Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o poradę w rozbudowie sprzętu + ewentualna przeróbka CD na DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Nie jestem pewien czy jest to temat do zakładki DIY czy PC audio więc założyłem na razie tutaj.

Gonię "króliczka" już od kilku lat, ale przy mocno ograniczonym budżecie. Jakiś rok temu osiągnąłem stan mniej więcej satysfakcjonujący, to znaczy:

Amplituner Pioneer SX-450

Kolumny: Quadral Tribun MKIV

Do tego prosty odbiornik Bluetooth TPLINK HA-100 połączony przez chinch do wejścia amplitunera.

Całość gra bdb, wyważonym (nareszcie) dźwiękiem, z dobrą średnicą/wokalem do przodu i bez zaostrzonej góry i suchego, chłodnego dźwięku, którego nie lubię.

Głównie to zasługa prawdopodobnie Pioneera, który gra dość ciepło, z mocną podstawą.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pod względem technicznym to nie jest jakiś super zestaw.

W tym roku dołożyłem gramofon Sony PS-X45 i dopiero przypomniałem sobie jak dobrą jakością może zagrać sprzęt, kiedy źródło jest przyzwoite. Widzę, że tor Bluetooth mimo, że wygodny, nie jest idealny dźwiękowo. Winyl wciąga i ma w sobie magię 🙂

Chciałbym pójść dalej w rozbudowę sprzętu.  Na wstępie zaznaczę, że jestem psychofanem kości TDA1541, odpieram wszelkie argumenty mówiące o tym, jak współczesne przetworniki są lepsze itd. Oczywiście pół żartem pół serio, chętnie przyjmę rady.

Moje główne problemy obecnie to:

- winyl jest świetny, ale płyty osiągają bardzo wysokie ceny. Zebranie przyzwoitej kolekcji to duże sumy pieniędzy, dlatego pozwalam sobie tylko na zakup wybranych płyt lub kupuję po prostu okazjonalne używki. Pewnie jak zbiorę z 50 płyt to będzie maksimum choć zobaczymy. 

- zestaw chcę więc rozbudować albo o CD albo o DAC (ewentualnie o jedno i drugie).

Chodzą mi po głowie różne warianty:

1. Kupić CD na TDA1541, kupować używane płyty CD (wciąż sporo tańsze od winyli). Wiem, że dźwięk mnie zadowoli - słuchałem już kilku odtwarzaczy na tej kości i w zasadzie zawsze jest ten sam efekt czyli zadowolenie. Oczywiście to działa jak ktoś lubi lekkie przymulenie i rozmycie na basie. Lubię ogólnie posiadać fizyczny nośnik choć do tej pory obchodziło się bez tego.

2. Kupić/zrobić DAC-a  na TDA1541 i cieszyć się muzyką ze streamingu (opcja teoretycznie najtańsza). Pytanie czy możecie coś polecić i czy z takim DAC-iem zamknę się w 1000zł?

Ewentualnie dopuszczam inne propozycje DAC-ów. Myślałem np. o Cambridge Audio Magic 100, ale nie wiem jeszcze jak mógłbym mu dołożyć Bluetooth.

3. Kupić CD na TDA1541 i przerobić je na DAC. Widziałem, że dokłada się moduł (I2S?) i można sygnał podać bezpośrednio na wbudowane obwody.

Znalazłem gotowe rozwiązanie, ale podejrzewam, że przy moich umiejętnościach nie będę w stanie tego wlutować. Czy może ktoś ewentualnie polecić forumowicza/serwis, który taką przeróbkę by wykonał?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Ukryta Zawartość

Arcam irDAC - tylko poszukaj od poważnego człowieka, a nie czarodzieja co chce to sprzedać w wyższej cenie niż kupił.

Wiem, że fajny, bo długo go miałem.

Później myślałem, że bez problemu kupię tanio lepszy i się przeliczyłem.

W dniu 9.02.2025 o 16:29, maniek21 napisał:

2. Kupić/zrobić DAC-a  na TDA1541 i cieszyć się muzyką ze streamingu

Poszukaj ofert takich gotowych urządzeń ,z wejściem usb ,oczywiście spdif też .

Pytanie pomocnicze,z czego chcesz puszczać stream do DAC-a ? 

Może lepiej od razu zapomnieć o TDA :) i kupić gotowy streamer ?

Cześć. Nie jestem pewien czy jest to temat do zakładki DIY czy PC audio więc założyłem na razie tutaj.
Gonię "króliczka" już od kilku lat, ale przy mocno ograniczonym budżecie. Jakiś rok temu osiągnąłem stan mniej więcej satysfakcjonujący, to znaczy:
Amplituner Pioneer SX-450
Kolumny: Quadral Tribun MKIV
Do tego prosty odbiornik Bluetooth TPLINK HA-100 połączony przez chinch do wejścia amplitunera.
Całość gra bdb, wyważonym (nareszcie) dźwiękiem, z dobrą średnicą/wokalem do przodu i bez zaostrzonej góry i suchego, chłodnego dźwięku, którego nie lubię.
Głównie to zasługa prawdopodobnie Pioneera, który gra dość ciepło, z mocną podstawą.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pod względem technicznym to nie jest jakiś super zestaw.
W tym roku dołożyłem gramofon Sony PS-X45 i dopiero przypomniałem sobie jak dobrą jakością może zagrać sprzęt, kiedy źródło jest przyzwoite. Widzę, że tor Bluetooth mimo, że wygodny, nie jest idealny dźwiękowo. Winyl wciąga i ma w sobie magię
Chciałbym pójść dalej w rozbudowę sprzętu.  Na wstępie zaznaczę, że jestem psychofanem kości TDA1541, odpieram wszelkie argumenty mówiące o tym, jak współczesne przetworniki są lepsze itd. Oczywiście pół żartem pół serio, chętnie przyjmę rady.
Moje główne problemy obecnie to:
- winyl jest świetny, ale płyty osiągają bardzo wysokie ceny. Zebranie przyzwoitej kolekcji to duże sumy pieniędzy, dlatego pozwalam sobie tylko na zakup wybranych płyt lub kupuję po prostu okazjonalne używki. Pewnie jak zbiorę z 50 płyt to będzie maksimum choć zobaczymy. 
- zestaw chcę więc rozbudować albo o CD albo o DAC (ewentualnie o jedno i drugie).
Chodzą mi po głowie różne warianty:
1. Kupić CD na TDA1541, kupować używane płyty CD (wciąż sporo tańsze od winyli). Wiem, że dźwięk mnie zadowoli - słuchałem już kilku odtwarzaczy na tej kości i w zasadzie zawsze jest ten sam efekt czyli zadowolenie. Oczywiście to działa jak ktoś lubi lekkie przymulenie i rozmycie na basie. Lubię ogólnie posiadać fizyczny nośnik choć do tej pory obchodziło się bez tego.
2. Kupić/zrobić DAC-a  na TDA1541 i cieszyć się muzyką ze streamingu (opcja teoretycznie najtańsza). Pytanie czy możecie coś polecić i czy z takim DAC-iem zamknę się w 1000zł?
Ewentualnie dopuszczam inne propozycje DAC-ów. Myślałem np. o Cambridge Audio Magic 100, ale nie wiem jeszcze jak mógłbym mu dołożyć Bluetooth.
3. Kupić CD na TDA1541 i przerobić je na DAC. Widziałem, że dokłada się moduł (I2S?) i można sygnał podać bezpośrednio na wbudowane obwody.
Znalazłem gotowe rozwiązanie, ale podejrzewam, że przy moich umiejętnościach nie będę w stanie tego wlutować. Czy może ktoś ewentualnie polecić forumowicza/serwis, który taką przeróbkę by wykonał?

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

LP i CD to pocieszna zabawa, ale z finasowego, praktycznego i muzycznego punktu widzenia bez sensu Dlatego nastawil bym sie przyszlosciowo na streaming i kupil sensowne ustrojstwo, ktore to umozliwia.

Patrzac na twoj „profil“ uzytkowania, zamiast kombinowac z osobnymi DACami, odbiornikami BT itd. kupil bym cos takiego (skoro lubisz Cambridge) - All in One
- DAC
- BT z AptX
- Wzmacniacz sluchawkowy
- Preamp
….

IMG_6054.thumb.jpg.781a1a47c0b8089ced1e52400014c816.jpg

IMG_6055.thumb.jpg.916c5604f851f28191fa00819b05d3df.jpg

A potem dokupisz koncowke mocy typu Fosi ZA3 a Pioneera zachowasz dla ozdoby

I nie zapieral bym sie na jakas okreslona Kosc jako DAC (to jest bez sensu!)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość