Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, jak w temacie, szukam szafy rack do sprzętu audio. 

Podpowiedzcie proszę na co zwrócić uwagę, albo jakiego producenta polecacie.

Nie wiem, czy ma być zamknięta (np. szybą) czy lepiej otwarta. Jeśli zamknięta to pewnie będzie potrzeba dodatkowej wentylacji. Na pewno powinna mieć zdejmowane plecy, aby był swobodny dostęp do podłączeń. 

Wielkość już sam dobiorę bo ogranicza mnie skos.

https://www.audiostereo.pl/topic/169671-jaka-szafa-rack/

Sprzedałbym Ci moją która stoi nie używana od 2-3 lat po likwidacji kina. Jest w pełni wyposażona ale nie jest w Polsce😞 wysoka na 150 albo 160 cm z przednimi drzwiami szklanymi ale można ją rozebrać do szkieletu. Dałem za nią chyba z 2500 tys zł, teraz stoi i się kurzy 

https://www.audiostereo.pl/topic/169671-jaka-szafa-rack/#findComment-6508147
8 godzin temu, DrWredman napisał:

Tak

Jest wiele opcji droższych i tańszych.Wszystko zależy od zasobności portfela.Niestety nie znam rynku polskiego.

Tanie i uniwersalne Racki ma w sprzedaży Thomman 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można je fajnie skonfigurować.

Jest też Middle Atlantic Rack

Często za śmieszne pieniądze można coś wyrwać u Niemca na klein Anzeige.Serwerowe szafy też się nadają.

Przy projektowaniu szafy rack trzeba zwrócić uwagę na kila ważnych aspektów...

Wysokość.

Najlepiej najwyższy na jaki możesz sobie pozwolić.

Dedykowane salki kinowe "maniaków" mają to do siebie ,że opiewają w coraz to większą ilość elektroniki.Wymiana, dokładka sprzętu i po chwili brak miejsca.Jak po roku nie chcesz szukać nowej szafy ,to weź sobie to do serca.

Druga ważna sprawa to głębokość.

60cm to minimum.

Chodzi o okablowanie i swobodny dostęp do tylnej części urządzeń...

Dlatego trzecim ważnym punktem ,który taka szafa powinna posiadać to kółka.

Pozwoli to na swobodne manewrowanie tak ,aby w razie "W" szybko odsunąć go w odpowiedniej miejsce aby mieć dostęp do tylnej części.

Wentylacja to też ważny punkt ,na który warto zwrócić uwagę.

Szklane drzwi to nie mus. Z reguły są taķ projektowane ,że posiadają na bokach otwory wentylacyjne na całej wysokości.Dodatkowo boki I góra są przystosowane do cyrkulacji powietrza.

Ale wypada czasem zastosować na szczycie wentylator wyciągowy...

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/169671-jaka-szafa-rack/#findComment-6508251

Dzięki @Gmow1977 za cenne podpowiedzi.

Piszesz o głębokości 60 cm, tymczasem te modele Millenium mają głębokość 40 cm, a moja końcówka Emotivy to już 45 cm głębokości samej obudowy. Muszę więc poszukać czegoś innego.

Wysokość maksymalna to 150 cm więc na jakiś czas wystarczy 🙂

Szafa będzie stała bokiem przy ścianie, zaraz przy wejściu do technicznego więc dostęp przód/tył będzie idealny. Już nie raz odsuwałem szafkę RTV aby coś tam poprzepinać więc znam już ten ból dostępu do złącz. Tym razem ma być funkcjonalnie, aczkolwiek mam tam blisko płatwie konstrukcji dachowej, więc będzie ciasnawo.

12 godzin temu, Pan Nikt napisał:

Sprzedałbym Ci moją która stoi nie używana od 2-3 lat po likwidacji kina. Jest w pełni wyposażona ale nie jest w Polsce😞 wysoka na 150 albo 160 cm z przednimi drzwiami szklanymi ale można ją rozebrać do szkieletu. Dałem za nią chyba z 2500 tys zł, teraz stoi i się kurzy 

Jeśli wysokość 15 to by się zmieściła, a wysłać wszystko można. Pamiętasz jaki to model?

https://www.audiostereo.pl/topic/169671-jaka-szafa-rack/#findComment-6508533
3 godziny temu, DrWredman napisał:

Jeśli wysokość 15 to by się zmieściła, a wysłać wszystko można. Pamiętasz jaki to model?

Sprawdzę jutro bo stoi w piwnicy od tamtego czasu i nie pamiętam. Używana przez pół roku stan idealny. Co do wysyłki z Niemiec do Polski to ich chyba pogięło, za paletę 200€ z ubezpieczeniem na 2 tys €. więcej z tym zachodu niż zysku, może bym ją zmieścił do BMW e61 🤔 i wtedy gdybym jechał na urlop to bym ją dostarczył po drodze. 

Zdjęcie kiedyś było wrzucane do mojego tematu o Auro, może tam jest link🤔

Ukryta Zawartość

znalazłem, 160 cm wysoka 

do tego jeszcze półki, 2 listwy zasilające, maskownice pomiędzy półkami to i z 3,5 tys dałem🤪

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/169671-jaka-szafa-rack/#findComment-6508672
  • 2 tygodnie później...
W dniu 17.03.2025 o 14:20, DrWredman napisał:

Piszesz o głębokości 60 cm, tymczasem te modele Millenium mają głębokość 40 cm, a moja końcówka Emotivy to już 45 cm głębokości samej obudowy. Muszę więc poszukać czegoś innego.

mniejsza to 450 więc już się nie zmieścisz za wsze lepiej mieć miejsce na układanie kabli itd. Jak chcesz estetycznie to elementy zasilania chowasz na plecach np za urządzeniami.

https://www.audiostereo.pl/topic/169671-jaka-szafa-rack/#findComment-6517950

Jak do takiej szafy przymocować amplituner iitd ? Są do tego półki czy jakieś uchwyty  do mocowania?

Np taka 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/169671-jaka-szafa-rack/#findComment-6518594

są półki ale trzeba patrzeć na ich montaż bo większość jest montowana tylko na dwóch przednich szynach

ale są też półki regulowane, np.:

Ukryta Zawartość

w obu przypadkach trzeba patrzeć na ciężar jaki mogą przyjąć. W przypadku końcówek mocy typu A/B nawet 40 kg może być mało.

Swoją drogą mocno się zastanawiam nad tą szafą, czy w ogóle iść w tym kierunku, bo szerokość 60 cm wcale nie jest mi potrzebna bo jednak zabierze trochę i tak ciasnego wnętrza kanciapy. Może zlecę jakieś wyspawanie prostej konstrukcji, a półki i organizację kabli sam ogarnę.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/169671-jaka-szafa-rack/#findComment-6518666