Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo małe monitorki i bardzo tanie...

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem że temat mało ciekawy dla większości. W dodatku wałkowany już dość długo. Ale do tej pory nie udało mi się nigdzie znależć odpowiedzi na pytanie: "jaka zwrotnica najlepsza do ARN 150 i ARV 104?".

Proszę o pomoc na pewno kilka osób robiło takie monitorki. Sam nie dam rady skonstruować dobrej zwrotnicy.

Koyotee, 2 Lis 2006, 18:19

Nie bierz ARVki. Weź Visatona SC10N, to jest dobry głosnik, a do takiego zestawu jest zwrota.

Różnica pomiędzy ARV i Sc10N jest miażdżąca, ARVka tylko się wydziera.

>Rozumiem że temat mało ciekawy dla większości. W dodatku wałkowany już dość długo. Ale do tej pory

>nie udało mi się nigdzie znależć odpowiedzi na pytanie: "jaka zwrotnica najlepsza do ARN 150 i ARV

>104?".

>Proszę o pomoc na pewno kilka osób robiło takie monitorki. Sam nie dam rady skonstruować dobrej

>zwrotnicy.

jesli jeszcze nie masz glosnikow to polecam opcje ARN150-05 + SC10N (oba 8ohm). Wlasnie takowe skonstruowalem i jestem pozytywnie zaskoczony brzmieniem jakie otrzymalem. Schemat zwrotki i wyniki pomiarow moge wrzucic wieczorkiem.

Na upartego moge tez zapodac zwrotke do ARVki ale nie polecam - szeleszczenie tego glosnika jest na dluga mete wkurzajace. Ja szybko dalem sobie z ARVka spokoj. SC10N ktory kosztuje raptem parenascie zl wiecej brzmi NIEPOROWNYWALNIE lepiej.

oto i obiecana zwrotka i otrzymane z niej charakterystyki. Tzn. symulacje na podstawie moich wlasnych pomiarow. ARN troche juz wygrzany, SC10N swiezo z pudelka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no to lipa...

szkoda że nie pytałem wsześniej (zanim kupiłem ARV) Na razie zrobię na nich. Trudno.

Jeśli ktoś ma sprawdzony projekt zwrotnicy pod ten zestaw to bardzo bym prosił o wklejenie.

>no to lipa...

>szkoda że nie pytałem wsześniej (zanim kupiłem ARV) Na razie zrobię na nich. Trudno.

prawde mowiac zrobilem ten sam blad. No i teraz leza biedne ARVki (chyba na Allegro pojda).

ponizej moj schemat zwrotki do zestawu ARN150-05/8ohm i ARV104-03/8ohm. Jednak nie nazwalbym go sprawdzonym: po pierwsze nigdy zwrotki w tej konfiguracji nie zbudowalem a po drugie byly to jedne z pierwszych moich pomiarow w SW i moglem cos schrzanic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>oto i obiecana zwrotka i otrzymane z niej charakterystyki.

odpowiadam sam sobie, hehe. Pare slow o kolumienkach z moja zwrotka.

Budowa. Obudowa z plyty meblowej 18mm, 1 wzmocnienie, wytlumienie mata bitumiczna i gabka "z wypustkami". ok 8.5L wewn. BR srednica 5cm, strojony na ok 50Hz (moze sproboje go jeszcze troche nizej zestroic jesli kolega mi je odda ;-)). Tweeter w oddzielnej komorze. Wykonczenia zewn. na razie brak ;-) Zwrotka: cewki powietrzne z cienkiego (0.5mm??) drutu (Dexon), kondensatory MKT ERO, Wima i Philips (3.3, 2.2 i 1uF laczone tak aby uzyskac wlasciwa pojemnosc), rezystory 5W.

Graly ze wzmacniaczem 2x50W rms, nawet na maksa (ale brz przesteru) i sprawialy sie dzielnie. Wrecz lepiej brzmialy przy wiekszej mocy. Puszczalem na nich rozne kawalki np. Steczkowska, 1-2-3, Malenczuk, Erykah Badu, Bjork, Era, U2, Cranberries, Goldfrapp, Sting, Metallica, RATM, Korn. Brzmienie (pokoj 14m2 w blokach, dosc zagracony, kolumny ustawione blisko sciany - chocby dlatego ze zwrotnica nie ma korekcji baffle-step - szkoda mi bylo efektywnosci ktora i tak jest dosc slaba) wydaje sie nad wyraz poprawne, zaden zakres specjalnie nie wyskakuje ponad pozostale. Nie znaczy to jednak ze kolumny brzmia mdlo i nudno. Jest niezla stereofonia (fakt - bez specjalnej glebi ale cudow nie oczekujmy), dobra szczegolowosc. Basik schodzi zadziwiajaco nisko jak na tak male kolumienki, a jego jakosc jak na woofer za 35zl czy cos kolo tego jest b. dobra. Jest tylko nieco monotonny - ale proponuje miec na uwadze ze na codzien slucham Radmorow LS30 ktore pod wzgledem jakosci basu sa naprawde dobre. Srednie sa niezle np. nienajgorzej slychac glosy wokalistow i rozne dzwieki w tle nagran. Wysokie wrecz b. ladne, czyste, blachy perkusji maja ladne wybrzmienie.

AlexE>

Mam prośbę, mógłbyś skorygować wartości tej ostatniej zwrotki aby pasowała do głośników 4- omowych?

Dokładnie ARN 150- 03/4 i ARV 104- 04/4.

Po prostu takie już mam i nie mogę znaleźć przyzwoitej zwrotki do nich, a ta mi się w miarę podoba:-)

Pozdr.

o ile sie nigdzie nie pomylilem (na to wyglada, dla 4ohm wszystkie impedancje musza byc 2x mniejsze czyli cewki 2x mniejsza indukcyjnosc a kondziory 2x wieksza pojemnosc, rezystory 2x mniejsza rezystancja) to zwrotka dla glosnikow 4 ohm bedzie wygladac tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jest zintegrowany, łatwo go odkręcić. Nie wiem czy wiesz co robisz.. Po złożeniu nie wycentrujesz go idealnie i może być tuning w drugą stronę. Jeśli mimo to się zdecydujesz uważaj na ferrofluid.

>Dzięki za przeliczenie, mam nadzieję, że zagra:-)

jak zbudujesz, pochwal sie efektami

>A tak na marginesie, nie stosujesz korekcji impedancji ARN-a?

hm, sa rozne podejscia do kwestii zwrotnicowych, ta zwrotka to jedna z kilku ktore zasymulowalem w SW. Poza tym korekcji impedancji czy czegokolwiek innego nie stosowalbym na zasadzie "sztuka dla sztuki" ale raczej jako srodek do osiagniacia jakiegos tam z gory okreslonego celu.

"srodek do osiagniacia jakiegos tam z gory okreslonego celu."

Podzielam Twoje zdanie, ponieważ lubię piękną prostotę:-)

O korekcję pytałem, ponieważ w większości zwrotek jakie widziałem do tych głośników, była dodana.

Jeżeli nie jest konieczna to tym bardziej się cieszę z jej (zwrotki) prostoty.

Oprócz zwrotek został tylko do położenia lakier na obudowach. Jak skończę to się pochwalę:-)

Pozdr.

zeby ci troche zamieszac -> oto inna koncepcja zwrotki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koncepcja ciekawa (jenak nie wykorzystam ze względu na impedancję głośników), ale zastanawiałem się czy nie zastosować takiej pułapki dla głośnika wysokotonowego.

Nie bardzo mi się podoba ten garb powyżej 10k. Tylko czy to się opłaca w tak tanim głośniku?

>Koncepcja ciekawa (jenak nie wykorzystam ze względu na impedancję głośników), ale zastanawiałem się

>czy nie zastosować takiej pułapki dla głośnika wysokotonowego.

probowalem i dalem sobie spokoj

>Nie bardzo mi się podoba ten garb powyżej 10k.

mnie tez nie ale ARV tak ma i juz

> Tylko czy to się opłaca w tak tanim głośniku?

nie, nie oplaca sie. Koszt rozbudowania zwrotnicy bedzie juz porownywalny do dolozenia do "niesmiertelnego" SC10N ktory bez kombinowania brzmi o niebo lepiej.

• 2 tygodnie później...

Witam,

złożyłem właśnie pierwszy głośnik na GDWK 11/100 i ARN 150-03/04.

Zkorzystałem z zwrotnicy dla projektu i_goda, której schemat został dodany przez matisa w 2 Gru 2005, 20:10.

Po złożeniu zwortnic i podłączeniu głosnikow, zdziwiłem sie, ponieważ dźwiek jest gorszy niż z plastikowych głosnikow do komputera. Zdaje sie ze popełniłem błąd w budowie zwrotnicy, robiłęm to pierwszy raz.

Bardzo prosze o pomoc. Mam zdjecia i wszystko.

Czy jest moze ktos w Krakowie, kto sie zna na zwrotniach i jest chetny pomoc, to bardzo prosze o kontakt.

pozdrawiam wszystkich

Bartosz

>Po złożeniu zwortnic i podłączeniu głosnikow, zdziwiłem sie, ponieważ dźwiek jest gorszy niż z

>plastikowych głosnikow do komputera.

nie ma prawa tak byc

> Zdaje sie ze popełniłem błąd w budowie zwrotnicy

zrob zdjecie i wrzuc to moze cos zauwazymy

załączam zdjęcia

Ukryta Zawartość

post-4940-100002776 1170305337_thumb.JPG

post-4940-100002777 1170305335_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze

Ukryta Zawartość

post-4940-100002773 1170305341_thumb.JPG

post-4940-100002774 1170305339_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

załączam jeszcze schemat zwrotnicy z którego skorzystałem,

oznaczenia "W" przy cewkach oznaczają wewnętrzną stronę.

bardzo proszęo pomoc.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.