Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki niezawodny i dynamicznie grający transport/streamer z wyższej półki ale bez DACa !

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, ferszcik napisał:

No i cóż ci wyszło z tych pułapek? Kupiłeś gotowe walcowe pułapki po to żeby je zniszczyć i zupełnie przerobić?

Może łatwiej niz zrobić od początku?

Muszę przewietrzyć mój system…

1 godzinę temu, tomek7776 napisał:

te Tannoye to mega porażka....jeśli Ci sie podobało to ok.ale......

W tym konkretnym zestawieniu było bardzo ok.

3 godziny temu, ferszcik napisał:

No i cóż ci wyszło z tych pułapek? Kupiłeś gotowe walcowe pułapki po to żeby je zniszczyć i zupełnie przerobić?

Kupując zakładałem że będą dobrze zrobione z otworami pod niskie , właściwymi ilościami i wełną pełną. Przed zakupem tego nie widziałem , dopiero po pomiarach REW i UMIKiem zauważyłem ze zdziwieniem że tylko działają jak dyfuzory i nic mi nie pochłaniają z niskich, ech... 😞

Dlatego rozebrałem żeby sprawdzić przyczynę no i okazały się moje podejrzenia słuszne - wszystko nie tak jak zakładałem że dostanę . Przecież nie będę zwracał jak rozebrałem... więc wykorzystując obudowę i wieczka robię tak jak chcę i jak powinno być z otworami do niskich i z pełną wełną mineralną a nie z kawałeczków.... . To tyle.  

PS Na razie wszystko mam w połowie rozgrzebane bo nie mam czasu dokończyć. ale powolutku w wolnym czasie sfinalizuję . Ciekawy jestem bardzo pomiarów REW w wersji mojej-finalnej jak skończę  , zrobionej z Grokiem naradzając się w wielu sprawach ( nie zamieszczam tu taśmociągów żeby nie zawalać forum i nie nudzić tymi wymianami zdań. Pewnie skończę za ok 10 dni

Edytowane przez Marek333
1 minutę temu, Marek333 napisał:

Przed zakupem tego nie widziałem

Producent nie udostępniał wykresu pochłaniania? Nie ma co liczyć na pochłanianie poniżej 100Hz przy użyciu wełny.

A pomierzyłeś wpływ po swoich przeróbkach? Będzie coś z tego?

Kolumny mają charakterystykę prawie doskonałą
Moje to model YB-Denstino tu opis -- 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamieszczam wykres pomiarowy z komory bezechowej otrzymany od YB od p.Pawła. Tylko Akustykę pokoju muszę zrobić, dokończyć,.

YB-Destino

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
36 minut temu, ferszcik napisał:

Producent nie udostępniał wykresu pochłaniania? Nie ma co liczyć na pochłanianie poniżej 100Hz przy użyciu wełny.

A pomierzyłeś wpływ po swoich przeróbkach? Będzie coś z tego?

Wykres widziałem na stronie wykonawcy-firmy  (znajdują się ) ale ma się  ten wykres po realnych pomiarach u mnie w domu REW/UMIK   jak wół do księżyca... 
Tak jak napisałem 4 posty wyżej w czasie może  majówki dopiero znajdę trochę czasu na sfinalizowanie i zrobienie po mojemu tak jak chcę. Teraz stoi wszystko rozgrzebane ... z braku czasu. Najważniejsze że mam  wszystko obliczane i podobierane uwzględniając każdy aspekt który można. A teraz już mechaniczna czysto robota została 😉    Kupując człowiek nie wie ile i jaka średnica otworów bo zasłonięte to jest płótnem i wierzy że ktoś to obliczał albo że chce się dużo otworów pooznaczać i wiercić wykonawcy. A życie wszystko weryfikuje.....

Edytowane przez Marek333

To tak nie działa. Często ludzie sądzą że equalizerem zreperują akustykę i odbicia w pomieszczeniu. Nic z tego! 🙂 
Jest przecież PEQ w Auralic ARIESIE S1 , którego mam  i bawiłem się korekcją  PEQ  np na 27 i 57 Hz (te u mnie mają wysoki pogłos ) i to nic nie daje oprócz zmiany natężenia dźwięku. Ale nic nie wpływa to na pogłos -  będzie tak sam czasowo jak był np 500 ms to nadal taki będzie tyle że z mniejszą ilości decybeli.

Warto to  wiedzieć aby nie dać się naciągać sprzedawcom próbującym wmówić że akustykę załatwisz PEQ i innym wzmacniaczem 😉 

. Ale to nie jest tak że jak zrobi się na minus 7 db PEQ na jakiejś częstotliwości i będzie dobrze. Dobrze będzie może na głośności SPL ale bardzo źle nadal będzie na Waterfall w REW i na TR60 na przykład. Chodzi o to że odbicia jak były tak będą od ścian czy sufitu tyle że ciszej. A te odbicia interferują z innymi częstotliwościami. To tak jakby choremu na anginę nakleić naklejką na termometr aby pokazywał niższą temperaturę. Tu wymiana wzmacniacza czy kolumn czy stosowanie PEQ nic nie da. Muszą być absorbery akustyczne  i pułapki basowe - bo bas najtrudniej wytłumić, trudniej niż wyższe częstotl. Dlatego tak ważne jest pomierzyć dokłądmnie czas pogłosu akustycznego dla częstotliwości w pasmie od 20 Hz do 500 Hz  przynajmniej...   i najlepiej zejść do 0.4 sek . Niżej można ale nie za fajnie się zrobi bo będzie  martwy dźwięk bez życia.  A na ogół w pomieszczeniach mamy 550- 800 ms więc słabo i na tym trzeba się skupić a bo nic  nam nie da wymiana wzmacniacza jak te same częstotliwości będą tak samo się odbijały w złym akustycznie pomieszczeniu i takim samym pogłosem bez znaczenia czy będzie to piecyk za 2000 zł czy 200.000 zł

Mam nadzieję że większość osób znających akustykę i z branży potwierdzi moje słowa 😉 

Edytowane przez Marek333
25 minut temu, Marek333 napisał:

To tak nie działa. Często ludzie sądzą że equalizerem zreperują akustykę i odbicia w pomieszczeniu. Nic z tego! 🙂 
Jest przecież PEQ w Auralic ARIESIE S1 , którego mam  i bawiłem się korekcją  PEQ  np na 27 i 57 Hz (te u mnie mają wysoki pogłos ) i to nic nie daje oprócz zmiany natężenia dźwięku. Ale nic nie wpływa to na pogłos -  będzie tak sam czasowo jak był np 500 ms to nadal taki będzie tyle że z mniejszą ilości decybeli.

Warto to  wiedzieć aby nie dać się naciągać sprzedawcom próbującym wmówić że akustykę załatwisz PEQ i innym wzmacniaczem 😉 

. Ale to nie jest tak że jak zrobi się na minus 7 db PEQ na jakiejś częstotliwości i będzie dobrze. Dobrze będzie może na głośności SPL ale bardzo źle nadal będzie na Waterfall w REW i na TR60 na przykład. Chodzi o to że odbicia jak były tak będą od ścian czy sufitu tyle że ciszej. A te odbicia interferują z innymi częstotliwościami. To tak jakby choremu na anginę nakleić naklejką na termometr aby pokazywał niższą temperaturę. Tu wymiana wzmacniacza czy kolumn czy stosowanie PEQ nic nie da. Muszą być absorbery akustyczne  i pułapki basowe - bo bas najtrudniej wytłumić, trudniej niż wyższe częstotl. Dlatego tak ważne jest pomierzyć dokłądmnie czas pogłosu akustycznego dla częstotliwości w pasmie od 20 Hz do 500 Hz  przynajmniej...   i najlepiej zejść do 0.4 sek . Niżej można ale nie za fajnie się zrobi bo będzie  martwy dźwięk bez życia.  A na ogół w pomieszczeniach mamy 550- 800 ms więc słabo i na tym trzeba się skupić a bo nic  nam nie da wymiana wzmacniacza jak te same częstotliwości będą tak samo się odbijały w złym akustycznie pomieszczeniu i takim samym pogłosem bez znaczenia czy będzie to piecyk za 2000 zł czy 200.000 zł

Mam nadzieję że większość osób znających akustykę i z branży potwierdzi moje słowa 😉 

to może gruby dywan na podłoge.i porządne absorbert pod kolumny.to tez działa.

Gruby dywan od około 500-1000 Hz w górę troszkę absorbuje..  Tylko pułapki basowe zadziałają z rezonansem  Helmholtza dostrojone pod konkretne częstotliwości i tak właśnie robię i będą dostrojone wg właściwemu rozkładowi i średnicy otworów nawiercanych. I to zadziała dopiero

Widzę że niektórzy wierzą że dywan czy pianki akustyczne nawet masa ich  zmniejszą pogłosy i odbicia  w pasmie 20-200 Hz . Nie ma mowy, kit na wodę fotomontaż jak to mówię. 😉 fale niskie mają bardzo dużą długość i zupełnie bez żadnego znaczenia jest nawet 100 pianek akustycznych na  pasmo subbasu.

Dlatego oglądając np na YuoTube "wypasione salony odsłuchowe  w domach z masą pianek" śmiać mi się chce , jak ludzie łatwo się nabierają.... 
Tylko sobie redukują takimi piankami średnie i wysokie częstotliwości zwiększając jeszcze odbiór złego basu nie skorygowanego który jest głośniejszy na tle wyciszenia przez pianki wyższych częstotliwości. To tak jakby benzyną ktoś chciał gasić pożar i w to wierzył 😉 

A wystarczyło żeby się nauczyli używać program REW i pomierzyli sobie

Edytowane przez Marek333
  • Pokaż nowe odpowiedzi