Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem kolumn niemieckiej konstrukcji z lat 70, Wigo wb-70. Marzyłem o nich od zawsze. Kupiłem je od faceta i zawiozłem do renowacji (nowy fornir, malowanie, wycięcie maskownicy) w Charlie studio i wyszły imo kapitalnie. 

Kondensatory w zwrotnicy zostały wymienione na foliowe odpowiedniki. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie jest do końca kolorowo bo jeden głośnik w jednej kolumnie a dokładnie PMK 37/110 (8ohm) przy 800-850hz zwłaszcza przy dziękach pianina wydawał nieprzyjemny dźwięk „charczenia” „lekkiego przesteru”.

IMG_3905.thumb.jpeg.acd18c71c47b2cc5a4cc4ae66769c372.jpeg

Co ciekawe tylko w tych częstotliwościach. Wysłałem go do naprawy, ale nic nie widać, żeby coś go bolało. (Jest to wina głośnika bo jak przekładałem ten sam ze sprawnej kolumny to grał ok)

Szukam od kilku miesięcy rozwiązania, i nawet kupiłem łudząco podobne z tą samą impedancją na aukcji pare głośników z kolumny Saba 50k chociaż kolumna 4ohm to z jakiegoś powodu te głośniki mają oznaczenia 8ohm. Cieszyłem się ale kiedy przyszły to z jakiegoś powodu grają zupełnie inaczej, bardzo cicho, podpinałem je również na krótko i też są dziwnie ciche. Próbowałem i przez kondensator na krótko 16uF i nawet bez i wciąż dziwnie ciche, wokal się nie brzebija, jak by inne od tych Wigo w przemieniu. 

to są te które kupiłem (z Saba 50k)

IMG_3955.thumb.jpeg.826deabed70fe8591b0cea0124560bf3.jpeg

Wracając do oryginalnych z Wigo 

które wyglądają tak (Wigo wb-70, PMK 37/110)

IMG_3871.thumb.jpeg.ce5de31c21f4450a16270f2b302dd459.jpeg

Znacie może jakiegoś specjalistę, który potrafi regenerować takie tematy? Pytanie czy przewinięcie cewki np. na starym karkasie np, coś by pomogło, bo nie do końca wiadomo skąd wynika ten objaw „lekkiego przesteru” „rezonansu” (ciężko opisać) w częstotliwościach pianina (840hz)

Kupno tych głośników graniczy z cudem i staram się znaleźć rozwiązanie. Czekałem na te kolumny latami i ten jeden głośnik spędza mi sen z powiek.

Może ktoś się spotkał z podobnym problemem? Jakieś rozwiązania, porady? 

IMG_3956.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczekaj na wynik naprawy, bo może wróci do formy. Będziesz się martwił, jeśli nie

przyniesie to akceptowalnej poprawy.

To głośnik robiony "po bandzie" bo jeśli się porówna z dzisiejszymi kopułkami

dedykowanymi do średnich tonów, to są teraz pewnie 2x większe ...

Popatrz na choćby ten - podobnej wielkości średniak Visaton'u:

Ukryta Zawartość

Jednak sama kopułka to ok. 50 mm ... a zalecane minimalne pasmo pracy mimo tak

dużej kopułki to prawie 2x Fs ( 450 Hz ) - bo 12dB od 800 Hz, a wiadomo, że im wyżej,

tym dalej od wszelkich zniekształceń i gładsze brzmienie.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Poproś Mod'a o przeniesienie tego tematu do działu DIY. Tam koledzy są bardzo pomocni w takich ciekawostkach.

Edit: Bardzo ładne pudła.

Edytowane przez Allmr
dopisek

Spotkałem się z kilkoma przypadkami gdy w starych głośnikach cewka odkleiła się od karaksu i zaczęła żyć własnym życiem. Wtedy często głośnik charczy.

Nie zawsze jest to możliwe ale gdy uda się zdjąć magnes z kosza to wystarczy cewkę polać superglue lub innym podobnym i wszystko wraca do normy.

mam w upie

17 godzin temu, audioburak napisał:

Poczekaj na wynik naprawy, bo może wróci do formy. Będziesz się martwił, jeśli nie

przyniesie to akceptowalnej poprawy.

To głośnik robiony "po bandzie" bo jeśli się porówna z dzisiejszymi kopułkami

dedykowanymi do średnich tonów, to są teraz pewnie 2x większe ...

Popatrz na choćby ten - podobnej wielkości średniak Visaton'u:

Ukryta Zawartość

Jednak sama kopułka to ok. 50 mm ... a zalecane minimalne pasmo pracy mimo tak

dużej kopułki to prawie 2x Fs ( 450 Hz ) - bo 12dB od 800 Hz, a wiadomo, że im wyżej,

tym dalej od wszelkich zniekształceń i gładsze brzmienie.

Miałbyś kogoś dobrego od naprawy głośników w PL do polecenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez patrykniedziela

Niestety, bo nigdy nie korzystałem, a tylko wpisy na forum albo coś na olx.

A jeszcze jak się pomyśli o nieco innych parametrach po naprawie ... pozostają

same wątpliwości 😉 Ale wiem, że były wątki tylko o serwisach.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z naprawą głośnika nie pomogę, bo chociaż naprawiłem skutecznie ze trzy głośniki rozkładając je na czynniki pierwsze, to one były moje i sam sobie ryzykowałem. Zakładam że Twój jest mozliwy do naprawy - to jest raczej proste, tylko wymaga precyzji.

Jesli chodzi o zwrotnice, to jeśli kondensatory zostały wymienione poprostu na foliowe odpowiedniki, to jestem prawie pewien, że te kolumny nie grają tak jakby mogły. Wymieniałem kondensatory w kolumnach z tamtych lat i różnica w graniu ze zwykłymi foliowymi, a pieczołowicie dobranymi jest ogromna. Może być nawet taka sytuacja, że wymiana elektrolitu na foliowy zepsuje brzmienie. 

Jesli masz fotkę zwrotnicy, to pokaż jesli możesz. Zwróciłem uwagę na te kolumny na stronie Charlie i bardzo mnie intrygowały. Na pewno warto je dopieścić.

Zajrzyj do mojego wątku o zwrotnicach - jesli będziesz chciał możemy pogadać.

14 minut temu, jaszcze1 napisał:

Z naprawą głośnika nie pomogę, bo chociaż naprawiłem skutecznie ze trzy głośniki rozkładając je na czynniki pierwsze, to one były moje i sam sobie ryzykowałem. Zakładam że Twój jest mozliwy do naprawy - to jest raczej proste, tylko wymaga precyzji.

Jesli chodzi o zwrotnice, to jeśli kondensatory zostały wymienione poprostu na foliowe odpowiedniki, to jestem prawie pewien, że te kolumny nie grają tak jakby mogły. Wymieniałem kondensatory w kolumnach z tamtych lat i różnica w graniu ze zwykłymi foliowymi, a pieczołowicie dobranymi jest ogromna. Może być nawet taka sytuacja, że wymiana elektrolitu na foliowy zepsuje brzmienie. 

Jesli masz fotkę zwrotnicy, to pokaż jesli możesz. Zwróciłem uwagę na te kolumny na stronie Charlie i bardzo mnie intrygowały. Na pewno warto je dopieścić.

Zajrzyj do mojego wątku o zwrotnicach - jesli będziesz chciał możemy pogadać.

Kolumny grają kapitalnie, miały robione pomiary i jest lepiej niż świetnie. Problem jedynie mam z tym głośnikiem. 

pozdrawiam 

3 minuty temu, patrykniedziela napisał:

Kolumny grają kapitalnie, miały robione pomiary i jest lepiej niż świetnie. Problem jedynie mam z tym głośnikiem. 

pozdrawiam 

A do jakiego wzmacniacza i źródła je podłączasz?

18 minut temu, jaszcze1 napisał:

A do jakiego wzmacniacza i źródła je podłączasz?

Rotel RB-990BX + RC-990BC

990 ma wysoki DF więc jest fajnym kandydatem do sekcji basowej w tych kolumnach. 

W dniu 19.04.2025 o 21:34, patrykniedziela napisał:

Rotel RB-990BX + RC-990BC

990 ma wysoki DF więc jest fajnym kandydatem do sekcji basowej w tych kolumnach. 

Akurat nie znam tego wzmacniacza, ale chyba jest "porzadny". Powiedziałbym, że źródło jest bardzo istotne. 

Nie twierdzę że kolumny nie grają tak jak mówisz, mówię tylko, że tak ładnie, pieczołowicie zrobione kolumny, może zasługują na wyciągnięcie z nich wszystkiego, też pod względem dźwiękowym. W porównaniu z podstawowymi foliowymi kondensatorami, lepsze (nie koniecznie bardzo drogie) dają lepsze fakturowanie, wybrzmienia czy gładkość zwłaszcza jeśli słuchasz instrumentów akustycznych czy wokalu. Nawet kondenstator równoległy w filtrze niskotonowym może mieć duży wpływ na aksamit i intymność średnicy. Zwykłe foliowe grają szybko - ograniczają jednak bardziej subtelne możliwości kolumny, które mogą wyniesć muzykę na zupełnie inny poziom. Jestem przekonany, że na tanich foliowych nie dostaniesz takich wybrzmień jakie mogą odtworzyć membrany. Z każdego głośnika, w każdym paśmie można wyciągnąc więcej lepszymi elenentami. Dotyczy to kondensatorów, rezystorów i cewek. Ale jesli grają tak, że lepiej nie trzeba, bo i tak np. źródło ogranicza, to faktycznie szkoda dodatkowej kasy.

Możliwe, że nawet z oryginalną zwrotnicą grały ciekawie.

Zwrotnica jest oryginalna, wymieniłem jedynie kondensatory — niestety oryginalne już nie trzymały swoich nominalnych pojemności.

Z mojej strony chętnie zrobię wszystko, co tylko możliwe, żeby wydobyć z tych kolumn choćby te dodatkowe 5% możliwości, które mogą zrobić różnicę.

Sugerujesz, że są lepsze opcje niż foliowe odpowiedniki? Masz na myśli coś konkretnego – np. MKP wyższej klasy, olejowe, może coś od Mundorfa, Jantzena, Audyn-a? Chętnie posłucham, bo zależy mi na jak najlepszym wykorzystaniu potencjału tych zestawów – zwłaszcza pod kątem średnicy i wybrzmień.

21 minut temu, patrykniedziela napisał:

Zwrotnica jest oryginalna, wymieniłem jedynie kondensatory — niestety oryginalne już nie trzymały swoich nominalnych pojemności.

Z mojej strony chętnie zrobię wszystko, co tylko możliwe, żeby wydobyć z tych kolumn choćby te dodatkowe 5% możliwości, które mogą zrobić różnicę.

Sugerujesz, że są lepsze opcje niż foliowe odpowiedniki? Masz na myśli coś konkretnego – np. MKP wyższej klasy, olejowe, może coś od Mundorfa, Jantzena, Audyn-a? Chętnie posłucham, bo zależy mi na jak najlepszym wykorzystaniu potencjału tych zestawów – zwłaszcza pod kątem średnicy i wybrzmień.

Moim zdaniem (ale z ostrożności procesowej glowy nie daję 😉 ) Twoje piekne kolumny nie grają tak jak mogą, jesli stare kondy sa wymienione na jakieś podstawowe foliowe.

Nie napiszę Ci tu wszystkiego co bym chciał, bo za dużo tego jest. Zobacz w wątku który wcześniej linkowałem.

Tu masz pokazane jakie kondensatory weszły do Sab IVa, a wcześniej, od 2 strony masz kombinacje z AR3a i Saba 830 - coś z tego wyciągniesz.

Edytowane przez jaszcze1
4 godziny temu, jaszcze1 napisał:

Moim zdaniem (ale z ostrożności procesowej glowy nie daję 😉 ) Twoje piekne kolumny nie grają tak jak mogą, jesli stare kondy sa wymienione na jakieś podstawowe foliowe.

Nie napiszę Ci tu wszystkiego co bym chciał, bo za dużo tego jest. Zobacz w wątku który wcześniej linkowałem.

Tu masz pokazane jakie kondensatory weszły do Sab IVa, a wcześniej, od 2 strony masz kombinacje z AR3a i Saba 830 - coś z tego wyciągniesz.

Ciężko się przekopać przez tych trolli 🙂

2 minuty temu, patrykniedziela napisał:

Ciężko się przekopać przez tych trolli

prosto, dodajesz danego usera do ignorowanych i masz jego posty poukrywane