Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór telewizora plazmowego

Voland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa serdecznie!

Jest to mój pierwszy temat na tym forum. Chciałbym zaczerpnąć informacji dotyczącej telewizorów plazmowych, które zwróciły moją uwagę podczas licznych wędrówek po krakowskich sklepach. Zamierzam nabyć jeden z telewizorów w przyszłym tygodniu ale przed ostatecznym wyborem chciałem usłyszeć opinie osób, które znają się na rzeczy lepiej niż ja i ewentualnie miały okazję porównać jakość obrazów. Zainteresowałem się konkretnie dwoma modelami, które mogę dostać za tą samą cenę:

Sony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ponoć lepszy procesor obrazu (14 bitowy z tego co pamiętam ale funkcjonowania tego nie pojmuję) i 5-cio letnia gwarancja w cenie.

Panasonic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Atuty to więcej wejść i ponoć lepszy stosunek kontrastu (choć mam wątpliwości co do możliwości obiektywnego porównania poziomu kontrastu różnych marek)

Ewentualnie jeszcze JVC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) które wydawało mi się najsensowniejszym rozwiązaniem ale sprzedawca polecał właśnie Panasonica. Stąd moje wątpliwości.

Na czym najbardziej mi zależy? Na jakości obrazu oczywiście, szczególnie na ostrości. Zajmuję się fotografią więc jestem szczególnie wyczulony na tym punkcie. Dobrze żeby telewizor oddawał też jak najlepiej ciemne barwy, co w przypadku plazm stanowi pewien problem. Konieczna obsługa progresywnego skanowania, złącze komponentowe. Mile widziane dobre zabezpieczenia przd wypaleniem i długie czasy działania.

Który z nich reprezentuje najlepszą jakość?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17187-wyb%C3%B3r-telewizora-plazmowego/

Voland

Moja propozycja jest taka - poczekaj.

Od maja wchodza do sprzedazy nowe modele plazm w Panasonicu, od czerwca w Sony, zastępujące obecne modele. Oczywiscie beda w tych samych cenach co stare.

pozdrawiam

Ooo, nie wiedziałem. Dzięki, to cenna informacja. Zastanawiam się tylko jaka będzie nowa plityka tych firm bo, z tego co się orientuję u Panasonica ostatni model był okrojoną wersjąpoprzedniego modelu z tą samą matrycą (cena niższa o tysiąc zł). Może rzeczywiście poczekam, na razie tydzień, dwa, aż Sony zacznie nowy rok rozliczeniowy i wtedy sprawdzę ceny. Mimo to wciąż proszę o Państwa opinie. Na pewno będą mi pomocne, bez względu na to kiedy dokonam zakupu.

Ooo, nie wiedziałem. Dzięki, to cenna informacja. Zastanawiam się tylko jaka będzie nowa plityka tych firm bo, z tego co się orientuję u Panasonica ostatni model był okrojoną wersjąpoprzedniego modelu z tą samą matrycą (cena niższa o tysiąc zł). Może rzeczywiście poczekam, na razie tydzień, dwa, aż Sony zacznie nowy rok rozliczeniowy i wtedy sprawdzę ceny. Mimo to wciąż proszę o Państwa opinie. Na pewno będą mi pomocne, bez względu na to kiedy dokonam zakupu.

Tv plazmowe - nowe - już są w sprzedaży .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nowa palzma za 9999,- z podstawką

Ukryta Zawartość

JVC najlepsza plazma w tej kategorii cenowej - zdecydowanie !!!

Pytanie podstawowe ile chcesz przeznaczyć pieniędzy ?

Bo najlepszą plazmą na rynku jest plazma Pioneera.

Ale skoro rozpatrywałeś - powyższe plazmy - to zdecydownie najlepsza jest JVC. Robiłem test 10-ciu plazm

Philips , Thomson , Pioneer , JVC , Smsung , LG , Panasonic - oraz LCD : Sharp ,JVC, Panasonic, LG , Samsung, Thomson ,/ - na sygnale HDTV. Wg ocen kilku osób obserwujących test -najlepsze kolory , najlepsza dynamika, najlepszy dźwięk , przesuwny pixel - nawet największe autorytety są zaskoczone takim rozwiązaniem- ma plazma JVC . Najwięcej szczegółów w plaźmie Pioneera , ale przez złącze HDMI - Odpowiednikiem -jest plazma JVC 42PX 50 , ale to zupełnie inna kasa .........

Pokazy plazm - dokonywaliśmy w całej Polsce .Opinia była tylko jedna - JVC.

Poczytaj też na portalu HDTV.com.pl

A sam popatrz w sklepach .

Ukryta Zawartość

tylko w tych sklepach możesz dokonać porownania sygnału dobrej jakości na kilku odbiornikach - jednocześnie.

Test w dalszym ciągu prowadzony jest w Olsztynie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli jednak JVC! Szkoda loco że nie robiłeś testów również na odbiorniku Sony bo myślę że ten ich procesor obrazu też jest godny uwagi. W podanym przez Ciebie portalu byłem, sklep z HDTV odwiedziłem. Sonego nie mogę jednak porównać z żadnym innym bo stoi w innym sklepie. Może ktoś jeszcze miał okazję porównywać wspomniane telewizory i mógłby mi napisać kilka słów recenzji?

JVC wezmę więc poważnie pod uwagę, Sony jednak wciąż pozostaje w kręgu mojego zainteresowania. I jeszcze pytanie: jak podłączyłeś tuner HDTV do wyżej wspomnianych telewizorów jeśli nie mają one złącz HDMI? Przynajmniej takowych nie odnotowałem. Jakieś przejściówki?

-> locoloco

Nie znam JVC, ale ten model Panasonica - TH-42PA50 - nie jest nowy.

Mówiac o nowych modelach pisałem m.in o Panasonicu TH-42PV500E

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z HDMI i 1024x768

-> Voland

Ja juz myslalen o kupnie Panasonica lub Sony ale wstrzymam sie i poczekam te 2 miesiace.

Jest jeszce bardzo wazna rzecz - o ile dobrze sie domyslam, nie bedziesz uzywal plazmy tylko i wylacznie do ogladania filmów z DVD, ale także do odbierania sygnalow naziemnychw Polsce. o HDTV na razie mozemy zapomniec, wiec zostaje nam TVN, TVP czy inne kanaly. I tu jest bardzo ważne zagadnienie - musisz ocenic jakosc wbudowanego tunera. Pionier np ma genialny obraz po HDMI, a lezy na polu odbioru zwyklej TV - dla mnie to byl koszmar. Tak jak wspominalem, nie znam oferty JVC, ale z pozostałych marek najlpeszy tuner ma Panasonic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odkąd Sony zapowiedziało , że wycofuje się z produkcji plazm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - niestety odpuściłem , nie mogłem jej więc porównać .

Szczerze mówiąc nigdy nie oglądałem Pioneera z anteny stacjonarnej , ale z satelity - chodzi b. dobrze .

Z sygnalu HDTV nie ma sobie równych. Wszystkie plazmy porównywałem za pomocą złącza Component /dysponujemy rozdzielaczem sygnału/.

Plazma Panasonic PA 50 to nowa plazma , ale plazma PV 500 ./wejdzie za miesiąc wyposażona w HDMI / będzie kosztować w tej samej klasie cenowej co Pioneer i JVC PX 50 /hdmi/ -która już jest w sprzedaży.

Ukryta Zawartość

Czyli około 16.000 zł . Nie wiem jak będzie chodził Panasonic - PV 500 - bo jeszcze nie widzialem , ale porównując inne modele tego producenta ,nie spodziewam się sensacji. W tym porównaniu zdecydowanie wygrywa Pioneer . Nasza ocena jest zgodna z setkami opinii zamieszczonymi w internecie europejskim .

Zaś skoro dotyczy plazm z wyposażeniem component to ocena setek ludzi ,oglądających plazmy JVC , jest podobna do naszej .Mamy moralne prawo / oprócz danych technicznych/ stwierdzić , że na razie jest zdecydowanie najlepsza w tej klasie cenowej .

Hdtv w Polsce jest dostępne z satelity , a więc wszystkie programy europejskie są dla nas dostępne.

Podtrzymuję zaproszenie do Olsztyna . Ale w przypadku stwierdzenia chęci zakupu - pokazy dokonujemy w domu klienta.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.