Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kable do zest.kina dom. Yamaha

gosia

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o radę-jakiej grubości kable do zest.kina dom.Yamaha RX-V350+DVD-S550+Eltax Discovery(5x105W)?czy 2x1.5 czy 2x2.5?czy mogą być tej samej grubości do wszystkich kolumn?ważna jest też dla mnie przystępna cena-z góry Wszystkim dziękuję za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/17386-jakie-kable-do-zestkina-dom-yamaha/

Najlepiej gdyby były z miedzi beztlenowej, ale nie sugeruj się żadnych podszeptami sprzedawców - oni zawsze chcą wcisnąć jak najgrubsze i jak najdroższe, przyzwoity kabel kupisz już za 5-7 zł/m, a może i taniej

Po pierwsze zadaj Sobie pytanie czego Ci brakuje w dźwiękach, czy np. jest mało wysokich, może przestrzeń cienka, może za mała dynamika...

Jak już będziesz wiedzieć czego brakuje to wtedy pytaj jakie kable. Kablami można sporo pomóc w brzmieniu.

Hej

Słuchaj. Nie wiem skad jestes ale są tzw giełdy elektroniczne (np. w Sosnowcu w sobotę rano -jesli jestes ze Śląska) gdzie kupisz kable beztlenowe w cenie od 1,8 pln za mb (przekrój 2,5mm)

I to Ci w zupelnosci wystarczy. Nawet ten 1,5mm tez bylby ok i pewnie jesczze tanszy.

I nie wierz w mity ze na tym sprzecie (yamaha 350 + eltaxy) zobaczysz jakies różnice i "pomożesz w brzmieniu" hehehe ;) A jak jakiś "znachor" Ci wciska swoje snobistyczne farmazony to wiesz co zrób? Zaproś go na odsłuch i każ mu posłuchać kilku kabli o odgadnąć które to były w kolejności. Wynik będzie tylko jeden. Nie będzie ich w stanie odróżnić.

I zaraz pewnie zacznie się tu nagonka i kolejne rady padną. Ale Ty zrób jedno. Idź i kup sobie tak jak napisałaś taki zwykły kabelek 1,5 do 2,5mm i wierz mi, nie odczujesz różnicy i będziesz zadowolona. No chyba że masz tyle kaski że lubisz przeplacać i wyrzucisz np 7-9pln/1mb. Ale nie sądzę. Kupiłaś zestaw yamaha z promocji (zapewne ;) ) więc pewnie nie jest Ci na ręke wywalać teraz parę stow na kable, prawda? A tu na forum jest wiele sprzedawcow o czym sie latwo mozesz przekonać uważnie śłedząc mejle i ich treść.

Pozdrawiam Gocha i miłego słuchania.

>marioboss2

Tak się składa że mam Yamahę w domu (może ciut straszą od tej omawianej tutaj, ale sam kiedyś nie wierzyłem, że kable mogą coś dać. Jeżeli nie wierzysz - zapraszam jak bezie kolega w Łodzi do mnie i oczywiście proponuję ślepy test, porównanie mojego atmosa ze zwykłymi beztlenowymi, zapewniam zę będzie odczuwalna różnica.

Swego caasu moja żona nie mogła zrozumieć dlaczego chcę wydać sporo kasy na kable, ale póxniej w domu usłyszała różnicę - jak wariaci słuchaliśmy koeljnych płyt ciesząc się nowymi dzwiękami, przy okazji proponuję też połączyć dvd potykiem i jakimiś dobrymi chinczami i przełączać w trakcie - tu też jest słyszalna różnica.aczkowliek nie tak drastyczna -ja wolę słuchać muzyki na kablach analogowych.

Pozdrawiam

Witek

Gosia>

Ja narazie zabawę z kablami i Yamahą zakończyłem, jak chcesz to poczytaj wątek który kiedyś założyłem,

Jak masz możliwość to wypożycz jakiś droższy kabelek i posłuchaj czy słyszysz rzeczywiście różnicę, bo naprawdę szkoda kasy tym bardziej, że kabelki do tanich nie należą...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witkow>

jaką masz Yamahę i co to za kable?

pzdr

Ukryta Zawartość

123... test

Slayer>

Yamaha 430 kable Atmos firmy Monitor, dokładnie te:

Ukryta Zawartość

I powiem szczerze jestem zadowolony - w moim przypadku różnica była bardzo słyszalna.

A wszystko się wzięło z tego że brakowało mi góry w graniu, w końcu zacząłem szukać nowych kolumn, ale w między czasie miałem okazję pożyczyć kable i posłuchać na innych (to była skrętka bardzo podkreślająca dół) właczyłem i stwierdziłem że z takimi kablami mogę sprzęt wyrzucić przez okno, bas po prostu buczał (nie miałem jeszcze wtedy suba).

Ale wtedy uwierzyłem, że kable mogą mieć wpływ i zacząłem szukać kabli które podbiją mi trochę górę i bardziej ją wykrystalizują - poszedłem w kierunku srebra. Efekt jest doprawdy zdumieawjący.

Oczywiście w między czasie odkryłem że muzyka przez połączenie analogowe jest bliższa mojemu gustowi niż przez połączenie optyczne (kabel zrobiłem sobie sam :) ).

Póżniej dość mocno zacząłem jeździć po pokoju z kolumnami i znów b. duża poprawa brzmienia (nawet powiesiłem zasłonki i zniosłem więcej kwiatów), duży efekt uzyskałem przy dość znacznym odssunięciu kolumn od ściany.

Ostatnio zmuszony zostałem do kupna coaxiala (potrzebowałem podłączyć cyfrowo kolejne urządzenie) i podłączyłem dvd przez coaxial i wydaje mnie się, że jest trochę lepiej (inaczej) niż przez optyk - oczywiście mówię o odtwarzaniu muzyki.

Ukryta Zawartość

Mam zestaw Yamahy DVD 540 i ampli 440 + Eltax Univers. Fronty i centralny podpięte kablem Monitor Atmos Air 195 Silver. Tyły Nakamichi OFC 2x2,5 mm.

Dyskusja na temat kabli nie ma końca. Moim zdaniem w rozsądnych granicach (przecież to nisko budżetowy sprzęt) można poprawić brzmienie kablami. Szczególnie brzmienie frontów w stereo.

Jak przeczytałem powyżej nie ja jeden wybrałem Monitor- y.

Najlepszy jest złoty środek - a kabeliki oczywiście z dodatkiem srebra ;-)

Pamiętam że jak kupowałem swoje Atmosy, to były zupełnie nie znane, pytałem wszystkich o jakieś doświadczenia z tymi kablami, nawet na forum stereo, ale nie uzyskałem odpowiedzi, ale udało mi się pozyczyć je ze sklepu i to było to.

• 7 miesięcy później...

np tu możesz je kupić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sš też na allegro

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.