Skocz do zawartości
IGNORED

marantz cinema 70 zawiecha i dym ...

Rekomendowane odpowiedzi

witam , koledzy mam taką zagwozdkę i nie wiem co myśleć i robić ?? , to że heos chodzi jak chce ,tidal conect jak chce ale pojawił się kolejny problem... , w czoraj podczas słuchania muzy ,,tidal,, zaczął migać tv tzn. co kilka kilkanascie sekund na chwilę czarny ekran i w pewnym momęcie zawiesiła się muza z głośników było kilku sekundowe ,,bruumm,,... i się ampli wyłączył i pokazał się lekki dym i lekki smród...   po kilku minutach go włączyłem i o dziwo niby wszystko jest ok!! muza gra tv nie miga i nie wiem co robić ??? czy go reklamować czy dalej używać ??? ,  zastanawiam się czy coś upaliło czy tylko przypaliło ??? i czemu działa ???

https://www.audiostereo.pl/topic/169990-marantz-cinema-70-zawiecha-i-dym/
9 godzin temu, duzy213 napisał:

ampli wyłączył i pokazał się lekki dym i lekki smród...   po kilku minutach go włączyłem i o dziwo niby wszystko jest ok!! muza gra tv nie miga i nie wiem co robić ??? czy go reklamować czy dalej używać ???

Ty sobie zartujesz czy piszesz na powaznie?

Juz samo włączanie ponowne po tym jak cos sie w nim spaliło to nieodpowiedzialne zachowanie, a dalsza eksploatacja to proszenie się o kłopoty.

Kojarze, ze przed marantzem miales onkyo ktory się spalił bo byly jakies problemy z kablami. Pytanie - czy aby napewno wszystkie problemy zostały usunięte przed podłączeniem nowego ampli? Bo to troche dziwne, ze w przeciągu kilku miesięcy spaliły się 2 urządzenia.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Zdecydowanie reklamować. Awaria może pójść dalej, mógł się spalić jakiś element, który obecnie jest nieużywany. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

20 godzin temu, duzy213 napisał:

może chałupy mi nie spali... mam jeszcze ponad półtora roku na reklamację ...

Sprzęt w takich przypadkach powinno się oddawać niezwłocznie do serwisu po zaobserwowaniu problemu/usterki. 

Swiadome korzystanie z urządzenia pomimo tego, ze poleciał z niego wcześniej dym to w pewnym sensie przyczynianie się do większych szkód. Gwarant w takim przypadku moze po prostu nie uznać reklamacji jesli wykaże, ze uzytkownik pomimo usterki korzystał nadal z urządzenia. Pomijam juz to, ze ryzykujesz chociazby uszkodzeniem podłączonych do amplitunera urządzeń lub głosnikow. 

Jak dla mnie to dziwne podejscie.

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Sprzęt w takich przypadkach powinno się oddawać niezwłocznie do serwisu po zaobserwowaniu problemu/usterki. 

Swiadome korzystanie z urządzenia pomimo tego, ze poleciał z niego wcześniej dym to w pewnym sensie przyczynianie się do większych szkód. Gwarant w takim przypadku moze po prostu nie uznać reklamacji jesli wykaże, ze uzytkownik pomimo usterki korzystał nadal z urządzenia. Pomijam juz to, ze ryzykujesz chociazby uszkodzeniem podłączonych do amplitunera urządzeń lub głosnikow. 

Jak dla mnie to dziwne podejscie.

wsumie to masz rację , powiem tak... zaczyna wkurw...ć mnie ten marantz...  , spakuje dziada i oddam na reklamację

koledzy dzisiaj oddałem tego marantza i koleś który go oglądał uszkodził pokrętło... , koleś totalnie mnie rozjeba  ł  wyciągnął amplituner w celu oględzin i zrobieniu zdjęć na beszczela bez żadnego zabezpieczenia postawił go pokrętłami na twardym blacie... no i dowiedziałem się że pokrętła są aluminiowe 😉 , oczywiscie zostało to opisane i ciekaw jestem jak oni do tego podejdą ?? , druga sprawa sprzedawca namawiał mnie żeby w opisie nie podawać że poszedł dym że niby to może być moja wina tzn. instalacja elektryczna...