Skocz do zawartości
IGNORED

V.A.L E10 + słuchawki( jakie? )

kamil

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwole sobie watpic o mozliwosci zamieniania takych lamp dowolnie. Z opisu wynika:

6922EHG (ECC88)

Electro Harmonix

Podwójna trioda o średnim wzmocnieniu. Wersja z pozłacanymi nóżkami. Bardzo często wykorzystywana w przedwzmacniaczach oraz stopniach wejściowych. Wzmocnienie 33. Cokół novalowy.

2AX7EH (ECC83) Electro Harmonix

Podwójna trioda o dużym wzmocnieniu. Bardzo szeroki zakres zastosowań - stopnie wejściowe i sterujące, inwertery fazy, bufory wyjściowe. Wzmocnienie 100. Cokół novalowy. Rekomendacja do gitar.

Tak sobie rozumuje, bo niebardzo sie na lampach znam, ze gdyby lampa chinska byla odpowiednikiem ECC83, to wymiana na ECC88 musiala by spowodowac zdecydowane obnizenie wzmocnienia signalu. Jednak nie jest to faktem, poniewaz akuratnie to moge dokladnie sprawdzic. Gra tak samo gloszno.

Jeszcze za High Fidelity:

"Na górze wyeksponowano lampę 12AX7 (chińską - na zdjęciach z lampą Sovteka), za którą widać czarny kubek transformatora. "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pogooglowalem troche i nabylem wrazenie, ze lampy 6N... sa lampy wymagajace gdzies 6V i 12AX7 wymagaja 12V.

Kilka tuningowanych sprzetow wymagalo "to rewire for 12V".

Moja chinska lampa ma napis 6N2-T.

"The driver tubes and preamp tubes were 6N1 and 6N2, both using the same pinouts as the 12AU7, 12AX7 tubes except 6 volt filaments. This limits the available tubes to try in this amp, so I first rewired the preamp socket to 12 volt. This wasn't too difficult, and I purchased two JJ Tesla 12AX7's to try in it."

Nawet dotarlem do obrazka takiej przerobki:

Ukryta Zawartość

Odnosze wiec wrazenie, ze napis na plytce sluzy do ulatwienia przerobky VALa (moze jest tam co zlutowac i co uziemnic...) w wypadku zamontowania lampy 12AX7 - prosta wymiana jednak niezadziala. Przynajmniej w tej wersji, ktora ja posiadam.

Ukryta Zawartość

Zagladnelem do srodka a mam wrecz pewnosc. Napisy sa 12AX7 jak i 6N2 i sa przy kontaktach do lutowania dla jednej lub drugiej wersji.

Buszujac w sieci dowiedzialem sie, ze 12ky - sa chyba ogolniej dostepne i w wiekszej ilosci wersji, co sprzyja experimentom.

Czekam wiec na kogos, kto sprobuje 12AX7 - te w ofercie rcm rekomendowane sa do HiEndowych aplikacji - choc generalnie sa tansze od 6922.

I dla calkowitego zamiszania - oznaczenia lamp w USA, Europi, Chinach i Rosji:

Ukryta Zawartość

6N2 wiec powinienien byc odpowiednik ECC 41.... odpowiednikiem ECC88 bylby 6N23? Czy moze T po chinsku juz trojke oznacza?

Troche mnie ciekawi, ze instrukcja w angielskochinsczyznie nic na temat owych zlutowan lub lamp niemowi.

Najwazniejsze, ze gra i gra dobrze.

Ukryta Zawartość

Też czekam na potwierdzenie odnośnie lamp ECC88, ponieważ mam kilka telefunkenów i jesli wymagają innego prądu to mogą "pograć" parę godzin i po ptokach, a cena nie jest mała.

ECC 88 lub rosyjska 6992 u mnie gra bez przerwy od godziny 13tej - podaje fotograficzny dowod.

Na zdjeciu widac, ze jest tam nie tylko napis 12AX... lecz i 6N2. Jezeli zlutowane sa zworky wzdluz napisu 6N2 - to ECC88 zadziala i u ciebie bez problemow.

Ukryta Zawartość

post-7530-100003413 1170274577_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IvanM

Jestem po testach paru lamp w VAL-u i moja ocena jest następująca

- najlepsza JJ 803S

- niezła JJ 83

- może być MESA 12AX7

- raczej nieporozumienie SVETLANA 12AX7

VAL grał z Grado SR60 + Marantz CD6000, wszystkie lampy tak samo długo miały okazję się "pogrzać", odsłuch dokonywany przy tym samym poziomie głośności, do odsłuchu wykorzystałem po parę utworów z jednej i tej samej płyty.

Oczywiście zaznaczam, że jest to moja ocena i ktoś inny mógłby mieć inne wrażenia.

Co więcej powiem, że oryginalnie dołączoną lampę uważam za ...pomyłkę i uważam, że należy ją traktować bardziej jako "ciekawostkę".

Przy stosowaniu w/w lamp należy tylko pamiętać o zrobieniu zworki na 12AX7 co jest odpowiednio oznakowane na płytce.

A więc zagadka rozwiązana.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

wpisz w polskie szukanie w google i znajdziesz dwa sklepy. Jeden to chyba VOICE. Bedzie tam dużo taniej.

Przeznaczenie tych lamp na tych witrynach jest do wzmaków i efektów gitarowych. Ja swoje kupowałem w USA, ale 803 to 803

Pzdr

Czym się różnią te trzy lampy: JJ E88CC, JJ 803, JJ 803S ?

Zwróćcie uwagę na test w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie wśród czterech testowanych lamp najlepszy był Mullard E88CC, po nim Sovtek 6922, dalej JAN/Philips 6922, a najgorszą JJ E88CC. Ciekawe gdzie tu miejsce na Electro Harmonix (a tak nawiasem mówiąc, czy wie ktoś co to za firma?).

-> IvanM - starałem się przewertować cały wątek, ale chyba ślepy jestem ;-). Chciałem tylko wiedzieć do czego odnosisz E10 w skali bezwzględnej, twierdząc, że "supermegawarto": czy do jakiegoś wzmacniacza słuchawkowego, czy do wznacniacza wbudowanego w CD (i jaki CD, bo to istotne dla porównania).

Ukryta Zawartość

MrBean

Ivan Ci po prostu mówi, że miło mu się słucha muzyki na tym wzmacniaczu, mówi Ci jak meloman, człowiek delektujący się dzwiękiem, a Ty go męczysz z punktu audiofila przerzucacza testera :-)

Męczę bo jestem na 99% zdecydowany na kupno tej zabawki, ale żeby dodać brakujący 1% chaciałem wiedzieć, czy osiągnę postęp w porównaniu do wzmacniacza w CD. Jeśli tak, to mam ten 1%. Wzgląd praktyczny. It's all...

Napisalem wyzej, ze porownywalem z Rega i czyms, co juz niepamietam.

Nieslucham muzyki dla przyjemnosci czesto na sluchawkach. Jednak czasami montuje w domu po nocach wideo lub mniejsze reklamy radiowe i ukladam muzyke z samplowanych klockow. Z tego powodu mam i w domu HD 600. Reklamy musia brzmiec poprawnie - jednak to nie sa nagrania audiofilskie - i brzmiec musza w najmniejszym tv lub boombooxie. Wysjcie z miksera Behringer mnie zadowala.

Jezeli jednak podlaczam w nocy sluchawky do wzmaczniacza, by ogladnac cos z satelity analogowej, to mnie szlak trafia, bo cicho ustawic sie wogole nieda. Dzwiek jest do tego jak z wlaczonym loudness. A wiec poszukiwalem cos, z rozsadna regulacja glosznosci i bardziej neutralnym brzmieniem.

Rega jest male plastikowe pudelko o cenie okolo 900zl (jezeli sie niemyle) i choc brakowalo basu, to wysokie na HD 600 byli jak na moj gust mocno podbite. Calosci brakowalo dynamiky - wykopu. Nawet Rammstein brzmial jak usypianka z szelestem. Oczywiscie to jest opis przesadzony - jednak niestwarzalo mi takie cos przyjemnosc. Pozatym ten plastik... ja niewiem, dla czego niektore firmy sie tak upieraja, ze wyglad jest niewazny.

V.A.L. natomiast jest sliczniutki. Ma oryginalny design i jedyny minus czuje w wylaczniku zasilania od tylu - co zmusza do odpowiedniego miejsca otoczenia. Glosznosc da sie - jak juz wielerazy pisalem ustawiac bardzo delikatnie nawet na najnizszych poziomach i caly czas jest bardzo symetrycznie. Bardzo mi sie spodobalo (bo myszlalem juz, ze jestem na jedno ucho gluchy) polozenie srodka sceny stereo. Wzmaczniac gra mi o wlos wlewo. Drugi gra tez deeeelikatnie wlewo. A VAL jest tam, gdzie ma byc.

W dzwieku nic mi nieprzeszkadza a niemeczy mnie jak wyjscie ze wzmaczniacza lub z regi.

Niemam natomiast porownania z jakimikolwiek hiendowymi wzmaczniaczami sluchawkowymi za tysiace złotych - i niekoniecznie jestem przekonany, ze jest mi takie cos do zycia wogole potrzebne.

A wiec podsumuwujac - V.A.L. za 500 zl brutto rozwiazal moj problem z cichym sluchaniem i efektem Loudness na wzmaczniaczu. Biorac pod uwge, ze ladnie do tego wyglada - to uwazam, ze inwestycja byla oplacalna. Nieznalazlem niczego w podobnej cenie o podobnych wlaorach. Wystarczy?

>>MrBean

Jakoś w tym tescie zapomniano o Telefunkenie. Para tych lamp w dobrym stanie, w secondhend chodzi po 800,-PLN i raczej ich brak za te pieniądze, nie mówiąc już o ich ECC802 za $600-$800 za parę. Pozostałe wymienione lampy, z wyjątkiem Mullard, to sredniaczki. E Harminix to rosyjska dobra lampa stosowana przez Manley-a.

JJ z kolei ma różne partie. Nie sa to wiadomosci wynikające z moich doswiadczeń, ale wyczytane na różnych stronach www. Nausznie przekonałem się tylko na JJ 300B, kiedy kupiłem do wzmaka by wymienić ShuGuangi. To był moment, jak mówiono o żółwiu, który uciekł z ZOO. JJ poszły do "kosza". Tych chińczyków bym tak nie skreślał, w końcu Full Music są tez robione w chinach i kto wie, czy nie przez tą samą fabrykę

I jescze o wzmakach słuchawkowych made in china. Jest tego kupa i to na 4 czy 6 lampach. Prąd i kolor do wyboru. Cena $100-$180. Tylko koszt przesyłki ~$100 + cło i VAT( bo tego nie da sie pominąć) powstrzymuje mnie od ich wypróbowania

Pzdr

PS A ten niżej wygląda takby był robiony przez moją firmę z filią w chinach

VAN SONIC :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> vanvideo

Pozwól, że powtórzę pytanie kierując je do Ciebie, bo zdaje sie łapiesz różnicę między JJ E88CC, JJ 803, JJ 803S.

-> Elberoth

Cieszę się, że dla Ciebie "zagadka rozwiązana", ale ja nie kumam: IvanM mówi, że używa ECC 88 lub 6992, zafop ma/miał wetknięte JJ 803S / JJ 83 / 12AX7. Każdy z nich mówi prawdę o tym samym urządzeniu. Czy zatem są dwa warianty E10, czy po prostu - obojętnie czy wetkniesz ECC 88, czy ECC 83, to gra bez problemu?

Gość _harry

(Konto usunięte)

od wczoraj mam przyjemnosc bawic sie nowiutkim wzmacniaczem VAL E10.

moze komus przydadza sie uwagi jakie nasunely mi sie podczas parogodzinnego odsluchu.

na razie urzadzenie dziala jako preamp do GC - nie mam po prostu sluchawek ktore warto by bylo podlaczac - zakup w najblizszym czasie.

po rozpakowaniu urzadzenia (porzadne pudlo calkowicie wypelnione sciasla gabka z wycietymi otworami na urzadzenie) rzuca sie w oczy ze... nie jest takie duze jak opisuja to na allegro ;-) (315 x 215 x 155 mm) - w zadnym wypadku nie ma dlugosci 315 mm!!! moim zdaniem wymiary sa ok. 120x120x250mmm - nie mierzylem dokladnie a jestem teraz poza domem.

opakowanie jest solidne - nie powinnismy sie obawiac wysylkowego zakupu.

mam uwagi co do jakosci montazu urzadzenia - plytka drukowana jest prawdopodobnie lekko "skoszona" - podstawka lampy nie jest umieszczona idealnie centrycznie w swoim otworze, gniazdo sluchawek i przelacznik wejsc nie sa tez symetrycznie - minimalnie ale jednak.

zaufanie wzbudza solidny, gruby kabel polaczeniowy

pierwsze proby przekrecenia potencjometru nie wypadly zachecajaco - potek w jednym miejscu "haczyl". po kilku ruchach nabral oglady i teraz jest OK.

przelacznik wejsc - bardzo fajny rygielek, chodzi super i nie slychac w glosnikach zadnego pukniecia podczas przelaczania.

co do "pukniecia" nalezy najpierw wlaczac E10 a potem wzmacniacz - inaczej jest nieprzyjemny "strzal" w glosnikach

nie mam wielkiego doswiadczenia w lampach ale z poprzedniach wpisow wynika ze jest tam lampa okreslonego typu, (na ten moment mniejsza o to jaka) - pytanie z mojej strony - po czym to koledzy poznali ??? u mnie jest lampa NO NAME w pelnym slowa znaczeniu - czyli bez zadnego napisu... ;-)) albo jestem slepy... a podkreslam ze ogladalem uwaznie...

bylbym wdzieczny za pomoc w tej materii.

teraz troszke o odsluchu - urzadzenie gralo okolo 5 godzin

nie wiem czy poalczenie GC z e10 to dobry pomysl ale spobowac nie zaszkodzi.

efekt jest troszke dziwny: poszczegolne instrumenty sa bardziej wyeksponowane i selektywne - wiecej powietrza miedzy nimi jednoczesnie dzwiek jakby bardziej "przykleil sie" do kolumn...

lekkiej redukcji ulegly tez wysokie tony i szczegoly przekazu - na razie nie wiem czy mi to przeszkadza czy tez jest bardziej naturalne.

podsumowujac (po jednym wieczorze ;-) ) - ciesze sie ze kupilem e10 bo:

- ma funkcjonalnosc preampa - w planie mam koncowke na rownoleglym LM4780

- mam nadzieje ze prawda sa opinie o dobrym dzwieku - bo planuje zakup sluchawek

- no i.... slicznie wyglada ;-))))

Cytując z jakiegoś forum:

E88CC to wersje długowieczne tzn są to wersje militarne o wydłużonej żywotności.

Mają mniejszy rozrzut parametrów i są wykonane z lepszych materiałów niż zwykłe ECC88

To wyjasnienie różnic ECC88 vs E88CC. Lampy ECC808S nie spotkałem

ECC88 to nie ta sama lampa co ECC83 (12AX7)

ECC88 lub E88CC stosowana w b.dobrych cedekach czy preampach

ECC83 głównie estrada i inne home audio

i dalej

E83CC i ECC803 są przemysłowymi (SQ) zamiennkami lampy ECC83 - maja bardziej równe parametry i są długowieczne.

Lampa ECC88 to nie lampa 6992 tylko 6922 lub 6DJ8

Jest wielce prawdopodobne że VAL E10 ma kilka wersji na polskim rynku

Ja nie mam "zworek" i napisów do zastosowanie innej lampy.

Wzmak potraktowałem jako przedmiot do przeróbek za zgoda dystybutora bez utraty gwarancji podobnie jak Dared 300B.

E10 po podłączeniach do kilku PA czy CD grał, co tu dużo pisać do d... Wymiany lamp poprawiały duzo ale to wyłącznie w moim odczuciu i nie będę pisał ntt . IC albedo, Reson, Diamod, Siltech (tłusty) i pare innych.Słuchawki to HD650. CD Rega Planar

Podobnie jak przerabiane są gramofony na wymienny kabel zasilający, Wymienię go przede wszystkim.

Jest to mozliwe w bardzo prosty sposób.

Odciąć na długośi 8 cm istniejacy kabel i założyć kryte gniazdo IEC i po sprawie. Nawet jesli jest miejsce na zamontowanie stałego gniazda IEC nie można tego robić przy sztywnych k.zasilania bo np przy moich V.6silver czy V.7Gold, E10 stanąłby do pinu lub na boki i w lżejszych gramofonach może się przytrafić odejście od pionu.

Zmiana kabla w gramofonach daje kolosalną różnicę, a przeca tam nic nie ma. Wot ciekawostka biologiczna

Pzdr

Czy ktoś z użytkowników (niekoniecznie E10, ale lampowców w ogóle) sprawdzał czy jest jakaś różnica w brzmieniu urządzeń pracujących na lampach zwykłych i na lampach ze złoconymi nóżkami? Jeśli jest różnica to na czym ona polega?

_harry

Tak się składa, że mam 2 egzemplarze val-a (swój i kolegi), i rzeczywiście, w jednym egzemplarzu, na załączonej lampie oznakowania są niewidoczne. Natomiast i w jednym i w drugim przy cokole lampy (na płytce wewnątrz) są widoczne miejsca gdzie należy zrobić zworkę, aby grał jeden lub drugi typ lampy. W przypadku tych egzemplarzy, które posiadam przy oryginalnej zworce dla lamp 6N... lampy ECC 83 lub ECC 803 działały w taki sposób, że grał tylko jeden kanał.

>MrBean, z Mullardem to podobno prawda, to jedna z najlepszych lamp. Jeśli chodzi o Electro i Sovteka, to na mój stan wiedzy (mogę się mylić) obie lampy są robione w tej samej fabryce, z tą różnicą, że Electro po prostu brzmi lepiej i jest bardziej znana i ceniona za brzmienie w świecie wzmacniaczy do gitar. Coś w tym jest, porównywałem Sovteka i Electro, sam stosuje Electro H.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.