji.Dziś odpaliłem moje Zidoo z9x i powiem ,że kolory jakieś takie bardziej soczyste ...

@brewka87  znalazłem w końcu, było cały czas przed oczami haha
-Ustawienia - odtwarzanie - Zakładki - Koniec zakładki - ustawiłem na 6 minut oznacz film jako obejrzany
-Znalazłem menu pierwszej konfiguracji - Aplikacje - SetupWizard
-zauważyłem że jak w poster wall wejde w jakąś wstawke i jestem w niej 10sek to trailer sam sie uruchamia na górze ekranu
aapka do temperatur Zidoo, niestety nie ma temp HDD, pobierasz pik apk i instalujesz przez Web Install - Twója dres IP::18888

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moja Dunka ma już parę lat ,dlatego wizualnie napewno  w Zidoo  wygląda to na pewno lepiej .Do tego Poster Wall  ma więcej możliwości konfiguracji.Dziś odpaliłem moje Zidoo z9x i powiem ,że kolory jakieś takie bardziej soczyste ...
Przełóż dyski
4TB pod filmy stanowczo za mało.
3 minuty temu, RAF77 napisał:

Przełóż dyski

Ukryta Zawartość

To wiem ,na rozbudowę czeka stacja z czterema slotami...Ale najpierw suby😉Screenshot_20250314_194639_Gallery.thumb.jpg.3033f3bb0fa468f6edf07631a477c8de.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, RAF77 napisał:

Tez mi się kiedyś wydawało ze jeden TB to dużo 🤣 sam mam teraz dokładnie 4TB i widzę jak to znika 😁 tylko ze ja jeszcze pamiętam czasy jak film zajmował okolo 700MB 😁 teraz to ścieżka dźwiękowa więcej waży...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 minuty temu, RAF77 napisał:

Jeszcze bym znalazł kilka płyt CD z filmami po 700MB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) divX.

O czym my w ogole rozmawiamy? Za chwile dostaniemy upomnienie od Marcina 😜

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Wczoraj, gdy wentylator wyciągał powietrze przy otwartych drzwiach, po 2 godzinach uzyskałem 38* C na HDD, więc to świetne wynik! 😄
Sprawdzę jeszcze raz przy zamkniętych drzwiach, gdy nie zasysa powietrza i jeśli będzie podobnie, zostawię to tak. Niestety, odwrócony wentylator jest głośniejszy, muszę to sprawdzić na innym, który mam, albo nawet na wentylatorze 80 mm

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.03.2025 o 11:25, przmor napisał:

To może lepiej uchylić drzwiczki i wentylatorem wyciągać powietrze z obudowy? Przydałby się jakiś filtr na wlocie żeby siedliska kurzu wewnątrz obudowy nie zrobić. Przetestuj różne rozwiązania z kierunkiem przepływu powietrza oraz z zamkniętymi i otwartymi drzwiczkami.

Wyszło dokładnie tak jak pisałeś! 🙂   mam filtr jakby co i moge przyciąć na wielkość drzwiczek, ale idealnie by było gdyby ta temp trzymała się z zamkniętymi drzwiczkami, aby w jakiś dziwny sposób przypadkiem dysk się nie wysunął w czasie pracy, bo tak będzie trzeba jakoś te drziwczki przyblokować aby się więcej nie uchylały (gdy otwiera sie drzwiczki mocnij mechanizm wypycha dysk z kiszeni, dzwignia która to robi przyczepiona jest do drzwiczek).

Typujesz co się wydarzy, gdy drzwiczki będą zamknięte i powietrze nie będzie zasysane, albo przynajmniej zasysane dużo mniej?

Edytowane przez Fanek

Wewnątrz obudowy powstanie podciśnienie. Jak duże zależy od nieszczelnosci obudowy. Jedyny sposób by się przekonać to zamknięcie drzwiczek i sprawdzenie temperatury. Lepiej mieć nadciśnienie bo założony na wlocie powietrza filtr wyłapie kurz. Przy podciśnieniu kurz zasysany będzie każdą możliwą szparą. Masz jednak ograniczone możliwości bo otwory wentylacyjne są tylko na spodzie urządzenia.

Panowie. Moze teoretycznie 48° vs 38° robi roznice ale czy naprawdę uwazacie ze te 10° podczas odtwarzania filmu (i to pewnie dopiero pod koniec jego trwania) coś zmieni w kwestii żywotności dysku??? Robić takiego Frankenstein'a z wentylatorami tylko dla wlasnej satysfakcji?

Opublikowano (edytowane)

Po 1h lub szybciej ma te 48*, u mnie Zidoo jest w takiej wnęce szafki to go prawie nie widać, ale rozumiem o czym mówisz, docelowo nie będzie tak jak na pierwszym zdjeciu. Chciałem zobaczyć czy to się da w ogóle schłodzić, wentylator pewnie zostanie od dołu ale będzie niewidoczny bo mniejszy

Edytowane przez Fanek
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.03.2025 o 16:16, przmor napisał:

Wewnątrz obudowy powstanie podciśnienie. Jak duże zależy od nieszczelnosci obudowy. Jedyny sposób by się przekonać to zamknięcie drzwiczek i sprawdzenie temperatury. Lepiej mieć nadciśnienie bo założony na wlocie powietrza filtr wyłapie kurz. Przy podciśnieniu kurz zasysany będzie każdą możliwą szparą. Masz jednak ograniczone możliwości bo otwory wentylacyjne są tylko na spodzie urządzenia.

Z zamkniętymi drzwiczkami po 2h wyszło 43* na dysku, czyli 5* więcej jak drzwiczki był otwarte, widać z otwartymi jest "większy przeciąg", już tak zostawie raczej i zamykam temat 🙂

@brewka87   myślałem, że to Ty na początku 😄  ktoś też wrócił uwage na brak tej opcji opoznienie video. Jak u Ciebie zwróciłeś Z30 Pro czy jednak zostawiasz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek
16 minut temu, Fanek napisał:

Jak u Ciebie zwróciłeś Z30 Pro czy jednak zostawiasz?

Jeszcze nie spakowalem🤣. Bije sie z myslami. Mam juz doslownie kilka dni na zwrot 😜

W dniu 14.03.2025 o 20:25, brewka87 napisał:

O czym my w ogole rozmawiamy? Za chwile dostaniemy upomnienie od Marcina 😜

Mnie już ten temat nie ciekawi bo jest dziecinny i tyle w mojej opinii na ten temat mam do powiedzenia

29 minut temu, brewka87 napisał:

Jeszcze nie spakowalem🤣. Bije sie z myslami. Mam juz doslownie kilka dni na zwrot 😜

Ja bym zwrócił, brak znaczącej różnicy względem 1000, a dla lekkiego liftingu to nie warto. Co innego gdybyś zamienił na Dune obojętnie jaki model to już można nazwać jakimś tam skokiem ale z30 to tylko skok w bok i nic po za tym

Może wymiana na model 8000 dała by jakiś tam przeskok do przodu

Godzinę temu, Fanek napisał:

ktoś też wrócił uwage na brak tej opcji opoznienie video.

Dla mnie to niezrozumiałe, zeby takiej prostej funkcji nie pozostawić w nowszym modelu. Jesli ktos tego nie potrzebuje, to po prostu nie musi korzystać ale kastrowanie nowszego modelu z funkcji przydatnych to jest dziwna polityka. Ja korzystałem, bo po kazdej zmianie częstotliwości odswiezania projektor traci synchronizacje ze zrodłem na dobrych kilka sekund. W tym czasie w z30 tracę te sekundy filmu. Większosc filmow zazwyczaj ma jakieś intro wytworni filmowych itp, ale wiele seriali zaczyna się od pierwszych sekund akcją, a intro wchodzi po kilku minutach. W takich przypadkach jestem zmuszony po pojawieniu się obrazu na ekranie cofac na początek, zeby niczego nie zgubić gdy dialogi/napisy są od pierwszej sekundy.

44 minuty temu, Pan Nikt napisał:

Ja bym zwrócił, brak znaczącej różnicy względem 1000

Bardzo mala roznica i tez uwazam, ze 

45 minut temu, Pan Nikt napisał:

to tylko skok w bok i nic po za tym

Chyba zbyt wiele oczekiwałem i dlatego się zawiodłem. Wizualnie z1000 pro podoba mi sie bardziej. I w sumie ten z30 mimo ze nowszy, to jednak półka nizej w hierarchii modeli zidoo od z1000 pro. Trzeba spakować 😁

Opublikowano (edytowane)

No ja także bym używał tej funkcji, na to też zwrócił uwage gość który tam na forum Zidoo wszystkim doradza i ma kontakty wyżej, więc można liczyć że tą funkcję akurat dodadzą. N a poczatku pisałeś że Z1000 też zajęło troche czasu zanim wszystko dopieścili, a przynajmniej sporo, myślę że tutaj też potrzeba trochę tego czasu. Ważne że wypuszczają aktualizacje dość szybko i community zwraca uwage co poprawić itp. Teraz wyszło w poster wall że troche zmienili wygląd i pewnie w kolejnej to zliftingują. Cena po której kupiliśmy do tego była dobra, teraz 100zł podnieśli.

A w czym zmiana na Dune byłaby jakimś skokiem? bo zastanawiałem się chwilę nad Dune mając Zidoo, ale jednak poster wall i menu bardziej podoba mi się w Zidoo, jest bardziej nowoczesne i ładniejsze ❤️

Edytowane przez Fanek
43 minuty temu, Fanek napisał:

kontakty wyżej, więc można liczyć że tą funkcję akurat dodadzą.

Tylko co dla kogo znaczy szybko...? Są tematy jeszcze z wakacji 2024 roku wskazujące na pewne problemy i niektore są nierozwiązane do tej pory. Nawet jak naprawią wszystko w z30 to co popsuli względem poprzedniej generacji na realteku - to co tak naprawdę zyskam? Szybsze wifi, nowszy bluetooth, odtwarzanie 8k ktorego nigdy nie wykorzystam 🙃

Fanek, Ty jestes zadowolony z zakupu z30 bo Twoim punktem odniesienia jest jakiś przeciętny box. Ja się przesiadam z innego modelu zidoo i naprawde nie mogę sie doszukać nic, co byłoby jakimś krokiem do przodu. Na forum zidoo wiele osob pisze dokładnie to samo. 

Myslę, ze gdybyś kupił starszy z9x za 1/3 ceny z30 byłbyś tak samo zachwycony 😜

Opublikowano (edytowane)

Tu nie chodzi o cene.
Rozumiem Cie kolego jasne, poza troche szybszym działaniem wzg Z1000 te wszystkie pozostałe "usprawnienia" są mało znaczące

A z tym Dune załapałeś o co chodzi ze skokiem?
Ja myślałem o nim tylko przez chwile ze wzg na otwory wentylacyjne xD

Edytowane przez Fanek
4 minuty temu, Fanek napisał:

z tym Dune załapałeś o co chodzi ze skokiem?

W sumie trudno mi sie odnieść do Dune bo nie miałem ale jak kupowałem player to czytałem ze Zidoo ma bardziej dopracowane odtwarzanie wszystkiego a Dune bardziej stabilny soft i lepsze wsparcie, w sensie ze szybciej wychodzą poprawki gdy jest jakis problem. 

Jesli chodzi o mozliwosci sprzętowe to raczej są podobne bo to ten sam SoC. Wczesniej Realtek, teraz Amlogic ale te obie firmy wypuszczają chyba podobne pod względem mozliwosci urządzenia. Jedni wolą zidoo inni dune. To tak jak kiedys był intel albo amd w dziedzinie procesorów do PC 😜 kazda marka ma swoich zwolennikow i przeciwnikow.

Ja wczesniej miałem jeszcze Himedię Q10 Pro oraz Q5 i względem tych odtwarzaczy z1000 pro był sporym upgradem. Tym razem tak nie jest. Pewnie dlatego ze juz nie bardzo jest co poprawiać 😉

Oczywiście że jest.
Nawet można sobie przypisać do wybranych przycisków na pilocie i nie trzeba nawet wchodzić do menu.
Ja mam przypisane do strzałek (góra, dół)

1 godzinę temu, RAF77 napisał:

Oczywiście że jest.
Nawet można sobie przypisać do wybranych przycisków na pilocie i nie trzeba nawet wchodzić do menu.
Ja mam przypisane do strzałek (góra, dół)

Do synchronizacji napisow tez mozna? Kurcze nigdy tego nie znalazłem i wpisywałem korektę na czuja 😁

Moje Zidoo Z30 wysłane do Amazona, klamka zapadła 😎

5 godzin temu, RAF77 napisał:

Ano, można

Ukryta Zawartość

Jak włącze z1000 to poszukam gdzie to jest 🙂

Ukryta Zawartość

Po powrocie do z1000 jestem przekonany, ze posterwall chodzi płynniej niż na z30. Ostatnia aktualizacja softu w z30 cos ewidentnie popsuła. Nie miałem już więcej problemow z artefaktami w menu ale animacje podczas poruszania się w posterwall szarpały. 

@Fanek nie masz wrazenia ze najnowszy soft przycina w menu? Jak klikniesz w jakis tytuł w posterwallu to jest taka animacja plakatu filmu i rozjaśnia się tło dla opisu filmu. U mnie po ostatniej aktualizacji zaczęło szarpać animację i to rozjasnianie było jakby skokowe i spowolnione. Nawet przed wejsciem w posterwall podczas poruszania strzałkami prawo lewo w menu czasem widziałem te zacięcia. Efekt podobny jak na windowsie gdy jakiś proces systemowy "zżera" procesor na 99%.

Po wyzerowaniu ustawień do fabrycznych nie miałem juz jak tego sprawdzić, bo wczesniej wyjąłem dysk z filmami.

Na starym z1000 jest idealnie 🤔 

Moze kiedyś to dopracują 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi