Skocz do zawartości
IGNORED

Intarkonect DIY- wpływ grubości na....

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

>bitrate

No tak może troszeczkę przesadziłem. Dla tych częstotliwości (albo inaczej dla tej długości IC) wpływ zjawisk falowych jest raczej niewielki, a co za tym idzie konieczność rozłożenia parametrów nie występuje. Chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt, że to nie jest takie proste jak... he he he drut. Nie ma co demonizować, ale warto sobie zdawać sprawę chociażby z tych prostych faktów, a praktyka pewnie i tak wszystko zweryfikuje.

Na czymś jednak (jakieś podstawie teoretycznej) konstruktorzy IC jednak muszą bazować, a nie wydaje mi się, żeby to były jakieś inne prawa fizyki niż mnie uczono w szkole. Z drugiej strony na forum znajduje się dość poukładanych ludzi, którzy mogliby przy odrobinie wysiłku zrobić coś nie gorszego niż komercyjne produkty.

Musiałbym sobie trochę przypomnieć, ale o ile mnie pamięć nie myli, to nawet gdyby wyjść od podstaw teorii, to dla takiego układu nie powinno to być zbyt skomplikowane. Gorzej będzie znaleźć odpowiednie materiały i technologię wykonania IC o idealnej (z punktu widzenia teorii) geometrii. Muszę to sprawdzić, ale wydaje mi się, że nawet Opera jest programikiem, który potrafi dużo policzyć dla układów typu nieskończenie (lub skończenie) długi przewodnik z prądem :)

Sam kiedyś eksperymentowałem z wielokrotnie ekranowaną skrętką dwuprzewodową (swoją drogą przepustowość takiej konfiguracji jest niesamowita) kombinowałem nawet z ekranami magnetycznymi :) cienka folia permalojowa ,ale permaloj mimo że ma znakomite właściwości magnetyczne niestety szybko ulega nasyceniu : )

Trochę poszukałem i znalazłem zapis równań dla njprostszego przypadku kabelka koncentrycznego w dielektryku. Niestety już przy uwzględnieniu prądów polaryzacji w dielektryku (stratności) i zjawiska naskórkowości staje się to dość niestrawne, ale do policzenia. Gdyby kogoś interesowały wzory na wyliczenie impedancji i admitancji zespolonej (mówię tu o parametrach na jednostkę długości), to służę. Nie zmienia to jednak faktu, że duże znaczenie mają tutaj własności dielektryka (kąt stratności, stała dielektryczna) i geometria przewodu.

Rozumiem, że pomysł z ekranowaniem składowej magnetycznej pola dotyczy ekranowania wzajemnego żył od siebie, a nie od otoczenia.

Z pamiętnika praktykanta...kto tak zaplecie? :) :)

Dodam ze zachowana jest idealna symetria między obydwoma odcinkami, co do milimetra, zwoju i odstępu :)

[obrazekLUKASZ-286345_1.jpg] [obrazekLUKASZ-286345_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-568-100008820 1170266284_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, miło słyszeć.

Tylko sęk w tym że to nie zagrało , tak samo jak 50 innych projektów :)

No powiedzmy że nie osiągnęło poziomu , który mnie satysfakcjonuje. W tym wypadku raczej dośc wysokiego.

Pozdr.

Wygląda ślicznie. Niestety żeby cokolwiek zagrało - to już duży problem. Osobiście również mam problem znalezienia takiego rozwiązania, które pozwoliłoby zachować tą samą geometrię przy wyginaniu IC, a jednocześnie nie wprowadzało pomiędzy żyły zbyt wiele dielektryka innego niż powietrze. Szukam odpowiednich "odstępników".

Twój pomysł jednak naprawdę ciekawy.

To w sumie nie jest mój pomysł, tak robi interkonekty XLO.

To robiłem już dość dawno, zostawiłem sobie na pamiątkę bo szkoda to wywalać. Miedź jest monokrystaliczna 6N, emaliowana, rurka jest teflonowa.

Teflon jest bardzo dobrym dielektrykiem , ale zabawne jest jak dużo od siebie wprowadza w porównaniu do powietrza. Zrobiłem sobie taki próbny interkonekt gdzie dwa przewodniki biegły równo (bez żadnych skręceń) po obu brzegach takiej rurki około 5mm, co 5 cm były sklejone taśmą. Drugi podobny tylko rurki nie było , same druciki w powietrzu, tak samo co 5 cm sklejone taśmą i tak samo zachowana była odległość między nimi 5mm.

Jeżeli w grę nie wchodzą jakieś wibracje wynikające zróżnic zamontowania przewodników to jedyną różnicą między dwoma kabelkami był ten teflon wjednym i jego brak w drugim.

Ten bez teflonu grał czysto, łagodnie i był zrelaksowany. Ten z teflonem był pozornie jakby bardziej precycyzyjny i dynamiczny ale był rozjaśniony i ostrzejszy, w wysokich tonach nawet dość jazgotliwy.

Jeszcze inaczej jest przy polietylenie...ale to już inna historia i moze opowiem innym razem :)

air rulez!

> Bartek1

Jest jeszcze jedno sreberko, które nie 'świszczy":) Ciekawy kabel. Niektórzy mówią, że ciemny:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od kolegi dowiedziałem się przypadkiem, ze być może uda się przeprowadzić symulacje rozkładu pola dla zadanej przezemnie konfiguracji IC. Mam nadzieję, że znajdę również lepszy od teflonu dielektryk, który ma wprawdzie małe straty, ale epsilon pozostawia jeszcze sporo do życzenia. Obawiam się, że jednak powietrza nic nie zastąpi ;)

> Bartek1

Polietylen, czy polietylen usieciowany ma naprawdę niezłe własności. Często stosowany w kabelkach energetycznych ze względu na dobre własności dielektryczne. Ma mniejszy epsilon niż teflon, ale większe straty i pod wpływem wilgoci w dłuzszym okresie czasu może występować drzewienie (ale to przy wysokich napięciach). Trochę twardy.

Aby w pełni wyrazić właściwości dielektryka należało by jeszcze znaleźć wykresy obrazujące stabilność przenikalności dielektrycznej w funkcji częstotliwości ,wiąże się ona z tzw. efektem dyspersji energii(rozproszenia) - w bardzo długich przewodach efekt tego zjawiska to rozmycie impulsu podanego na wejściu .Z tego co wiem nr.1 próżnia, nr.2 powietrze ,nr3. teflon

Teoretycznie ma to znaczenie tylko przy b.w.cz ale grom wie ;)

[obrazekLUKASZ-287046_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dużo większy wpływ mają zmiany przenikalności w funkcji temperatury poniżej poglądowy rysunek,notabene obydwa dla teflonu ze strony firmy "matki" DuPont

[obrazekLUKASZ-287049_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawe opinie. Osobiscie posiadam kilka IC z tego samego surowca- srebra wysokiej czystości. Jednak każdy kabelek brzmi nieco inaczej. Z Waszych wpisów wynika, że może to być przyczyną zastosowania różnego rodzaju izolacji. Geometria i przekrój użyteczny zawsze jest ten sam. Róznice polegają na użyciu solid cora lub multi, ekranu lub bez.

Powiem więcej - jeśli żyły są skręcone, to różnice wprowadza nawet róznica w skoku linii śrubowej, którą tworzą żyły.

Nie są one wielkie (te różnice), ale dla przypadków kiedy dwie żyły solid core biegną równolegle obok siebie i gdy są ze sobą skręcone są słyszalne.

witam

=====

Moja koncepcja wykonania IC jest dwojaka:

1*- pierwszy model zakłada ze IC składa sie z dwóch róznych przewodników np. Sygnał A jest wykonany z żyłą posrebrzaną i grubym dielektrykiem natomiast przewód "zimny" jest z innego przewodnika np. OFC - przekroje poprzeczne obydwy przewodników sa jednakowe. Obydwa są oplecione ekranem. Ekran łaczy obydwa tylko w jednym miejscu przy wyjścu audio natomiast "Zimny" jest masą sygnału a Sygnał A jest głównym przewodnkiem sygnału.

2* - drugi model zakłada że przewodów bedących Sygnałowymi bedzie wiecej [sygnał A, Sygnał B Sygnał C + "Zimny"] o róznych przekrojach poprzecznych i rodzajach przewodników - miedz OFC, śrebrzanka itd.

Zachodzi teraz pytanie które z tych rozwiązań będzie sie bardziej sprawdzać i będzie bardziej neutralnym.

jakie macie uwagi co do takiego rozwiązania?

Mixann

[obrazekLUKASZ-287676_1.jpg] [obrazekLUKASZ-287676_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2339-100008744 1170266414_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Spostrzeżenia ... tylko:

Pierwszy IC który już był na odpowiednim poziomie, przynajmniej w tym okresie w którym został

zbudowany był z 3 zył przewodu zaplecionych w warkocz z czego 2 na sygnal i 1 na powrót. Góra

bardzo dobra ale jakby za malo basu i przestrzeń nie do końca zadowalająca.

Materiał to : 1. Dane ze szpuli to : KZ 05-04 EF 26-07 CCQ BLANC PTFE EXTRUDE ),140 mm2 (7żył

w teflonie) zdjęcie szpuli

Ukryta Zawartość

Kolejny kabel:

sygnał : składa się z 3 warkoczy - 1 warkocza zlozonego z 3 kabelków tych 7 żyłowych plus dwa

warkocze uplecione z tego pojedynczego (po 3 sztuki na warkocz)

powrót : jeden warkocz z 3 kabelków WCP30W

materiał: 1. Dane ze szpuli to : KZ 05-04 EF 26-07 CCQ BLANC PTFE EXTRUDE ),140 mm2 (7żył w

teflonie) zdjęcie szpuli

Ukryta Zawartość

2. Alcatel WCP30W (jedna żyłą w teflonie)

Efekt: Bas jest , wysokie są, środek jest, i przestrzeń piękna :) ...

nie lubię za bardzo pisać o kablu który sam robiłem ... w tej chwili jest u mathiew a

wzmianki sa w wątku:

Ukryta Zawartość

... powiem tyle ze ponieważ nie za bardzo mathiew chce mi go oddać to jestem w trakcie

robienia kolejnego z wiekszej ilości przewodnika i prawdopodobnie jeszcze dodam 3 rodzaj

przewodnika również cienki solid core w teflonie ten sam który mathiew dodał do głośnikowych

Audioquestów. na razie mam juz przygotowane 4 warkocze z materiału 1. i 8 warkoczy z

materiału 2. plus końcówki real cable wspaniałe hehe od mathiew ale to już po kilku testach ... tylko

biżuteria.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.