Skocz do zawartości
IGNORED

Następny krok

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli nadchodzi czas na ulepszenie nagłośnienia w aucie. Domowy system mam na całkiem porządnym poziomie, więc pomyślałem, że warto było by i system na czterech kółkach także usprawnić. Na razie grają głośniki fabryczne wspomagane radiem JVC KD-DB97BT. Ma ono dość rozbudowany dsp. Pomieszałem trochę w ustawieniach, dzięki czemu gra to na w miarę satysfakcjonującym poziomie, jednak brakuje przede wszystkim mocy, szczególnie w niskich rejestrach.

Niestety w car audio nie mam żadnego doświadczenia,wiem  jedynie tyle, co udało mi się przyswoić na forach. Jednak mam wrażenie, że jedynymi parametrami, na których skupiają się forumowicze, są waty i decybele. Czyżby jakość nie miała znaczenia? Ze skąpych informacji o tym jak poszczególne klocki graja, moją uwagę zwróciła firma Eton. Zestaw wzmacniacz MA2 plus głośniki Pro16+ wygląda zachęcająco. Może była by szansa obyć sie bez suba? Jakiś Rockford, albo Rainbow? Chyba że w cenie około 2,5 tys można wybrać cos ciekawszego, grającego raczej po neutralnej stronie. 

Zapomniałem o pacjencie. Przeszczep będzie wykonany na Citroenie C2. Chętnie poznam Wasze sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/170074-nast%C4%99pny-krok/

Wszystkie elementy Etona, ktore wybrales sa super. Mialem podobne/porownywalne w 3 autach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale…

Primo.
Pamietaj, ze na zakupie tych elementow sie nie konczy.
Aby te pro16+ mogly w pelni pokazac swoj potencjal, krytyczny jest solidny montaz niskotonowych w drzwiach. Przykrecenie ich do plastku/pokrycia drzwi zredukuje ich jakosc.

Secundo.
Prawdziwy „game changer“ to Subwoofer!!!

Dlatego pomysl od poczatku o rozwiazaniu typu
Jedna koncowka stereo dla tych powyzszych Etonow pro16+ i do tego jeden monoblok dla dodatkowego subwoofera. Wystarczy zamkniety 8“ albo jesli masz miejsce 10“

Jesli kasa odgrywa role, to zamiast serii ma wzmacniaczy (np ma2 + ma1) mozesz siegnac do tanszych (pa2 +pa1)

Mozesz tez zaczac na opak. Zaczac od subwoofera czyli od ma1 albo pa1 i zobaczysz czy to rozwiaze problem i zaoszczedzi uciazliwy montaz tych niskotonowych.

Czasami wlascciwe strojenie fabrycznych glosnikow przez DSP plus dobry subwoofer jest wystarczajace. A jesli nie, to zawsze mozesz je uzupelnic o te pro16+

Mozesz tez poszukac 3 -kanalowej koncowki. (Czyli 2.1)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O montażu pamiętam. Powoli wygłuszam całe auto. Na razie mam zrobiony tył, został przód, łącznie z drzwiami. 

Przyznaję, że zastanawialem się właśnie najpierw  nad subem. W bagażniku zmieścił by się kilkunastolitrowy. Może też Etona? Tylko który? Fura niewielka,  to i zapotrzebowanie na moc nieduże. Tym bardziej, że wystarczy jako uzupełnienie pasma, bez dominacji. Mam trochę płyt osb 25 mm, można by coś z tego zrobić.

Czy seria Pa jest dużo gorsza, oprócz mniejszej mocy i skromniejszych filtrów? 

O montażu pamiętam. Powoli wygłuszam całe auto. Na razie mam zrobiony tył, został przód, łącznie z drzwiami. 
Przyznaję, że zastanawialem się właśnie najpierw  nad subem. W bagażniku zmieścił by się kilkunastolitrowy. Może też Etona? Tylko który? Fura niewielka,  to i zapotrzebowanie na moc nieduże. Tym bardziej, że wystarczy jako uzupełnienie pasma, bez dominacji. Mam trochę płyt osb 25 mm, można by coś z tego zrobić.
Czy seria Pa jest dużo gorsza, oprócz mniejszej mocy i skromniejszych filtrów? 

Dobre przetworniki 8“ grajace w bardzo obudowie zamknietej z mala pojemnoscia robi JL Audio i ARC Audio

Obydwa podaja minimalne wymiary obudow zamknietych