Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie materiały wygłuszające najlepsze do zbicia subbasu, niskich, okolice 55 Hz ? +(oraz 30-100 Hz )

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szanowni koledzy

Potrzebuję zmniejszyć odbicia częstotliwości 55-57 Hz w pomieszczeniu audio o wymiarach 7x5x2,8 m.  
Pomiary wykonane programem REW, UMIK-1 kolor wykresu Cyan w ustawieniu bez PEQ - załącznik.
 ( nie patrzymy na żółty wykres, który jest po zastosowaniu PEQ)

Mam na tylnej ścianie dużo boxów wystających na okolo 70-80 cm ze ściany wykonanych z KG / karton-gipsu.

Zamierzam wykorzystać je jako wspaniałą okazję do wykonania naprawdę sporej  powierzchni pochłaniającego absorbera niskich częstotliwości 30-100  Hz  , odbić subbasu z naciskiem na peak który mam przy 55 Hz ok 9 db

I nic nie będzie musiało stać w pokoju - więc żona przeszczęsliwa 😉 

Dobrze gdyby udalo sie zredukować / pochłonąć okolice 55 Hz odbić oraz ewentualnie także jak szerszopasmowy basstrap zmniejszyć odbicia okolicznych częstotliwości ale bez redukcji średnich, powiedzmy od 300 500 Hz a wyższych nie tłumiło zbytnio

Jakie macie propozycje  na wypełnienie tych boxów czy coś innego niż wełna i której firmy aby miała najwyzszą gęstość ? ( aby zbić niskie rezonansy) 

I czy wpakowalibyście w te boxy  grubiej powiedzmy 30 cm ?  

A może  gęstsze , inne wypełnienie niż w centralnych obszarach tego big-sub-trapa ;)  dać w samych rogach gdzie zbierają się najbardziej niskie basy ?

Wiem  że @xajas   jest ekspertem forumowym od akustyki , między innymi osobami oczywiscie  , poprosiłbym o pomysły i sugestie czym wypełnić i jak grubo ?

Każdemu uprzejmie dziękuję za wskazowki  🙂 
Marek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

55 Hz problem.jpg

Plik z REW/ UMIK1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

inne pomiary

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333

Nie chce martwić, ale wprawdzie podbicie duże nie jest, to jego likwidacja nie jest taka łatwa, a na pewno nie wełną 

nagrywamy.com

Najbardziej efektywne to aktywne bass trapy, male a efektywne, niestety nie tanie

Ukryta Zawartość

U mnie dwie sztuki PSI Audio AVAA C214

Ukryta Zawartość

Pliki uzupełniające z dziś foto aby wiadomo było które przestrzenie w K-G są do wypełnienia „czymś”….

1

Ukryta Zawartość

2.

Salon front.jpg

3

Przy podlodze tył salonu.jpg

14 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Najbardziej efektywne to aktywne bass trapy, male a efektywne, niestety nie tanie

Screenshot 2025-02-26 194849.png

U mnie dwie sztuki PSI Audio AVAA C214

A mógłbyś zamieścić screen z dolną osią częstotliwości, poproszę. Dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333

Ukryta Zawartość

z tymi aktywnymi Bass trapami jest tyle dobrze, ze one rozpoznają i zbijają w najniższym zakresie

Ukryta Zawartość

Witam, szanowni koledzy
Potrzebuję zmniejszyć odbicia częstotliwości 55-57 Hz w pomieszczeniu audio o wymiarach 7x5x2,8 m.  
Pomiary wykonane programem REW, UMIK-1 kolor wykresu Cyan w ustawieniu bez PEQ - załącznik.
 ( nie patrzymy na żółty wykres, który jest po zastosowaniu PEQ)
Mam na tylnej ścianie dużo boxów wystających na okolo 70-80 cm ze ściany wykonanych z KG / karton-gipsu.
Zamierzam wykorzystać je jako wspaniałą okazję do wykonania naprawdę sporej  powierzchni pochłaniającego absorbera niskich częstotliwości 30-100  Hz  , odbić subbasu z naciskiem na peak który mam przy 55 Hz ok 9 db
I nic nie będzie musiało stać w pokoju - więc żona przeszczęsliwa  
Dobrze gdyby udalo sie zredukować / pochłonąć okolice 55 Hz odbić oraz ewentualnie także jak szerszopasmowy basstrap zmniejszyć odbicia okolicznych częstotliwości ale bez redukcji średnich, powiedzmy od 300 500 Hz a wyższych nie tłumiło zbytnio

Jakie macie propozycje  na wypełnienie tych boxów czy coś innego niż wełna i której firmy aby miała najwyzszą gęstość ? ( aby zbić niskie rezonansy) 
I czy wpakowalibyście w te boxy  grubiej powiedzmy 30 cm ?  
A może  gęstsze , inne wypełnienie niż w centralnych obszarach tego big-sub-trapa ;)  dać w samych rogach gdzie zbierają się najbardziej niskie basy ?

Wiem  że [mention=1239]xajas[/mention]   jest ekspertem forumowym od akustyki , między innymi osobami oczywiscie  , poprosiłbym o pomysły i sugestie czym wypełnić i jak grubo ?
Każdemu uprzejmie dziękuję za wskazowki   
Marek.

Ukryta Zawartość

55Hzproblem.thumb.jpg.3c5eea4c4f508872260e9a8e7f032026.jpg
Plik z REW/ UMIK1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

inne pomiary

Ukryta Zawartość

Po pierwsze w oparciu o twoj opis trudno sie zorientowac, co to sa te „boxy“.
Zdjecie wyjasnilo by o co chodzi.

Po drugie
Pomiary sa troche chaotyczne i nie mozna sie polapac co gdzie jest mierzone. Zrob 3 solidne pomiary (calego zakresu) z miejsca ofsluchu bez EQ, dla lewego, prawego kanalu i sumy.

A teraz najwazniejsze.

Piszesz ze chcesz zwiekszyc pochlanianie w zakresie basu, a nie zmieniac zakresu powyzej 300Hz?
Przeciez jest dokladnie na opak. Mimo duzej kubatury (prawie 100m3) masz za wysokie czasy poglosu w zakresie powyzej 200Hz! Rzedu 650ms. A wlasciwe byly by ok. 480ms. A poglosy ponizej sa OK

Zobacz jak to wyglada (zaladowalem 3 twoje pomiary i usrednilem je w moim superduper programiku)

Marek_RT_1.thumb.jpg.452c8b19f100f97ce88c9b3d08a915f8.jpg

Marek_RT_2.thumb.jpg.93498c2f8cd107cb9c0f77f35d30e026.jpg

Dlatego, jak juz Przemak pisal, zalatwil bym ten peak za pomoca EQ, a skupil sie na reszcie

BTW.

Mamy tutaj kolege w dzialce KD, ktory zastosowal z przodu SBA, a z tylu jako scianke oddzielajaca pomieszczenie odsluchowe od „warsztatu“ scianka z welny (o ile sobie przypominam ok. 60cm) i znakomicie to funkcjonowalo.

Poniewaz sam takich rozwiazan nie stosuje (welna jest przy takich czestotliwosciach i akceptowalnychbgrubosciach) malo efektywna, trudno mi cos polecic. Na pewno bral bym welnebo duzej masie i wysokim wspolczynniku oporu przeplywu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie dziękuję wszystkim w szczególności @xajas  za długi post rozjaśniający mi sprawę

Boxy oznaczyłem czerwonymi kropkami na 2 zdjęciach  przesłanym z 10 minut temu z foto salonu 
Pomiary zrobię wg kazówek , po 6 marca jak wrócę do domu, obecnie  jestem na wyjeździe jedynie z iPadem, nawet bez REW i laptopa.

Gerard, dzięki także , te Twoje pułapki o ile pamiętam są  naprawdę b.kosztowne zdaje się za sztuki ok 28 .000 zł,  to sporo  ! za wiele dużo jak na mój gust  … przesadzili z ceną bardzo! , Poszukam więc innych rozwiązań na razie przynajmniej po drugie jeszcze pogłosu jak pisze @xajas są w innych zakresach

. Postaram sie najpierw spróbować z pomysłem wypełnienia boxów. Powino to zadziałać jak pułapka (plyta i potem wygłuszenie - podobnie są basstrapy budowane a tu są już za darmo konstrukcje obudowy ich  u mnie  wpokoju przez te boxy kartongipsowy.  🙂

Edytowane przez Marek333

Aaaa, juz wiem, przypominam sobie. Juz dawno temu pisalismy o tym pomieszczeniu.

Nie, zapomnij te boxy

Tutaj by bardziej pasowaly takie eleganckie pulapki…

Albo PSI (niestety drogie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że nie zerknąłeś, wstawię jeszcze raz 😉

BOXY do potencjalnego wypełnienia zaznaczyłem czerwonymi kropkami na zdjęciu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zerknalem, zerknalem
Zeby ta welna tam dzialala, musial bys zostawic te boxy otwarte. Wypelnic a potem zamknac jest bez sensu.

Ale przecieź przenikają tak niskie przez karton gips  bardzo łatwo podobnież.  Chciałbym to pootwierać, rozpruć i napakować tam wygłuszenie.
I akurat jest miejsce na wypełnienie = odstęp z 80 cm do ściany betonowej do której ta cała moja konstrukcja szafek i boxów jest zamocowana na stelażach.

Czy nie sądzisz,  że tak wypełnione przestrzenie wysoko-gęstą wełną mineralną zredukowałby pogłos i odbicia ? I bardzo poprawiły akustykę całego salonu ?
Oczywiście otwarte nie będą no bo to nie śmietnik 😉 

Edytowane przez Marek333
31 minut temu, Marek333 napisał:

Pliki uzupełniające z dziś foto aby wiadomo było które przestrzenie w K-G są do wypełnienia „czymś”….

Tam powinno być wypełnione wełną, lepiej byłoby, żeby zrobić otwory w miejscach które zaznaczyłeś

Uszczelnić flizem przed pyleniem i wstawić osłonki wentylacyjne jak np:

images?q=tbn:ANd9GcQ5GX3rJ_8X3_GujwcUO0U

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Tam powinno być wypełnione wełną, lepiej byłoby, żeby zrobić otwory w miejscach które zaznaczyłeś

Uszczelnić flizem przed pyleniem i wstawić osłonki wentylacyjne jak np:

Ukryta Zawartość

Jeśli to miałoby pomóc to akceptuję i dałbym radę przekonać najtrudniejszy !! element toru audio. 😉 ..czyli żonę. 😉 
Te otwory co by wniosły w stosunku do wersji bez otworów ?
i czy 4 cm wystrczyłyby ?

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Marek333 napisał:

Ale przecieź przenikają tak niskie przez karton gips  bardzo łatwo podobnież.

W taki sposób zrobisz większą izolację (wygłuszysz) miedzy pomierzeniami, a u ciebie to niewiele poprawi

19 minut temu, xajas napisał:

Aaaa, juz wiem, przypominam sobie. Juz dawno temu pisalismy o tym pomieszczeniu.

Nie, zapomnij te boxy

Ukryta Zawartość

Tutaj by bardziej pasowaly takie eleganckie pulapki…

Albo PSI (niestety drogie)

IMG_6133.jpg

Obejrzałem przez ostatnie kilka dni bardzo duźo różnych rozwiązań i pułapek i ta bardzo mi się podobała i biorę ją pod  uwagę mocno ( bardziej niż te PSI kosmicznie drogie) 😉  , o ile pamiętam zdaje się miała regulacje dodatkowo redukowanych częstotliwości 40, 50  60 Hz itp o ile jej z inną nie pomyliłem..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Marek333 napisał:

Te otwory co by wniosły w stosunku do wersji bez otworów ?

Masz dwa rodzaje, niektórzy mieszają pojęcia i zastosowania.

Wygłuszanie i pochłanianie, Ty potrzebujesz to drugie

Teraz, Marek333 napisał:

o ile pamiętam zdaje się miała regulacje dodatkowo redukowanych częstotliwości 40, 50  60 Hz itp o ile jej z inną nie pomyliłem..

NIe, ma regulacje natężenia działania, od -12 do +6

OK, jasne,
Po kolei, wpierw zrobię pierwszą korektę pokoju z wpakowaniem tego co tam najlpepsiejszego znajdziemy 😉 Tu nie ma co oszczędzać, (może też dołożyć są takie maty wygłuszające do aut miękkie z klejem czy to zły trop ? )

Potem jak przejdę rozwalanie pokoju i boxów i odbudowanie nowymi kartongipsami, to w dalszym etapie przejdziemy do kolejnych pomysłow, moźe zakupów pułapek, a może już nie i wystarczy.
Ja nie muszę mieć top of the top , wystarczy że będzie bardzo dobrze 😉 
Na razie mi przeszkadza pogłos w niskich na ucho 
Przed demolką zrobię pomiary porządnie raz jeszcze (kanały razem) REW z wyłaczonym PEQ. W załaczonych plikach mdat o ile pamiętam 90% pomiarów jest z właczonym różnym ustawieniem PEQ na niskich , z manipulacją Hz i Q i db.

A więc jako krok 1 proszę podpowiedzcie mi jaki najlepszy! materiał zapakować do moich boxów i może maty z masą wygłuszającą lepką do aut… nazwa uciekła  mi z głowy na B … no i te otwory 
Muszę zastanowić się jak te noxy rozwalić, one są zaszpachlowane… Myślę o otwornicy i potem wkleić ładnie wycięty krążek KG po zapakowaniu wełny do środka albo wycinać tarczówką i potem wklejać prostokątne elementy nowe KG.. To niezły jest bałagan ale to zrobię sam powoli .

Edytowane przez Marek333
Ale przecieź przenikają tak niskie przez karton gips  bardzo łatwo podobnież.  

„Przenikaja“, jesli sa to wielkie plyty, pracujace jak membrana przekazujaca drgania dalej do przestrzeni za ta plyta. Ale nie takie male waskie usztywnione powiezchnie (jak wewnetrzne usztywnienia/zebra w obudowach zestawow glosnikowych). Ja bym tam zadnych efektow nie oczekiwal
Obejrzałem przez ostatnie kilka dni bardzo duźo różnych rozwiązań i pułapek i ta bardzo mi się podobała i biorę ją pod  uwagę mocno ( bardziej niż te PSI kosmicznie drogie)   , o ile pamiętam zdaje się miała regulacje dodatkowo redukowanych częstotliwości 40, 50  60 Hz itp o ile jej z inną nie pomyliłem..

Tak, jest strojona.
Ale popatrz jeszcze raz na to, gdzie masz problemy
12 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Gerard zerknij , ja piszę nie o Twoich.
Tylko o tym modelu co pokazał   @xajas i bardzo mi się podoba    

Ukryta Zawartość

Jednak dobrze pamiętałem, mają fajne regulacje i świetny wykres właśnie redukujący bardzo niskie częst.a nie średnie. Wydaje mi się że to byłby ideał żeby redukować te gdzie mam ten peak okolo 55 Hz

Ale to krok nr 2, Wpierw tak jak pisałem chcę wypełnić boxy, potem będę myślał czy i co dokupować … no i uzgodnienia rodzinne echhh 😉  

Ukryta Zawartość

Nic to nie da niestety, zupełnie nic. Zanim zaczniesz rozwalać g-k, kup wełnę i ustaw te cztery paczki na tylnej ścianie, zobaczysz co to da. Maty bitumiczne oczywiście są nie do tego. 

nagrywamy.com

Też drogie te ARTNOVION SUB TRAP RANGE które mi się podobają i na mojego czuja lepiej nawet działać mogą niż Gerarda jeśli chodzi o moje pomieszczenie (wykres i strojone są)

Ukryta Zawartość

Ale za 2 sztuki zapłaciłbym z 10.000 PLN taniej 😉 Spora róźniaca. ( 28.000 a 16.000 za dwie pułapki) skąd oni te ceny pobrali, koszt wykonania tego to może z 300-400 zł

OK, wiem… za  know p-how…ale bez przesady…!
Tylko takie produkować w Polsce ( podpowiadam) 😉 

Ale tak jak pisałem wpierw boxy, potem zobacze,
Nie chciałbym na trapy oprócz tematu boxów) szczerze mówiąc wydać więcej niż 10.000 pln. po drugie to większym problemem jak czuję jest ten nasz wspólny trudny element toru audio 😉 czyli żony nasze. Poniewaz salon jest dość estetyczny liczę się z jej zdaniem więc z tymi trapami może być większy niekoniecznie finansowy ale ten właśnie. Dobra zobaczymy…..

8 minut temu, przemak napisał:

Nic to nie da niestety, zupełnie nic. Zanim zaczniesz rozwalać g-k, kup wełnę i ustaw te cztery paczki na tylnej ścianie, zobaczysz co to da. Maty bitumiczne oczywiście są nie do tego. 

Bardzo Ci dziękuję, Bardzo mądra sugestia. Tak zrobię, muszę się przekomać sam jako niedowiarek że to nic nie da 😉 Na szczęście mam UMIKA i zacząłem poznawać REW i interpretacje ale początki stąd ukłon do Was potrafiących lepiej interpretować REW i pommiary.

Ukryta Zawartość

Ja mam absorbery robione z tego, na polskiej stronie STO nie mogę tego znaleźć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet jakby nic nie dały wypelnienia boxów to i tak muszę tam coś w rogi same wpakować dostając się do boxów. Bo największe ciśnienie akustyczne niskich jest jak wiemy w samych narożnikach, Tam coś musi zostać włożone co będzie w samym środku narożnika w zetknięciu się 3 płaszczyzn ścian. Przecieź byle jakie nawet gąbki które wkładają do narożnikow jako basstrapy co niektórzy pokazują na wykresach jak to zbija ciśnieniei pogłos. Wszyscy przecieź nie kłamią… na raz 😉😉  oferując w róznych bardzo sklepach online.

Edytowane przez Marek333

Nie, ma regulacje strojenia czestotliwosci
Mowa o tych sub trapach a nie o PSI

Ukryta Zawartość

IMG_6137.thumb.jpg.b98a58ae80302318458fca5d4c884bb5.jpg

IMG_6138.thumb.png.3fcdecbdbddc1049a28e87935fe4f6d0.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest bass trap  który na razie ze wszystkich najbardziej mi się podobał i wczoraj go zapisałem jako moj nr 1 jakby z moimi boxami b.słaby efekt był. Ale koszt sprawdzenia boxów/ wypełnień  jest bardzo mały, zacząć chcę chociaż od narożników, i pomierzę REWem czy rzeczywiście nic to nie zmieni.. Jak nic to będę dalsze kroki czynił..i myślał.

Edytowane przez Marek333
Nawet jakby nic nie dały wypelnienia boxów to i tak muszę tam coś w rogi same wpakować dostając się do boxów. Bo największe ciśnienie akustyczne niskich jest jak wiemy w samych narożnikach, Tam coś musi zostać włożone co będzie w samym środku narożnika w zetknięciu się 3 płaszczyzn ścian. Przecieź byle jakie nawet gąbki które wkładają do narożnikow jako basstrapy co niektórzy pokazują na wykresach jak to zbija ciśnieniei pogłos. Wszyscy przecieź nie kłamią… na raz   oferując w róznych bardzo sklepach online.

Nie!
Katy to miejsca najwyzszego cisnienia, ale najmniejszej predkosci molekulow/fali akustycznej). Tam dzialaja absorbery typu Helholze, dzialajace na „cisnienie“. A welna (czyli ansorbery „przeplywowe“) dziala najlepiej tam, gdzie predkosc molekulow jest NAJWIEKSZA, czyli daleko od sciany. Optymalnie 1/4 lambdy. A teraz policz sobie ile wynosi 1/4 lambdy np. dla 100Hz.
Czyli odstep od sciany 0,85m

Wiem o czym piszesz..
I tyle mam od betonowej ściany do frontu boxów kartongipsu. 80-90 cm

Właśnie chciałbym zrobić z tych boxów jakby absorbery Helholze ( front płyta twarda , dalej wełna) … przecieź zdaje się one tak są budowane stąd kierunek mój myślenia

Edytowane przez Marek333

Proszę zerknij na mój poprzedni post przed Twoim . O to właśnie mi chodzi , zrobić z boxów takie ustroje

• Pokaż nowe odpowiedzi