Skocz do zawartości
IGNORED

Wytwórnia Brilliant

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

Ta firma to "łowca" licencji i zbankrutowanych firm. Trzeba się znać na nagraniach i wykonawcach. Generalnie nie warto kupować ich wydawnictw. Ale są perełki np. Mahler 5 i 10 JDF pod Barshaiem czy Bartok z Fisherem albo "młoda" Grimuad. Jak znam życie niedługo w ich katalogu będą nagrania Doriana i RR w bardzo dobrych cenach:)

Nie niedługo, ponieważ już są. Przykładowo kupiłem komplet kwartetów smyczkowych Villi- Lobosa na licencji Doriana.

Ponadto są inne, całkiem niezłe wykonania rzeczy, których gdzie indziej się nie dostanie np. komplet utworów chóralnych Mendelssohna czy też komplet jego kameralistyki. Kupiłem sobie jeszcze kantaty świeckie Bacha - nagrania jeszcze z końca lat 70 -tych i początku lat 80 -tych ale technicznie i wykonawczo bez zarzutu ( wprawdzie bez instrumentów z epoki itp.). Wykonawcy dobrzy - Schreier, Adam, Auger, Watkinson, Popp. Ale trafiają się też techniczne niewypały np. utwory orkiestrowe Saint - Seansa. Są też rzeczy nieciekawe wykonawczo. Innymi słowy -rąbanka.

Tak, w cyklu bachowskim można znaleźć rózności, ale niektore rzeczy są godne uwagi. Bardzo dobre są motety. Interesująca lekcją są również małe msze w starych wykonaniach, w niemodnej estetyce, ale posiadające siłę i urokliwie zarysowana muzyczną fakturę.

W Brilliant wyszły też koncerty Vivaldiego z Biondim - czapka z głowy.

Rozczarowaniem były dla mnie natomiast angielskie wykonania Pasji - oprócz tego, że muzcznie mdłe, to jeszcze nagrane słabo. Podobnie Stabat Mater Pergolesiego.

dziela wszystkie bacha to moze niekoniecznie, ale kantaty to juz warto. zreszta, seria tych kantat jest przez przewodnik plytowy gramophone uznawana za jedna z lepszych. ja trafilem ostatnio 3-plytowy recital berganzy z piesniami hiszpanskimi z katalogu szwajcarskiej firmy claves. firma ciagle istnieje, ale tej pozycji juz nie utrzymuje. 3 plyty - 49 zl. technicznie - bez zarzutu, a nawet z pewnym polotem. a ceny nie sa podejrzenie niskie - sa po prostu uczciwe. i jeszcze ciekawostka - widzialem co najmniej dwie plyty w ofercie brilliant wydane w formacie SACD.

Nie ma powodu do obaw. Kantaty są w świeżym wykonaniu. Nie jest to pierwsza liga wykonawcza, ale rzetelne rzemiosło na instrumentach z epoki, momenetami nawet porywające. W tęsknocie za wykonaniami genialnymi nie należy zapominać, że sam Bach miał czesto do dyspozycji przypadkowy zestaw średniej klasy muzyków. A kantaty serwowane przez Brilliant to taka przyzwoita klasa średnia. Da się tego słuchać. Dobrze zapełnić sobie nimi luki, które z czasem można wypełniać lepszymi wykonaniami.

Hmm, kantat sporą część mam, zaczynałbym kompletowanie pewnie od organowych.

Znalazłem całkiem sporo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(słuchałem, zaszumione)

Ukryta Zawartość

(Brillant właśnie)

Ukryta Zawartość

(Hyperion, gra Christopher Herrick)

Ukryta Zawartość

(Erato)

Ukryta Zawartość

(Ligia[??], najdroższe...)

Ukryta Zawartość

(Decca, gra Peter Hurford)

Ukryta Zawartość

(Emi, gra Werner Jacob)

Ukryta Zawartość

(DG, gra Simon Preston)

No i teraz osiołkowi w żłoby dano...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat utwory organowe to ja mam nagrane przez L. Rogga dla Harm. Mundi. Wykonanie dosyć stare ale bardzo piękne. Zresztą na przykładzie tych utworów uświadomiłem sobie, że CD może chwilami brzmieć lepiej od płyt analogowych, na których właśnie muzyka organowa w ogóle mnie nie przekonywała. Z wymienionych pozycji to bym spróbował Hurforda. Ale bez jakiegoś głębszego uzasadnienia.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.