Skocz do zawartości
IGNORED

Czy przewody polskiej marki Melodika to dobry wybór?

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze, ostatnio robiłem trochę zmian w systemie i była okazja potestować kabelki. Przełączałem interkonekt od CD. Miałem fioletową Melodikę, kabelek Mogami (produkcja kolegi poleconego na forum) i jakiegoś Wireworlda, którego kiedyś dostałem z używanym gramofonem. Posadziłem żonę jeszcze na kanapie, żeby był ktoś bardziej "obiektywny". Zgodnie, nie usłyszeliśmy najmniejszej różnicy w brzmieniu. Oczywiście, leciała ta sama płyta i ten sam utwór, na każdym z kabelków.

Oczywiście, nie neguję faktu, że ktoś te różnice słyszy. Chyba, że powinienem odsłuchiwać przewody z bardzo różnych półek cenowych.  

Stolarstwo czyli "półki" nie mają tu nic do rzeczy, bo po pierwsze trzeba mieć

w miarę przejrzysty system, a po drugie rozróżniać strukturą kabla, nie jego ceną.

Poza tym żeby usłyszeć różnice trzeba słuchać innych gatunków muzycznych.

Do muzyki elektrycznej czy rocka; szczególnie ostrzejszego wymagania w tym

temacie są mocno "poluzowane" 😉 i radzę poprzestać na osobistym zadowoleniu.

Nie szukać i nie próbować odkrywać tego, co już dawno wiadomo ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ale piszesz o interkonektorach czy głośnikowych? Bo temat był jak zakładałem o interkonektorach.
Chociaż zresztą to już pisz jak chcesz. Nie chciałem tylko bałaganu.

Aaaa, OK, pisalem o glosnikowych.

Interkonekty kupuje w Thomanie -> Sommer Cable.
Poniewarz mam aktywny system, wszystko kable sa symetryczne, ale jako RCA tez bym cos znalazl z Sommer Cable, moze cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Rafaello_666 napisał:

Zgodnie, nie usłyszeliśmy najmniejszej różnicy w brzmieniu. Oczywiście, leciała ta sama płyta i ten sam utwór, na każdym z kabelków.

Z ciekawości: jaki masz system?

1 godzinę temu, audioburak napisał:

trzeba mieć

w miarę przejrzysty system, a po drugie rozróżniać strukturą kabla, nie jego ceną.

Poza tym żeby usłyszeć ró

No i jeszcze pytanie czy testowane IC były wygrzane? @audioburak jesteś zwolennikiem teorii wygrzewania kabli?

Edytowane przez MCHammer2022
7 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Z ciekawości: jaki masz system?

No i jeszcze pytanie czy testowane IC były wygrzane? @audioburak jesteś zwolennikiem teorii wygrzewania kabli?

Denon PMA-1510AE+DCD-1700NE+MA Silver 200. Jeden kabelek (Mogami) był nowy. Pozostałe uznaję za wygrzane, bo grają jakiś czas.

@MCHammer2022

Jeśli kable zmieniają swą barwę w czasie, należy je jak najszybciej zwrócić.

Nie wiadomo przecież jak takie zmiany strukturalne będą postępować a jeszcze -

czy kiedykolwiek się w ogóle zatrzymają 😉 

Zalecam też kupowanie dwóch par takich kabli, żeby zawsze móc porównać i ew.

udać się z tym do rzecznika konsumentów, a następnie jakiegoś oblatanego "papugi" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 8.02.2025 o 22:33, Mark75X napisał:

Też mi go ostatnio polecano. A co sądzisz o Audioquestach takich jak np. Evergreen, Golden Gate, Big Sur, Sydney?

Mogę się wypowiedzieć, bo mam 3 z 4 wymienionych tj.
Evergreen
Golden Gate
Big Sur
Pierwszego kupiłem Evergreena, który zastąpił jakiś kabelek podstawowy, który kiedyś z czymś był w zestawie. I wówczas było WOW.
Potem kupiłem Big Sur i miałem wrażenie, że jest gorzej niż na Evergreen... Pytanie co tu się stało? Bo moim zdaniem wyobraźnia podniecona ceną Big Sur vs. Evergreen przeskoczyła trochę rzeczywistość.
Kolejny był Golden Gate, bo kupując jakiś sprzęt dałem się zbajerować w salonie TH, że: "jak to... do tego to co najmniej Golden Gate, bo Evergreen to za słaby."
Jak zagrał Golden Gate? Ani gorzej ani lepiej, oczekiwań nie było, bo to jest kabel pomiędzy Big Sur i Evergreen. Czyli wyobraźnia i napalenie nie zrobiły psikusa. Zagrał po prostu OK.
To są moje wrażenia, ale to nie są testy laboratoryjne podparte wykresami.
W moim odczuciu one grają tak samo dobrze, to co ewentualnie z GG albo BS więcej słychać to słyszy to nasza wyobraźnia sugerująca się pozycjonowaniem tych kabli i ich ceną, ale to też gra, tylko, że to na takiej samej zasadzie jak piwo na podkładce do piwa smakuje lepiej niż bez. Gastropsychologia - audiopsychologia, ten sam schemat. To tak samo jak otaczający klimat ma wpływ na to jak nam coś smakuje. W takim razie czy kupować Evergreena i olać Big Sur? A wcale odpowiedź nie jest taka oczywista. Mam w systemie wszystkie wspomniane trzy kable, które podłączyłem gradacją odpowiadającą najważniejszym dla mnie elementom w systemie. 🙂
Nie bardzo pomogłem wiem... 😄

Natomiast jako głośnikowe mam również Audioquesty DB 14/4 i jestem z nich bardzo zadowolony i nie zamierzam zmieniać na inne:

Ukryta Zawartość

PS. Na YT jest test kabli audioquesta, gdzie testujący rozbiera kable na części pierwsze i wynika z tego testu, że nie za bardzo one się od siebie różnią... 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MagneticFields
W dniu 8.02.2025 o 22:33, Mark75X napisał:

Też mi go ostatnio polecano. A co sądzisz o Audioquestach takich jak np. Evergreen, Golden Gate, Big Sur, Sydney?

Nie znam wszystkich ale te kable należą raczej do brzmień dociążonych grających lepiej dolnym pasem. 

W dniu 9.02.2025 o 21:53, xajas napisał:

scianie w kanalach leca zwykle QED za 3,5€, a miedzy gniazdkiem w scianie a glosnikami uzywa sie „pytony“ za kilkaset (i wiecej)€, bo je widac

Mówisz o salonach Denon? 

No to powiem ci jak było u nas jeżeli chłopaki do tej pory nie zmienili sarki odsłuchowej to w tej głównej puszczane kable były całkiem przyzwoitej jakości już nie pamiętam ale nie robiliśmy siary na zasadzie i oddawania kabla za 8.50 zł z Allegro. 

Teraz to się zastanawiam czy właśnie tam czasem nie była melodika w ścianach. Albo któryś qed.

Co dają inne salony tym bardziej sklepy dystrybutora które mają takie kable za grosze nie wiem ale nie spodziewam się żeby cebuli to bardzo.

Mam obecnie wzmacniacz Audiolab 6000A no i te Dali Opticon 2 Mk2. I tak się składa że mam kupione kiedyś interkonektory Melodika te fioletowe więc je podłączyłem. No i faktycznie na obecnym sprzęcie dzwięk jest tak przytłumiony, górne rejestry są zaciemnione, to tak po krótko ale marnie to wygląda. Podłączyłem więc zamiast tych nieszczęsnych Melodik kable ALbedo Blue ze srebra. No teraz to jest inna bajka. Wprawdzie grają one tak bym powiedział mocno analitycznie, ale górne rejestry i wysokie tony są wyrażne.

I teraz też mam taki szkopuł. Bo mam gramofon i niestety musze go troche ustawić w innym miejscu tzn. dalej od wzmacniacza taką mam sytuacje. Potrzebny będzie mi przewód około 2 metry, interkonektor znaczy się ale również kabelek uziemnienie do gramofonu. Nastawiałem się na przewód gramofonowy Melodika Sky Blue(już nie te fioletowe) do gramofonu o długości 2 metrów plus z żyłą o tej długości tą uziemniającą. Koszt takiego kabelka to około 570 zł. I teraz nie wiem co zrobić? Nie wiem jak ten niebieski Melodiki zagra jak ten fioletowy to będzie wyrzucenie pieniędzy w błoto. No znalazłem jeszcze takie coś:

Ukryta Zawartość

O niebo tańszy ale bez tej żyły uziemniającej. Na jakieś droższe kable powyżej tych 700 zł to raczej mnie nie stać. Ma ktoś coś jakąś rade? Niewiem może samemu bym zrobił tą żyłe uziemniającą tylko z jakiego kabelka? Pisałem już że mam lewe ręce do majsterkowania ale może bym spróbował? Chyba że ta Melodika Sky Blue byłaby lepsza od tej fioletowej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup sobie 5 m takiego kabla - 4 m na finalne połączenie, a ten metr na próby

własnoręcznie wykonanych kabli IC. Wtyki dowolne - tu nie trzeba doktoratu.

Jeden przewód możesz odłączyć, bo dwa to za dużo 😉 

Ukryta Zawartość

No jakieś to wyjście jest i w sumie za grosze w porównaniu jakbym miał kupować tą melodike. Wystarczy żę kupie ten gramofonowy QED za 79 zł plus ten co podałeś to w 100 zł się zmieszcze.

To nie tak. Dokup do tego ww. kabla np. takie wtyki i sobie poćwicz na zapasowym metrze.

Ukryta Zawartość

A jak temat opanujesz zrobisz sobie z dwóch odcinków po 2 m kable docelowe

z dodatkową żyłą do uziemienia gramofonu.

Jak kupisz Queda możesz kupić zwykły kawałek 3m kabla 0,75 mm i go przypiąć.

Nic więcej wtedy nie potrzebujesz.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi