Skocz do zawartości
IGNORED

Polecane interkonekty RCA do Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich w klubie.

Chciałbym poznać Wasze propozycję interkonektów analogowych do podłączenia daca ze wzmacniaczem.

Mój obecny zestaw to : wzmacniacz M6si, źródło to stremer Yamaha Np-s303 po modzie, cd to M3scd, który robi jako dac dla stremera a kolumny to Pylon Diamond 30 mk2.

Posiadane intekonekty idące z M3scd do wznacniacza to audioquest coral, ze stremera do M3scd idzie coxial cardas perasec.

Trochę brakuję mi szczegółów, wybrzmień na samej górze pasna bo moim zdaniem jest trochę wycofana.

Macie może jakieś rozsądne cenowo propozycje, które mogą dodać góry pasma ale nie będzie natarczywości przy tym paśmie ?

Wiem, że musical trochę tą górę łagodzi i może przy tym trochę wycofuje i chciałbym dopełnić ten brak ale nie tracąc mocno charakteru obecnego brzmienia. Może trochę jeszcze dodać konturu na basie.

Z góry dzięki za propozycje.

Edytowane przez nicam16

Ale miałeś te kolumny z podobnym zestawem że tak stanowczo doradzasz ich wymianę ? 

Ostatnio miałem na testach przewody zasilające cardasa na rodowanych wtykach i sytuacja się już mocno poprawiła więc tak sobie pomyślałem, że interkonekt (może ze srebrem ) może dać dużo więcej.

Edytowane przez nicam16
2 godziny temu, nicam16 napisał:

coxial cardas perasec

Zacznij od podmiany tego przewodu. Seria parsec ma moim zdaniem wycofaną górę i to może być przyczyną problemu, ale przestrzeń (ułożenie sceny) mają bardzo fajną. Ostatnio zadziwił mnie stosunkowi niedrogi Van den Hul Digi Coupler. Porządek na scenie, czyste, realne blachy perkusji itd. Warto posłuchać. Sztywny jest, ale da się ułożyć.

Edytowane przez slawsim
7 godzin temu, slawsim napisał:

Zacznij od podmiany tego przewodu. Seria parsec ma moim zdaniem wycofaną górę i to może być przyczyną problemu, ale przestrzeń (ułożenie sceny) mają bardzo fajną. Ostatnio zadziwił mnie stosunkowi niedrogi Van den Hul Digi Coupler. Porządek na scenie, czyste, realne blachy perkusji itd. Warto posłuchać. Sztywny jest, ale da się ułożyć.

Cardasa Parseca mam jako przewód cyfrowy od źródła do daca i powiem Ci szczerze że trafiłeś bo przed zostawieniem perseca miałem tego Van den hula Couplera i wygrał persec właśnie za przestrzeń, zróżnicowanie kanałów i magiczny klimat jaki daje.Coupler grał dla mnie trochę za bardzo "cyfrowo" ( może za szybko go odrzuciłem) ale tak sobie myślę że jak wymienię interconekt ( łączący dac i wzmacniacz) to uda mi się dodać tą kropkę nad "i" jeżeli chodzi o górę pasma. Nie chce tracić klimatu perseca 🙂 . Może faktycznie zajmę się zasilaniem całego zestawu a sytuacja się upożądkuje 🙂

Edytowane przez nicam16
4 godziny temu, nicam16 napisał:

Może faktycznie zajmę się zasilaniem całego zestawu a sytuacja się upożądkuje 🙂

To też prawda, przewody zasilające mają chyba większy wpływ niż interkonekty.

Byłem z tych bardzo ostrożnie podchodzących do przewodów zasilających ale chciałem się w końcu przekonać na własne uszy. Pożyczyłem na testy zasilający Cardas persec i jakiegoś Strussa wpięte do stremera i daca. Odpaliłem znane mi utwory i już wiem że zasilanie daje się usłyszeć a jeszcze bardziej to wiem jak wróciłem do podstawowych kabli bo dźwięk mocno stracił.

Polecam przewody ze srebra polskiej manufaktury MB Audio Cable.  Świetny stosunek ceny do jakości. U mnie polepszyły kontrolę najniższych rejestrów ,szczegółowość  wybrzmień góry oraz ogólną otwartość dżwięku. Producent umożliwia  wypożyczenie.  Pamiętaj , że sam  założyciel  firmy Musical Fidelity    Antony Michaelson  w najwyższych  seriach wzmacniaczy Nuvista  rekomendował  stosowanie interkonektów ze srebra i  takie MF  miał  w ofercie.  Z  tego  co  wiem oferowane były również kable  zasilające  ze  srebra ale  na  naszym  rynku praktycznie nieosiagalne.

39 minut temu, Dawid2011 napisał:

Polecam przewody ze srebra polskiej manufaktury MB Audio Cable.  Świetny stosunek ceny do jakości. U mnie polepszyły kontrolę najniższych rejestrów ,szczegółowość  wybrzmień góry oraz ogólną otwartość dżwięku. Producent umożliwia  wypożyczenie.  Pamiętaj , że sam  założyciel  firmy Musical Fidelity    Antony Michaelson  w najwyższych  seriach wzmacniaczy Nuvista  rekomendował  stosowanie interkonektów ze srebra i  takie MF  miał  w ofercie.  Z  tego  co  wiem oferowane były również kable  zasilające  ze  srebra ale  na  naszym  rynku praktycznie nieosiagalne.

Dzięki za konkretne polecenie rozwiązania. Na razie jestem na etapie robienia lepszego zasilania ale jak to nie rozwiąże moich oczekiwań co do delikatnego "podniesienia" górnego pasma to na pewno zajmę się testowaniem interkonektów i na pewno nie pominę srebra. 

Pozdrawiam

Sytuacja z wysokimi tonami się mocno poprawiła po wymianie przewodów głośnikowych, ten wzmacniacz i kolumny moim zdaniem wymagają "większego przekroju" przewodu by dobrze przekazywać dużą moc wzmacniacza. Poprawiły się tony wysokie ale też odczuwalnie bas który jest lepiej kontrolowany.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.