Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz dla FX300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Wiem że podobne tematy już były ale żaden nie dał mi pełnej odpowiedzi do dzisiaj. Jakieś 10 lat temu, może mniej dokładnie nie pamiętam, zbudowałem "prawie" kopię kolumn STX FX300, prawie bo zmieniłem troszkę wymiary zachowując jednocześnie pojemność oraz wszystkie pozostałe parametry. Praktycznie od początku grały one pod amplitunerem, najpierw troszkę słabszym który w ogóle sobie nie radził z kolumnami, a potem udało mi się kupić znacznie lepszy mocniejszy Onkyo TX-SR601E. Dlaczego amplituner? Bo planowałem zbudować całe kino na STX-ach i taki był ogólnie cel. Teraz rzadko oglądam filmy na głośnikach ze względu na dziecko, ale muzyki posłuchać lubię. Od początku czułem spory niedosyt bo wielu pisało że FX300 gra potężnym basem i często trzeba go skręcać w dół. U mnie tego brakuje, ale tylko gdy słucham w miarę cicho w sensie do połowy potencjometru, gdy rozkręcę Volume to ten bas się pojawia i czasem jest mocny czasem słabszy ale zawsze jakiś taki niezbyt precyzyjny. Poczytałem itd. teraz wiem, że FX300 lubią prąd. Większość radzi kupić przede wszystkim wzmacniacz zamiast amplitunera ale praktycznie każdy radzi NAD-a. Zainteresowałem się C372 ale jest dosyć przestarzały jak dla mnie, drogi i ciężko znaleźć dobry egzemplarz. Dawniej lubiłem brzmienie Yamahy i takiego sprzętu poszukałem głównie w używkach, ale trafiłem na sprzęt nowy ze sklepu w dobrej cenie więc poczytałem o nim i praktycznie większość opinii jest bardzo dobrych, a nawet trafiłem na recencję tego wzmacniacza. Mam tu na myśli A-S201. Wzmacniacz według danych ma 2x100W dla 8 ohm, a w jednej recenzji gościu pisze że zmierzył moc faktyczną która dała mu 2x128W przy 8 ohm głośnikach. Pobrałem instrukcję od tego wzmacniacza i w parametrach producent pisze Power Consumption 175W. Więc skąd 2x100W deklarowanych przez producenta nie wspominając o zmierzonych "realnych" 2x128W? Mam kolegę, może nie audiofila, ale znawcę tematu i powiedział mi kiedyś że moc na głośnikach to minimum połowa tego co pobiera z sieci, więc wzmacniacz 2x100W z sieci powinien pobierać nawet 400W. Jak to jest z tą Yamahą? Poradzi sobie z FX300? Wspomniana recenzja tutaj 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem, NAD byłby pewniakiem dla tych STX-ów ale 1600-1800zł za używany sprzęt który dodatkowo wygląda "staro" przy niecałych 900zł za nową Yamahę? Najlepiej byłoby posłuchać, na pewno byłoby lepiej niż na obecnym Onkyo, więc chyba zakupię, posłucham i ewentualnie zrobię zwrot. 

Co radzicie? Jak to jest z tą mocą? Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/169244-wzmacniacz-dla-fx300/

Oczywiście możesz posłuchać, albo kupić i posłuchać A S201 ale prawdziwa Yamaha

zaczyna się od 7 na początku. Jest bas z kontrolą, dynamika, moc ... i kilogramy 😉 

Przy Twoim budżecie może poszukaj amplitunera stereo; są porównywalnie tańsze:

Ukryta Zawartość

Używany "wzmacniacz" S701 kosztuje niemal dwa razy tyle.

Ciekaw jestem też strojenia Twoich kolumn, bo ciężko znaleźć informacje ...

Ma to ścisły związek z kontrolą basu - dlatego pytam.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To niskie strojenie też może być przyczyną mało konkretnego basu.

Mam pewne podejrzenia, że to jest Fs użytych w projekcie wooferów ...

Taki amplituner warto - może masz w pobliżu ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Myślę, że nikt autorytatywnie Ci na to pytanie nie odpowie. Poczekaj, uzbierasz pln i dopiero coś kupisz. Wymiana wskazanych wzmacniaczy nic nie wniesie. Podejrzewam, że na starym Onkyo będzie lepiej. 

Co do basu, to podejrzewam jakieś błędy w Twojej konstrukcji lub w głośnikach. Miałeś dostęp do projektu,  oryginalnych głośników i zwrotnicy? Zmiana wymiarów obudowy, też może być przyczyną problemów. To nie jest takie proste, jak się czasami może wydawać.

Edytowane przez StachMuszel

Żeby się też nie okazało, że głośniki też nie te węglowe itd. ...

Ale w sumie i tak decyduje wydajność prądowa wzmacniacza, a to czasem nawet

w przypadku drogich urządzeń wcale nie jest takie oczywiste.

A może wymagania może zaspokoić TYLKO subwoofer i to z 12" wooferem 😉 

PS. Jeszcze coś - jeśli kupisz nowy masz prawo do zwrotu.

Żeby obyło się bez problemów wystarczy wybrać takiego dostawcę,

żeby móc zwrócić w jednym z jego sklepów.

Edytowane przez audioburak

Cała elektronika a więc zwrotnice i głośniki oryginalne, br taki sam. Wymiary zmienione ze względu na to że zastosowałem grubszą płytę MDF 25mm zamiast oryginalnych 18mm, więc żeby zachować objętość kolumny zrobiłem nieco wyższe i głębsze, tak by zachować przednią ściankę jak w projekcie. I to jedyne zmiany jakie wprowadziłem. Zwrotnice kupione gotowe dedykowane w sklepie STX wszystko podłączone jak należy. Ogólnie grają bardzo dobrze ale tak jak pisałem, tylko gdy odkręcę potencjometr blisko maksa, a gdy chcę posłuchać ciszej to tego prądu brakuje by ruszyć niskotonowce. Także jedyny problem to wzmacniacz bo praktycznie każdy mówi że FX300 potrzebują dużo prądu by zagrać tak jak powinny.

11 minut temu, Maxiiiii napisał:

jedyny problem to wzmacniacz bo praktycznie każdy mówi że FX300 potrzebują dużo prądu by zagrać tak jak powinny

i tak jest w istocie,miałem kiedyś te kolumny w domu na testach,bo właściciel miał ten sam problem,słaby i rozlazły bas,przyjechał do mnie z yamahą coś tam 602 i była bida straszna,podłączyliśmy moje nht gdzie jest 200w na kanał i df ponad 2000..no cóż ,było epickie p......cie.....

Jak sądzicie, że tylko FX 300 zagrają z dobrym piecem, to jesteście w błędzie 😉 

To samo dotyczy KAŻDYCH kolumn i nie ma czasem innego wyjścia, jak kupno

poważnego wzmacniacza. Ale na pewno nie będzie to sprzęt nowy ... i nie w takim

niskim budżecie. Chcesz sprawdzić 201 - proszę bardzo, ale nie wydaje się, by miał

wymaganą wydajność prądową; szczególnie przy jego masie - ponad 6 kg.

Szukałbym też modelu RX 797 - nieco starszy, ale również daje radę ... 11 kg.

8 godzin temu, szpotek73 napisał:

i tak jest w istocie,miałem kiedyś te kolumny w domu na testach,bo właściciel miał ten sam problem,słaby i rozlazły bas,przyjechał do mnie z yamahą coś tam 602 i była bida straszna,podłączyliśmy moje nht gdzie jest 200w na kanał i df ponad 2000..no cóż ,było epickie p......cie.....

co to "moje nht gdzie jest 200w na kanał i df ponad 2000" bo trochę nie zrozumiałem

@szpotek73 mocna klasa D też jest droga - szczególnie "audiofilska" bez nadmiernych oszczędności.

Chociaż do niedawna Primare i22 chodziły poniżej 2000 PLN, więc może coś się fajnego trafi w rozsądnych pieniądzach. Tyle, że trzeba długo szukać.

@audioburak prawdziwa Yamaha to się zaczyna od A-S3000 😁

Wszystkie inne są nieprawdziwe 😁

Po prostu za mała masa, żeby to grało 😁

6 minut temu, Gargan napisał:

mocna klasa D też jest droga

to zależy,chińskie fosi audio,albo sabaj nie są drogie,widziałem też w ogłoszeniach ice powera 1200as2 za 2tys.zł,no wiadomo,że trzeba preamp dokupić,ale to też nie będzie duży wydatek w używce,są takie combo dac,streamer,pre w jednym pudełku i mamy z stxami budżetowy nieżle dający czadu zestaw

Dobra, myślę że tamat do zamknięcia, skoro klasa wzmacniacza sprzedawana jest na kilogramy, to może ktoś kupi Onkyo TX-SR601E, oryginał z małą modyfikacją w postaci 25kg ołowiu. 

A tak na serio, do dziś mam niewielką wieżę Yamaha Pianocraft i myślę że w tych gabarytach i cenie, która cały czas rośnie nie ma sobie równych jeżeli chodzi o brzmienie i moc. 

Pozdrawiam

Bo zamiast poważnie podejść do tematu ulegasz podszeptom trefnisiów forumowych.

Jednak nie może być tak, że mnie zależy bardziej, niż Tobie na uruchomieniu basu

z Twoich kolumn, więc temat odpuszczam, grając samemu od paru lat na RX 797.

@Maxiiiii zawsze możesz spojrzeć na sprawdzone, przyjazne dla portfela produkty z Dalekiego Wschodu.

Xindak A-06 (model z sentymentem audiofilskim) ma polskiego dystrybutora i jest lepszy od taniej Yamaha. Waży ok. 8,5 kg, więc można stawiać na półkach z książkami. Ma pilota i wbudowany DAC, więc jest "nowoczesny". Chociaż akurat w ograniczonym budżecie "nowoczesność" nie jest wskazana. Ale co kto lubi 🤷

Ukryta Zawartość

@audioburak Ty z tym RX 797 to widzę nie rozstajesz się do śmierci jego albo prędzej twojej, bo ta maszkara jest niezniszczalna 😁

Yama

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Gargan   

Nawet jej nowej nie kupiłem, jest chyba 3-4 lata, a do takiego sprzętu jeśli spełnia

wszelkie oczekiwania jakoś się przywiązuję. A miałem wzmacniaczy kilkanaście.

Jak padnie będę myślał, co dalej.

Jak na razie Prince, Bill Evans, Bruno Cocset czy Grappelli są ważniejsi niż graty.

Co ciekawe - gra mi dobrze KAŻDY ze słuchanych gatunków. A ładny to może być np:

Ukryta Zawartość

tyle, że ma jednak pewne wymagania co do wnętrza ...

Ukryta Zawartość

Mam RX-797 od nowości i jej nie sprzedam.

Mam też znacznie droższy zestaw i 797 wypada w porównaniu doskonale. Na pewno nie odstaje kilkanaście/kilkadziesiąt razy w dół, co może sugerować cena.

Autorowi wątku radziłbym skupić się akustyce pomieszczenia i ustawieniu kolumn, bo nawet się nie zająknął o tym (ani nikt tutaj). Jeśli akustyka/ustawienie kuleje to żaden wzmacniacz nie pomoże. Kolumny mogą być też wadliwie zestrojone skoro to DIY.