Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Audio Note 300B

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, safer napisał:

@aveton

Pochwal się lepiej skąd masz 5687-bo całej reszty elementów to dostatek na rynku. 🙂

Aha i już mam nazwę dla Twojego ustrojstwa: 300B AVE

Heh, 300B AVE - ŁADNIE ! pasuje do linii AU-70 PRO 🙂

5687 jest trochę na ebay 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Ja na początek rozruchu kupiłem za 30zł używaną parę ze 100% emisją, jak deklarował znajomy sprzedawca lempę CCCP zamiennik 5687 pod tytułem 6N6P, na wejściu też będzie zamiennik dla 6SN7 lampa 6H8C, a prostownik 5C3S nowe tanio z opinią że lepiej grają niż 5U4GB EH, no i wizualnie takie balony prawie jak 300B, podgląd na foto. dla porównania gabarytów 300B I 5C3S na AU-70 PRO

IMG_20250410_183038.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, aveton napisał:

iNFO dodatkowe do informacji " zamiennik lampy 5687 pod tytułem 6N6P", tak, ale jest różnica w pinach żarzenia 5,6 oraz 8,9

To nie są odpowiedniki 

Te lampy dzieli przepaść 

30 minut temu, GU48 napisał:

To nie są odpowiedniki 

Te lampy dzieli przepaść 

Możesz rozwinąć stwierdzenie o przepaści? 

Napisałem zamiennik na podstawie informacji z sklep lampy elektronowe - 5687 = ECC99 natomiast na e bay sprzedając 6N6P "złota siatka" wskazują na zamiennik ECC99, czyli dedukując 5687 = 6N6P ponieważ ECC99 = 5687 😉

Damy radę, za te używki 6n6P ze złotymi siatkami  dałem 30zł, z opisu na nalepkach wynika że to para prawie idealna, mierzył znajomy od którego je pozyskałem. Będą na rozruch, jak wzmacniacz zagra ok, to dam na jakie załużył, jak nie to wyp......Ole go do śmieci i nie powiem gdzie 😉

Edytowane przez aveton

6n6p to fajna lampka. Na rozruch może być,  nic się na pewno nie zepsuje. Jednak, 5687 to wyższej jakości brzmienie. 6n6p w porównaniu jest zdecydowanie mniej szczegółowa i "zamula". Zamiast 5687 można poszukać e182cc lub 7044. To w zasadzie zamienniki, tylko mają minimalnie wyższe wzmocnienie od 5687. 

Ukryta Zawartość

Fajne radiatorki pod pojedyńczy LT1084 bez śmigła za zawrotne pieniądze 🙂  

Ukryta Zawartość

Potwierdzam. Mam trafa od Pana Przemka i od Pana Pawła od klona Sansui AU-79 Reduktora Szumu. Bardzo dobre wykonanie obu produktów. Do dziś nie mogę się zdecydować które są lepsze.

7 minut temu, CondraDD napisał:

Potwierdzam. Mam trafa od Pana Przemka i od Pana Pawła od klona Sansui AU-79 Reduktora Szumu. Bardzo dobre wykonanie obu produktów. Do dziś nie mogę się zdecydować które są lepsze.

Czy to ma coś wspólnego z tytułem wątku?

32 minuty temu, CondraDD napisał:

Moje są lepsze, a nawet najlepsze, te od Pana Przemka z Trafana, ponieważ mają dodakową opcję dla podpięcia katodowego,ujemnego sprzężenia zwrornego dla 300B 😉 

W dniu 3.04.2025 o 07:46, aveton napisał:

Co do zasilacza, dodam tylko, jak to wieść gminna niesie, że użycie lampy prostowniczej dla U anodowego zamiast mostka powoduje że wzmacniacz lepiej gra. Natomiast użycie stabilizowanego U żarzenia w 300B likwiduje problem z brumem sieciowym.Z drugiej strony ,mówi się jednak że lampy żarzone U zmiennym pracują dłużej, jednak uważam że typowe Uż 6,3V zmienne tworzy inne warunki pracy lampy niż zasilanie jej stałym U żarzenia o wartości 6,3V, dlaczego? Chodzi o skuteczność napięcia zmiennego 6,3V względem 6,3V stałego.

Ps. Ja dywagacje, robić nie robić mam już za sobą, mam trafa więc zrobię co postanowiłem     

Mam podobny problem w Wzmacniaczu Marzeń Klon Sansui AU-70 Reduktora Szumu. Używałem zasilacza zaprojektowanego przez RS zasilanie lamp 12Ax7 przedwzmaciacza prądem zmiennym  Zamieniłem go na zasilacz od Sinus Audio - zasilanie lamp 12Ax7 przedwzmaciacza prądem stałym. Dodatkowo jeszcze kilka innych różnic jest w tych zasilaczach. Efekt jest taki, iż mimo powszechnie uważanej prawidłowości, że zasilacz od Sinus Audio jest lepszy to mi subiektywie po jego zastosowaniu wzmacniacz gra gorzej. Dopatruje się właśnie, iż to może mieć wpływ na jego brzmienie. Czy jest to możliwe?

6 minut temu, CondraDD napisał:

Mam podobny problem w Wzmacniaczu Marzeń Klon Sansui AU-70 Reduktora Szumu. Używałem zasilacza zaprojektowanego przez RS zasilanie lamp 12Ax7 przedwzmaciacza prądem zmiennym  Zamieniłem go na zasilacz od Sinus Audio - zasilanie lamp 12Ax7 przedwzmaciacza prądem stałym. Dodatkowo jeszcze kilka innych różnic jest w tych zasilaczach. Efekt jest taki, iż mimo powszechnie uważanej prawidłowości, że zasilacz od Sinus Audio jest lepszy to mi subiektywie po jego zastosowaniu wzmacniacz gra gorzej. Dopatruje się właśnie, iż to może mieć wpływ na jego brzmienie. Czy jest to możliwe?

Tak to możliwe, ważne jest jakiej jakości są podzespoły, jaka topoligia schematu, oraz płytki PCB co do ścieżek i rozmieszczenia elementów

• Moderatorzy
2 godziny temu, aveton napisał:

Moje są lepsze, a nawet najlepsze, te od Pana Przemka z Trafana, ponieważ mają dodakową opcję dla podpięcia katodowego,ujemnego sprzężenia zwrornego dla 300B 😉

Ale jeśli ich nie wykorzystujesz to są gorsze niż gdyby ich nie miały. 
Tak w kwestii wyjaśnień technicznych.

Natomiast uwaga formalna jest taka aby nie uprawiać zbyt nachalnego marketingu. Nie chciałbym aby dochodziło do przepychanek pomiędzy producentami jakie miały miejsce w temacie dream ampa.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• 2 tygodnie później...

Postanowiłem wykonać ten wzmacniacz. Pewnie (jak to u mnie) trochę to potrwa ale co tam. "Zaprojektowałem" cztery płytki-co nie było zadaniem trudnym mając w sieci tak dobre zdjęcia (pozostało dodać parę opisów ale to już formalność)  🙂 i tu pierwsza uwaga: nie dajcie się nabrać na aukcję, do której link podał @Tomek 1685. Nie powiem dlaczego ale znalezienie odpowiedzi nie powinno Wam zająć zbyt wiele czasu 🙂 . U mnie na pewno nie będzie monolitycznych mostków prostowniczych (zmieniam na diody Schottky). Poważnie rozważam dodanie do układów  stabilizacji napięcia żarzenia układu powolnego narastania napięcia. BTW gdzie kupić oryginały LT1084 w TO3P?

U mnie obecnie kształtuje się obudowa, wstepne wymiary to 55cm szer. 37cm gł. Zbyt głeboko te 37cm chcę skrócić  do 30cm, optycznie będzie to kawał klocka. 2 x TG, 2 x TS, 2 x Dł., 8 lamp. Wstępnie zaprojetowałem PCB zasilacza z duodiodą, 5C3S, metodą kartka-pióro (nie smiać się ) i poszukuję osoby która pomoże mi przenieść to na pliki gerber.  Pisałem po kilku miejscach, ale jak czytają 450V na PCB to wymiękają. Zapewne skończy się na tym że zasilacz złożę na płytce ebonitowej a ścieżkami bedą druty od R i C  

Widzę, że wątek nie cieszy się jakąś szczególnie dużą uwagą (a szkoda) bo nikt nie odniósł się do mojego wcześniejszego wpisu o aukcji z kompletem 4-rech płytek do najnowszej wersji 300B od AN. Dwa słowa wyjaśnienia. 

Płytki, do których link podał @Tomek 1685  są jak najbardziej POPRAWNIE WYKONANE I NIE ZAWIERAJĄ BŁĘDÓW. Jest jednak pewien drobny niuans, który jeśli by ktoś wychwycił mógłby się trochę zdziwić po otrzymaniu przesyłki z płytkami z tej firmy. Chodzi o płytkę zasilacza do wzmacniacza mocy: na fotografii zmontowanego (najnowszego jak twierdzą Chińczycy) urządzenia dodano stabilizację żarzenia lamp 5687, tej stabilizacji płytka pcb sprzedawana na tej aukcji nie ma..

Powtarzam. Z punktu widzenia funkcjonalności urządzenia brzmienia, przydźwięków itp SPRAWA JEST MARGINALNA. STABILIZACJA NIC TU NIE WNOSI A DLACZEGO ZOSTAŁA WPROWADZONA RACZEJ SIĘ NIE DOWIEMY. Miejcie jednak na uwadze, że zamawiając płytki dostaniecie płytkę zasilacza do stopnia mocy w wersji bez stabilizacji żarzenia 5687 co nie zmienia faktu, że jest to płytka JAK NAJBARDZIEJ POPRAWNA. 

@aveton

Polecam użycie programu Sprint Layout editor. Kosztuje chyba z 50 jewro i jest to trochę mądrzejsza kartka papieru 

safer

InnyKolega z forum wskazał mi  darmowy program, ponieważ jest to mój ostatni projekt, po którym przestanę "gonić króliczka", nie mam motywacji aby opanowywać program dla jednej płytki PCB, mam projekt na kartce, wiec będzie jak napisałem wczesniej,  kartka papieru jest do mnie bardzo przywiązana, stara przyjażń ;). Najważniejsze, działa bez prądu 😉 

@aveton

W moim stwierdzeniu, że to trochę mądrzejsza kartka papieru nie ma żadnej przesady. Program jest bardzo intuicyjny i można w nim obrabiać również pliki gbr. Ale jak nie chcesz się tego uczyć to podeślij mi fotkę tego co tam stworzyłeś i postaram się coś nabazgrolić 🙂 

3 godziny temu, safer napisał:

@aveton

W moim stwierdzeniu, że to trochę mądrzejsza kartka papieru nie ma żadnej przesady. Program jest bardzo intuicyjny i można w nim obrabiać również pliki gbr. Ale jak nie chcesz się tego uczyć to podeślij mi fotkę tego co tam stworzyłeś i postaram się coś nabazgrolić 🙂 

Dziękuję za propozycję pomocy, oczywiście prześlę, super 

• Pokaż nowe odpowiedzi