Skocz do zawartości
IGNORED

Tłumienie drgań w ramieniu

vinyldemon

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem ten wątek poniewaz mam na ten temat mieszane zdanie i chętnie zapoznam się z opiniami innych gramofoniarskich mistrzów,chodzi mi o to czy tłumenie drgań w ramieniu za pomocą oleju daje więcej korzyści czy strat.Dziękuje za każdy wpis ,który pomoże mi ugruntowac własne zdanie na ten temat.

https://www.audiostereo.pl/topic/16943-t%C5%82umienie-drga%C5%84-w-ramieniu/

Miałem założyć dość pokrewny wątek, a mianowicie: "Czym charakteryzują się (pod wzglęgem mechanicznym)" ramiona wysokiej jakości ? Materiałami pochłaniającymi drgania i rezonanse ? Jeżeli tak, to taki olejowy bufor jest naprawde dobrym rozwiązaniem, ale tylko teoretycznie, gdyż być może jest zbyt "miękki" i wkładka nie jest w stanie "wydrgać" (co za słowo ;)) odpowiednio wszystkich niuansów rowka.

Pro-Ject w kilku modelach stosuje ramiona z włókien węglowych , nie tylko najdroższych .Ramię C/carbon/ pojawia się w modelu 1 Xpression z wkładką za 1 500 zł .2 Xperience za 3 090 zł ,RPM 9 w cenie od 4 490 zł .

w tym samym gramofonie ,z taka samą wkładką, inny będzie dżwięk z ramieniem aluminiowym niz z węglowym.

Wszystkim producentom gramofonów chodzi o to samo -złamanie fali rezonansowej układu napędowego , rezonansu ramienia .Stosowane są do konstrukcji talerzy np : stal,aluminium,MDF ,szkło klejone /P-J Classic /

talerz pokryty warstwą winylu 4 mm/P-J 6,9;Perspectiwe;RPM 6 , akryl RPM 9 ,mata filcowa,korek .

Co do ramion ,rura ramienia węglowa ma wklejona główkę ,na końcu wklejony trzpień na przeciwwage -3

rózne materiały tworza ramię .rezonanse sa gaszone w ten sposób .Rura aluminiowa jest uformowana w główkę

,cała konstrukcja jest z aluminium ,na końcu jest wklejony trzpień przeciwwagi z tworzywa .Co z tego wynika ?

napiszcie sami....

• 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Na całość poszedł Townshend w gramofonie Rock. Tłumienie odbywało się poprzez zanurzenie takiego cycka znajdującego się na głowicy, już za wkładką, w olejowej kąpiółce. Opracowywali to zresztą w ramach jakiegoś grantu rządowego. Wynik generalnie uważany za wart grzechu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.