Skocz do zawartości
IGNORED

DAC i zasilacz liniowy

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego zastanawiam się czy warto kupić jakiś odtwarzacz CD lub DAC +  zasilacz liniowy, tylko mam duże wątpliwości co do tego jak to będzie grać ale myśle że taki CD ma same wady w stosunku do DACa

kolumny IQ Mini Lady ( model na seas i peerless) i troche brakuje ciepła w brzmieniu

wzmacniacz Onkyo A-9155 ( miałem kupić jakiś brytyjski ale po tym filmiku zmieniłem zdanie po przeczytaniu wielu komentarzy pod nim choc nie wiem czy można "ufać" takim testom ale to że 2x tańszy Onkyo gra dużo lepiej mnie przekonał

Wyłaczyłem funkcje "loudness" , bass jest na -10dB np. wczesniej miałem Fosi Audio BT10A  i miał nieporównywalnie lepsze podbicie niskich tonów od tego Onkyo ktory ma dudniacy i pudełkowy co chyba nie za "dobrze' o nim świadczy, niestety ten Fosi miał głośne szumy i go zwruciłem

Jako żródlo niestety narazie zintegrowana karta w mini pc z linuxem ( nie wracam już na windowsa) więc kombinowanie z odtwarzaczami (nie)stety można odchaczyć 🙂

Muzyka to niezmiennie trance, dance od poczatków istnienia aż do teraz, wiec raczej nie ma po co się pakować w jakieś drogie sprzety

Edytowane przez pati1990
https://www.audiostereo.pl/topic/169714-dac-i-zasilacz-liniowy/
  • pati1990 zmienił(a) tytuł na DAC i zasilacz liniowy

Jeśli fabryczny jest sprawny, kombinowanie z zasilaczem liniowym do DAC jest pozbawione sensu. Przecież zaraz za wejściem zasilania (np wchodzi 5V) są przetwornice impulsowe na 3,3V i 12V do cyfrówki i wyjścia analogowego. Jak wchodzi 12V, co też jest często spotykane, pozostałe konieczne napięcia również są robione za pomocą impulsowych układów step down. CO więc uzyskasz, jak zamienisz jeden sprawny zasilacz zewnętrzny, na inny?

Jedyny sens, gdy masz już zasilacz, ale jest uszkodzony i wali zakłóceniami.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, porlick napisał:

Jeśli fabryczny jest sprawny, kombinowanie z zasilaczem liniowym do DAC jest pozbawione sensu. Przecież zaraz za wejściem zasilania (np wchodzi 5V) są przetwornice impulsowe na 3,3V i 12V do cyfrówki i wyjścia analogowego. Jak wchodzi 12V, co też jest często spotykane, pozostałe konieczne napięcia również są robione za pomocą impulsowych układów step down. CO więc uzyskasz, jak zamienisz jeden sprawny zasilacz zewnętrzny, na inny?

Jedyny sens, gdy masz już zasilacz, ale jest uszkodzony i wali zakłóceniami.

Czytałem duzo opini że jest spora wyraźna poprawa w dzwieku. To co napisales nic mi nie mówi ( tylko cś o voltach) i nie wiem do czego zmierzasz ale zwroc uwage że sie kompletnie na tym nie znam ale  jak to ujołes "działa"wiec może problem tkwi w tym jak on "działa" ...troche to przypomina jakies audio-voodoo

Edytowane przez pati1990
3 godziny temu, pati1990 napisał:

...troche to przypomina jakies audio-voodoo

Wymiana zasilacza. Z tym się zgodzę.

4 godziny temu, pati1990 napisał:

może problem tkwi w tym jak on "działa"

Przecież o tym pisałem - jeśli działa dobrze, czyli jest SPRAWNY, wymiana nie ma podstaw.

1 minutę temu, porlick napisał:

Wymiana zasilacza. Z tym się zgodzę.

Przecież o tym pisałem - jeśli działa dobrze, czyli jest SPRAWNY, wymiana nie ma podstaw.

a potrafisz wyjaśnić w jakiś sposób po co powstaje takie cos co do tego kosztuje az 600zl lub wiecej i skad tyle opini o tym ze gra duzo lepiej dzieki temu urzadzeniu?

Opublikowano (edytowane)

To jest moje ostatnie konto na tym i jakimkolwiek forum, zero argumentów, myślenie totalnie z dupy, byle nabić sobie liczbe postów...teraz pewnie bedzie wyjazd że mam tylko pare postów wiec "się nie znam' albo "radź sobie sam" żenada i tyle, nie dziwie się że mało kto tu jeszcze wchodzi.

Edytowane przez pati1990
19 godzin temu, pati1990 napisał:

a potrafisz wyjaśnić w jakiś sposób po co powstaje takie cos co do tego kosztuje az 600zl lub wiecej i skad tyle opini o tym ze gra duzo lepiej dzieki temu urzadzeniu?

Jest popyt, będzie i podaż.

A jak myślisz, czemu można kupić bezpiecznik do audio za parę stów i drożej? To ta sama zasada- szukanie naiwniaków, którzy WIERZĄ w działanie cudownych wynalazków. Przecież żeby taki bezpiecznik działał poprawnie, czyli spalił się w dokładnie takich samych warunkach, jak oryginał za 1 PLN, sam drucik MUSI być identyczny, a reszta to tylko opakowanie. 

Tak samo jest z zasilaczem- po co komu super- hiper zasilacz, jak DAC za gniazdem zasilania i tak "po swojemu" potraktuje wchodzący prąd, rozbijając go na różne napięcia za pomocą przetwornic impulsowych.

Jeśli fabryczny zasilacz jest sprawny, czyli podaje właściwe i poprawnie odfiltrowane napięcie, wymiana na liniowy, oprócz WIARY, że jest lepiej, NIC nie daje.

19 godzin temu, pati1990 napisał:

zero argumentów, myślenie totalnie z dupy

Dzięki. Przecież podaje same argumenty. A może chciałbyś, żeby ktoś Cię pogłaskał zdalnie po główce i pochwalił chęć wyrzucenia pieniążków w błoto? Kolega powyżej dobrze pisze- wydaj kasę tam, gdzie przynosi PRAWDZIWE i uzasadnione korzyści.

A jeśli to za mało, to popieram- usuń konto tu i nie zakładaj gdzie indziej. Będzie lepiej dla wszystkich.

chłopie co ty piszesz, pewnie dla ciebie samochód za 100 tys i za 500 tys tak samo jeździ wszak dojedziesz z punktu a do punktu b każdym sprawnym samochodem,

idąc tym tropem skoro orkiestry maja takie same nuty to tak samo zagrają każdy utwór każdego kompozytora, 

Ok, to teraz napisz, jakie są wg Ciebie techniczne argumenty ZA zastosowaniem takiego zasilacza? Ale konkretne, co może rzeczywiście zmienić z technicznego punktu widzenia, argumenty wiary zostaw dla wyznawców.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, zn21 napisał:

chłopie co ty piszesz, pewnie dla ciebie samochód za 100 tys i za 500 tys tak samo jeździ wszak dojedziesz z punktu a do punktu b każdym sprawnym samochodem,

idąc tym tropem skoro orkiestry maja takie same nuty to tak samo zagrają każdy utwór każdego kompozytora, 

Ma to jakiś sens takie myślenie...

2 godziny temu, porlick napisał:

Ok, to teraz napisz, jakie są wg Ciebie techniczne argumenty ZA zastosowaniem takiego zasilacza? Ale konkretne, co może rzeczywiście zmienić z technicznego punktu widzenia, argumenty wiary zostaw dla wyznawców.

Właśnie sam nie podajesz żadnych argumentów tylko powtarzasz coś w stylu że jak daje prąd to jest wszystko Ok, nie jestem audiofilem ani też nie myśle portfelem, obchodzi mnie tylko opinia ludzi którzy mieli jakieś doświadczenie a z tego co piszesz nie wynika że choćby byłeś w posiadaniu takiego zasilacza ui nawet nie interesuje cie to czy ma takie rozwiazanie jakikolwiek sens

Edytowane przez pati1990
W dniu 22.03.2025 o 00:03, pati1990 napisał:

Od dłuższego zastanawiam się czy warto kupić jakiś odtwarzacz CD lub DAC +  zasilacz liniowy, tylko mam duże wątpliwości co do tego jak to będzie grać ale myśle że taki CD ma same wady w stosunku do DACa

W odtwarzaczu cd też masz przetwornik dac. Jeżeli grasz głównie z plików, to kup jakiś przyzwoity dac z własnym zasilaniem (liniowy już niepotrzebny) zainstaluj np. foobara na pc i korzystając dzięki temu ze strumienia bit perfect, poprawisz znacząco jakość dźwięku w porównaniu do karty mini pc. Dodatkowo na wyjściu usb pc użyj izolacji galwanicznej (między pc a dac) w celu odseparowania od zakłóceń, szumów, itd., pochodzących z pc, np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, porlick napisał:

uszy moje słyszą różnice i dlatego wyrzuciłem wszystkie zasilacze impulsowe w torze audio - nawet zasilające routery bo słucham głównie streamingu. Jako, że potrafię obsługiwać lutownicę i wiercić otwory to ściągnąłem płytki do zbudowania zasilacza sigma11 oraz obudowy aluminiowe z alliexpressu, części do nich z pewnych sklepów (podobno na allegro części elektroniczne to podróby), i do roboty 🙂

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Genezyp napisał:

W odtwarzaczu cd też masz przetwornik dac. Jeżeli grasz głównie z plików, to kup jakiś przyzwoity dac z własnym zasilaniem (liniowy już niepotrzebny) zainstaluj np. foobara na pc i korzystając dzięki temu ze strumienia bit perfect, poprawisz znacząco jakość dźwięku w porównaniu do karty mini pc. Dodatkowo na wyjściu usb pc użyj izolacji galwanicznej (między pc a dac) w celu odseparowania od zakłóceń, szumów, itd., pochodzących z pc, np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Da rade kupić to w pl? 

Siedze na linuxie i już nie wracam na windows, gram tylko z plków. W moim budzecie chyba tylko Topping E30 ale on juz posiada ta izolacje USB o ile to coś daje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pati1990
12 minut temu, pati1990 napisał:

Da rade kupić to w pl? 

U nas jeszcze nie wyprzedały się starsze wersje adum3160..

Te chinole z mojego linku są ok i niedrogie.

Co do dac, ten który podałeś, wymaga zasilacza zewnętrznego, więc dodatkowy koszt. Masz ogromny wybór urządzeń od chinoli, ale imho, warto zainteresować się naszymi producentami np. Projekt Nostromo😉

2 godziny temu, pati1990 napisał:

Właśnie sam nie podajesz żadnych argumentów tylko powtarzasz coś w stylu że jak daje prąd to jest wszystko Ok, nie jestem audiofilem ani też nie myśle portfelem, obchodzi mnie tylko opinia ludzi którzy mieli jakieś doświadczenie a z tego co piszesz nie wynika że choćby byłeś w posiadaniu takiego zasilacza

Czytaj ze zrozumieniem. Podaje takie argumenty, że wewnątrz DACa masz kilka przetwornic impulsowych, działających na DOKŁADNIE tej samej zasadzie, co zewnętrzny zasilacz. Podłączając zasilacz liniowy, czy nawet baterię, niczego nie zyskujesz, bo wewnętrzne przetwornice i tak zrobią swoje. 

Raz musiałem wyrzucić zasilacz impulsowy i podłączyłem liniowy, bo taki miałem. Oryginał był zepsuty i zakłócał. W audiovoodoo się nie bawię.

Trzeba wiedzieć, gdzie istnieją choć małe szanse na poprawę z technicznego punktu widzenia, a gdzie sama zasada działania je wyklucza.

• 2 tygodnie później...
2 godziny temu, Avant_2 napisał:

U mnie zmiana zasilania na liniowy Tomanka (do WiiM Plus Pro) dała odczuwalną poprawę. W relacji koszt/efekt warto.

Jak wywalisz w nim dwa kondesatorki 100n łączące uzwojenie wtórne trafka do masy układu to będzie jeszcze lepiej.