Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo małe monitorki i bardzo tanie...

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

W sobotę jedziemy ze szwagrem po głośniki. Zakładając niecierpliwość nas obu, góra pojutrze kolumny będą ukończone pod względem mechaniczno-elektrycznym. Co do wizualnego, zobaczy się...

jaro444 -no ja cię przepraszam, gościu z dostępnych bez ograniczeń kolorów płyty meblowej do swoich bukowych mebli dobrał na kolumny kolor czarny... Do tego wióry straszą na samym froncie tak, że bez maskownicy nie da się na to patrzeć. Włożył trochę roboty i sporo czasu a potem swoje cacka ustawia za kwiatkami pod sufitem, i zasłania modelami samolotów oraz puszkami po... piłkach tenisowych? To się nazywa zawodowstwo.

BeerfaN -no i jak tam kolumny marki "Szwagier Corp."?

przedwczoraj odpaliłem jedną (nie mogliśmy się doczekać)

dziś dołożyłem z rana (o 7mej zerwałem się z wyra i bez śniadania dłubałem zwrotnicę) drugą i...

-jeśli z monitorów jest mało basu, to co to niby za konstrukcja?? :)

-stereo rewelacja, dźwięk odrywa się od kolumn

-wysokie czyste i detaliczne, ale nic w uszy nie kłuje (jak czasem przy gdwk11/100 które mam w podłogówkach)

-i najlepsze - przestrzeń!

zaznaczam, że jeszcze nie dałem wytłumienia oraz głośniki są nówki - niewygrzane.

A porównując je do tannoy m2 i audio academy (około 1tys/parę) mogę z całą pewnością powiedzieć, że wolę "Igod'y" Po prostu nie można oderwać się od słuchania!

W el'Szwagro 1.0 grają arn150-03/4 i arv104-03/8, zwrotnica identyczna jak we wpisie matisa (2 Gru 2005, 20:10), b-r strojony na 48Hz (taki tylko był), skręcone są z paździerzy (bo taka była w zasięgu), obj. 8,5l.

Elementy zwrotnicy to cewki powietrzna nawijane drutem 0,8mm, kondensatory jantzen i rezystory metalizowane 5W - wszystko w polinku kosztowało 50,22,- wraz z przesyłką.

Plan jest następujący; dostaję zwrot nadpłaconego podatku, zamawiam MDF i robię takie kolumny w układzie 2xarn150-03/4 + arv104-xx/8.

Igod - wielkie dzięki za udostępnienie projektu! Masz u mnie duże pivvvo

skoro mówisz że jest dużo basu to poczekaj aż się wygrzeją..;)

Z wytłumieniem bawiłem się długo aż w końcu wykleiłem całość matą bitumiczną i dałem gąbkę na dole i z tyłu. Ale u ciebie może być inaczej bo masz mniejszą objętość. Ogólnie z tego co czytałem nie wymagają one zbyt silnego wytłumienia.

>W el'Szwagro 1.0 grają arn150-03/4 i arv104-03/8, zwrotnica identyczna jak we wpisie matisa (2 Gru

>2005, 20:10)

zaraz zaraz.... przecież zwrotka zamieszczona przez Matisa jest do GDWK 11/100.

Czy to może się dobrze zgrać z innym wysokotonowcem?

istotnie. Poza tym kopułka powinna (teoretycznie) być podłączona odwortnie (12dB zwrotka). Ale mam gdwk11/100 i teslę i powiem, że tesla według mnie zagrała lepiej.

Ma nieco lepszą przestrzeń, nie kłuje w uszy. gdwk jest przy niej jakiś chropowaty

>>BeerfaN

no niestety te kopułki Tonsila tak mają. Niby wszystkich nie słuchałem, więc nie ma co uogólniać, ale do tego że kują w uszy dochodzą jeszcze jakieś dziwne naleciałości (nie wiem jak to nazwać), jakieś szelesty co jest bardzo denerwujące

Jednak jest pewna drażniąca mnie sprawa - wokale mają jakieś takie "nosowe" brzmienie - czy i jak da się to poprawić?

Poza tym gitara w genesis "the longs" była wszędzie w moim pokoju. Przestrzeń niesamowta!

• 1 miesiąc później...

Tak dla odświeżenia wątku. To mój zestaw na "nieśmiertelnych" czechach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7910-100002466 1170291575_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

ale ściema-obce chwalicie-a swoje nie znacie....arv przy pewnych swoich zaletach(męczyłem się z nim rok) jest dużo gorszy od gdwk11/100.... wiem e swojego doświadczenia-szeleszczenie???? to efekt kupywania na allegro-albo nie trafienia odpowiednik sztuk-gdwk ma i lepszą średnicę(wyższą) i jest bardziej precyzyjny-a ostrość i wiercenie w uszach to tylko efekt złej zwrotnicy ...apropo to moje:wspomniana gdwk+gdn13-perfekcja brzmienia!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam małe pytanko.Jak wpłynie zwiększenie grubości ścianki w monitorach np.z 19 mm do 22-25 mm.Czy jest sens stosować wewnątrz konstrukcję ala "matrix" w tak małych kolumnach?

Chodzi mi o projekt IGOD-a.

IMO różnicy zbyt dużej nie zauważysz. Owszem, warto zrobić stabilną i wzmocnioną konstrukcję, lecz w przypadku małych monitorów na 15cm głośniczku nie ma sensu stosować ultra-grubych ścianek i nie wiadomo jakich wzmocnień.

Chodzi mi o to że klejąc obudowę z płyt 19mm mdf doklejam 3mm hdf tak aby pokryć łączenia i dopiero fornir.Wiem z doświadczenia że takie składanie płyt na zakładkę jest dużo pewniejsze (zmniejsza ryzyko pęknięć forniru a także wzmacnia punkt sklejania płyt.

Witam, mam taka prośbe. Czym był by ktos w stanie mi doradzic w budowie i wyborze zwrotnicy. Glosniczki to Tesla 20cm w tym momecie dokładnej nazwy nie pamietam i tonsil GDWT 9/80. Wiem ze szału nie ma ale moze da sie cos z tego zrobic.

Raczej ciężko połączyć te głośniki bez dziury w średnich tonach. Co to za Tesla? 20 cm głośnik za wysoko nie pociągnie, a GDWK nie lubi niskiich podziałów, takich poniżej 4kHz i gra raczej ostro i kierunkowo, poza tym wymaga mocnego przytłumienia (nawet do 20 dB), bo jego efektywość sięga 105dB. Ma przy tym dość nierówną charakterystykę. Możesz próbować zastosować dla tego głośnika filtr 1rz. 1.5 lub 2,2uF i zobaczyć czy wogóle da się się razem połączyć.

Jednak lepiej poszukać innej wysokotonówki i innego niskośredniotonowego, tak do 18cm.

model basówki to 226 05/8, myslalem zebym dokupic wyskokie tesli bo z charakterystyk wynika ze schodza wystarczajaco do basówek, tylko teraz pytanie jaki model wysokotonówki dokładnie wybrac.

• 2 tygodnie później...

Odświeżając temat - budżetówka w miłym wykończeniu - taniutkie monitorki - na wysokim tonie Visaton SC10 a na niskim STX 14stka...

Jak to gra? A nawet fajnie biorąc pod uwagę zwrotnice gotowe i głosniki nienajwyzszych lotów......za to wykończenie w bukowym fornirze i trzykrotnie lakierowane połyskiem Aquarethane całkiem przyzwoite żeby nie powiedzieć - ekskluzywne :)

To tyły i central do kina. Tak kiedyś popełniłem i gra u znajomych jako prezent gwiazdkowy...

Ukryta Zawartość

post-1818-100008949 1170296529_thumb.jpg

post-1818-100008950 1170296525_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze 2 sztuki:

Ukryta Zawartość

post-1818-100008947 1170296532_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam!

Może trochę odświeżę wątek...

Zrobiłem obudowy do małych monitorków na ARN-150 03/4 i ARV 104 04/4. Zrobione są z 19mm MDF-u o objętości wewnętrznej 4.6 litra (oczywiście fornirowane :-).

Mam w związku z tym pytanie czy lepiej w takiej objętości zrobić obudowę zamkniętą, czy BR. Na razie jest zamknięta ponieważ nie wycinałem jeszcze otworów. Wyczytałem gdzieś, że przy takiej małej objętości to lepiej zamknięta.

Wiele osób robiło takie monitorki dlatego proszę o poradę.

I jeszcze jedno pytanie, czy w związku z tak małą obudową zmieni się zwrotnica? Mam zamiar zrobić wg. poniższego schematu, może być?

Pozdrawiam wszystkich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam!

Rozumiem, że może był sezon urlopowy, ale już się skończył:-)

Chciałbym skończyć te kolumienki, ale nikt mi nie chce pomóc.

Może doproszę się o jakieś wskazówki? :-)

Pozdr.

Rezystory 10W to przesada, wystarczą 1-2W na L-pad do ARV i 5W do korekcji impedancji ARN. Wg tego schamatu możan sprobować. B-R nie ma wplywu na tą zwronicę, możesz na razie zostawić je w obudowie zamkniętej, jeśli będzie mało basu to możesz zrobić symulację czy da się to przerobić na b-r.

Molibden>

Dziękuję za porady.

Te głośniczki będą grały w pokoju 9m/2 więc myślę, że basu raczej nie zabraknie. Ale zastanawiałem się, czy nie jest błędem konstrukcyjnym wkładanie tych głośników do tak małej obudowy i to zamkniętej i czy mieści się to w granicach aplikacji tego głośnika?

Pozdr.

• 1 miesiąc później...

No to odgrzewam.

Robię właśnie "prawie-klony" _igod_'a.

W tym cały ból że "prawie robi wielką różnicę". Przetworniki to ARN 150 03/8 i arv 104 03/8. Chciałbym do nich dać jak najlepszą zwrotkę.. i to na prawdę najlepszą. Wiem, że bez pomiarów (i z doświadczeniem dążącym do zera) będzie to trudne ale:

Ukryta Zawartość

na tej stronce znalazłem schemat (tylko wartości elementów ale schemat można sobie ułożyć). Nie wiem na ile jest on poprawny i czy opłaca mi się od razu inwestować w najlepsze elementy (cewki powietrzne i jantzeny według planu).

wartości elementów:

Středobasová větev: fd= 1.800Hz | 12dB

Filtr:

L1: 0.82mH; 0.38Ω

C1: 10µF

Kompenzace:

R: 15Ω + C: 22µF

Výšková větev: fd= 3.400Hz | 12dB

Filtr:

C1: 4.7µF

L1: 0.56mH; 0.5Ω

Odporový dělič:

Rs: 3.3Ω + Rp: 5.6Ω

dodam, że objętość ok.8,4 netto, strojenie 48hz, czyli tak jak w pierwowzorze

Na czeskiej stronie jest wykres z pomiaru z tą zwrotką:

post-8231-100004103 1170303501_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ups... się wartości źle skopiowały

ARN150

L1: 0,82mH 0,38 Ohm

C1: 10uF

ARV104

L2: 0,56mH 0,5 Ohm

C2: 4,7 uF

Korektor:

R1: 15 Ohm

C3: 22 uF

tłumik:

R2: 3,3 Ohm

R3:5,6 Ohm

Uwaga ! Głupie pytanie ! Ale i tak je zadam......

Czy można w jakiś sensowny sposób podłączyć zestaw 2 monitorki + centralny do wzmacniacza "Vintage" który posiada możliwość podłączenia aż trzech zestawów głośnikowych ??? Oczywiście chodzi mi o to, czy da się jakoś podłączyć ten głośnik centralny. Wczoraj kupiłem na "Allegro"taki zestaw "Voice Kraft" za 95zł :-)

Jestem pewny, prawie na 100% że to będzie jakiś ostatni shit, ale zobaczymy.....najwyżej sprzedam jakiemuś frajerowi.Te głośniki potrzebne mi są tylko po to, abym miał co podłączyć do mojego zestawu kolekcjonerskiego.

Na duże podłogowce nie mam już miejsca, i nie mam zamiaru wydawać dużych pieniędzy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.