Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie CD-Audio na nagrywarce DVD

pogiel

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o nagrywaniu CD-Audio na nagrywarce DVD? Czy różni się pod względem jakości od nagrywania na zwykłym napędzie CD-RW podobnej klasy? Zastanawiam się nad zastąpieniem mojej starej nagrywarki LG, nagrywarką DVD Plextor'a.

https://www.audiostereo.pl/topic/17189-nagrywanie-cd-audio-na-nagrywarce-dvd/

Plextory do świetne nagrywarki, ale pamiętaj, że aktualna wersja EAC'a nie toleruje Plextora 716 (może klolejna będzie).

Osobiście do płyt CD audio używam Yamahy a na Plextorku nagrywam DVD.

Na nagrywarce komputerowej kopiuje się nie po to, aby delektować się jakością dźwięku, a poza tym kopia kopii nie równa. Jak stara jeszcze działa to "pal" ją do końca, niech zarobi na siebie :-)

• 1 rok później...

Wydaje mi się, że gdzieś kiedyś widziałem poradę jak nagrać parę płyt CD-Audio (czyli w formacie wav) na jednym DVD tak żeby można ich było słuchać na stacjonarnym odtwarzaczu DVD? Nie mogę teraz tego znaleźć. Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć? Z góry Sęks!

Witam tym programem o którym piszesz jest Audio DVD Creator 1.0

opis ze strony:

Program umożliwiający tworzenie muzycznych kompilacji na płytach DVD. Na tradycyjny nośnik DVD możemy dzięki tej aplikacji zgrać płyty Audio-CD, pliki MP3, WAV i obudować wygodnym systemem nawigacyjnym. Tak stworzoną płytę można odtwarzać w każdym komputerowym i stacjonarnym odtwarzaczu DVD. Z formatów dźwięku do wyboru jest PCM (jakość dźwięku - 48 kHz/16 bitów) lub też AC3 (jakość dźwięku - 192 kbps). W zależności od formatu, różna będzie ilość muzyki, jaką pomieści krążek DVD. W przypadku formatu PCM, który oferuje lepszą jakość, będzie to 6 godzin. Wybranie formatu AC3 wydłuży ten czas aż do 45 godzin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 lata później...

A wie ktoś jak ustawić program Audio DVD Creator jeśli chodzi o formaty i próbkowanie? Stworzyłem z jednej piosenki mp3 pili w formacie PCM i AC3. Powstał na dysku folder jak dla płyt z filmami dvd: "Audio TS" i "Video TS". W tym drugim było kilka plików stworzonych po przeróbce tej mp3-jki i dało się jeden z nich odtworzyć w odtwarzaczu do filmów dvd na kompie. Potrafi mi ktoś wytłumaczyć czym spowodowane jest to, że jakość tego przetworzonego pliku (PCM lub AC3) jest znacznie gorsza niż tej mp3-jki? Słychać jakieś trzaski, przerywania itp.

A pytanie pytanie zrodziło się dlatego,że chciałbym posiąść umiejętność tworzenia płyt Audio DVD na wypadek gdybym zakupił niebawem wyższej klasy odtwarzacz DVD (z obsługą Audio DVD) a nie byłoby w nim obsługi mp3.

KamilJ, 3 Kwi 2005, 19:14

>Zajrzyj se do wątku STEREO -> FLAC to się dowiesz, że kopie tracą na jakości i nie warto...

kopie tracą na wartości?

coś podobnego, jak to możliwe?

tyle już było o tym wątków i ostateczna wersja była, jak pamiętam, że dobrze, tzn. wg pewnych procedur wykonana kopia, brzmi lepiej niż oryginał.

dlaczego wypisujesz głupstwa?

masz sklep z CD?

misiekLDZ, 9 Paź 2009, 11:25

>Potrafi mi ktoś wytłumaczyć czym

>spowodowane jest to, że jakość tego przetworzonego pliku (PCM lub AC3) jest znacznie gorsza niż tej

>mp3-jki? Słychać jakieś trzaski, przerywania itp.

Prawdopodobnie jest to efekt mało dokładnej zmiany częstotliwości próbkowania z 44,1kHz na 48kHz w tym programie (resamplingu), z niską jakością. Trzebaby może mieć wstępnie spreparowany materiał 48kHz z antyaliasingiem i zrobić to jakimś dobrym programem audio (chociaż niektóre przy tak małej różnicy mogą tylko zmienić szybkość odtwarzania bez przepróbkowania).

Słuchajcie, czytam ten wątek i nadal nie wiem czy płyty nagrane na nagrywarce DVD są rzeczywiście gorszej jakości niż te wypalone na nagrywarce CD?

Pytam, bo od jakiegoś czasu mam zarówno nagrywarkę CD i DVD i teraz wypalam CDR-y na nagrywarce DVD, na której mogę ustawić najniższą prędkość nagrywania x4 a na nagrywarce CD mam najniższą prędkość x8

bobaj, 9 Paź 2009, 16:44

>Słuchajcie, czytam ten wątek i nadal nie wiem czy płyty nagrane na nagrywarce DVD są rzeczywiście

>gorszej jakości niż te wypalone na nagrywarce CD?

>Pytam, bo od jakiegoś czasu mam zarówno nagrywarkę CD i DVD i teraz wypalam CDR-y na nagrywarce DVD,

>na której mogę ustawić najniższą prędkość nagrywania x4 a na nagrywarce CD mam najniższą prędkość x8

zrób sobie ślepe testy - będziesz wiedział

zapytaj Pawla XYZ to ci powie jak to zrobić

moim skromnym zdaniem nie powino być różnic

ale zapytam pewnego żydowskiego inżyniera

mamy go u nas w piwnicy

obaj, 9 Paź 2009, 16:44

>Słuchajcie, czytam ten wątek i nadal nie wiem czy płyty nagrane na nagrywarce DVD są rzeczywiście

>gorszej jakości niż te wypalone na nagrywarce CD?

>Pytam, bo od jakiegoś czasu mam zarówno nagrywarkę CD i DVD i teraz wypalam CDR-y na nagrywarce DVD,

>na której mogę ustawić najniższą prędkość nagrywania x4 a na nagrywarce CD mam najniższą prędkość x8

I robisz błąd - kiedyś tak się wypalało płyty. Dzisiaj wolniej wcale nie znaczy lepiej - nowym płytom CD-R dobrze robi x16, x24.

Zależnie od płyty, trzeba sprawdzić liczbę błędów C1 po różnych nagrywarkach i szybkościach, np KProbe. Niektórych nie ma sensu wypalać z szybkością 4x, 8x, płyty są teraz optymalizowane pod większe szybkości. Standardowo wypalam 12x.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.