Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Onkyo A-8820 - dane?

sebollah

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma może jakieś bliższe informacje o tym sprzęcie?

Ja jedynie doszperałem się tego:

Moc 2x80W dla 4 Ohm (stąd pewnie słabe 2x35W na 8 Ohm) przy poborze z sieci 160W

Współczynnik zniekształceń nieliniowych 0,06% (klirrfaktor z niemiecka)

Współczynnik tłumienia (1kHz, 8 Ohm) = 40 (Dämpfungsfaktor z niemiecka)

Zakres częstotliwości 15 – 30000 Hz (+1db)

Na razie wzmacniacz napędza satelity Tonsila z pasywnym subwoofer'em, ale chciałbym podpiąc pod ten wzmacniacz coś do typowego stereo tylko nie wiem czy warto.

Pozdro, sebollah.

https://www.audiostereo.pl/topic/17434-wzmacniacz-onkyo-a-8820-dane/

Jeżeli chcesz słuchać muzyki w stereo (a zakładam, że tak), to na pewno warto spróbować.

Napisz jeszcze w jakim pokoju miało by to grać i jakiej muzyki słuchasz.

Nie bierz do głowy parametrów. Niektóre stare Onkyo grają rewelacyjnie (oczywiście w swojej cenie), ale są też takie, które za cholerę nie zagrają z żadnymi kolumnami.

Chcesz słuchać stereo - wybierz wzmacniacz, odtwarzacz CD i dobre kolumny, żadne satelity, pasywne suby, MP3 itp.

Im prościej tym lepiej.

Niestety również (zazwyczaj) im drożej tym lepiej.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Witam,

Chciałbym ustawić ten sprzęt w niedużym pokoju (4x5m), gdzie pracuję. Natomiast co do muzyki - słucham transu (goa, psychedelic), pewnie niewiele to mówi, ale zalicza się to do nurtu muzyki elektronicznej. Linia basu ma duże znaczenie, ale są również różne smaczki w tonach średnich i wysokich. W każdym bądź razie rzadkością jest tu wykorzystywanie naturalnych elementów muzycznych, głównie syntetyczne brzmienia. I jeszcze ambient/chillout z jakimiś czasem jazzującymi akcentami.

Nie mam zamiaru nagłaśniać całego mieszkania, ani robić "imprezek" na tym sprzęcie. Chodzi mi głównie o posłuchanie materiału w dobrych warunkach.

Satelity i sub podpiąłem akurat z braku czegokolwiek innego - do tej pory nie miałem styczności z żadnym poważniejszym stereo.

Co do MP3 i słuchania "z laptopa" to się na to nie nastawiam, ale zwykle zanim dotrą do mnie płyty to słucham materiału w MP3, ot żeby posłuchać zanim kupię, bo przy ilości wydawanych obecnie płyt z gatunku to musiałbym chyba pracować w mennicy.

Co do drożej tym lepiej - nic z niczego się nie bierze :)

Pozdro, sebollah.

Poza tym te JBL-e nie są zbyt wymagające dla wzmacniacza, więc Onkyo powinno je spokojnie napędzić.

Model E-60 lub niższy, większe będą raczej za duże do Twojego pokoju (no i sporo droższe).

Pzdr

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Dziękuję, bardzo mi się podobają wizualnie.

Ciekawe czy znajdę gdzieś sklep do którego mógłbym przyjść z w/w wzmacniaczem celem próby na tych JBL'ach. Czy też mam kupić w "ciemno" a potem ew. szukać pasującego wzmacniacza jeżeli ten nie chciałby z nimi zagrać?

Pozdro, sebollah.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.