Skocz do zawartości
IGNORED

Który super-budżetowy gramofon ?

cyjanopan

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem wiem, temat wałkowany, ale niestety wyszukiwarka nie działa, a i moje "typy" sa chyba dosyc nietypowe.

Sluchalem ostatnio winyli, pomijam fakt na czym i czego, jednak chyba "to jest to" ;-) Postanowilem kupic sobie tani gramofon. Jako ze wymagan co do dzwieku raczej nie mam zbytnich a i przedzial cenowy nie ten, zwracam sie z pytaniem: ktory (z tych tanich) ? znalazlem takie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rozumiem ze ten drugi, bo naped bezposredni i inne przydatne rzeczy, ale czy ten pierwszy nie jest wart zainteresowania ? to jakies sensowne firmy i modele ? czy nie byloby problemu z kupnem igly ? dodam tez ze marzy mi sie zlozenie retro zestawu tylko do sluchania winyli, dzwiek nie ma byc dobry w audiofilskim znaczeniu (czyli przedewszystkim wiernie odtworzony), chcialbym dzwieku specyficznego , przyjemnego, wiec chyba cena nie jest przeszkoda. Do tego dokupie jakies retro monitorki lub zrobie w oparciu o glosnik szerokopasmowy monacor`a.

Dzieki za (p)odpowiedzi, pozdrawiam

Michał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz chlopie wziac sie w garsc i zmierzyc z Googlami. Nazwa BSR gdzies kolacze mi sie po glowie ale mam skojarzenia z jakimis poteznymi magnetofonami studyjnymi. W tym gramofonie ramie wyglada na porzadne, jakies takie podobne do Sumiko. A co do drugiego - napedem bezposrednim nie ma sie co podniecac. Dobre gramofony DD to mozna policzyc na palcach jednej reki. A niech ci sie zepsuje - to jestes zalatwiony.

znalazlem jedna opinie na plus i jedna zdecydowanie na minus :

To be perfectly blunt all of the BSR TT's I've ever seen and heard basically "sucked" and weren't worth a second look. The prices for a BSR on ebay tend to reenforce this opinion too. There are so many better low to mid priced TT's available I never give a BSR a second glance.

sam nie wiem

Właśnie dostalem via air mail materiały z ELP. Płytka demo CD i makulatura. Po pierwszym zachwycie ideą , przyszlo otrzeżwienie. Kalibrację i kontrole ustawienia nalezy przeprowadzać co kilka godzin odtwarzania. Trwałośc laserowych ukladów ok 5 lat nie piszą cen czynnosci serwisowych a wykonuje tylko producent w Japonii. -Odpuścilem.mozna jedynie poczytać .

Jestem po odsłuchach otrzymanego demo na CD. Już samo to że to laserowy gramofon do winyli , sprawia kłopot gdzie własciwie o tym pisać . Analog ?-tylko nosnik .

Na płycie przykłady nagrań z analogu z charakterystycznymi "dla nich dodatkami " lekkie trzaski , szumy itp..Dla porównania te same nagrania na odtwarzane na laserowym gramofonie. Niestety nie zauważylem szokującej poprawy jakości dzwięku. Poza jedynie dynamiką , co sie czuje. natomiast cała otoczka nagrań z winyla jest zachowana.Mimo zalacznonych rekomendacji samego Keith'a Jarretta nie skuśił bym się na ta zabawkę . Pomijając cenę w wiosennej promocji 0d 7.500-10500 $ pozostaje przy swoim G 601 A rodem z Fonicy.Idea samamw sobie ciekawa, ale sensowna jedynie do nowych dziewiczych płyt , których w przeszlości nie dotykala igła. Ale skąd je brać? w naszych realiach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.