Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  224 członków

Elac Klub kolumn
IGNORED

Fornir orzechowy olejowany - czym pielęgnowac?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Jestem posiadaczem Veli BS403 w wybarwieniu orzecha olejowanego.

Pytanie: czym konserwować ten fornir, żeby uniknąć jego wysychania i matowienia?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

2 minuty temu, FreddieMercury napisał:

Może @Top Hi-Fi & Video Designcoś poradzi?

hmm, nie mam za bardzo pomysłu, oprócz jakiś preparatów typowo do mebli drewnianych. To jest temat do kogoś co zna się na konserwacji drewna. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

https://jysk.pl/salon/akcesoria-do-pielegnacji-mebli/olej-do-drewna-do-wnetrz-375-ml

lub inny olej do drewna z marketu budowlanego lub meblowego.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Redaktorzy

Pewnie każdy olej "do drewna" będzie dobry.

Producent mojego stołu z litego dębu zaleca ten olej.

"Stolik jest zabezpieczony tym olejem -Osmo 3058 Top Olej do blatów 0,5L Bezbarwny Mat"

https://allegro.pl/oferta/osmo-3058-top-olej-do-blatow-0-5l-bezbarwny-mat-7724618049?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NjZjNjFjNmMtOTk5NC00OGZhLWEyMGYtYWI4ODc1YmNmODE4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=45be7e9e-a3a6-4c86-8504-6c7f8f0139fb

Ja jednak zrobiłem po swojemu i zarówno stolik, podstawki pod zestawy głośnikowe i gramofon (fornir naturalny palisandrowy) zakonserwowałem olejkiem znanym gitarzystom, czyli Dunlop 65 - cytrynowy olej do konserwacji podstrunnic palisandrowych.

Na żywo wygląda to jeszcze lepiej.

IMG_20240620_201938.jpg

IMG_20240620_201949.jpg

IMG_20240620_201957.jpg

IMG_20240622_113834.jpg

IMG_20250304_225945.jpg

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 4.03.2025 o 23:01, kangie napisał:

Zamówiłem ten olej, we wtorek będę miał chile czasu, żeby zaaplikować.

Teraz kolejne pytania: j

- Jak przygotować fornir przed aplikacją oleju? 

- Czym aplikować? Czy piankowy aplikator, np. taki jak do wosku samochodowego, nasączony lekko olejem będzie ok?

- Po jakim czasie "docierać" olej, jeśli tak to jaką ściereczką, bo domyślam się, że zwykła mikrofibra chyba się do tego nie nadaje?

Dzięki za wszystkie sugestie, podpowiedzi.

MK.

• Redaktorzy

@FreddieMercury jeśli ten fornir jest przeszlifowany i gładki, to nie będzie żadnego problemu, w sensie żaden zadzior nie będzie zahaczał o materiał aplikujący. Olej aplikować można na różne sposoby: pędzlem, gąbką, szmatką, wacikiem kosmetycznym okrągłym - takim do zdejmowania kobiecego makijażu. Ważne żeby nakładać warstwami i za dużo nie nakładać oleju. Dobrze, równomiernie rozprowadzić, odczekać aż wsiąknie, wyschnie. Potem druga warstwa. Generalnie zmieni się kolor, nasycenie. Drewno (fornir) odżyje.

Trzymam kciuki i czekam na fotki po renowacji.

Fornir jest gładki, nie wystają z niego żadne zadziory ale ma wyczuwalne pod palcem pory i o to głównie mi chodzi, tzn. jak pozbyć się z nich kurzu?

Jeśli chodzi o aplikację to widzę, że jest dużo analogii do woskowania samochodu - im mniej tym lepiej ważne, żeby równolegle.

7 minut temu, kangie napisał:

Generalnie zmieni się kolor, nasycenie.

Nawet po tym "bezbarwnym, matowym" oleju?

• Redaktorzy

Bezbarwnego matowego nie stosowałem. Fabrycznie mój stolik został nim zakonserwowany (takie info otrzymałem od producenta). Myślę, że stolik zmienił odrobinę barwę, bo surowe drewno po szlifowaniu zawsze wygląda inaczej niż po konserwacji. Olej wydobywa z drewna wyraźniejszy widok słojów, włókien.

Najlepiej zrób próbkę w niewidocznym miejscu. Myślę, że będziesz zadowolony.

Okazało się, że olej przyszedł wcześniej niż się spodziewałem więc zabrałem się dziś za olejowanie.

Pierwsze wrażenia są takie:

- kolor jest bardziej nasycony

- pięknie zostały wyciągnięte słoje

- chwilę po olejowaniu fornir nabrał lekkiego połysku natomiast około godziny później ten połysk zaczął znikać.

Olej aplikowałem piankowym aplikatorem na który olej nakładałem ze strzykawki. Na oba głośniki zużyłem ok. 1 ml oleju. Producent oleju zaleca powtórkę aplikacji po 3 dnia od nałożenia pierwszej warstwy i chyba pokuszę się o riplej w czwartek.

Generalnie temat okazał się być prostszy niż początkowo się spodziewałem, olej nie ciągnął się po fornirze, z łatwością dawał się równomiernie rozprowadzić. 

Dołączam zdjęcie na którym lewy głośnik jest tuż po aplikacji oleju a prawy jest zupełnie "fabryczny".

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w temat, moja wewnętrzna potrzeba wysmarowania czymś głośników została w 100% zaspokojona.

Pozdrawiam.

MK.

IMG_2596.jpeg

Nie ma żadnej literówki, olej nakładałem na aplikator piankowy ze strzykawki 5 ml, na prawdę nie trudno prawidłowo odczytać ilość która zniknęła ze skali. Dziś wysmarowałem druga warstwę i zużyłem odrobinę mniej niż 1 ml. Ten olej na prawdę świetnie się rozprowadza, więc myślę, że po nabraniu większe wprawy będę w stanie nakładać jeszcze cieńszą i bardziej równomierną warstwę.

Fornir po nałożeniu drugiej warstwy nabrał jeszcze głębszego koloru, co ciekawe godzinę po nałożeniu sprawia wrażenie bardziej matowego niż miało to miejsce po pierwszym olejowaniu. 

Masz 407 w wybarwieniu orzecha olejowanego? Pokaż jakieś fotki.

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.