Skocz do zawartości
IGNORED

Open space z salonem , kuchnią i jadalnią, czy KD ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.02.2025 o 12:03, Audiolubny napisał:

Postaw kd na jbl albo klipschu.  Ampli denon/onkyo . Sub nie najtanszy ,  ewentualnie dwa jamo sub210 .

Dziekuje za sugestie, co do suba to obstawiam SVS albo jakiegoś Rel'a, znam, miałem, ufam.

Edytowane przez s3etcher

Okay , fajnie ze masz jakies juz doswiadczenie. Chcialem podpowiedziec budzetowo jakies rozwiazanie ale twoje jest jak najbardziej 👍.

pzdr

2 godziny temu, s3etcher napisał:

Czyli pozostaje mi szukać zestawu z małymi głośniczkami, najlepiej białymi. Warto brać pod uwage Bose?

A Lyngdorf kolumny naścienne?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 22.02.2025 o 07:12, s3etcher napisał:

może jakieś maleństwa typu Bose

Albo przyzwoity dzwiek albo malenstwa. Jesli priorytet to wyglad to powinienes szukac pomocy na forach o urzadzaniu wnetrz 😉

Jesli jednak trafiles na forum audio znaczy jakosc dzwieku ma jakies dla ciebie znaczenie. Pamietaj ze mozna robic wszystko w ramach istniejacej fizyki.

Czyli zrodlo dzwieku musi byc odpowiednio umieszczone i byc odpowiedniej wielkosci i jakosci. Tak ogolnie mowiac 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, rafa napisał:

Albo przyzwoity dzwiek albo malenstwa. Jesli priorytet to wyglad to powinienes szukac pomocy na forach o urzadzaniu wnetrz 😉

Jesli jednak trafiles na forum audio znaczy jakosc dzwieku ma jakies dla ciebie znaczenie. Pamietaj ze mozna robic wszystko w ramach istniejacej fizyki.

Czyli zrodlo dzwieku musi byc odpowiednio umieszczone i byc odpowiedniej wielkosci i jakosci. Tak ogolnie mowiac 🙂

Proszę… nie musisz mówić o podstawach. Przeczytaj mojego pierwszego posta, prosiłem o sugestie żeby system był dyskretny i nie rzucający się w oczy. Sale audio buduje w innym pomieszczeniu, w salonie ma się delikatnie sączyć muzyczka i ma się miło oglądać film, bez wodotrysków. Nie chce kolejnego pomieszczenia wypakowanego sprzętem.  
Komentarz o forum z wystrojem wnętrz odbieram trochę jako obraźliwy ale wybaczalny. 

6 minut temu, s3etcher napisał:

Proszę… nie musisz mówić o podstawach.

Kolego, Ty pytasz o podstawy, więc nie dziw się ze takie otrzymujesz odpowiedzi. Pytanie o glosniki frontowe wmontowane w sufit Twoim zdaniem nie było pytaniem laika? 

9 minut temu, s3etcher napisał:

ma się miło oglądać film, bez wodotrysków.

Prawidłowe ustawienie głośników to jeszcze nie są wodotryski. Skoro tak uważasz to w sumie nie wiem czego od nas (userów) oczekujesz.

10 minut temu, s3etcher napisał:

Komentarz o forum z wystrojem wnętrz odbieram trochę jako obraźliwy ale wybaczalny. 

Nie był obraźliwy tylko miał Cię delikatnie skłonic do refleksji. Jezeli taki delikatny komentarz odbierasz jako złośliwość to moze lepiej powstrzymaj się od zadawania banalnych pytan na forum, bo uwierz mi - w tym wątku jeszcze żadnej złośliwości nie doświadczyłeś. Wręcz przeciwnie. Każdy grzecznie tłumaczy jakich błędów nie popełniać, bo my tez kiedyś zaczynaliśmy. Warto to docenić zamiast komentować w taki sposób odpowiedzi ludzi, którzy starają sie pomoc. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Nic dodac nic ujac. Dziekuje. 👍

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Spokojnie , jestem z 10 lat na tym forum i wiem jak może to wyglądać. Ja naprawdę nie pytam o podstawy i standardowe rozwiązania, nie poobrażajcie  się teraz na mnie. Bardzo cenię wszelkie merytoryczne uwagi i na takie liczę. Kompletne pełnowymiarowe KD miałem jakieś 12 lat temu i myślałem  że dużo się pozmieniał od tego czasu, a w sumie sugerujecie że takie rozwiązanie było by najlepsze. 
mną AVS widziałem soundbar Senheisera i też brałem go pod uwagę ale…. skosy, może sobie nie poradzić, chyba że macie jakieś doświadczenie w tym temacie ? 

@s3etcher na pewno nie montowałbym głośników na dużej wysokości tuż pod skosami. Trzeba użyć kilku mniejszych głośnikowe zamiast np. dwóch większych. Trzeba skierować komuny w stronę słuchaczy. 

Spróbowałbym zawiesić kilka HECO AMBIENT 44F. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, s3etcher napisał:

Warto brać pod uwage Bose?

Słyszałem, że kolumny Bose mają dziwaczną charakterystykę, dlatego dobrze grają tylko ze wzmacniaczami Bose, o równie dziwacznej charakterystyce - ile w tym prawdy? Nie wiem.

15 godzin temu, s3etcher napisał:

Czyli pozostaje mi szukać zestawu z małymi głośniczkami, najlepiej białymi.

Nie przesadzajmy! To, że nie masz z tyłu miejsca na duże głośniki, nie znaczy, że z przodu musisz mieć małe. Pomieszczenie duże, wiec nie szedł bym na kompromis w kwestii wielkości centralnego, sub i przody też zastosował bym adekwatnej wielkości. Bez tego dźwięk po prostu zginie!

Natomiast tyły mogą być mniejsze, bo w większości filmów przez większość czasu niewiele dźwięków z siebie wydają. Ale też nie idź w maleństwa typu Keff Egg.

Ciekawą ofertę zestawów 5.1 ma Q Accoustics: 3090i centralny, 3050i/3030i/3020i przód, 3010i tył... białe są w ofercie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

To, że nie masz z tyłu miejsca na duże głośniki, nie znaczy, że z przodu musisz mieć małe.

Ja uwazam ze nawet z tyłu jest miejsce tylko @s3etcher kombinuje i zwala winę na żonę ktora nawet nie ma pojęcia o tym forum 😁,

Ok, teraz to juz tak żartem napisałem ale mimo wszystko nie  trzeba głosnikow z tyłu. 

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• Pokaż nowe odpowiedzi