Skocz do zawartości
IGNORED

Top Hi-Fi, eltaxy i ... Rubicony

t271828

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz sa tu dwa watki na temat promocji w Top Hifi i eltaxow summit oferowanych w tymze sklepie wiec napisze kilka slow od siebie - moze komus przyda sie to co napisze tym bardziej ze pisze z pozycji kompletnego

laika.

Zwabiony oferta na otwarcie nowego salonu pojechalem zakupic Marantza 4500 z kompletem 6.0 glosnikow Eltax summit. Najpierw jednak postanowilem wstapic do innego salonu posluchac Kody av 707 co juz dawno chcialem uczynic ale jakos zawsze brakowalo czasu. NIe powiem graly przyjemnie ale poniewaz chcialem slyszec je

z tym zestawem z ktorym ewentualnie bym je kupowal (av 505 + dvd 700) wiec niestety troche zrazilem sie

do ostatniego z wyzej wymienionych urzadzen - to dvd po prostu bylo padniete tzn. wyraznie "zaciagalo" co

spowodowalo ze po pierwsze zrazilem sie troche do elektroniki Kody a po drugie nie mozna bylo porzadnie posluchac tych 707. Sprzedawca zaproponowal mi jeszcze zestaw Pioneera 514 z dv 470 i Rubiconami rp 16.

Roznica byla piorunujaca - nie musze dodawac ze na korzysc Rubicona (tyle tylko ze zestaw ten wychodzi juz blisko 3 tys). No nic ide do TopHiFi. Najpierw dowiaduje sie ze Marantzow juz zabraklo. No nic w takim razie prosze o podlaczenie Yamahy 350 + eltax discovery. Slucham i uszom nie wierze - ponizej wszelkiej krytyki - rozumiem ze za 2 tys nie mozna wymac cudow ale to zagralo dwie klasy nizej niz te Kody. Sprzedawca proponuje nam jeszcze te summity - summity zagraly jakies 10 % lepiej niz discovery ale w dalszym ciagu beznadziejnie - nie wiem czy to wina elektroniki czy kolumn ale wlasnych pieniedzy bym na te pudla nie wydal.

W ogole sprzedawca byl jakis dziwny najpierw do odsluchu bez pytania wlaczyl swoja plyte na ktorej nie mozna bylo nic ocenic, potem okazalo sie ze w amplitunerze basy byly mocno podbite a slyszac o pulapie 3 tys mowil

tylko yamaha (ewentualnie 450) i eltax. Ogolnie wrazenie nie za bardzo. Wrocilem wiec i po dalszych negocjacjach kupilem te Rubicony + Pioneera. Na dzien dzisiejszy jestem bardzo zadowolony ale pewnie jak poslucham tego z miesiac to dojde do wniosku ze chcialbym cos lepszego.

P.S. 1 Moze to dziwnie zabrzmi ale w sumie ciesze sie ze zabraklo tych Marantzow bo pewnie bym go kupil

razem z tymi slabymi Summitami i zestaw w sumie brzmial by o wiele gorzej niz ten ktory kupilem a amplituner

najzwyczajniej w swiecie by sie marnowal.

P.S. 2 Gdzies czytalem opinie ze Yamaha 350 + discovery to lepszy zestaw niz Marantz + summit bo w tym

drugim sa dziwne glosniki. Odpowiem tak w tym drugim zestawie jest elektronika lepsza o 3 klasy i glosniki

lepsze o pol klasy wiec namawianie kogos do zakupu tej 350 jest po prostu smieszne.

Pozdr. wszystkich ktorzy dotrwali do konca tego przydlugiego postu

https://www.audiostereo.pl/topic/17100-top-hi-fi-eltaxy-i-rubicony/

Odsłuch w sklepach przy dokonywaniu wyboru może okazać sie czasem bardzo mylny a wiem to z własnego doswiadczenia. Sprzęt który zostaje wyjety z podełka np amplituner zostaje podłączony do zasilania i ustawia sie podstawowe parametry typu 'quick setup" i w zależnosci od marki sprzęt zaczyna grać. I tu zaczyna sie problem a mianowicie moj VSX 714 po podłaczeniu w domu i szybkim ustawieniu podstawowych parametrów grał tak jak by miał spalone końcówki mocy. Dzwiek bardzo przyciszony i prawie zero basu. Trzeba było urzyc zaawansowanych ustawień urzywajac pilota zaczynajac od okreslenia wielkosci głosnikow po poziomy głośności kazdego z nich itd. Suma sumarum sprzet dopiero po takich ustawieniach "rozwiną skrzydła".

Pisze o tym dlatego ze niemiales własciwie (chyba) na tyle dobrych warunkow zeby kazdy sprzet (oprocz glosnikow) ustawić najbardziej optymalnie do odsłuchiwania i mogły zaistniec duże rozbierzności w jakosci dzwieku miedzy amplitunerami. Jak by sie mogło okazac Marantz gra łby pewnie najlepiej gdyby go troche poustawiac urzywajac do tego odpowiednich funkcji czego w sklepach raczej żadko uczyniają. Co innego gdybys porownywał same głośniki do tego samego wzmacniacza.

To były moje wrazenia po chodzeniu po sklepach i tzw "odsłuchiwaniu" i jesli zakupiles VSX 514 i Rubikony (?) to powinienes byc zadowolny z dzwieku...

t271828 ! Nie masz co się rozwodzić bo tu i tak Ci nikt nie odpowie. Jakoś mam dziwne wrazenie, że na tym forum wszyscy się znają na wszytskim ale tylko i wyłącznie z górnej półeczki. Bo przecież cena mówi sama za siebie. Jak kolumny kosztują ponad 5 tys a amplik koło 3 tysiaków to przeca musi grać najlepiej co nie?! Czytałem dość dużo wątków i zaledwie parę komentarzy było moim zdaniem obiektywnych. A reszta to coś w stylu 'Kup Yamahę, Kup B&W, Kup JBL, Onę sa najlepsze (=najdroższe)

Ja się już pogodziłem że nikt nic nie wie na temat nowych eltaxów. A przecież "audiofile z powołania" chyba powinni być obeznani w temacie i chociażby z czystej ciekawości zobaczyć "co jest grane" prawda?

To tyle mojego "laikowskiego" komentarza.

Acha. Co do Marantza to gra cholernie przyzwoicie i za te pieniądze był wart kupienia. O tym też nikt oprocz mnie nie wspomniał. Choć przypuszczam że niejeden walduś zamiast coś odpisać pytającym to sam poleciał do sklepu i kupił. Dlatego zabrakło. Heheheh. Samo życie. A Summity też są ok i zapewne za jakiś czas się o tym przekonasz jak się staną trochę bardziej popularne. To w końcu nowość. Pewnii lepsze też niz kody.

Ale to pozostawiam w kwestii Twoich subiektywnych odczuć. Kazdy ma inne.

Na tym forum jak CI już powiedziąłem jest wiele bynajmniej "nie audiofili" ale każdy nie wiedzieć czemu odradza innym jakiś sprzęt bo sam taki ma albo tylko takiego miał okazję słuchać. W kwestii discovery zerknij do zakładki z opiniami i poczytasz sobie co piszą o nich "audiofile" z tego forum.

Tak że wszyscy czytający i forum i literaturę piękną "Nie zawsze wierzcie w mędrca szkiełko i oko...!"

tak "laickie" Jeśli to Cię denerwuje i jest ważne.

Bo czytając niektóre esseje to wydaje mi się że nie aż tak bardzo...

Chociażby powyżej: "urzyć, urzywając, niemiałes, rozbierznosci, gra lby, żadko"

A może tego po prostu nie zauważyłeś?

Ale spoko.

Przynajmniej dla mnie bo ja od znawców "elektorniki" nie wymagam dobrej znajomosci ortografii tylko tego co powinni wiedzieć. Więc się nie czepiam.

Dzięki! Chyba tylko Ty się zgadzasz ;)

A przy okazji. 3.14-ter szukałem ale nie znalazłem Twojej wypowiedzi nt. tych eltaxów, oprócz tego że "na samych klockach jesteś 8stów do tyłu" Co miałeś na myśli. Masz taki zestaw? A moze słuchałeś też tego?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Także miałem problem z wyborem kd.Moja granica na kd to była 3-4tys.Chodziłem po sklepach, a z kazdym nabierałem nowych doświadczeń.W top-hifi jak sprzedawca usłyszał że jestem zainteresowany harmanem i potrzebuje do niego kolumn oznajmił że to największy złom i na rynku licza się tylko 2 firmy produkujące amplitunery:marantz i yamaha.HMMM moja odpowiedz bo chyba to tylko sprzedajecie????(z klasy niższej-średniej.I cisza.To samo w avansie w którym zachwalano Harmana a oczywiście yamaha,pioneer,marantz to szit.To wszystko przebolałem.Dopiero sie zaczeło gdy sprzedawca podłączył harmana z kolumnami kody???

Totalna porażka, lecz sprzedawca sugerował zę jest super i nic w tej cenie nie kupie lepszego.Po całych dniach wędrówek po sklepach i salonach sprzedaży doszłem do jednego wniosku.Promocja nie dokońca jest promocją, jak macie zamiar kupić coś dobrego to nie polecam promocji ani super wyprzedaży które siegają czasami 50 %.

Zakup skończyłem na HK avr 2550 + HK dvd 25 i do tego kolumny technics sc-b200+sc-b 100 +yamaha c 200 + JBL XTI 20.Zmieściłem sie w kwocie 4 tys i starczyło na dobry kabelek :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.