Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe nośniki czy stare dusze? Audiofilskie rozterki na dziś

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Może się okaże, że każdy ma rację

Litości.
Audio to nie zagadnienie,w którym ktoś ma rację-jeśli bierzemy pod uwagę li tylko gust czy upodobania.

Skoro "każdy ma rację" to po co w ogóle banować userów za wpisy?
Skoro "każdy ma rację"???

Może Ziemia jest i płaska i okrągła jednocześnie?
Może się okaże,że każdy ma rację?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Administratorzy
14 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Litości.
Audio to nie zagadnienie,w którym ktoś ma rację-jeśli bierzemy pod uwagę li tylko gust czy upodobania.

Skoro "każdy ma rację" to po co w ogóle banować userów za wpisy?
Skoro "każdy ma rację"???

Może Ziemia jest i płaska i okrągła jednocześnie?
Może się okaże,że każdy ma rację?

Za przekonania nigdy żaden moderator nie banował....

Temat miał wzywać do dyskusji a nie do podziałów ....

A czemu nie możę z tą ziemią to prawda ....

Z samej zasady że każdy ma rację to raczej nie ale choć część racji to tak ....

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Zatem do dyskusji.
Ja lubie nosniki,CD,Winyle,
ze streamingu nie korzystam,no,chyba,ze cos podsłucham na you tube music darmowym,jak cos fajnego w "fascynacjach jazzowych" koledzy podzucą....
Jak się spodoba to kupię,jak nie to tylko posłucham...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ja stopniowo, powoli ale jednak przekonałem się do streamingu. Na początku słuchałem Spotify dla wygody, ale wtedy  zastanawiałem się, jak to zabrzmi z CD i wtedy było słychać, że jest sens sięgnąć czasem po CD bo różnica była, ale to wymagało skupienia w odsłuchu*. Odkąd przesiadłem się na Tidal - coraz trudniej było znaleźć różnice na korzyść CD, teraz sięgam już bardzo rzadko po pudełko z płytą, bo zauważyłem, że owszem - czuję sentyment do fizycznego nośnika, który kupiłem kiedy jeszcze byłem młody, ale dźwiękowo (subiektywnie) nie słyszę różnicy, może to kwestia wieku? Myślę, że trochę na pewno tak.

Fajny w Tidalu jest też algorytm, który sam wybiera dla nas muzykę po zakończeniu wybranej płyty, no i informuje o interesujących nas nowościach.

* Wyszukanie płyty, wyjęcie, ostrożność w obchodzeniu, odpalenie odtwarzacza CD, który kiedyś dla mojego pokolenia był czymś przełomowym, sentyment - to wszystko powoduje, że bardziej się skupiam na słuchaniu z CD(?)

• Administratorzy
4 godziny temu, wlodek71 napisał:

Ja stopniowo, powoli ale jednak przekonałem się do streamingu. Na początku słuchałem Spotify dla wygody, ale wtedy  zastanawiałem się, jak to zabrzmi z CD i wtedy było słychać, że jest sens sięgnąć czasem po CD bo różnica była, ale to wymagało skupienia w odsłuchu*. Odkąd przesiadłem się na Tidal - coraz trudniej było znaleźć różnice na korzyść CD, teraz sięgam już bardzo rzadko po pudełko z płytą, bo zauważyłem, że owszem - czuję sentyment do fizycznego nośnika, który kupiłem kiedy jeszcze byłem młody, ale dźwiękowo (subiektywnie) nie słyszę różnicy, może to kwestia wieku? Myślę, że trochę na pewno tak.

Fajny w Tidalu jest też algorytm, który sam wybiera dla nas muzykę po zakończeniu wybranej płyty, no i informuje o interesujących nas nowościach.

* Wyszukanie płyty, wyjęcie, ostrożność w obchodzeniu, odpalenie odtwarzacza CD, który kiedyś dla mojego pokolenia był czymś przełomowym, sentyment - to wszystko powoduje, że bardziej się skupiam na słuchaniu z CD(?)

Dokładnie. Tu często chodzi o rytuał i w spokoju i skupieniu odsłuchanie ulubionej plyty. Mam tak z vinylem. Tam nie ma skipowania utworów na płycie. 🙂

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/