Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Mój Velodyne ma.

Moje 2 Velodyne tez niby mają opcję zawsze włączony oraz auto. Co z tego skoro przy pierwszym ustawieniu po doslownie chwili bez basu  (albo gdy jest bardzo cichy) koncowka jest wyciszana. Wyswietlacz swieci dalej.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

11 minut temu, brewka87 napisał:

Moje 2 Velodyne tez niby mają opcję zawsze włączony oraz auto. Co z tego skoro przy pierwszym ustawieniu po doslownie chwili bez basu  (albo gdy jest bardzo cichy) koncowka jest wyciszana. Wyswietlacz swieci dalej.

to cos musi byc zepsute we wzmacniaczu suba,albo wyciszenie jest w ampli...

Ja żadko uzywam,ale jak właczę na on to może cały dzień działac i sie nie wyłącza.

Trybu auto nie lubię,bo trzeba dużego sygnału aby sie włączył.

Widzę,że masz tak jak ja eqmax12.

U mnie na on sie NIGDY nie wyłączył. {allways on]
No wiadomo,jak jest na standby to się będzie wyłaczać przy braku/niskim sygnale.
No ale to doskonale wiesz-sądząc z Twojej konfiguracji...

Z reguły wyłączam go pilotem,a gdy dłuzej nie używam wyłącznikiem głównym.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

44 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

cos musi byc zepsute we wzmacniaczu suba,albo wyciszenie jest w ampli...

Nie. Mam dwa suby i dzialają identycznie. Gdy na sub idzie słaby sygnał to dzwięk jest odcinany. Czyli mozna powiedzieć ze zaczyna grac od jakiejś konkretnej wartosci. Nie wykluczam ze to moj marantz tak podaje sygnal ale nie drązyłem tematu gdy na ampli podbiłem sygnał, a na subach ustawilem glosnośc na 5 (w skali do 80).

44 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ja żadko uzywam,ale jak właczę na on to może cały dzień działac i sie nie wyłącza.

Ale one się nie wyłączają tak jakby to bylo na auto. Wyswietlacze swiecą caly czas. Jak podkręce głosność muzyki na ampli to słyszę wyrazny moment kiedy dołączają suby. 

Musze sprawdzić oscyloskopem czy w tych wyciszonych momentach jest jakiś sygnał na wyjsciach sub w marantzu, bo moze on takie cyrki robi. Dzieje się to naprawdę na niskich poziomach glosnosci ale jest to zauwazalne.

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

7 minut temu, brewka87 napisał:

Nie. Mam dwa suby i dzialają identycznie. Gdy na sub idzie słaby sygnał to dzwięk jest odcinany. Czyli mozna powiedzieć ze zaczyna grac od jakiejś konkretnej wartosci. Nie wykluczam ze to moj marantz tak podaje sygnal ale nie drązyłem tematu gdy na ampli podbiłem sygnał, a na subach ustawilem glosnośc na 5 (w skali do 80).

Ale one się nie wyłączają tak jakby to bylo na auto. Wyswietlacze swiecą caly czas. Jak podkręce głosność muzyki na ampli to słyszę wyrazny moment kiedy dołączają suby. 

Musze sprawdzić oscyloskopem czy w tych wyciszonych momentach jest jakiś sygnał na wyjsciach sub w marantzu, bo moze on takie cyrki robi. Dzieje się to naprawdę na niskich poziomach glosnosci ale jest to zauwazalne.

Ja słucham czasami bardzo cicho,miej więcej między 10-12-czasami więcej [zalezy od żródła] w skali do 80,no ale biore z innego urządzenia sygnał...
U Ciebie wygląda to na jakąś "bramkę szumów" ,dziwne.

U mnie jak jest na AO gra cały czas,nawet na bardzo cichych poziomach głośności.

A tak z ciekawości,jak masz u siebie ustawione odcięcie basu w subach na zwrotnicy dolnoprzepustowej?
Korzystałeś kiedyś z wbudowanej w eqmax zwrotnicy górnoprzepustowej?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

12 minut temu, brewka87 napisał:

jestem pewny, ze to nie marantz.

Czy ten efekt wystepuje tez, jesli podlaczysz te suby przez wejscie glosnikowe (tak, wiem ze to tylko w stereo, bla bla bla itd, ale chodzi o stawienie "diagnozy" i zidentyfikowanie zrodla problemu)

a w tym Marantz sprawdziłbym 
ustawienia 
Kompresja dynamiki
Loudnes managment
Dynamic EQ
MOże tam coś jest ustawione...

6 minut temu, xajas napisał:

jestem pewny, ze to nie marantz.

Dziwne,u mnie ten efekt nie występuje,a mam proste stereo

25 minut temu, brewka87 napisał:

Dzieje się to naprawdę na niskich poziomach glosnosci ale jest to zauwazalne.

w trybie Direct też?

Przechwycenieobrazuekranu_2025-05-27_07-15-04.png.a8e65ac5919ced18e24800fe96865726.png

Alez tam jest rzeczy do ustawiania!
jest i limiter i inne cuda!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

coś znalazłem:
Przechwycenieobrazuekranu_2025-05-27_07-20-03.thumb.png.dbcb19b35d36ee9c81d22ac03164e1cb.png

Przechwycenieobrazuekranu_2025-05-27_07-21-31.thumb.png.9964767032793261b7197f94a625870e.png

Najprosciej sprawdzić podłaczając suba do innego wzmacniacza,albo jak @xajas mówi do wysokopoziomowego P i L.
Bo wyjście lfe,rca może mieć jakieś własne ustawienie.
Sam jestem ciekaw,czy na zwykłym wzmacniaczu tez występuje ten efekt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ja słucham czasami bardzo cicho,miej więcej między 10-12-czasami więcej [zalezy od żródła] w skali do 80,no ale biore z innego urządzenia sygnał...

Skalę do 80 mialem na mysli w subwooferach (chyba do tylu jest regulacja).

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

U Ciebie wygląda to na jakąś "bramkę szumów" ,dziwne.

Dokładnie tak to mozna określić. Ponizej pewnego poziomu sygnału dzwięk znika calkowicie i nawet po przystawieniu ucha do glosnika nie slychac cichego szumu wzmacniacza. Dopiero zwiększenie głośności pilotem od marantza sprawia ze obydwa velodyne zaskakują. Gdy muzyka gra na granicy tego zalączania słyszę jak co kilka sekund bas z subow zanika i po chwili powraca i tak w koło macieju.

20 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A tak z ciekawości,jak masz u siebie ustawione odcięcie basu w subach na zwrotnicy dolnoprzepustowej?
Korzystałeś kiedyś z wbudowanej w eqmax zwrotnicy górnoprzepustowej?

Teraz mam na Velodyne full, czyli puszcza wszystko co dochodzi do suba, a odcinka jest w ampli.

Kiedyś korzystałem z wbudowanej zwrotki wlasnie jak miałem suby podpięte wysokopoziomowo do wzmacniacza stereo (zanim kupiłem ampli marantza)

17 minut temu, xajas napisał:

Czy ten efekt wystepuje tez, jesli podlaczysz te suby przez wejscie glosnikowe

Miałem kilka lat temu tak podlączone wlasnie wysokopoziomowo i nie slyszalem wtedy tego efektu ale wtedy występował delikatny brum sieciowy (gdzies sie robiła pętla zasilania).

Byc moze ten jednostajny cichy przydzwięk 50Hz sprawiał ze sie nie wyciszało do zera.

Wtedy tez korzystałem z "always on" bo na auto czasem sie suby nie wybudzały na malych głosnosciach.

16 minut temu, Pseudodrummer napisał:

a w tym Marantz sprawdziłbym 
ustawienia 
Kompresja dynamiki
Loudnes managment
Dynamic EQ
MOże tam coś jest ustawione...

Ja z automatu wyłączam te wodotryski ale moze faktycznie cos jest na rzeczy. Mogę w sumie na suba podać sygnał z generatora sinusa o regulowanej amplitudzie ktory mam wbudowany w oscyloskop.

Teraz jestem w pracy wiec ewentualne testy wieczorem

Dzieki Panowie za pomysły. 

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Miałem kilka lat temu tak podlączone wlasnie wysokopoziomowo i nie slyszalem wtedy tego efektu ale wtedy występował delikatny brum sieciowy (gdzies sie robiła pętla zasilania).

Pętla sie może robić.U mnie kiedys tez się pętla robiła na starej końcówce,jak podłączałem przez w.p.

Ale jak ten efekt nie wystepował na wysokopoziomowym podłączeniu-pogrzebałbym w ustawieniach suba w Marantzu.
Doczytałem ,że ma byc LFE+Main-tak jest ustawione?
Zresztą,co będe mówił,jak nie mam Marantza i nie sprawdzę.
🙂

6 minut temu, brewka87 napisał:

Kiedyś korzystałem z wbudowanej zwrotki

Pytałem,bo tam sa LPF oraz HPF...

1 minutę temu, Duber napisał:

Dając na ON dzieje sie co kolega brewka87 prędzej pisal. 

Mam taki sam sub i nic takiego sie nie dzieje.
Gra cały czas.

Panowie zachęciliscie mnie do dalszego zgłębienia problemu. Ale to nie w tej chwili bo jestem w pracy 🙂

Ale problem istnieje bo temat znany. Wielu to ma próbowało to zniwelować i nic. Tylko nie piszcie ze ci wszyscy to gamonie. Kwestia oprogramowania zapewne i tyle. 

9 minut temu, Duber napisał:

Ale problem istnieje bo temat znany. Wielu to ma próbowało to zniwelować i nic. Tylko nie piszcie ze ci wszyscy to gamonie. Kwestia oprogramowania zapewne i tyle. 

mam Velodyne od 2 lat,sledze wiadomości,nic o tym nie słyszałem.

U mnie działa prawidłowo.
Planuję zmiane na nastepny velodyne.

Ja drążę temat długo i napotkałem wiele wpisów o tym. Wielu się poddało. Ustawienia różne, zmiany kabli itp i dalej przechodzi w spoczynek aż...

Dlatego chcę tego uniknąć stąd temat. 

4 minuty temu, Duber napisał:

Ja drążę temat długo i napotkałem wiele wpisów o tym. Wielu się poddało. Ustawienia różne, zmiany kabli itp i dalej przechodzi w spoczynek aż...

Dlatego chcę tego uniknąć stąd temat. 

podaj prosze jakiegos linka o takich problemach w velodyne

Nie chodzi mi o konkretną markę a o problem. Wiem że najwięcej z tym maja roboty Na grupach BW. Nie mam dojścia do kompa a na fonie szukać ciężko zwlasza jak wenfron na ręce.

• Pokaż nowe odpowiedzi