Skocz do zawartości
IGNORED

Teac ap701 vs ap505

Rekomendowane odpowiedzi

Na samym początku chciałbym serdecznie powitać państwa.
Mam pytanie dotyczące Teac.
zamierzam kupić końcówkę mocy i tutaj zastanawiam się nad  dwoma opcjami, albo ap701 jako pojedynczy wzmacniacz stereo,albo dwie końcówki ap505 jako monobloki.
Czy ktoś z szanownego grona posiada w/w końcówki i zechciałby podzielić się swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami dotyczącymi tego sprzętu.
Z góry dziękuję za poświęcony czas i komentarze.
Pozdrawiam serdecznie.

https://www.audiostereo.pl/topic/169271-teac-ap701-vs-ap505/

Używam AP-505 jako monobloki, ale nie wiem jaka jest różnica względem AP-701. Chyba też już o to pytałem w klubie kiedyś, ale nikt nie porównywał z tego wychodzi. 

?👈

Też nie miałem okazji porównać niestety, ale mamy AP-701 na stanie, gdybyś chciał go posłuchać 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 1.02.2025 o 20:20, Shevcoo napisał:

albo ap701 jako pojedynczy wzmacniacz stereo,albo dwie końcówki ap505 jako monobloki.

Bierz AP701. Ma zdecydowanie mocniejsze końcówki mocy i jest dual mono. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Bierz AP701. Ma zdecydowanie mocniejsze końcówki mocy i jest dual mono. 

Ale na pewno nie wygeneruje tyle mocy co zmostkowane AP-505. 

?👈

Ponieważ tylko przy większych głośnościach słychać przewagę trybu mono. Lepsza kontrola basu, poza tym różnica jest znikoma. Ale jak ktoś nie zapłaci normalnych pieniędzy, będzie grała dalej. 

?👈

4 godziny temu, max720 napisał:

Za 1/10 ceny 🙂

W ślepym teście każdy chyba polegnie 

Też miałem zajawkę na ten chinski śmietnik. Na początku byłem zajarany że to gra. No i grało ,tylko potem zrozumiałem że taki xindak ,caiyn itp to gufno zawinięte w złote sreberko. Powtarzalność zależna od tego czy chińczyk sobie golnął na zmianie i czy śrubki tudzież kondensatorki są z tego samego zródła co wcześniej 🤣

Kolega miał caiyna który miał śrubki jak by pochodziły od kilku różnych dostawców nie mówiąc o awaryjności. No dramat 😵

Lepiej kupić coś w UE czy JP i wspierać nasz wewnętrzny rynek a nie china.

Może i masz rację 

Zależy jeszcze jak słuchamy i co słuchamy 

Do kotleta i streamingu taki chińczyk jest idealny . Tak samo jak soundbar w tych ,,nowoczesnych apartamentowcach 38m2"

Ale , czy naprawdę gra to lepiej 10 , 20 razy ? ( AP 505 , AP 701 ) . Inaczej na pewno 

Czy pieniądze grają ?

Czy słyszysz wszystkie cyferki w specyfikacji ? Każdą jedną ?

Z chemicznego i biologicznego punktu widzenia , jestem w 53% rozpadu  ( w skali do 100 ) i inaczej dzisiaj odbieram muzykę jak 20% wcześniej 

Z twojego wpisu wynika że jeżeli coś jest 10x droższe, powinno zagrać 10x lepiej. 

Od wczoraj interesujesz się audio? Każdy średnio rozgarnięty wie że to tak nie działa. 

Jak to się mówi im głębiej w las, tym więcej drzew.

Chętnie bym kupił taki odpowiednik AP-505 10 razy taniej. Tylko żeby grał tak samo. Masz jakieś typy? 

?👈

Dzięki za odpowiedzi i pozostaje mi tylko podjechać do Q21 i wypożyczyć sprzęt do domu.

Dac i transport mam z serii 505,zobaczymy jak zabrzmią z 701.

Pozdrawiam serdecznie.