Skocz do zawartości
IGNORED

tanie kabelki głośnikowe

komar

Rekomendowane odpowiedzi

gdzieś czytałem... ale wyszukiwarka nie działa wiec zakładam nowy temat. ktoś rzucił temat o kablach i było w nim dużo porad. jako ze nie potrzebuje kabli za 1000zł/m ani nawet 100zł/m. chodzi o górną granice np 10zł/m. tylko bez mieszania z błotem - nie kazdy potrzebuje hi-endu itp... a wole wydać 5zł/mi nie słyszeć jednej gitary w tle niż 50zł/m i miec to samo ale z gitarą... czekam na propozycje kabli.

https://www.audiostereo.pl/topic/17328-tanie-kabelki-g%C5%82o%C5%9Bnikowe/

www.muzyczny.pl - Cordial, Gotham lub inne profesjonalne. Do 10 zł/m mozna sobie troche powybierać.

Sam mam Cordiala 4mm i "obiektywnie" mogę stwierdzić że gra lepiej niż OFC no name 2,5 mm za 2 zł/m :)

A moze zbudowac kabelek ze skrętki?

Ja mam taki zamiar- ale prosze o jakies porady... nie udało mi sie znalezc nic na ten temat (nie dziala wyszukiwarka)...

Z gory dzieki za rady...

np. tu sa opisy jak zmajstrowac kabelki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na razie wg. tego opisu robilem wynalazek o nazwie SonusFlatter (z przewodu "wstazki" 60zyl). Cena za 1m - ok 5zl + jakies 2h roboty zeby zarobic wszystkie koncowki. Brzmi nienajgorzej, dobry atak basu, lokalizacja na scenie, poglosy etc ale jak dla mnie ogolnie jednak za ostre brzmienie - po paru dniach wrocilem do posiadanych od sporego czasu VdH CS122

Ukryta Zawartość

No to ja się jeszcze przyłączę do różnych pytań. Kupiłem niedawno kabel głośnikowy Klotza 2x2,5mm. Imo w moim systemie bez sensu. Wprawdzie przestrzeń ładna i sporo szczegółów, ale jeśli chodzi o niskie tony to porażka. Twarde, odcięte od pewnego momentu. Nie do słuchania. Pytanie jest natomiast takie: czy przewody głośnikowe Klotza o większej średnicy przestają mieć taki charakter, czy też dać sobie spokój.

U mnie na Klotzu przestrzeń nie była najlepsza. Tez miałem ten 2x2.5mm. Bas był taki sobie, srednica wycofana, mało szczegułów, wysokie perliste i wyeksponowane, ale nie ostre.

Zamieniłem je DIY ze skrętki i jest o niebo lepiej. Brzmienie jest bardziej zrównowaznone, bas uległ poprawie, przejzystośc duzo lepsza. Moze soprany uległy lekkiemu wycofaniu, ale za to nie wyskakuja juz przed szereg.

Ja swoją skretke zrobiłem według tego przepisu:

Ukryta Zawartość

Mysle, że za takie pieniądze (ok. 1 zł za metr) mozna się pobawić i spróbowac samemu.

Ukryta Zawartość

Ja również kupiłem ten kabelek (Klotz) - 5,5 zł/mb. Niestety nie moge ustosunkować sie co do jego brzmienia.... słabe warunki odsłuchowe.

Chetnie jednak posłycham na temat skrętki.

Podajcie prosze linki do odpowiednich wątków (nie działa wyszukiwarka).

Opiszcie proszę jakie były Wasze doświadczenia ze skrętką oraz który "schemat" budowy jest najlepszy?

Dziekuje za odpowiedzi!!!

Na moich dawnych Maestro 130s faktycznie CLS 240 to było już za "grubo" za duza masa, zamulone, na CLS 225 jest wg mnie najlepiej to ten 225-651 to jest starsznie "jazgotliwy" ale to było na tonsilach, co porawda zacnych tonsilach o których od czasu do czasu mysle :-) fajny bas miały i srednice, niestety wysokie były niedopuszczalne.

ano zmieniłem :) i jest fajnie :) aczkolwiek zal mi tych Maestro 130s bo stoja u szwarga pod Diora i łupią niemiłsiernie. Wczesnie byly w mniejszym pomieszczeniu (u mnie) ale bardziej wytlumionym i bylo mieciutko, miło a teraz sa prawie w hali (goła podłoga, gołe siacny i przy scianie, bas reflek s tyłu) :-(

hmmm wlasciwie to predzej moja siostra cos usłyszy :-) Szwagier to zapalony drezyniarz. Wiesz kolej i te sprawy mu sa bardziej bliskie ;-) Łoskot kolejowych kół to dla niego miód na uszy :-) Audio nie da rady :-) chyba ze bedzi rytmicznie :-)

• 5 miesięcy później...

McGyver --> Już nie będę zaśmiecał tamtego wątku więc odnowie ten.

Powiedz, jak możesz, co teoretycznie myślisz o tym?:

Ukryta Zawartość

Dużo gorzej może zagrać od tamtej płaskiej plecionki?

Kupiłbym ją od ręki ale nie mam chwilowo za dużo $$ żeby wydawać ponad 100zł na głośnikowy.Jeśli jednak różnica będzie znaczna to dozbieram nieco:)

W każdym razie szukam przewodów głośnikowych tanich ale jak najmniej psujących w systemie.Kolumn chwilowo nie podaje jakie mam bo to wstyd ale jako "Napęd" mam Pioneera A-400X (modyfikowanego) oraz Marantza CD-60 (lekko modyfikowanego). IC planuje Klotza LaGrade. Kolumny jak już uzbieram będą raczej jaśniej grające (sopran to ETON 25SD1, bas planowałem Audaxa HM170Z18 ale już nie sprzedają więc myśle jak go zastąpić). Potrzebuje więc kabel, który wspomoże mnie teraz (do aktualnych kolumn bo chwilowo mam jakieś niewiadomo co za przewody) oraz nie spowoduje tragedii później na nowych kolumnach.

Z góry dziękuje za (p)odpowiedź:)

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.