Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 800 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Oczekuje propozycji w  cenach w okolicy 400, 600 do 800zł , szukam takich o naturalnym dzwieku, nie lubie technicznego grania, tylko podstawkowe 2 drożne, nie uszkodzone i bez modyfikacji, z wofferem od 17 do 21cm

Myslalem nad Canton Fonum 401 ale nie wiem na jakich głośnikach sa robione

co posiadam teraz:

Onkyo a-9155 ( wymienie go na jakiś inny Onkyo lub CA albo na coś w klasie D)

Pioneer BDP 180 ( możliwe ze zmienie go na jakis DAC ale jak wypadnie gorzej od BR to zmienie na Yamaha CD s303)

Co zostaje:  BR o ile ta Yamaha nie  zagra lepiej , kable Vitalco  (też zostaja), kable głośnikowe OFC 1,5mm  też zostaja

muzyka tylko  eletronika, pop, dance, rap, pliki to same flac`ki  16/24 44.1 / 192KHz

Edytowane przez pati386
https://www.audiostereo.pl/topic/169921-kolumny-do-800-z%C5%82/
34 minuty temu, don111 napisał:

Na Allegro widziałem Tannoy PBM8, 20cm na basie. Miałem, całkiem nieźle to gra.

duzo pisza o ich brzmieniu ale nic poza tym jak z ogólnie grają...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

32 minuty temu, rafal735r napisał:

Jak chcesz to ci oddam za tysiaka nowe Castle Knight 1, ale niestety 13cm na basie. 

Wygladaja zacnie jak graja tonie wiem, tylko czy warto pytanie bo moge kupic cos z lat 90tych albo konca 80tych i bedzie lepiej za duzo mniej, tu cena liczy sie najbardziej niestety

40 minut temu, don111 napisał:

Nie zrozumiałem. Dużo piszą o ich brzmieniu ale chcesz wiedzieć jak ogólnie grają ? Coś chyba pokręciłeś 🙂

Dokładnie  mi chodzi o to że dla wielu wystarczy że brzmia co idac tym torem można rownie powykrecac glosniki ze starych tv i nie przejmowac sie cala reszta bo "ładnie" grają.

Edytowane przez pati386
8 minut temu, pati386 napisał:

Dokładnie  mi chodzi o to że dla wielu wystarczy że brzmia co idac tym torem można rownie powykrecac glosniki ze starych tv i nie przejmowac sie cala reszta bo "ładnie" grają.

No wiadomo że jak ktoś pisze w ogłoszeniu że "ładnie grają" to nic to nie znaczy. Może nie miał nic lepszego, może nic innego nigdy nie miał a grało lepiej niż Kasprzak. Dlatego wszedłeś na forum gdzie tej wiedzy jest trochę więcej i są osoby które słyszały coś więcej właśnie. Wg mnie grają dobrze, zwłaszcza w takich pieniądzach. A miałem kolumny i za kilkadziesiąt tys. Nie grały na tyle abym je chciał wtedy zatrzymać, więc je sprzedałem, bo mogę sobie pozwolić na dużo droższe, więc wiadomo ;)

Co do dźwięku - wyrazista ale przyjemna góra z miękkiej kopułki , wygląda jak stara Vifa (to akurat plus), wyrazista średnica, wokale, bas bardzo dobry, nie jest podbity ale gra równo, natomiast jak sobie podbijesz na wzmacniaczu to potrafi przywalić jak podłogówka, 20cm basowy jednak robi swoje 

9 minut temu, don111 napisał:

No wiadomo że jak ktoś pisze w ogłoszeniu że "ładnie grają" to nic to nie znaczy. Może nie miał nic lepszego, może nic innego nigdy nie miał a grało lepiej niż Kasprzak. Dlatego wszedłeś na forum gdzie tej wiedzy jest trochę więcej i są osoby które słyszały coś więcej właśnie. Wg mnie grają dobrze, zwłaszcza w takich pieniądzach. A miałem kolumny i za kilkadziesiąt tys. Nie grały na tyle abym je chciał wtedy zatrzymać, więc je sprzedałem, bo mogę sobie pozwolić na dużo droższe, więc wiadomo 😉

Co do dźwięku - wyrazista ale przyjemna góra z miękkiej kopułki , wygląda jak stara Vifa (to akurat plus), wyrazista średnica, wokale, bas bardzo dobry, nie jest podbity ale gra równo, natomiast jak sobie podbijesz na wzmacniaczu to potrafi przywalić jak podłogówka, 20cm basowy jednak robi swoje 

Zależy tez z czym je porownać w tej samej połce cenowej, jesli takie miałeś to licze ze sie wypowiesz czy takie Tannoy PBM8 beda dobre w tej cenie

Edytowane przez pati386

Ty dołożysz 200pln właściciel opuści 200pln i masz nieźle kolumny stx fx300

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, trueman napisał:

Ty dołożysz 200pln właściciel opuści 200pln i masz nieźle kolumny stx fx300

Ukryta Zawartość

to sa DIY nie originały...

kiedys pytalem o model 150 chyba albo 120  chyba kosztuje 499zł ztego co wiem,  nawet sam sprzedawca pisal ze nie ma bassu w nich a czy z reszta jest lepiej to szkoda czasu dywagowac o tym, na yt tez jest duzo opini jak to gra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pati386

Jest masa filmików jak ktoś testuje ich bass do granic absurdu jakimś techno-disco...w opiniach tylko " jest pierdolniecie" lub "można burzyć ściany" przez to  moja chęc chocby odsluchu ich tez została "zburzona"

8 minut temu, trueman napisał:

Lepiej zagra od starych tanich zachodnich. Ale może są lepsze opcje.

przez co moga zagrac lepiej? jakies konkrety

Edytowane przez pati386

Miałem kiedyś ten model bas w nich był jak skała. A te tanie zachodnie to zwykle nic szczególnego. Wszystkiego nie słuchałem może ktoś zna lepsze za 800pln nie wiem

Edytowane przez trueman
Godzinę temu, pati386 napisał:

Zależy tez z czym je porownać w tej samej połce cenowej, jesli takie miałeś to licze ze sie wypowiesz czy takie Tannoy PBM8 beda dobre w tej cenie

No uważam że jako używki do 1000zł grają bardzo dobrze i będą jednymi z lepszych. No i spełniają z nawiązką warunek dużego woofera, więc możesz sobie podbić bas jak chcesz poczuć więcej. Średnica też jest naprawdę dobra i wyrazista tj wokale, instrumenty, góra ma sporo detali. Ogólnie fajnie się ich słuchało, jakiegoś wstydu też nie będzie jak podłączysz koło nich inne kolumny za pare tysięcy. Przykładowo weźmy takie RX2 od Monitor Audio, szczerze wolałbym te Tannoye od nich. 

Jeśli już STX to jest model z wooferem 22 cm i jako nowy niemal 😉 w budżecie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )         z BR na froncie - łatwiej je ustawić.

Zgodne przynajmniej z założonym na początku "gabarytem" - podstawkowe ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 minut temu, trueman napisał:

Miałem kiedyś ten model bas w nich był jak skała. A te tanie zachodnie to zwykle nic szczególnego. Wszystkiego nie słuchałem może ktoś zna lepsze za 800pln nie wiem

od jakich STXy byly lepsze? model/marka

Teraz, trueman napisał:

Ja nie chce nic udowadniać. Miłego słuchania.

jestem tylko ciekaw bo trche juz przerobilem starych tanich kolumn z zachodu, napisz na pw

slyszałem te stx fx300,za tysiaka to okazja,to bardzo dobrze grające kolumny,obudowy diy wyglądają sporo solidniej od fabrycznych,no i w przypadku uszkodzenia,czy upalenia głośników można bez problemu kupić nowe,w starych zagranicznych kolumnach prawie niemożliwe

Edytowane przez szpotek73
25 minut temu, szpotek73 napisał:

slyszałem te stx fx300,za tysiaka to okazja,to bardzo dobrze grające kolumny,obudowy diy wyglądają sporo solidniej od fabrycznych,no i w przypadku uszkodzenia,czy upalenia głośników można bez problemu kupić nowe,w starych zagranicznych kolumnach prawie niemożliwe

A co z tymi tanszymi z tej serii np. te

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pati386
7 minut temu, pati386 napisał:

A co z tymi tanszymi z tej serii zaczynajac od najtanszego modelu interesja mnie tylko podstawkowe

F omijaj szerokim łukiem

Teraz, don111 napisał:

F omijaj szerokim łukiem

bo?

1 minutę temu, szpotek73 napisał:

te tańsze serie... nie warto ...fx 300 są na naprawdę dobrych przetwornikach i to gra..

to nic mi nie mowi, jakbys napisal chocby ze sa gorsze od tych z lat 90tych z zachodu to bym mial jakis punkt odniesienia a tak to..wiesz

Ukryta Zawartość

nowa firmowa wersja już troszkę kosztuje..

Teraz, pati386 napisał:

o nic mi nie mowi, jakbys napisal chocby ze sa gorsze od tych z lat 90tych z zachodu to bym mial jakis punkt odniesienia a tak to..wiesz

porównywałem te kolumny stx z droższymi zachodnimi produkcjami,takimi jak focal chorus,albo monitor audio bronze,stx były dużo lepsze pod każdym względem

oczywiście kupisz co zechcesz....

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, szpotek73 napisał:

Ukryta Zawartość

nowa firmowa wersja już troszkę kosztuje..

porównywałem te kolumny stx z droższymi zachodnimi produkcjami,takimi jak focal chorus,albo monitor audio bronze,stx były dużo lepsze pod każdym względem

w jakim przedziale cenowym? podaj jakies modele STX i tych zachodnich ktore byly gorsze

Ukryta Zawartość

słuchałem z stx tylko 2 modeli podłogowych,stx fx 300 i stx fx 200 porównywałem z ma bronze i focalami chorus ,też podłogowymi ,stx miały lepszy niżej schodzący bas,zwłaszcza fx200,były bardziej zrównoważone tonalnie

Teraz, szpotek73 napisał:

słuchałem z stx tylko 2 modeli podłogowych,stx fx 300 i stx fx 200 porównywałem z ma bronze i focalami chorus ,też podłogowymi ,stx miały lepszy niżej schodzący bas,zwłaszcza fx200,były bardziej zrównoważone tonalnie

nie wiem czy dobrze wystukalem ale one kosztuja 3000zl lub wiecej

• Pokaż nowe odpowiedzi