Skocz do zawartości
IGNORED

nagrywanie audio problemy z dynamiką

SIUGASA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nagrywam organy w kościele. Jakość wychodzi z tego nawet dobra, jednak problemem jest dość głośny szum który trwa cały czas. Niestety faktem jest że partie ciche były wzmacniane na full z tąd też być może pochodzi szum dmuchawy i ulicy. Jednak próbując rozwiązać problem, nagrywając z takim samym sygnałem partie ciche jak i partie głośne problem pojawia się nastepny. Okazuje się ze nie tyle jest duża amplituda miedzy partiami cichymi a głośnymi co dostarczony sygnał z już mikrofonów do przedwzmacniacza jest zbyt słaby. Efektem tego jest niska jakość dżwięku partii cichych. Jakiej aparatury trzebaby było użyć by sygnał do przedwzmacniacza trafiał mocniejszy?

Było to bodajże nagrywane na 2 mikrofonach AKG 414 B-ULS do tego podłaczona zew. karta dźwiękowa z przedwzmacniaczem Motu 828 MK2 no i laptop(program samplitude).

witam co prawda niejestem specjalistą od nagłośnienia ale może kompresor dynamiki by tu coś zadziałał, tzn wzmocnił ciche fragmenty a osłabił głośne a pozatym może problemem jest złe umiejscowienie mikrofonów (ew ich zła charakterystyka kierunkowa, moze są potrzebne bardziej kierunkowe mikrofony)

> Jakiej

>aparatury trzebaby było użyć by sygnał do przedwzmacniacza trafiał mocniejszy?

Czulsze mikrofony? Może je postawić bliżej instrumentu? Jak przedmówca - kierunkowość? Dalej: upewnij się (i nas) skąd jest szum - ulica, dmuchawa, czy może szumy własne sprzętu? Co rozumiesz prez 'nagrywając z takim samym sygnałem'?

A w ogóle myślę, że szanse na sensowną poradę są większe tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(niczego nie ujmując niniejszemu forum)

Ukryta Zawartość

tu sie nie dowiesz i dyskusja nie pasuje do tego forum.

Polecam zawodowe forum www.eis.com.pl

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Witam ponowinie

Co za genialny pomysł z linkami w swej prostocie. Za linki dzięki tylko oj tak dobrze nie znam angielskiego żeby wyjaśniać jak to było robione na

Ukryta Zawartość

Co rozumiem z nagrywając ze stałym sygnałem? Chodziło mi o nie kręcenie w przedwzmacniaczu podczas nagrywania najpierw parti cichych metodą wyciskania a później parti głośnych.

Ale jeszcze wróc do momentu kiedy odsłuchałem próbki: Pomimo faktu że najcichrze partie były jak powidziałem wzmacniane z tego co zauważyłem nagrało się to za cicho. I teraz najwarzniejsza kwestia poziom szumu w partiach cichych był taki sam co partiach głośnych pomimo takich działań...

Nie znam tych urządzeń ale z tego co mówisz działa to na zasadzie coś kosztem czegoś...

Dzięki!

Ukryta Zawartość

Nie jestem dźwiękowcem ale postaram się coś doradzić :-)

Prawdopodonmie szumy własne przedwzmacniacza są za wysokie, a jego wzmocnienie może być za niskie na potrzeby wejścia linowego karty (jakie są ustawienia miksera nagrywania - czy inne wejścia są wyłączone - jak katya nagrywa sygnał np. z CD?). Kompresja muzyki organowej przy nagrywaniu? To zły pomysł. Można to zawsze zrobić w post produkcji ale po co? Mikrofony są b. dobre, ale może mają włączony tłumik, charakterystykę dookólną itp? Przedmówcy mają rację, że dobre ujęcię źródła dźwięku to podstawowa sprawa, może trzeba poszukać lepszego miejsca? Kręcenie wzmocnieniem w trakcie nagrywania się wg mnie nie sprawdzi. Maksymalny poziom nagrania można ustalić przed jego rozpoczęciem.

Jakie są ustawienia miksera nagrywania - czy inne wejścia są

wyłączone - Na to pytanie trudno mi jest odpowiedzieć z tego wzgledu

że ja to tylko obserwowałem ale jak domyślam się chodzi ci o to że szumy mogą pochodzić skądś inąd?

jak katya nagrywa sygnał np. z CD? Niebardzo rozumiem, prosiłbym o wyjaśnienie

Mikrofony są b. dobre, ale może mają

włączony tłumik, charakterystykę dookólną itp? Czy możesz mi wyjaśnić o co chodzi...

Co do reszty to się zgadzam

Chodzi mi o to czy podobne problemy z szumem występuja jeśli zamiast mikrofomów i przdwzmacniacza podłaczy się do wejścia karty dźwiękowej np. odtwarzacz CD lub inne źródło. i czy np. nie pochodzą od komputera.

Te mikrofony zapewniają dynamikę >120dB i b. małe szumy własne, mają membranę ustwioną pionowo, więc reagują na dźwięki z przodu jaki z tyłu, charakterystykę można przełączać z dookólnej na dipolową lub kierunkową i inną (4 czy 5 typów), by polepszyć selektywność i z tego należy skorzystać. Dostępny jest również przełącznik filtu basów który należy także odpowiednio ustawić (wyłaczyć filtrację niskich tonów).

Z całą pewnością stwierdzić mogę że szum nie pochodzi ze sprzętu czy komputera. Powiedziałem szum i odgłosy z ulicy. Teraz powiedziałbym dmuchanie bardziej a odgłosy z ulicy słychać przy najgorszych próbkach, kiedy np przeleci samolot lub zaszczeka pies... Powracając do dmuchania jest ono podobne jakbyś wziął grubą rurę i zaczął do niej dmuchać.

Co do roztawiania mikrofonów jestem tego samego zdania bo rzeczywiście moze nawet jeszcze trzeba byłoby użyc dodatkowych mikrofonów ale to wszystko kwestia prób w kościele a tam niezabardzo mamy na to czas.

Dostęp do sprzętu może być ale do kościoła już musimy być przygotowani

Proponuję założyć na mikrofony jakieś osłony przeciwwiatrowe z gąbki, tkaniny czy (hm nie wiem jak to się nazywa) takie gęste z długich włókien "sierściuchy"? Na wiatr i temu podobne podmuchy i stuki powinno podziałać skutecznie, na samoloty to już rady nie ma ... (tylko mikrofony bliżej organów).

jak to nie było?

"Two-stage preattenuation pad and bass cut filter"

z:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mimo wszystko warto z tą osłoną spróbować i różnymi ustawieniami tłumika niskich częsttliwości (inna sprawa jaki zakre on tłumi? do 200Hz?). No i najbardziej oczywiste rozwiązanie: proszę nagrywać między 23 a 7 rano to nie będzie problemów z hałasem z dworu, psami, samolotami itd. Najlepiej między 1-2 a 4-5 w nocy. Albo w innej sali gdzie mają organy np. na auli UAM tam nie ma hałasu.

No pewnie. To kościół ma się dostosowywać do nagrywającego? Cóż za wygodna postawa. Może przenieść kościół do studia nagrań?. Powtarzam, największy szum zarejestrowany z dmuchawy. Rzadko kiedy przelatuje helikopter

Ta dmuchawa to chyba napęd dla organów który dmucha w piszczałki? Jeśli tak to pewnie nic się nie da zrobić, jest to naturalna część brzmienia tego instrumentu którego widmo opórócz tonów harmonicznych zawiera pewne stałe pasma formantowe. Słychać to pewnie bardziej na słuchawkach, ale na głośnikach, aż tak źle nie będzie. A co do godzin nagrywania to powszechnie wiadomo że tak się w studiach pracuje, bo wtedy są najlepsze warunki akustyczne i wkościele też takie da się w ten sposób stworzyć. Jeszcze jedna rada, może warto zamocować mikrofony odpowiednio wysoko nad ziemią by to, co do nich dociera bezpośrednio przez drzwi i od podłogi uległo jakiemuś osłabieniu, będze to też bardziej w osi organów.

Więc tak mamy do tego celu odpowiedni statyw do nagrywania w kościele. Mikrofony były ustawiane wysoko nad ziemią, blisko i dalej prospektu jak na jeden statyw na którym zamocowane były dwa mikrofony. Działania te nie przyniosły odpowiedniego efektu

Przepraszam że, się wtrącę

ale ci którzy piszą o źle dobranych mikrofonach mają świętą rację nie chodzi w tym

przypadku tyle o producenta ile o charakterystykę kierunkowości nie może być ona dookólna ani broń Panie Boże

nerkowa tylko kardioidalna a najlepiej gdy jest to superkardioida [niektórzy używają terminu hiperkardioida ] pozostaje jeszcze kwestja porządnej owiewki założonej na mikrofon [najlepsze są te "kosmate" ale zwyczajna z

gąbki też coś daje. W roku 1960 w Kociółku drewnianym, który sam w sobie był jak pudło renesansowe starych skrzypiec [wybudowany po Wojnie Trzydziestoletniej na odległość strzału armatniego od murów miasta] Nagrywałem Na Nagrze III B [państwowej ] na mikrofonie będącym na jej standartowym wyposażeniu [raczej klasy średniej i nieco już zapluty przez nagrywanych rozmówćow] FUGĘ F MOLL ERNSTA von LUBECK (przepraszam za brak umlautu) nagranie wyszło świetnie, napiszę dla czego: Po pierwsze Nagra pracująca na małej studyjnej [36cm/sek] , po drugie idealna taśma [symbolu nie pamiętam, wiem tylko, że był to BASF] po trzecie idealna amortyzacja [albo ręka albo uchwyt na statywie zawieszony na gumkach ] i po czwarte idealne

słuchawki [typ zamknięty szczelnie przylegający do uszu zapewniące podsłuch w trakcie nagrywania]

Najprostsze co proponuję to zakup UHERA REPORT 4200 Monitor [stereo dwuścieżkowy, trójgłowicowy] mikrofon

MKE-271 dwie sztuki [ jest naprawdę kierunkowy świetny i niedrogi (elektret zasilanie 2xR10=3V lub 2xCr2=6V {podwojone napięcie zasilania wytrzymuje i pracuje niezwykle czysto. Istnieje jeszcze prostsze i tańsze rozwiązanie UHER CR-240 AV i mikrofon UHER M-640 [stereo 2x600 Ohm (nożycowy)] I ostatnia uwaga tym razem już końcowa cena profesionalnej karty muzucznej do PC-ta zaczyna się 1,5 kzłp ile musi kosztować takie coś do laptopa nie wiem

Pozdrawiam

Korwin

[email protected]

UWAGA.

NA ALLEGRO TRWA OBECNIE AUKCJA NUMER 47428084 Do końca trzy dni dotyczy ona książki prof,dr.inz.Bogusława Urbańskiego E L E K T R O A K U S T Y K A W P Y T A N I A C H I O D P O W I E D Z I A CH.

opcja kup teraz 0,1499 kzł

Uważam, że za 15 zł + transport 6 = 21 rewelacyjną książkę wręcz Białego Kruka kupić warto [WNT, Wwa 1978 str 228

Dlaczego twierdzisz że właśnie charakterystyka nerkowa może być tutaj przyczyną problemu? Dlaczego proponujesz charakterystykę kardoidalną oraz założenie owiewek na mikrofony?

witaj

Bolesław Urbański Elektroakustyka WSiP 1976 wydanie I str 89 opis pełny charakterystyki nerkowej nazywany

również nerkową. wejdź na stronę www.elektroda.pl dokonaj rejestracji albo nawet bez niej wklep temat łowcy dźwięków albo pod tym samym tematem w Googlach zamykając go w " " poszukaj . A teraz moja krótka informacja muzyka organowa jest wyjątkowo trudna do nagrywania ze względu na swoje w dolnych rejestrach

częstotliwości wchodzące głęboko w infradźwięki których harmoniczne idą jeszcze niżej ma wyjątkowo ostre wymagania. Zacznijmy od samego początku odpuszczamy na wstępie mikrofony węglowe i piezoelektryczne zostają nam magnetoelektryczne i pojemnościowe najciekawsze rozwiązania sięgające ceny dobrego samochodu

możemy sobie podarować . Magnetoelektryczne dzielimy na: cewkowe i wstęgowe [sakramencko drogie] W mikrofonach magnetycznych siła elektromagnetyczna jest wprost proporcjonalna do drgań membrany.Stałą wartość siły elektromotorycznej wytwarzanej w mikrofonie magnetoelektrycznym w funkcji częstotliwości jednakową dla wszystkich tonów otrzymuje się , gdy przy stałej wartości ciśnienia akustycznego odziałującego na

mikrofon prędkość drgań membrany jest stała (v=const).

Mikrofony magnetoelektryczne budowane są jako wszechkierunkowe [ciśnieniowe] , dwukierunkowe -(gradientowe {masz tu swoją nerkę}) jednokierunkowe (ciśnieniowo-gradientowe) oraz o przełączalnej charakterystyce kierunkowości [ te ostatnie zbudowane są najczęściej z dwóch mikrofonów kierunkowych które,

w pierwszym połączeniu tworzą koło ze złożonych podstawami kardioid a w drugim dwa koła stykające się ze sobą okręgami czyli leżąca ósemka nerki ] Mikrofon 1 O mikrofon 2 oo mikrofon 3 ^ i jeszcze raz mikrofon

1 zbiera doskonale z przodu boków i dobrze ale nieco słabiej z tyłu 2 doskonale z prawego i lewego boku w miarę nieźle z przodu i jako tako z tyłu 3 zbiera idealnie z przodu im tańszy tym lepiej z boków a tył sobie odpuszcza. Opisz dokładnie dane sprzętu wyślij maila na [email protected]. może coś mądrego wymyślę.

Pozdrawiam

Korwin

Nie jest to odpowiedź tylko ciąg dalszy tematu na Allegro jest aukcja 47632172 Bolesław Urbański Elektroakustyka w pytaniach i odpowiedziach do końca 4 dni aktualna cena 5 złotych polskich brak chętnych do

kupna jak masz zbyt wiele pieniędzy i nie wiesz co z nimi zrobić jest jeszcze jedna 4803890 Mikrofon Studyjny Lampowy Audio-Technika AT-3060 Nowy , z fakturą i gwarancją cena kup teraz 2600,00 złp możliwość zakupu na

raty aukcja trwa 12 dni z tańszych jak poszukasz też się coś znajdzie ale ten jest prawie,że doskonały ponieważ

jest to kardioida o płaskiej charakterystyce zbierająca idealnie od bardzo niskich częstotliwości do samej góry.

A tak między nami zapomnij o zewnętrznych kartach dźwiękowych wpinanych na USB i kup sobie wreszcie reporterski magnetofon albo UHER REPORT 4200 Monitor i nagrywaj na taśmie chromowej przy przesuwie 19,02cm/sek albo Uhera Cr-240 AV i nagrywaj również na chromie Zakładam się że na mikrofonie tonsila MeO92

{klips elektretowy zasilanie 6 V (a jak że kardioida)} i dyktafonie AIWA STEREO CASSETTE RECORDER HS-F07 po

wsadzeniu do niego taśmy chromowej miałbym lepsze niż Ty na laptopie a jak już kochasz zapis cyfrowy to są takie zabawki jak PHILIPS DCC 170 [Digital Cassette Recorder] i nagrywają wyjątkowo czysto.

Jeszcze raz ja

Jak Ci się przypadkiem uda kupić na pchlim targu albo giełdzie elekroniczno-komputerowej, od Przyjaciół Moskali

lub wylicytować na ALLegro MKE-271 [elektretowy Made in CCCP] to pamiętaj że jest to jeden z najlepszych mikrofonów kierunkowych aby go podrasować wystarczy kupić na tym samym Allegro dwie baterie CR-2 i wtedy masz zamiast 3V podwojone napięcie i lepszą jeszcze jego kierunkowość albo zaszaleć i nie tracąc czasu na robienie układu zasilającego typu Phantom kupić wór pastylek litowych CR2032 są to litowe 3V stosowane w PC-tach na płytach głównych wyjątkowo płaskie i możesz zmieścić ich w mikrofonie skolko ugodno należy tylko pamiętać o tym aby się niezwierały z obudową w tym celu gniazdo na 2R10 należy wymościć folią z koszulki na

dokumenty skleić ją na górze i dopiero później założyć aluminiową rurę rączki mikrofonu zakręcić jego przód nie gubiąc po drodze siateczki cena jednej baterii na Allegro wacha się od 1-2 złp ja zaszalałem za całe 16 zł 10 sztuk + transport i mam w tej chwili zasilanie 30V zamiast 30 i każde AkG,Senhaiser, czy inna wspaniała firma przy nim siada. Gdybyś chciał to być może spawnego DCC 170 za jakieś dwa trzy tygodnie mógłbym Ci załatwić

no cóż jedni kochają cyfrę inni analogi i nikt nie jest doskonały

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie. Napisałeś gdzie mogę znaleść opisy poszczególnych charakterystyk. Napisałeś także o mikrofonach. Nie ptałełem "jakie wyróźniamy mikrofony i jak są zbudowane?" Ponawiam pytanie:

Dlaczego twierdzisz że właśnie charakterystyka nerkowa może być tutaj przyczyną problemu? Dlaczego proponujesz charakterystykę kardoidalną oraz założenie owiewek na mikrofony? Co dadzą takie działania

Na Allegro w tej chwili po wklepaniu elektroakustyka wyskakuje aż 11 książkowych pozycji niekóre z nich są

rewelacyjne i znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie Cię dręczące pytania jest między innymi Elaktroakustyka

Pomieszczeń Ceny Bardziej niż umiarkowane i Słuchaj Darkula jak wyroczni nie zwracając uwagi na brednie nawiedzonych nawet przy pisaniu wierszy wymagana jest żelazna Logika . D jest radiowcem byłym pracownikiem

PR. i on Ci doradzi najlepiej ja osobiście proponuję albo zakup Uhera CR-240 AV z którego zapis na chromie bije

na łeb zapis na CD lub Uhera Report 4200 i obróbkę na stacjonarnym komputerze lub zakup bardzo porządnej

karty Terratec Aureon 7,1 Fire Wire mającej wysoką częstotliwośc próbkowania genialną konstrukcję i doskonałe

oprogramowanie . Nie cierpię dzielenia włosa na n+1 części wybieram zawsze najprostsze i naprawdę skuteczne

i tak zamiast ściubolić zsilanie typu phantom wpakowałem do MKE-271 10 płaskich baterii litowych Cr2032 [jest jeszcze luz na następne ale mnie 10krotne podbicie prądu zasilania całkowicie wystarcza czyli licząc bateria 1złx 10 + 6 zł za 16 zł mam kierunkowy podrasowany mikrofon zbierający od bardzo głębokiego dołu do wyjątkowo wysokiej góry Wejdź w temat na analogu i poczytaj sobie wpisy dokonane w tak zwanym lekkim amoku, bo mnie

chłopcy nieco zdenerwowali i wklep sobie mój adres [email protected] jestem do internetu podłączony 24/24

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.