Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warte zainteresowania ?

marius

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wielka prosba o porade: znalazlem takie oto dwa gramofony na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy warte sa zainteresowania?

Czy sa to gramofony na poziomie np. goldring GR1 (przy zalozeniu tej samej wkladki,

odpowiedniej kalibracji, ustawienia i przy zalozeniu ze ich stan techniczny jest bdb). Mam dylemat, czy kupic cos uzywanego, czy budzetowa nowosc typu goldring gr1 lub tani project. Z czego "wyciagne" wiecej ?

Dziekuje za wszelkie wskazowki,

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17317-czy-warte-zainteresowania/

Moim zdaniem może i lepsze to stara dobra robota ,choć modele nie najwyższe.Kupisz sobie w różnicy ceny naprawde dobrą wkładke (ok 1000zł) i będziesz miał granie super.Osobiście wolałbym z tej dwójki tego Cec 'a ( ma zawieszenie chasis na sprężynach),a najlepiej jakbyś sobie gdzieś "wychodził"np model BD-5200 z ładnym stroboskopem.To moje zdanie jako zwolennika sprzętu Vintage,a jak nie będziesz zadowolony ze sprzętu to dobra wkładka zostanie ,a taki gramofon to i tak nie duża inwestycja.

Z tych dwóch to CEC mi sie podoba, bo ma podobnego. Mój to nieco niższy model (CEC BD-2200) ale z wyglądu taki sam wyjąwszy ramię. To w wystawionym na licytacje jest własne CEC'a, a ja mam Wegi. To wygląda zresztą na lepsze. Do Goldringa o tyle ten CEC podobny, że jeden i drugi to gramofony z pełna obsługą ręczną. Nawet po zakończeniu odtwarzania płyty same się nie zatrzymują ;-| Poza tym dzieli je jakieś trzydzieści lat :-D Ale to solidne maszyny i myślę, że nie ma się czego obawiać. Tak generalnie, im mniej automatyki, tym mniej może sie zepsuć...

Goldring ma recenzję w marcowym HFiM. Jego mocne cechy to według niej bardzo dobre ramię Regi i dobra wkładka Goldringa dołączana w komplecie ale najlepiej sam przeczytaj. I uwaga, Goldring ma tylko jedną prędkość z która obraca płytami (33)!

O swoim już pisałem możesz skorzystać z wyszukiwarki (o ile działa). Zresztą pisałem nie tylko ja, bo jeszcze jeden forumowicz ma taki gramofon i też jest zadowolony. A przytoczyłem też zachęcającą recenzję z innego forum:

Ukryta Zawartość

Sprzedawca, który go oferuje specjalizuje się w gramofonach i chyba można mu zaufać. Zresztą możesz o to spytać na forum. A ten CEC może nie jest najtańszy ale raczej nie powinien sprawić zawodu.

Akai mi się jakoś nie podoba...

Ukryta Zawartość

Odnośnie zawieszenia, to Goldring ma sztywne zawieszenie.

A jeśli idzie o stroboskop, to w moim modelu i tym z aukcji za utrzymianie prędkości obrotów odpowiada silnik synchroniczny na prąd zmienny i jest on po prostu zbędny. Zresztą z tego powodu nie ma ich także we współczesnych, gramofonach,wyjąwszy te dla didżejów.

Rafał

Twój BD-2200 to troche inna konstrukcja ponieważ jak pamiętam jest bez automatyki ,a BD-3200 tak jak BD-5200 ma powrót ramienia po skończeniu odtwarzania i nieco inne ramie ( antyscating na pokrętle zamiast linki z odważnikiem).Ale reasumując to znam te gramofony i sa bardzo przyjazne w obsłudze i niezawodne.Z taką wkładką jak Dynavector 10X5 za 1000zł czy MICRO BENZ MC za 500zł lub GOLD za 950zł w RCM może być bardzo fajnie.

> vinyldemon

Musisz mieć oczywiście rację. Kierowałem sie uderzającym podobieństwem zewnętrznym gramofonów i rozciągnąłem to na rozwiązania konstrukcyjne. Co do ramienia, to różnicy w konstrukcji antyskatingu nie zauważyłem po prostu dlatego, iż dostrzec tego na zdjęciach było nie sposób (brak zbliżenia).

> lenin

W recenzji zamieszczonej w HFiM to, iż w gramofon ma tylka jedną prędkośc obrotową specjalnie podkreślono ale dotyczy to tylko wersji recenzowanej. Ja to zapamiętałem jako ciekawostkę, bo istotnie możliwość zmiany prędkości na 45 wykorzystywana jest sporadycznie. Mnie z większą częścią starych płyt przepadły wszystkie single, a że sam już nie kupowałem (i nie planuję), to nawet nie wiem, czy przekładnia by zadziałała... Nie miałem okazji sprawdzić.

Tak dokonuje się zmiany prędkości w Goldring GR1

[obrazekLUKASZ-292233_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuje za opinie, dzieki nim wiem wiecej.

Jeszcze jedna propozycja do oceny szanownych kolegow:

Ukryta Zawartość

Czy warto (ramie jakies podobne do starych wypustow foniki ) ?

Na wkladke mam odlozone pare groszy, chodzi mi o gramofon o solidnej,

konstrukcji i dobrym ramieniu. Patrzac np. na nowe goldringi czy projecty jakos nie sprawiaja wrazenia

solidnych - chociaz w goldringu to ramie jest Regi. Moze sie myle ? Mysle, ze ten temat to przerabia wielu poczatkujacych o skromnym budzecie "analogowcow". Tym bardziej cenne sa uwagi doswiadczonych w tej materii kolegow. Jakich gramofonow z drugiej reki warto szukać ?

Z gory dziekuje za pomoc w wyborze.

Ukryta Zawartość

kanuj

wszystkie wkładki które podałem w przykładzie to są MC ale wysokopoziomowe czyli mozna ich używać na wejścu MM we wzmacniaczu.Najlepiej dowiedz się bezpośrednio u źródła czyli www.rcm.com.pl

Te nazwy rzuciłem tylko przykładowo z przesłaniem że lepiej kupić tańszy gramofon i droższą wkładke przynajmniej na początek niż odwrotnie.

marius

przeczytaj mój wpis wyżej,odnośnie relacji ceny wkładki i gramofonu.Kup gramofon który Ci się podoba wizualnie i w miare ciężki,napęd Direct lub pasek,obojętnie.Mom zdaniem 80% dźwięku to wkładka ,a te pozostałe 20% to reszta ( ramie ,kable,napęd).Jako poczatkujący na razie skup sie tylko na dobrej wkładce do wybranego gramofonu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.