Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli nadchodzi czas na ulepszenie nagłośnienia w aucie. Domowy system mam na całkiem porządnym poziomie, więc pomyślałem, że warto było by i system na czterech kółkach także usprawnić. Na razie grają głośniki fabryczne wspomagane radiem JVC KD-DB97BT. Ma ono dość rozbudowany dsp. Pomieszałem trochę w ustawieniach, dzięki czemu gra to na w miarę satysfakcjonującym poziomie, jednak brakuje przede wszystkim mocy, szczególnie w niskich rejestrach.

Niestety w car audio nie mam żadnego doświadczenia,wiem  jedynie tyle, co udało mi się przyswoić na forach. Jednak mam wrażenie, że jedynymi parametrami, na których skupiają się forumowicze, są waty i decybele. Czyżby jakość nie miała znaczenia? Ze skąpych informacji o tym jak poszczególne klocki graja, moją uwagę zwróciła firma Eton. Zestaw wzmacniacz MA2 plus głośniki Pro16+ wygląda zachęcająco. Może była by szansa obyć sie bez suba? Jakiś Rockford, albo Rainbow? Chyba że w cenie około 2,5 tys można wybrać cos ciekawszego, grającego raczej po neutralnej stronie. 

Zapomniałem o pacjencie. Przeszczep będzie wykonany na Citroenie C2. Chętnie poznam Wasze sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/170074-nast%C4%99pny-krok/

Wszystkie elementy Etona, ktore wybrales sa super. Mialem podobne/porownywalne w 3 autach.

https://www.just-a-photo.com/foto/Werkzeuge/Prolo-Polo/index.html

https://www.just-a-photo.com/foto/Werkzeuge/W210/index.html

https://www.just-a-photo.com/foto/Werkzeuge/W210/index.html

Ale…

Primo.
Pamietaj, ze na zakupie tych elementow sie nie konczy.
Aby te pro16+ mogly w pelni pokazac swoj potencjal, krytyczny jest solidny montaz niskotonowych w drzwiach. Przykrecenie ich do plastku/pokrycia drzwi zredukuje ich jakosc.

Secundo.
Prawdziwy „game changer“ to Subwoofer!!!

Dlatego pomysl od poczatku o rozwiazaniu typu
Jedna koncowka stereo dla tych powyzszych Etonow pro16+ i do tego jeden monoblok dla dodatkowego subwoofera. Wystarczy zamkniety 8“ albo jesli masz miejsce 10“

Jesli kasa odgrywa role, to zamiast serii ma wzmacniaczy (np ma2 + ma1) mozesz siegnac do tanszych (pa2 +pa1)

Mozesz tez zaczac na opak. Zaczac od subwoofera czyli od ma1 albo pa1 i zobaczysz czy to rozwiaze problem i zaoszczedzi uciazliwy montaz tych niskotonowych.

Czasami wlascciwe strojenie fabrycznych glosnikow przez DSP plus dobry subwoofer jest wystarczajace. A jesli nie, to zawsze mozesz je uzupelnic o te pro16+

Mozesz tez poszukac 3 -kanalowej koncowki. (Czyli 2.1)

O montażu pamiętam. Powoli wygłuszam całe auto. Na razie mam zrobiony tył, został przód, łącznie z drzwiami. 

Przyznaję, że zastanawialem się właśnie najpierw  nad subem. W bagażniku zmieścił by się kilkunastolitrowy. Może też Etona? Tylko który? Fura niewielka,  to i zapotrzebowanie na moc nieduże. Tym bardziej, że wystarczy jako uzupełnienie pasma, bez dominacji. Mam trochę płyt osb 25 mm, można by coś z tego zrobić.

Czy seria Pa jest dużo gorsza, oprócz mniejszej mocy i skromniejszych filtrów? 

O montażu pamiętam. Powoli wygłuszam całe auto. Na razie mam zrobiony tył, został przód, łącznie z drzwiami. 
Przyznaję, że zastanawialem się właśnie najpierw  nad subem. W bagażniku zmieścił by się kilkunastolitrowy. Może też Etona? Tylko który? Fura niewielka,  to i zapotrzebowanie na moc nieduże. Tym bardziej, że wystarczy jako uzupełnienie pasma, bez dominacji. Mam trochę płyt osb 25 mm, można by coś z tego zrobić.
Czy seria Pa jest dużo gorsza, oprócz mniejszej mocy i skromniejszych filtrów? 

Dobre przetworniki 8“ grajace w bardzo obudowie zamknietej z mala pojemnoscia robi JL Audio i ARC Audio

Obydwa podaja minimalne wymiary obudow zamknietych

Przejrzałem relacje z prac, niestety głównie rysunki, bo mój niemiecki jest poziomu 0. Sporo solidnej roboty. Zwraca uwagę ciekawe wykończenie ,,kulek" dla wysokotonowych i sub jako stolik dla kanapy.

Opublikowano (edytowane)

Kurierzy nie są specjalnie drodzy. Trzy drogi to było by coś, tylko jak to upchnąć w Cytrynce? Sprzęt audio byłby więcej warty od niej 😎

Edytowane przez Seb1
  • 2 tygodnie później...

Czy ktoś może wie, czy będzie jakaś różnica w jakości dźwięku przy podłączeniu wzmacniacza stereo do suba 2x2 omy zamiast jednokanałowego? Oczywiście przy założeniu, że są tej samej klasy i mocy.

Czy wzmacniacze stereo tej samej klasy maja wystarczajaca moc do napedzania sibwoofera (nie sa do tego koncypowane)?
Przewaznie wzmacniacze mono dla subwooferow maja wieksza moc niz stereo.

Czy wzmacniacze stereo znosza 2 Ohmy?

Patrząc na wzmacniacze Etona, mamy:

-MA2 2x310 W  przy 2 omach i 2x190 W przy 4 omach lub 1x640 W przy 4 omach

-MA1 mamy 1x1120 W  przy 2 omach i 1x690 W przy 4 omach.

MA2 jest tańszy o około 400 zł, a przy napędzaniu małego suba, np Eton  MW8 (2x250W 2 omy) wydaje się, że powinien być wystarczający. Chyba, że od razu iść na całość i zamontować MA6, gdzie w mostku jest 3x450 W przy 4 omach, dzięki czemu mamy załatwiony napęd dla przodu i suba w jednym pudełku.

Parząc dalej na katalogowe dane, można zauważyć, że MA1 ma dwukrotną przewagę we współczynniku tłumienia, więc teoretycznie będzie lepiej panował nad głośnikiem.

Czyli moc nie odgrywa roli i nie jest problemem.
Sprawdz jeszcze, czy wszystkie umozliwiaja dobor odpowiednich czestotliwosci filtrow gorno- i dolnoprzepustowych dla poszczegolnych torow.

Czyli tor subloofera gdzies w okolicach ponizej 80Hz, a fronty powyzej 80Hz