Skocz do zawartości
IGNORED

Instalacja w nowym domu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie 🙂

Jestem na etapie rozkładania elektryki w nowym domu i chciałbym juz teraz zaplanować parę rzeczy związanych z KD. 

Niestety zmuszony jestem do kompromisów dlatego chcę wybrac jak najlepszy dla siebie wariant 🙂

Pytanie 1. 

System ma być 5.1 tak jak jest teraz. Projektantka zaproponowała umieścić głośniki efektowe tak ja na zdjęciu pod sufitem. Żonie oczywiście się pomysł podoba pod warunkiem, że będą białe. 

Iść tą drogą? Jeśli tak to jakie wybrać i trochę lipa z ukierunkowaniem.Nie mogą być duże. Teraz to MA BX1  ich na bank nie podwiesze :).  Przewody będą szły na stropie. Jakie puścić ( przekrój itd). Sufit nie będzie podwieszany.

Jęsli to zły pomysł to myslę, że jest opcja ustawienia ich na stojakach. I  teraz jak? Zrobic gniazda w ścianach? Czy zostawić zapas przewodów? jaki przekrój?

Puścić pod tynkiem? Pod wylewką? (Pytam osób, które przerabiały już taki temat)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1.thumb.jpg.0cecedfb6ec5208cf49460b4bf7df1cf.jpg

Pytanie 2. 

Subwoofer. Widać na rzucie i zdjęciu gdzie ma stać:) ( koło kanapy :)) Myślę ze jest dla niego drugie miejsce koło kolumny ale to jest opcja alternatywna mało prawdopodobna. Pytnie dotyczy tego jak puścić do niego przewód? Pod wylewką pod tynkiem?  Konfekcjonowany czy konfekcja później? Y czy pojedyńczy? (teraz mam Y).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ukad.thumb.jpg.42338316f4a4920380166549cd3c1426.jpg2.thumb.jpg.89caa41233e74c6e977ea9293dc778af.jpg

Pytanie 3.

Druga strefa na tarasie. Jakie przewody puścić na taras? Jakie głośniki zastosować? Będą schowane w warstwie styropianu około 30cm. Jak to przygotowac i zamontowac wszystko?

?t1.thumb.jpg.abc620039e6cf23bb1c7ee1c8badf78f.jpg20250213_161843.thumb.jpg.c5d569327ed29df5b682093681c1ecaf.jpg

Pytanie 4. 

Amplituner zamknięty w szafce RTV? Oczywiście wiem że to pomysł z czapy aleee może ktoś tak zrobił i zastosował jakiś system wentylacji ( Amp pracuje u mnie co dzień ).

Coś na bank bdę musiał w niej schować ze sprzętu tylko jeszcze nie wiem co 🙂 .Porady mile widziane. 

Być może ktoś z Was przerabiał bodobne tematy. Z góry dziękuję za odpowiedzi. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/169555-instalacja-w-nowym-domu/
7 godzin temu, KANSAS napisał:

Projektantka zaproponowała umieścić głośniki efektowe tak ja na zdjęciu pod sufitem. Żonie oczywiście się pomysł podoba pod warunkiem, że będą białe. 

Jeszcze nie widziałem mądrej propozycji na temat ustawienia głosnikow ze strony projektantki/projektanta wnętrz.. 🤣

Iść tą drogą?

Nie, nie idz. Raz na 2 tygodnie pojawia się na tym forum identyczny temat z równie idiotycznymi pomysłami projektantek, przy jednoczesnej aprobacie żon...

Trochę nudne tłumaczyć za kazdym razem dlaczego głosniki efektowe warstwy dolnej nie powinny być umieszczane pod sufitem. 

Oczywiscie w kazdym tego typu temacie głosniki mają być jak najmniejsze i oczywiście białe 😁

Już widzę dyskusję na 10 stron, w ktorym będzie trzeba uswiadomić Ci, ze pewne decyzje na temat wlasnie KD powinny nalezeć do faceta, a nie do projektantki albo żony. Radzę poczytać najpierw podobne tematy na forum, bo mam wrazenie ze nawet te "projekty" wnętrz są jakieś takie szablonowe. Wszystkie podobne jakby wzięte żywcem z jakiegoś sampla w programie do wizualizacji. Skoro projekty podobne to pewnie i rozwiązania z tamtych tematów podpasują.

Na temat puszczania kabli w scianach się nie wypowiadam jako że tego tematu nie przerabiałem.

Nie kombinuj z zasilaniem kolejnej strefy z amplitunera. To trochę bez sensu przy dzisiejszych możliwościach technicznych. Producenci avr dodali taką opcję ale jest to bardzo mało praktyczne. Teraz jest masa głosnikow aktywnych/zestawów glosnik - wzmacniacz na bt, ktore funkcjonalnoscią i wygodą obsługi połozą jakikolwiek amplituner.

Amplituner zamknięty w szafce RTV? Oczywiście wiem że to pomysł z czapy aleee może ktoś tak zrobił

Chociaz dobrze, ze zdajesz sobie z tego sprawę, ze to pomysł z czapy 😉 tak się nie powinno robić. Oczywiscie moze stać wewnątrz szafki ale MUSI być ona otwarta i sprzęt ma mieć zapewnioną cyrkulację powietrza czyli z kazdej strony minimum 10-15cm przestrzeni i otwarte plecy szafki/front.

Kolumny na tej wizualizacji tez ustawione niezgodnie ze sztuką czyli wręcz ksiązkowo (z jakiejś ksiązki dla projektantów wnętrz 🤣) pod samą scianą. Wielki salon, a kolumny przyklejone do sciany.

8 godzin temu, KANSAS napisał:

Coś na bank bdę musiał w niej schować ze sprzętu tylko jeszcze nie wiem co 🙂 

Najlepiej schowaj gdzieś żonę na czas projektowania KD 😜

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1. Zwolnij projektantkę.
2. Skoro masz możliwość ustawienia suba w 2 miejscach... To kup dwa suby.
3. Amplituner musi mieć zapewniona wentylację. Możesz wspomóc się produktami typu AC Infinity Aircom.

3 minuty temu, przmor napisał:

Ale plus dla projektantki za firany, zasłony i dywan.

Kwestia gustu 😉 dla projektantki to kilka kliknięć w programie. 

Btw takie sterylne salony ladnie wyglądają na ekranie komputera. W praktyce nie jest tak kolorowo jak do akcji wkroczą np dzieci 😁

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

plus za podjecie rekawic, walke z zona czy tam zona + projektantka, niestety przy salonie typu szklarnia - czyli 2 wielkie okna w kolo kanapy + u ciebie jeszcze otwarta kuchnia z drugiej strony kanapy te rozkladanie kabelkow ma sie nijak, co najwyzej zrob sobie atmos, a reszte olej, chyba ze nie chcesz atmosa to w ogole to olej :DDD znajac zycie jeszcze w trakcie budowy koncepcja sie zmieni kolumny beda staly inaczej kanapa inaczej plus ciort wie co jeszcze ci wypadnie w trakcie, puscisz kabelki w listwach przypodlogowych jak juz wszystko ogarniesz, efektowe boczne pewnie beda musialy byc na standach bo pod sufitem to tylko atmos, a ze nie masz scian na nie to i puszczanie kabli ma sie nijak, w ostatecznosci tylna sciana za kanapa po obu stronach okna ale to tez nie za bardzo zeby byly z tylu przy 5.1, masz 2 miejsca na suba kup dwa suby, przerabialem wszystko 2 lata temu, niestety przegralem :DDD

Panowie chyba już czas założyć firmę: Projektowanie kina domowego w salonach z uwzględnieniem WAŻ. 😀

A tak poważnie, to rzeczywiście identyczne zapytania wciąż powracają.

Też niedawno budowałem dom i nawet przez myśl mi nie przeszło aby instalować głośniki na tarasie. Na zewnątrz wolę się delektować bliskością przyrody i spotkaniami ze znajomymi. Ale jeśli ktoś chce mieć możliwość słuchania muzyki na tarasie to już kolega @brewka87 napisał, jest mnóstwo przenośnego sprzętu, który będzie lepiej sprawdzał się w tym zadaniu. Ja tylko raz wyniosłem tam radio ale bardziej ta muzyka przeszkadzała niż mnie relaksowała. Aczkolwiek jeśli autor wątku chce, to kabelki 2x1.5 lub 2x2.5 podtynkowe (np. Klotz) w zupełności wystarczą.

Na stronie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  znajdziesz różne rozwiązania głośnikowe. Ja wybrałbym głośnik natynkowy, ewentualnie inny, który ma własną obudowę aby go umieścić w styropianie. Musisz tylko wykombinować jak go trwałe zamontować. Na szybko,  przychodzi mi pomysł na prostokątny kawałek blachy lub pleksy z wyciętym otworem na głośnik. Blacha oczywiście powinna być wklejona w styropian podczas wykonywania elewacji.

Jeśli chodzi o salonowe 5.1. Tylne surround postawiłbym na standach za kanapą, albo obok kanapy. Terminale w ścianie, chyba że jesteś na 100% pewny, że kanapa zawsze będzie stała w tym samym miejscu, a ewentualna wymiana będzie na podobną to możesz zrobić rewizję w podłodze z terminalami głośnikowymi. Jednak chyba najlepszą opcją będą głośniki w ścianie lub naścienne za zasłonami, wtedy nie będą nikomu przeszkadzały, byle by materiał zasłon przepuszczał powietrze. Kabelki możesz puścić przez sufit. (Klotz też się do tego będzie nadawał). Kilka lat temu miałem podobnie w swoim mieszkaniu.

Ukryta Zawartość

W dniu 1.03.2025 o 06:50, brewka87 napisał:

uż widzę dyskusję na 10 stron, w ktorym będzie trzeba uswiadomić Ci, ze pewne decyzje na temat wlasnie KD powinny nalezeć do faceta, a nie do projektantki albo żony.

Nic nie trzeba. Czasem lepszy jest kompromis niż walka.

Nie kombinuj z zasilaniem kolejnej strefy z amplitunera. To trochę bez sensu przy dzisiejszych możliwościach technicznych. Producenci avr dodali taką opcję ale jest to bardzo mało praktyczne. Teraz jest masa głosnikow aktywnych/zestawów glosnik - wzmacniacz na bt, ktore funkcjonalnoscią i wygodą obsługi połozą jakikolwiek amplituner.

Chyba racja, szkoda materiału i roboty dodatkowej.

Kolumny na tej wizualizacji tez ustawione niezgodnie ze sztuką czyli wręcz ksiązkowo (z jakiejś ksiązki dla projektantów wnętrz 🤣) pod samą scianą. Wielki salon, a kolumny przyklejone do sciany.

To tylko render 🙂

Najlepiej schowaj gdzieś żonę na czas projektowania KD 😜

Uwierz chciałbym 🙂

W dniu 1.03.2025 o 07:53, Chloru napisał:

2. Skoro masz możliwość ustawienia suba w 2 miejscach... To kup dwa suby.

Najpierw niech wszystko stanie. Myslałem o dwuch subach koło frontów. Zobaczymy ja wyjdzie finalnie.

W dniu 1.03.2025 o 08:22, przmor napisał:

Ale plus dla projektantki za firany, zasłony i dywan.

Pierwotnie miało ich nie być a głośniki efektowe miały być bipolarne powieszone na ścianach. 

Mozę zasłony dojdą póżniej i na jakiś czas uda się głośniki  powiesić. Jak dojdą zasłony głośniki pojda ; jeden na stand drugi na komodę obok kanapy. ( zasłony pewnie będą grube) Dlatego gniazda w ścianach myślę, żę będą dobrym rozwiązaniem. 

16 godzin temu, ryback napisał:

plus za podjecie rekawic, walke z zona czy tam zona + projektantka, niestety przy salonie typu szklarnia - czyli 2 wielkie okna w kolo kanapy + u ciebie jeszcze otwarta kuchnia z drugiej strony kanapy te rozkladanie kabelkow ma sie nijak, co najwyzej zrob sobie atmos, a reszte olej, chyba ze nie chcesz atmosa to w ogole to olej :DDD znajac zycie jeszcze w trakcie budowy koncepcja sie zmieni kolumny beda staly inaczej kanapa inaczej plus ciort wie co jeszcze ci wypadnie w trakcie, puscisz kabelki w listwach przypodlogowych jak juz wszystko ogarniesz, efektowe boczne pewnie beda musialy byc na standach bo pod sufitem to tylko atmos, a ze nie masz scian na nie to i puszczanie kabli ma sie nijak, w ostatecznosci tylna sciana za kanapa po obu stronach okna ale to tez nie za bardzo zeby byly z tylu przy 5.1, masz 2 miejsca na suba kup dwa suby, przerabialem wszystko 2 lata temu, niestety przegralem :DDD

Już tez myslałem, że zestaw nie przejdzie ale jest ok. Wracając jeszcze do subów to ostatnio mam tak że im mniej widze gartów przed sobą tym mi lepiej. Dlatego pytałem o systemie wentylacji szafek. Najlepiej zchować cały sprzęt ale go nie widzieć.

15 godzin temu, DrWredman napisał:

Jeśli chodzi o salonowe 5.1. Tylne surround postawiłbym na standach za kanapą, albo obok kanapy. Terminale w ścianie, chyba że jesteś na 100% pewny, że kanapa zawsze będzie stała w tym samym miejscu, a ewentualna wymiana będzie na podobną to możesz zrobić rewizję w podłodze z terminalami głośnikowymi. Jednak chyba najlepszą opcją będą głośniki w ścianie lub naścienne za zasłonami, wtedy nie będą nikomu przeszkadzały, byle by materiał zasłon przepuszczał powietrze. Kabelki możesz puścić przez sufit. (Klotz też się do tego będzie nadawał). Kilka lat temu miałem podobnie w swoim mieszkaniu.

Czyli na ewektowe puśćić 2x1,5 czy 2x 2,5? Na 100% pójdą w ścianach. 

Jeszcze ten kabel od SUBA jak ogarnąć. Nie puszczę go pod listwami bo ich nie będzie. 

Pod wylewką odrazu konfekcja z zapasem ? np 12m ?

Ja bym wsadzill/schowal 2 mniejsze subwoofery do lowboardu jako „downfire“

Ukryta Zawartość

Sa glosniki tak konstruowane, ze stawiasz je bezposrednio przy scianie (Lyngdorf)

IMG_6175.thumb.jpg.7dc9b1ee8167865b5b518abb62f47532.jpg

Schowanie elektroniki w szafce za klapa nie jest problemem. Stosujemy to wielokrotnie, i to przy wielkich systemach

Te „listewki“ jako ustroje akustyczne mocujesz po srodku sciany a nie w katach

IMG_6176.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć 🙂

Co do ustawienia surroundów, to możesz spróbować też z czymś małym i powieszeniem tego na ścianie. Nie będą się rzucały w oczy, a będą chociaż na odpowiedniej wysokości. 

W kwestii suba spójrz na np. KEF KC62, który jest maluszkiem, a gra potężnie. Też nie będzie się zbytnio narzucał 🙂 Jeśli będzie stał przy kanapie, to zrób gniazdo w podłodze, pod nią 😉 Przyda się też na jakąś ładowarkę do telefonu przykładowo. 

Ampli musi mieć wentylację. Możesz przemyśleć jakiś aktywny system, np. wentylator lub dwa od spodu i dwa kolejne z tyłu szafki.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 3.03.2025 o 11:33, Q21 napisał:

W kwestii suba spójrz na np. KEF KC62, który jest maluszkiem, a gra potężnie. Też nie będzie się zbytnio narzucał 🙂 

Temat do rozważenia ale podejzewam, że jeszcze chwilę po zakończeniu inwestycji bedzie mi musiało starczyć to co jest obecnie. nie będzie aż tak źle. 

Kabel w podłodze odpuszcze ale mogę wypuścić kabel od suba w rogu między ścianą a posadzką a i tak na scianie za zasłaną będzie gniazdo. 

tylko pytanie czy mogę zatynkować kabel od suba i jaki dac najlepiej? Pojedyńczy czy Y? A może jakiś bez konfekcji i w ścianie gniazdo tylko czy nie za dużo łączeń ? 

2 godziny temu, KANSAS napisał:

tylko pytanie czy mogę zatynkować kabel od suba i jaki dac najlepiej? Pojedyńczy czy Y? A może jakiś bez konfekcji i w ścianie gniazdo tylko czy nie za dużo łączeń ? 

Możesz zatynkować ale jak już to lepiej zeby był to kabel lepszej jakości. Bez znaczenia czy będzie to pojedynczy, czy Y. To tylko rozgałęzienie na końcu. Rownie dobrze rownolegle do kabla chinch mozesz puscic kabel głosnikowy tak w razie "w" jakby sie zmieniła koncepcja 😉

W dniu 4.03.2025 o 19:57, brewka87 napisał:

Rownie dobrze rownolegle do kabla chinch mozesz puscic kabel głosnikowy tak w razie "w" jakby sie zmieniła koncepcja 😉

Tzn? Bo tam i tak będzie szedł kabel głośnikowy z subem będzie stał satelita. 

W dniu 4.03.2025 o 19:57, brewka87 napisał:

Możesz zatynkować ale jak już to lepiej zeby był to kabel lepszej jakości. Bez znaczenia czy będzie to pojedynczy, czy Y.

Czy taka Melodika mogłaby być czy lepszy ?

Ukryta Zawartość

Dałbym go w peszlu od posadzki za szafką RTV i wyszedłbym z nim w rogu ściana/posadzka do suba . Myslę że 12m by mi starczył. 

uk1.thumb.jpg.f0d143aac8cd2d153cee5409cb7ed014.jpg.eae033973a76f48d663bd503d618389e.jpg

Ukryta Zawartość