Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwna strategia sprzedażowa Densena B300? Co sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Na olx jest takie ogłoszenie - sprzedaż Densena B300. Co sądzicie o takim ograniczonym odsłuchu?

Screenshot_20250222_094408_Chrome.thumb.jpg.4ca7b1608ea0d2722a9f854f54b4fe0d.jpg

Edytowane przez MCHammer2022
  • MCHammer2022 zmienił(a) tytuł na Dziwna strategia sprzedażowa? Co sądzicie?
  • MCHammer2022 zmienił(a) tytuł na Dziwna strategia sprzedażowa Densena B300? Co sądzicie?

Pewnie tak. Ale z drugiej strony sprzedaje nietypowy, nieznany szerzej sprzęt, więc w jego interesie jest chyba zachęcanie klienteli a nie zniechęcanie? No i jak pisze coś takiego to daje do zrozumienia, że klienci odchodzili niezadowoleni z brzmienia - cenna informacja.

17 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Pewnie tak. Ale z drugiej strony sprzedaje nietypowy, nieznany szerzej sprzęt, więc w jego interesie jest chyba zachęcanie klienteli a nie zniechęcanie?

A nie jest to sprzęt, którego zakupem faktycznie będzie zainteresowane wąskie grono odbiorców? Ja się szczerze mówiąc nie dziwię zupełnie. Sprzedawałem trochę gratów na OLX i ludzie potrafią być bardzo męczący. Dziesiątki pytań po czym i tak rezygnują. Wieczne targowanie ceny. Nawet gdy wystawiałem coś aby się szybko pozbyć za 20 zł a kolejna cena to było 40 to i tak 5 wiadomości czy za 15 nie pójdzie. Jak oddawałem za darmo resztę karmy po psie to ktoś mnie zapytał czy mu nie dam rady dowieźć kilkanaście kilometrów. Odpuściłem sobie OLX. Jakieś stare graty wolę zawieźć do lombardu i mieć kilka zł mniej niż się użerać. 

Obstawiam, że po prostu przychodzili sobie posłuchać z ciekawości bez zamiaru zakupu. A pan chce sprzedać a nie prowadzić pokój odsłuchowy. 

Edytowane przez waldi1965
10 minut temu, waldi1965 napisał:

A nie jest to sprzęt, którego zakupem faktycznie będzie zainteresowane wąskie grono odbiorców?

Owszem, to niszowy sprzęt wyłącznie dla kilku fanów marki. Tym bardziej mnie dziwi takie stawianie sprawy przez sprzedającego. 

A sprawa targowania ceny, o której @waldi1965 piszesz to odrębna kwestia. Ja wystawiam od czasu do czasu sprzęt i czekam aż znajdzie się zdecydowany nabywca, który nie chce zbijać ceny poza to co sobie wykalkulowałem. I taka sprzedaż trwa nawet rok - klientom liczącym na "okazję" grzecznie dziękowałem.

47 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Na olx jest takie ogłoszenie - sprzedaż Densena B300. Co sądzicie o takim ograniczonym odsłuchu?

Screenshot_20250222_094408_Chrome.thumb.jpg.4ca7b1608ea0d2722a9f854f54b4fe0d.jpg

A jak ktoś może sensownie odsłuchać i ocenić brzmienie u kogoś innego a nie u siebie? Tak średnio na jeża. 

U kogoś tj na innym sprzęcie towarzyszącym i w innym pomieszczeniu. 

Popieram w pełni sprzedawcę, dość zawracaczy dupy. Jak ktoś jest naprawdę chętny to pojedzie, odsłucha i kupi, chybs że naprawdę będzie duże rozczarowanie lub wątpliwości  (przy pewności że to wina tego konkretnego sprzętu a nie innego elementu toru) - wtedy grzecznie wyjaśni sytuację, przeprosi i nie kupi. Sprzedający na pewno w takiej sytuacji to zrozumie. Jednocześnie eliminuje to tych co tylko udają że chcą kupić a chcą odsłuchsć i eliminuje to tych co są wiecznie niezdecydowani i tak latami kompletują sprzęt. Niech sprawdzają czy sprzęt w pełni sprawny i zabierają a później oceniają czy im się w pełni podoba czy nie, wtedy niech sobie sami wystawiają na olx i sprzedają tak jak chcą. Kiedyś pomagałem sprzedać cioci tanie kolumny za ok tysiaka, pozostałość po kinie domowym. Były wyniesione i zabezpieczone, na czas remontu. Grały przyjemnie i były w bardzo dobrym stanie, nie było się czego wstydzić w tych pieniądzach. Żeby je podłączyć musiałem się umówić z gościem, dojechać 10km, przenieść wszystko do domu, podłączać. 20 minut słuchania różnej muzyki, kolumny podobały się, wszystko ładnie pięknie, cena dobra, wcześniej uzgodniona - lekko stargowana. Facet na końcu mówi że ok, ale jeszcze umówił się na jakieś inne odsłuchy w okolicy. Ręce mi opadły. Oczywiście już się nie odezwał. Od tamtej pory mam nauczkę i święty spokój, tylko odbiór z przetestowaniem że wszystko w 100% sprawne. 

Godzinę temu, waldi1965 napisał:

A nie jest to sprzęt, którego zakupem faktycznie będzie zainteresowane wąskie grono odbiorców? Ja się szczerze mówiąc nie dziwię zupełnie. Sprzedawałem trochę gratów na OLX i ludzie potrafią być bardzo męczący. Dziesiątki pytań po czym i tak rezygnują. Wieczne targowanie ceny. Nawet gdy wystawiałem coś aby się szybko pozbyć za 20 zł a kolejna cena to było 40 to i tak 5 wiadomości czy za 15 nie pójdzie. Jak oddawałem za darmo resztę karmy po psie to ktoś mnie zapytał czy mu nie dam rady dowieźć kilkanaście kilometrów. Odpuściłem sobie OLX. Jakieś stare graty wolę zawieźć do lombardu i mieć kilka zł mniej niż się użerać. 

Obstawiam, że po prostu przychodzili sobie posłuchać z ciekawości bez zamiaru zakupu. A pan chce sprzedać a nie prowadzić pokój odsłuchowy. 

Ja kiedyś jeszcze wpandemii kolumny i wzmacniacz wystawiłem to przyszedł gość, rozsiadł się i po chwili kiedy zauważyłem że coś nie tak zapytałem dlaczego nie wyciąga pieniędzy. Odpowiedział bez wstydu że on tylko pr-yszedł posłuchać.

Oczywiście pogoniłem gościa.

Innym razem jeszcze ciekawiej było. Wystawiłem kolumny i gościu poprosił żeby przywieźć. Było blisko podskoczyłem a tam jeszcze 2 gości że swoimi kolumnami. Pytam czy będ-ie płacił bo się spieszę a on że to będ-ie odsłuch.

Widział mnie jeszcze może 3 sekundy i tyle.

Polecam.

22 minuty temu, don111 napisał:

A jak ktoś może sensownie odsłuchać i ocenić brzmienie u kogoś innego a nie u siebie? Tak średnio na jeża. 

U kogoś tj na innym sprzęcie towarzyszącym i w innym pomieszczeniu. 

Popieram w pełni sprzedawcę, dość zawracaczy dupy. Jak ktoś jest naprawdę chętny to pojedzie, odsłucha i kupi, chybs że naprawdę będzie duże rozczarowanie lub wątpliwości  (przy pewności że to wina tego konkretnego sprzętu a nie innego elementu toru) - wtedy grzecznie wyjaśni sytuację, przeprosi i nie kupi. Sprzedający na pewno w takiej sytuacji to zrozumie. Jednocześnie eliminuje to tych co tylko udają że chcą kupić a chcą odsłuchsć i eliminuje to tych co są wiecznie niezdecydowani i tak latami kompletują sprzęt. Niech sprawdzają czy sprzęt w pełni sprawny i zabierają a później oceniają czy im się w pełni podoba czy nie, wtedy niech sobie sami wystawiają na olx i sprzedają tak jak chcą. Kiedyś pomagałem sprzedać cioci tanie kolumny za ok tysiaka, pozostałość po kinie domowym. Były wyniesione i zabezpieczone, na czas remontu. Grały przyjemnie i były w bardzo dobrym stanie, nie było się czego wstydzić w tych pieniądzach. Żeby je podłączyć musiałem się umówić z gościem, dojechać 10km, przenieść wszystko do domu, podłączać. 20 minut słuchania różnej muzyki, kolumny podobały się, wszystko ładnie pięknie, cena dobra, wcześniej uzgodniona - lekko stargowana. Facet na końcu mówi że ok, ale jeszcze umówił się na jakieś inne odsłuchy w okolicy. Ręce mi opadły. Oczywiście już się nie odezwał. Od tamtej pory mam nauczkę i święty spokój, tylko odbiór z przetestowaniem że wszystko w 100% sprawne. 

W takiej sytuacji najlepiej brać zaliczkę i po kłopocie. Nie kupi to kasa sprzedającego za fatygę.

OLX to jest ta takie fajne miejsce, gdzie mnóstwo ludzi sobie klika i ogląda z nudów. Takie mam wrażenie.

Wystawiam rzecz w cenie wyraźnie niższej, niż inne, żeby szybko sprzedać, a i tak będą marudzili i proponowali jeszcze mniej.

Ja takim marudom nie każe grzecznie sobie pójść, tylko piszę wprost, żeby poszukali czegoś, na co ich stać.

Bo jeśli jest kasa na malucha, to po co szukać poloneza?

Albo, żeby za tyle co chcą mi zapłacić, sami wystawili ten przedmiot (wcześniej oczywiście kupili jako nowy 2-3x razy drożej), a ja od nich chętnie to wtedy odkupię.

Obrażeni odchodzą i wcale mi ich nie żal.

Zawsze w końcu przyjdzie poważny człowiek, który chce kupić a nie oglądać i żyć marzeniami.

Edytowane przez miki450
5 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Rozumiem człowieka doskonale. Sam sprzedając jakiś czas temu zestaw audio miałem wycieczki wpraszających się na odsłuchy. Jak się okazywało na koniec bez najmniejszego zamiaru kupna. Gość siedział godzinę, kazał włączać rozmaitą muzykę po ponad godzinie zapytany co chce jeszcze sprawdzać przed zakupem stwierdził, że to dla niego za drogi sprzęt i przyjechał tylko posłuchać! Wcześniej telefonicznie nawet negocjował cenę i przyjechał rzekomo w celach zakupowych. Przez niego zrezygnowałem z sobotnich planów z rodziną i mu powiedziałem co o tym myślę, a on wychodząc jeszcze burczał jakieś farmazony pod moim adresem. Wielu takich się przewinęło lecz ten był wyjątkowo bezczelny.  

Z doświadczenia wiem, że jak ktoś jest poważnie zainteresowany kupnem to wpada, sprawdza stan/działanie i zabiera. Z drugiej strony był też człowiek, który zabrał wzmaka i dogadaliśmy się ze jak mu wyjątkowo nie przypasuje do reszty to go odda. Warunki dogadane przed spotkaniem i bez problemów zrealizowane.

Ciekawe co piszecie. Ja w życiu sprzedawałem ze trzy pary kolumn i kilka wzmacniaczy i zawsze pisałem w ogłoszeniu, że zapraszam na odsłuch. I nigdy nie miałem sytuacji, żeby mi się jakieś tabuny wpraszały. Inna sprawa, że mieszkam 100km od najbliższego miasta wojewódzkiego i może po prostu nikomu się nie chciało marnować benzyny, żeby do mnie jechać. 😀